ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

xaris papadopoulos

03.11.2014

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η πλειονότητα τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ενεργεί σε βάρος τής κινηματογραφικής κοινότητας, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις που υπονομεύουν την υπόσταση τού κινηματογράφου μας.

Η πλειονότητα αυτή, αφού πρώτα περιέκοψε παράνομα τη χρηματοδότηση δύο ταινιών, καταψηφίζοντας κατά παράβαση τη σχετική εισήγηση τού νυν γενικού διευθυντή, ευθύνεται για την εικόνα διάσπασης που παρουσιάζει το ΕΚΚ, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό τής επιλογής τού νέου γενικού διευθυντή. Η οριακή πλειοψηφία 4-3 με την οποία πάρθηκε η απόφαση, και με τον πρόεδρο τού ΔΣ να μειοψηφεί, δείχνει πως το συμβούλιο αδυνατεί να ομονοήσει, άρα και να διοικήσει.

Εκείνο όμως που αποτελεί μέγιστη αστοχία, αλλά και καταστρατήγηση τού νόμου, είναι η ίδια η απόφαση. Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, σύμφωνα με το νόμο 3905/2010 και την ανοιχτή πρόσκληση εκδηλώσεως ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσεως του Γενικού Διευθυντή, δεν συμπίπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο με το βιογραφικό τού προσώπου το οποίο προτείνεται.

Στην πρόσκληση ορίζεται ρητά πως ο γενικός διευθυντής πρέπει να έχει διοικητική εμπειρία και ικανότητες δοκιμασμένες σε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, κατά προτίμηση κινηματογραφικό. Η 14ετής θητεία του κ. Χάρη Παπαδόπουλου σαν πρόεδρου τής Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών δε συνιστά κατά οιοδήποτε τρόπο υπολογίσιμη εμπειρία στη διοίκηση, καθότι ένα σωματείο δεν είναι ούτε εταιρεία, ούτε οργανισμός με υπαλλήλους και σύνθετες οικονομικές δραστηριότητες. Όσο για τις θέσεις που κατείχε στην ΕΡΤ Α.Ε. σαν μέλος τού ΔΣ και σαν πρόεδρος τής επιτροπής διαχείρισης πόρων για τον κινηματογράφο, εκτός του ότι ήταν ασυμβίβαστες με την ιδιότητά του σαν επικεφαλής σωματείου, ήταν θέσεις περιορισμένης ευθύνης περί τα διοικητικά, και δεν αποτελούν εγγύηση τής ικανότητάς του να αναλάβει σύνθετες διοικητές αρμοδιότητες σαν κι αυτές τού γενικού διευθυντή τού ΕΚΚ.

Στην πρόσκληση ορίζεται ρητά πως ο γενικός διευθυντής πρέπει να είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους από τον χώρο του ελληνικού ή του παγκόσμιου κινηματογράφου και να γνωρίζει το αντικείμενο της κινηματογραφικής παραγωγής από τη σύλληψη της ιδέας για ένα κινηματογραφικό έργο μέχρι την διανομή του. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει κανένα ανεγνωρισμένο διεθνές κύρος, άλλα ούτε και η μέχρι τώρα επαγγελματική του εμπειρία στην Ελλάδα δηλώνει υψηλό βαθμό γνώσης τής κινηματογραφικής παραγωγής στην έκταση που ορίζει ο νόμος. Έχει γυρίσει μία ταινία μεγάλου μήκους πριν 20 χρόνια και έχει εργαστεί σαν βοηθός σκηνοθέτη.

Μπορεί λοιπόν ο κ. Παπαδόπουλος να υπήρξε πράγματι πολύτιμος συνεργάτης επώνυμων σκηνοθετών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση τού ΕΚΚ, και πρόεδρος επαγγελματικού σωματείου, δεν πληροί όμως κανένα κριτήριο για τη θέση τού γενικού διευθυντή τού ΕΚΚ, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος και η πρόσκληση εκδηλώσεως ενδιαφέροντος.

Θεωρώντας λοιπόν πως για την αστοχία αυτή, αποκλειστική ευθύνη έχουν τα μέλη τού διοικητικού συμβουλίου που πλειοψήφησαν στην εν λόγω απόφαση, ζητάμε από τον Υπουργό Πολιτισμού να πράξει τα δέοντα, ώστε να επανέρθει η τάξη και νομιμότητα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Σε άλλη περίπτωση, οδηγούμαστε σε μια επώδυνη για τον κινηματογράφο μας περιπέτεια, με αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία τού οργανισμού και τη διεθνή εικόνα τής χώρας.

Το ΔΣ της ΕΑΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.