5ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας | 28-30.11.2014

5o ethnografiko festival

Εθνογραφικές ταινίες για 5η χρονιά σ’ ένα φεστιβάλ με εκπαιδευτική διάσταση
28-30.11.2014

Περιγραφή |Αφιέρωμα

Το 5ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου διεξάγεται φέτος στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου στο Exile Room και περιλαμβάνει, όπως κάθε χρονιά, τέσσερα τμήματα: τις Φοιτητικές Tαινίες, το Πανόραμα, τις Ειδικές Προβολές και τα Αφιερώματα.

Στο τελευταίο αυτό τμήμα, περιλαμβάνεται το αφιέρωμα του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στον «άγνωστο» Ζαν Ρους, έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρωπολόγους και εκπρόσωπους του εθνογραφικού κινηματογράφου, ο οποίος επίσης συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του Γαλλικού Νέου Κύματος και του cinéma vérité. Με το πλουσιότατο έργο του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου γυρίστηκε στην Αφρική, διεύρυνε τα όρια του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ και έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία του ethnofiction, που θόλωσε τα όρια ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία.

Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου 2014-2015 : Έναρξη με δωρεάν μάθημα την Δευτέρα 1.12.2014 στις 19.00
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 1.12.2014

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2014-2015

ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΤΑΖ- ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΟΜΑ ΛΑΪΚΟΤΕΡΕΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ
Θα προβληθούν οκτώ ταινίες του Ζαν Ρους, μερικές εκ των οποίων προβάλλονται πολύ σπάνια και μας παρουσιάζουν το πρώιμο έργο του ενώ δίνουν την ευκαιρία να δούμε τα πρώτα δείγματα της ανθρωπολογικής αντίληψης και της κινηματογραφικής προσέγγισης ενός σκηνοθέτη που επηρέασε αμφότερα την ανθρωπολογία και τον κινηματογράφο. Οι οκτώ ταινίες είναι οι εξής: Μύηση στον Χορό της Καταληψίας, Οι Μάγοι του Γουανζερμπέ, Νεκροταφείο στον Γκρεμό, Γιενέντι, οι Άνθρωποι που Φέρνουν τη Βροχή, Moro-Naba, Οι Τρελοί Αφέντες, Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο, Μάχη στο Μεγάλο Ποτάμι. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 15:30 στο Exile Room με θέμα «Ξενοφοβία και Ανθρωπολογία» με τη συμμετοχή ειδικών καλεσμένων. Της συζήτησης θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας «Άλλη Ευρώπη» της Rossella Schillaci.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα.

Οι προβολές έχουν μόνο αγγλικούς υπότιτλους.
Πληροφορίες εκδήλωσης
Exile room
Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, 2103223395, http://www.exilefilms.gr
28, 29 & 30 Νοεμβρίου

Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας
Είσοδος ελεύθερη

Οι ταινίες του αφιερώματος «Ξενοφοβία και Ανθρωπολογία»

Other Europe | Άλλη Ευρώπη (Ειδική προβολή) Της Rossella Schillaci

Τι συμβαίνει στους Αφρικανούς μετανάστες όταν τους δίδεται ο χαρακτηρισμός του πολιτικού πρόσφυγα; Ποιες προκλήσεις θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν και ποιες οι προοπτικές για έναν αξιοπρεπή βιοπορισμό στην Ιταλία; Στο Τορίνο από τον Δεκέμβριο του 2008 μία εγκαταλελειμμένη κλινική έχει καταληφθεί παράνομα από περισσότερους από 200 πρόσφυγες. Όλοι τους είναι νόμιμοι. Τρεις εμβληματικοί χαρακτήρες μάς οδηγούν σε μια ιστορία που αποκαλύπτει, με τη προσωπική της ματιά, την συλλογική ιστορία, ένα συμβολικό παραμύθι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σήμερα, για τις μεταναστευτικές πολιτικές τους και τις αλλαγές που περνούν στο κοινωνικό ιστό των ευρωπαϊκών πόλεων.

Descending With Angels | Κατέρχεσθαι μετά των Αγγέλων Του Christian Suhr

Ισλαμικός εξορκισμός ή ψυχοτροπική φαρμακευτική αγωγή; Το «Κατέρχεσθαι μετά των Αγγέλων», που βασίστηκε σε 18 μήνες επιτόπιας έρευνας με ασθενείς και θεραπευτές, εξερευνά δύο φοβερά διαφορετικές λύσεις για το ίδιο πρόβλημα, την περίπτωση, δηλαδή, Δανών Μουσουλμάνων που κατέχονται από αόρατα πνεύματα, τα «jinn». Ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας που ζει στο Άαρχους της Δανίας, έχει εισαχθεί για ψυχιατρική παρακολούθηση μετά από μια σοβαρή περίπτωση δαιμονισμού jinn, ο οποίος τον οδήγησε να καταστρέψει το εσωτερικό ενός τεμένους, να σπάσει αρκετά αυτοκίνητα και να προσβάλει πολλούς ανθρώπους. Δεν βλέπει το νόημα ψυχοτροπικών φαρμάκων, αφού η ασθένειά του έχει ήδη αντιμετωπιστεί με εξορκισμούς από το Κοράνι. Στο εν τω μεταξύ, ένας ντόπιος ιμάμης πολεμά ένα πνεύμα jinn και προσπαθεί να εξηγήσει στους Μουσουλμάνους του Άαρχους ότι πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν τόσο πολύ για τα jinn, τη μαγεία και άλλα κοινότυπα ζητήματα αφού τίποτα δεν μπορεί να βλάψει κανέναν χωρίς την άδεια του Θεού.

Document: Hoyerswerda| Frontex | Έγγραφο: Χογιερσβέρντα | Frontex Του Thomas Kaske

Το «Έγγραφο: Χογιερσβέρντα | Frontex» αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων εποχιακών εργατών από τη Μοζαμβίκη, που μεταφέρουν την δική τους εμπειρία από τις φυλετικές επιθέσεις στη Χογιερσβέρντα τον Σεπτέμβριο του 1991. Οι ιστορίες τους καταγράφηκαν με την βοήθεια της Βάλτραουντ Σπιλ, μίας Γερμανίδας που βοήθησε πολλούς Αφρικανούς συναδέλφους της να αντιμετωπίσουν την καθημερινή ζωή στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ). Ο σκηνοθέτης διάβασε τις ιστορίες και μόνταρε αρχειακό υλικό από τη Χογιερσβέρντα και υλικό από κάμερες παρακολούθησης της Frontex, όπου μπορεί κανείς να δει πως οι συλλήψεις των προσφύγων καταγράφηκαν από μη επανδρωμένη ιπτάμενη μηχανή. Το μοντάζ στοχεύει στο να κάνει τον θεατή να σκεφτεί τα τελευταία 23 χρόνια της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Θα μπορούσαν οι ιστορίες των Μοζαμβικανών να έχουν λάβει χώρα στα ελληνο-τουρκικά σύνορα το 2014;

Fantome Island | Νησί Φαντόμ Των Sean Gilligan και Adrian Strong

Το 1945, σε ηλικία 7 ετών, ο μικρός Τζο Εγκμολέσε διαγνώστηκ με λέπρα. Απομακρύνθηκε αμέσως από την οικογένεια και το σπίτι του, και μεταφέρθηκε με αστυνομική συνοδεία πάνω από χίλια χιλιόμετρα για να περιοριστεί σε ένα νησί για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Για τα επόμενα δέκα χρόνια, ένα λεπροκομείο για Αβοριγίνες έγινε το σπίτι του. Ένα απομονωμένο τροπικό νησί στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Αυστραλίας έγινε το σπίτι μιας κλειστής κοινότητας γηγενών ‘λεπρών’ που ζούσαν όσο καλύτερα μπορούσαν ως άνθρωποι στο περιθώριο των περιθωριοποιημένων. Τώρα, στα 73 του χρόνια , ο Τζο στοχάζεται τα ανεξίτηλα χρόνια του στο Φαντόμ. Η απίστευτη, οδυνηρή ιστορία του προσφέρει μία βαθιά διορατικότητα σε μια από τις κρυμμένες ιστορίες της Αυστραλίας.

Ghosts’ Stories: Discussions with Tanzanian Albinos and their Advocates

Ghosts’ Stories: Discussions with Tanzanian Albinos and their Advocates | Ιστορίες Φαντασμάτων: Συζητήσεις με Τανζανούς Αλμπίνο και τους Υποστηρικτές τους Της Sarah Hall

Η ταινία περιγράφει μύθους που περιβάλλουν τον αλμπινισμό στην Τανζανία, καθώς και το πώς αυτές οι ιδέες οδηγούν σε διακρίσεις, βία, βιασμούς και φόνους. Περιλαμβάνει μία συζήτηση με τη Μαριάμου και την Πέρι (θύματα επιθέσεων που έχασαν τα χέρια τους), την Βίκι Ντετέμα (ρεπόρτερ του BBC που αποκάλυψε τους φόνους και τη βία), τη Μέρι (θύμα βιασμού), τη Μάρθα (Τανζανή αλμπίνο που ξεκίνησε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για να στηρίξει τους αλμπίνο), και πολλούς άλλους Τανζανούς αλμπίνο και τους υποστηρικτές τους. Η ταινία συζητά ζητήματα διάκρισης στον εργασιακό χώρο και το σχολείο, θέματα υγείας και τη βία, και επιτρέπει στα εξαιρετικά αυτά άτομα να μοιραστούν τα συναισθήματά τους απέναντι σε εκείνους που τους επιτέθηκαν και όλους όσοι τους έχουν κάνει κακό. Διεκδικούν τη θέση τους ως άνθρωποι με αξία και εκλιπαρούν για ειρήνη και κατανόηση.

Stationed | Σταθμευμένοι Της Στεφανίας Γιαννίκου

Το «Σταθμευμένοι» είναι ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για μια ομάδα νεαρών Αφρικανών, οι οποίοι αποφασίζουν να αφήσουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Τους συναντούμε σταθμευμένους σε ένα εγκαταλελειμμένο βαγόνι τρένου στην Αθήνα, να ξανασκέφτονται την απόφασή τους και ακόμη να ονειρεύονται. Μιλούν για τη ζωή τους στο «νέο τους σπίτι» στην Ευρώπη, τους λόγους για τους οποίους είναι εδώ, τις προσδοκίες τους και τα όνειρά τους σε μια εποχή όπου το να ονειρεύεσαι έχει γίνει πολυτέλεια, σε μια χτυπημένη από την κρίση χώρα με όχι μόνο μία μακρά ιστορία μετανάστευσης αλλά και, όπως ο 21ος αιώνας έχει ήδη υποσχεθεί, ένα μακρύ μέλλον μεταναστευτικών κινημάτων των ανθρώπων που κυνηγούν όνειρα και δραπετεύουν από εφιάλτες.

Valley of Sighs | Κοιλάδα των Αναστεναγμών Του Mihai Andrei Leaha

H Υπερδνειστερία ήταν ακόμη κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης όταν οι γερμανικές και ρουμανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εισβολή το 1941. Μαζί με πολλούς Εβραίους απελαθέντες, περίπου 25.000 Ρομά μεταφέρθηκαν εκεί από τη Ρουμανία. Οι φυλακισμένοι κρατούνταν σε φρικτές συνθήκες, μία σφαγή που πραγματοποιήθηκε με αργούς ρυθμούς: οι μισοί από τους απελαθέντες πέθαναν από την πείνα ή το κρύο, αν δεν τους είχε σκοτώσει πρώτα ο τύφος ή τυχαία περιστατικά βίας. Η απίστευτη κλίμακα της κτηνωδίας αποτυπώνεται στο «Κοιλάδα των Αναστεναγμών», που παρουσιάζει συνεντεύξεις με επιζώντες (παιδιά εκείνη την εποχή) και αυτόπτες μάρτυρες από γειτονικά χωριά, και ανακαλύπτει στρατιωτικά και αστυνομικά έγγραφα που σχεδιάζουν την «πρόοδο» της εν εξελίξει γενοκτονίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολυ-επίπεδο κινηματογραφικό μνημείο στα θύματα ενός ελάχιστα γνωστού κεφαλαίου του Ολοκαυτώματος – ενός κεφαλαίου που συνεχίζει να είναι ταμπού στη Ρουμανία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: