«Τα Παιδιά της Άνοιξης»: Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Νομού Ημαθίας

ta paidia tis anoixis logo

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΑμεΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ 2, ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ – FAX : 23310 21541

ΜΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΑμεΑ)

» Τα Παιδιά της Άνοιξης »

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 7, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΤΗΛ-FAX : 23330 27212

e-mail: spring.children@yahoo.gr

Αλεξάνδρεια

Ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Νομού Ημαθίας ιδρύθηκε το 1985 με έδρα τη Βέροια. Η κινητήριος δύναμη για την ίδρυση του Συλλόγου εδράζεται στους προβληματισμούς των γονέων σχετικά με τη συνέχιση της φοίτησης των παιδιών τους και την ανάγκη τους για δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση μετά την τυπική εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προβληματισμών ευόδωσε, ώστε ο Σύλλογος να δραστηριοποιείται ενεργά και με ολοένα αυξανόμενη δυναμική μέχρι σήμερα.

Η συνδικαλιστική δράση του Συλλόγου, για τα δικαιώματα των ΑμεΑ αποτελεί βασική του μέριμνα. Ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί τα μέλη του, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα υπέρ των δικαιωμάτων τους. Διοργανώνει ημερίδες με σκοπό την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για ζητήματα διαφορετικότητας, αλλά και των ίδιων των μελών για κινητοποιήσεις, ώστε να προστατέψουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Τέλος, εξυπηρετεί και βοηθά τα μέλη για τις πιθανές δυσκολίες που συναντούν σε υπηρεσίες και φορείς.

Μετά την ίδρυση του Συλλόγου, η βασικότερη δράση που κλήθηκε να υλοποιήσει ήταν η δημιουργία ενός χώρου στον οποίο τα παιδιά πλέον απασχολούνται και υπάρχει η δυνατότητα για επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου εκπαίδευση. Έτσι, το 1990 δημιουργήθηκε το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης & Κατάρτισης ΑμεΑ με την επωνυμία “Τα Παιδιά Της Άνοιξης”, ξεκινώντας τη λειτουργία του με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horrizon II. Μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα, συνέχισε τη λειτουργία του με τη στήριξη του Φιλανθρωπικού μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας.

Το Κέντρο στεγάζεται στην πόλη της Αλεξάνδρειας και φιλοξενεί 61 εφήβους και ενήλικες ηλικίας 16 ετών και άνω από όλο το Νομό. Το πρόγραμμα του Κέντρου αφορά άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down, κινητικά προβλήματα και διαταραχές συμπεριφοράς.

Κύρια ανησυχία, αλλά και προτεραιότητα για τα μέλη του Συλλόγου αποτέλεσε η εξεύρεση χώρου στέγασης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Κέντρου. Η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και της Δημοτικής Αρχής συντέλεσε ως προς την παραχώρηση οικοπέδου από το Δ. Αλεξάνδρειας έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων. Το πρώτο λυόμενο κτίριο παραχωρήθηκε από τη ΔΕΗ το 1997 καλύπτοντας έτσι τις πρώτες αλλά και βασικές ανάγκες λειτουργίας του. Στη συνέχεια σταδιακά και με κύριο στόχο την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών και παροχών δημιουργήθηκαν κτίσματα με παράνομες κατασκευές του Συλλόγου με προσφορά ιδιωτών και με την ανοχή των αρχών.

Ένα ακόμη δισεπίλυτο πρόβλημα υπήρξε το ζήτημα της μετακίνησης-μεταφοράς των παιδιών από και προς το χώρο του Κέντρου. Τα παιδιά μεταφέρονταν καθημερινά με το λεωφορείο 16 θέσεων του Συλλόγου το οποίο παραχωρήθηκε στη Νομαρχία προκειμένου να καλύπτονται τα έξοδά του. Η δυσαναλογία στον αριθμό των 47 εκπαιδευόμενων τότε, με τον αριθμό που μπορούσε να εξυπηρετεί το λεωφορείο του Συλλόγου, οδήγησε στην εξεύρεση λύσεων οι οποίες, είτε δεν ήταν λειτουργικές, είτε είχαν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των παιδιών.

Η λύση στο τόσο σημαντικό πρόβλημα της στέγασης, της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου αλλά και της μετακίνησης, δόθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο και συμπεριέλαβε στους δωρεοδόχους του το Κέντρο, αποφασίζοντας τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του νέου κτιρίου 1280τ.μ. και την αγορά δυο λεωφορείων 19 και 22 θέσεων. Το έργο ανέγερσης του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2014 δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και την ευκαιρία φοίτησης και απασχόλησης σε ακόμα περισσότερα παιδιά, ενώ παράλληλα αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι υπηρεσίες που προσφέρει. Επιπλέον, η δωρεά των δυο λεωφορείων, τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία το 2013, έλυσε το σημαντικό πρόβλημα της μετακίνησης των 61 πλέον εκπαιδευόμενων.

Το 2003-04, ιδρύεται στην πόλη της Αλεξάνδρειας το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αλεξάνδρειας (ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας), σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και το προσωπικό του υπάγεται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά από πρόταση του τότε ΔΣ του Συλλόγου, προτάθηκε η φιλοξενία του ΕΕΕΕΚ στις εγκαταστάσεις του κέντρου “Τα Παιδιά της Άνοιξης”. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή. Η συνύπαρξη των δύο αυτών δομών ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, οδήγησε σε μια μακρόχρονη κοινή πορεία, που μόνο θετικά απέδωσε, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Στο Κέντρο λειτουργούν πέντε Εργαστήρια με στόχο την Επαγγελματική Κατάρτιση των εκπαιδευόμενων.

Το Eργαστήριο Ανθοκομίας-Κηπευτικών, όπου οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτών τους καλλιεργούν φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ξεκινώντας από το στάδιο της ριζοβολίας. Ασχολούνται όμως και με την καλλιέργεια κηπευτικών.

Το Eργαστήριο Λαϊκής Τέχνης, όπου οι εκπαιδευόμενοι με την βοήθεια της εκπαιδεύτριάς τους ασχολούνται με την αγιογραφία, κατασκευάζοντας εικόνες σε ξύλο, πέτρα, κεραμίδι, όστρακα και άλλα υλικά. Ακόμα, ασχολούνται με την κατασκευή ειδών λαϊκής τέχνης όπως μπουκάλια, πουγκιά, χειροποίητα μαξιλάρια, κοσμήματα, χειροποίητα σαπούνια, λικέρ και γλυκά του κουταλιού.

Το Eργαστήριο Κηροπλαστικής, όπου οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια του εκπαιδευτή τους ασχολούνται με την κατασκευή αρωματικών κεριών αλλά και χριστουγεννιάτικων – πασχαλινών ειδών και λαμπάδων. Επιπλέον ασχολούνται με τη δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων και διακοσμητικών-εποχικών κατασκευών με χρηστική λειτουργία.

Το Eργαστήριο κατασκευής Μπομπονιέρων, όπου οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια της εκπαιδεύτριάς τους ασχολούνται με την κατασκευή μπομπονιέρων για βαφτίσεις και γάμους, κατόπιν παραγγελιών.

Το Eργαστήριο Μεταξοτυπίας, όπου οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια του εκπαιδευτή τους ασχολούνται με την εκτύπωση διαφημιστικών ειδών με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας σε καπέλα, μπλουζάκια, φόρμες εργασίας, αναπτήρες και διαφημιστικά είδη. Επίσης, στο εργαστήριο αυτό αναλαμβάνουν την εκτύπωση προσκλητηρίων, γάμου και βάπτισης.

Στόχος των εργαστηρίων είναι η ύπαρξη ενός ευχάριστου και δημιουργικού πλαισίου όπου οι εκπαιδευόμενοι αναπτύσσουν τις δεξιότητες και τις τεχνικές τους γνώσεις ενώ παράλληλα ενισχύεται η αυτοπεποίθησή και η ικανότητά τους να λειτουργούν ομαδικά. Επιπλέον, προωθείται η ένταξη και η ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία, γεγονός που συντελεί στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, για άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και των στερεοτύπων που θέλουν τα άτομα με νοητική αναπηρία, μη ικανά να παράγουν και να εργαστούν.

Επιπλέον στις εγκαταστάσεις του Κέντρου λειτουργεί και :

Το Eργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης, όπου οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτών τους ασκούνται σε συνήθειες της καθημερινής ζωής με στόχο την:

Εκμάθηση κανόνων ατομικής υγιεινής και ασφάλειας

Εκπαίδευση των παιδιών σε ότι αφορά στον χώρο της κουζίνας

Κινητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων μέσα από δραστηριότητες τυποποιημένης μορφής

Διατήρηση και βελτίωση δεξιοτήτων μέσα από επαναλήψεις

Βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών μέσω προγραμματισμένων και μεθοδευμένων επισκέψεων σε χώρους καθημερινής αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας.

Σκοπός του εργαστηρίου:

Ανάπτυξη και κατάκτηση της αυτονομίας και κοινωνικότητας του μαθητή.

Εκθέσεις Παραγωγικών Εργαστηρίων. Το Κέντρο κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιεί 3 εκθέσεις: Χριστουγεννιάτικη, Πασχαλινή και Ανθοκομική. Ο σκοπός τους είναι να εκτίθενται τα προϊόντα τα οποία παράγονται από τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτών τους. Κύρια επιδίωξη είναι αφενός να γνωρίσει ο κόσμος τη δουλειά και το έργο των ίδιων των παιδιών και αφετέρου να τους δοθεί η δυνατότητα να αλλεπιδράσουν καθώς και να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες μέσω της διαδικασίας της πώλησης. Παράλληλα τα έσοδα των εκθέσεων αποτελούν πηγή για κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του Κέντρου.

Από την Κοινωνική-Ψυχολογική Υπηρεσία του Κέντρου υλοποιούνται τα ακόλουθα προγράμματα- ομάδες:

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινότητας, την ανάπτυξη συναισθημάτων αλληλεγγύης και σεβασμού της διαφορετικότητας, αλλά και την κοινωνική ένταξη των εκπαιδευόμενων.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου πραγματοποιούνται Ομάδες Συνύπαρξης σε Σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης του νομού μας με δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, αλλά και βιωματικά εργαστήρια σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής και Διαπροσωπικών Σχέσεων με στόχο οι εκπαιδευόμενοι να μάθουν να σέβονται και να γνωρίζουν καλύτερα το σώμα τους, αλλά και να ρυθμίζουν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά όσο πλησιάζουν στη σεξουαλική ωριμότητα.

Ομάδα συναισθημάτων με στόχο την αναγνώριση, τη διαχείριση και τη σωστή έκφραση των συναισθημάτων.

Ομάδα μουσικοκινητικής αγωγής με στόχο την αρμονική λειτουργία σώματος, πνεύματος και ψυχής, συνδυάζοντας τη μουσική με την κίνηση.

Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων με στόχο την υποστήριξη, αλλά και την επίλυση των δυσκολιών που πιθανά αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες.

Συμβουλευτική υποστήριξη εκπαιδευόμενων με στόχο την επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, τόσο στο περιβάλλον του Κέντρου όσο και εκτός.

Συμβουλευτική των εργαζομένων του Κέντρου με στόχο την υποστήριξη τους, ώστε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά.

Επιπρόσθετα στο έργο της ψυχολογικής-κοινωνικής υπηρεσίας συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

Κοινωνική έρευνα και επισκέψεις σε οικίες εκπαιδευόμενων

Συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες

Ενημέρωση για παροχές και επιδόματα

Επισκέψεις σε ανάλογα Κέντρα για ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση

Αξιολόγηση εκπαιδευόμενων και ενημέρωση φακέλων

Συνεχείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ και στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης

Πρόγραμμα εργοθεραπείας με στόχο οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν εκείνες τις λεπτές, αλλά και τις αδρές κινητικές δεξιότητες, που τους είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά τους.

Πρόγραμμα λογοθεραπείας με στόχο τη βελτίωση του λόγου και την ενίσχυση της προσοχής και της συγκέντρωσης.

Πρόγραμμα Φυσιοθεραπείας με στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας και τη σωματική ενδυνάμωση και αντοχή.

Πρόγραμμα Ειδικής Εκπαίδευσης με στόχο την κατάκτηση νέων κοινωνικών, γνωστικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, αλλά και τη διατήρηση των ήδη υπαρχουσών, μέσω αναδυόμενης γνώσης. Επίσης, η χρήση διαφοροποιημένης διδασκαλίας με εναλλακτικές μεθόδους μάθησης, όπως ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, βιωματικές δραστηριότητες και εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τον ειδικό παιδαγωγό.

Από τις Νοσηλεύτριες του Κέντρου υλοποιούνται τα ακόλουθα προγράμματα-ομάδες:

Πρόγραμμα σωματικής υγιεινής με στόχο την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως σωστή χρήση της τουαλέτας, σωστό πλύσιμο χεριών, δοντιών προσώπου, σώματος και ντυσίματος.

Πρόγραμμα Α΄ Βοηθειών με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση μικροατυχημάτων.

Ομάδα τραπεζαρίας με στόχο την εκπαίδευση και τήρηση των κανόνων υγιεινής όσον αφορά τη διατροφή, αλλά και την προετοιμασία μικρογευμάτων.

Ακόμα στο έργο των νοσηλευτριών συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

Παροχή Α΄ Βοηθειών

Συνοδεία στον γιατρό για περαιτέρω ιατρική φροντίδα

Ενημέρωση ατομικών φακέλων

Έλεγχος και τήρηση του φαρμακείου

Υποστήριξη σε όσα παιδιά χρειάζεται σχετικά με τη διατροφή και την καθαριότητά τους

Επικοινωνία και ενημέρωση γονέων-κηδεμόνων για θέματα που αφορούν στην υγεία των παιδιών

Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων ο Σύλλογος προσπαθώντας να ενισχύσει και να αναπτύξει τη λειτουργία του προχώρησε στην υλοποίηση διαφόρων δράσεων τις οποίες συνεχίζει να πραγματοποιεί και να επεκτείνει σε διάφορους τομείς με σκοπό τόσο την κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ όσο και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

Έτσι, σε ετήσια βάση υλοποιούνται οι ακόλουθες δράσεις:

Κατασκηνωτικά Προγράμματα που υλοποιούνται από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Κάθε χρόνο κατά τη θερινή περίοδο τα παιδιά του Συλλόγου φιλοξενούνται για 9 ημέρες στις εγκαταστάσεις του Αγίου Ανδρέα στη Νέα Μάκρη Αττικής. Κατασκηνωτές και συνοδοί μέσα από μια σειρά οργανωμένων δράσεων και επιστημονικής υποστήριξης έχουν την ευκαιρία για αλληλεπίδραση, αυτονομία, διασκέδαση και δημιουργική απασχόληση.

Πρόγραμμα Θερινής Διαβίωσης στο “Σπίτι στο Σέλι”. Επίσης αυτή η δράση υλοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες δίνοντας την ευκαιρία σε ομάδες παιδιών να επισκέπτονται και να φιλοξενούνται, για μικρά χρονικά διαστήματα, σε οικία που παραχωρείται για το σκοπό αυτό . Δίνεται ακόμη μια ευκαιρία στα παιδιά για εναλλακτικές θερινές διακοπές στο βουνό, αλλά και η δυνατότητα για αυτόνομη διαβίωση και ανεξαρτητοποίηση, στο πλαίσιο του εφικτού, πάντα σε συνδυασμό με την εθελοντική προσφορά έμπειρων συνοδών.

Φιλοξενία των εκπαιδευόμενων για τις καλοκαιρινές διακοπές στη Σίφνο και τη Χαλκιδική με ιδιωτική πρωτοβουλία. Ακόμα μια δράση που συνδέεται με τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών, αφορά στη φιλοξενία τους σε θερινούς προορισμούς όπως η Σίφνος και η Χαλκιδική. Ομάδες παιδιών φιλοξενούνται σε καταλύματα και έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία για διασκέδαση, ξεγνοιασιά και αλληλεπίδραση.

Όλες οι παραπάνω δράσεις του Συλλόγου, που υλοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν ως στόχο πέρα από τη διασκέδαση των παιδιών, να τους δώσουν την ευκαιρία για αυτονομία και κοινωνικοποίηση. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να αισθανθούν ότι τα παιδιά τους συμμετέχουν σε ενεργές δράσεις μέσα σε υποστηρικτικό περιβάλλον. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα να αισθάνονται αισιοδοξία με τις δυνατότητες και τις προκλήσεις, στις οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους.

Τέλος, οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται, λόγω της μεγάλης δυναμικής που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στην τοπική αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία να συμμετέχει ενεργά και να στηρίζει το έργο αυτό.

Συμμετοχή στα SPECIAL OLYMPICS HELLAS. Ομάδα παιδιών με νοητική αναπηρία, προετοιμάζεται όλο τον χρόνο υπό την επίβλεψη εθελοντών γυμναστών, με σκοπό τη συμμετοχή τους στο θεσμό αυτό. Η δράση αυτή δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτυχθούν σωµατικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευµατικά, μοιραζόμενα τη χαρά που ο αθλητισμός προσφέρει.

Ο σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου ξεκίνησε με στόχο την προσφορά για όλους αυτούς που βιώνουν μια τόσο πιο δύσκολη και τόσο πιο διαφορετική πραγματικότητα από αυτή των περισσότερων ανθρώπων. Ακόμη η αγωνία και η αβεβαιότητα για το μέλλον των παιδιών , έδωσε το κίνητρο να δημιουργηθεί ένα προστατευμένο, ασφαλές και εποικοδομητικό περιβάλλον για τα παιδιά, με ανθρώπους ευαίσθητους και υπεύθυνους για την καθημερινή διαβίωση, φροντίδα και απασχόλησή τους , όπως επίσης και για την κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη.

Φυσικά πλάι στα παιδιά αυτά και στην προσπάθεια των οικογενειών τους στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί άνθρωποι απλοί, με ευαισθησίες, που με ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς ίδιον όφελος, προσέφεραν και αγωνίστηκαν για την ενίσχυση όλου αυτού του αξιοθαύμαστου εγχειρήματος.

Ο Σύλλογος έχει συμπληρώσει πλέον 30 χρόνια συνεχούς πορείας με τα μέλη του να αυξάνονται στη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον το προσωπικό έχει αυξηθεί σημαντικά όχι μόνο στον αριθμό αλλά και σε επίπεδο εμπειρίας, εξειδικευμένων γνώσεων και συνεχούς κατάρτισης σε θέματα αναπηρίας. Από τις βασικές επιδιώξεις του Συλλόγου αποτελούν η προαγωγή της ισότητας, των ευκαιριών, της άρσης των προκαταλήψεων, της κοινωνικής ένταξης, της προεπαγγελματικής κατάρτισης και της προσβασιμότητας.

Ακόμη σε ζητήματα που αφορούν στη δικτύωση, ο Σύλλογος, έχει αναλάβει ενεργή δράση προσαρμόζοντας τη δυναμική του, στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της εποχής. Έχει αναπτυχθεί πλέον ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο με την Τοπική Κοινότητα, τους Δημοτικούς Φορείς, με τις Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, με τους Αθλητικούς Συλλόγους και τα Σωματεία, με την ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ), με την ΠΟΣΓΚΑμεΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ), με άλλους Συλλόγους Κοινωνικής Παρέμβασης, με τα Σώματα Ασφαλείας, με τα Σχολεία και με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Επίσης σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση αποτελεί η συνεχής παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Συλλόγου στα ΜΜΕ όπως σε εφημερίδες, έντυπα και ραδιοτηλεοπτικό τύπο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω της ιστοσελίδας “ tapaidiatisanoixis.gr ”και του facebook “ Παιδια της Ανοιξης”.

Επιπρόσθετα ο Σύλλογος συμμετέχει, αλλά και υλοποιεί προγράμματα των Δήμων, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) και της ΕΣΑμεΑ με σκοπό την απόκτηση γνώσεων, εμπειριών αλλά και τη διάχυση γνώσεων και πληροφοριών σε ζητήματα ΑμεΑ.

Τέλος, πολύ σημαντική δράση αλλά και στόχος του Συλλόγου είναι η προαγωγή και η δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών. Με το σύνθημα “ Στηρίζουμε το έργο μας στη συμμετοχή σας», το δυναμισμό και τη μαχητικότητά του, έχει κατορθώσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για δράσεις, για αναζήτηση και προβληματισμό των πολιτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: