17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα | 13-22 Μαρτίου 2015 | ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

No 871397

H αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα άνοιξε με ρυθμούς χιπ χοπ την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ Επιχείρηση χιπ χοπ / Hip Hop-eration του Μπριν Έβανς, μια αισιόδοξη ταινία με ήρωες ηλικιωμένους χιπ χόπερς από τη Νέα Ζηλανδία.

Με αφορμή την ταινία έναρξης, η τελετή ξεκίνησε με την ομάδα χορευτών χιπ χοπ Mother Funkers από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσίασε στη σκηνή ένα θεαματικό χορευτικό, που χειροκροτήθηκε από το κοινό.

No 871374

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής -διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε στη 17η διοργάνωση τους θεατές, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και τους θεσμικούς φορείς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης και ενημέρωσης για θέματα που αφορούν όλους μας». Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, ο κ. Εϊπίδης τόνισε: «Θα προβληθούν 168 ταινίες από 45 χώρες. Έντεκα ακόμη ταινίες θα προβληθούν στην πρωινή ζώνη ‘’Ντοκιμαντέρ για παιδιά’’. Θα γίνουν δύο αφιερώματα: στον Αυστριακό πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Χούμπερτ Ζάουπερ, και στον Ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον, που είναι απόψε μαζί μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Εϊπίδης, ανέφερε: «Όπως κάθε χρόνο, ταινίες από το πρόγραμμα θα ταξιδέψουν ξανά για να συναντήσουν το κοινό των πόλεων της περιφέρειας, από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Επίσης, σε πολλά καταστήματα κράτησης, σε αναμορφωτήρια και σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Η Αγορά Ντοκιμαντέρ θα υποδεχτεί πάνω από 100 αγοραστές, εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών, παραγωγούς και διανομείς από όλο τον κόσμο. Πενήντα ξένοι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές διεθνών Μέσων θα είναι σε μαζί μας, όπως φυσικά και οι Έλληνες δημοσιογράφοι». Σε σχέση με την παρούσα συγκυρία, ο κ. Εϊπίδης παρατήρησε: «Παρά τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνεχίζει να εξελίσσεται. Ήδη, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρείται το 3ο σημαντικότερο στην Ευρώπη. Με τη συμμετοχή του κοινού που πέρσι ξεπέρασε τους 45.000 θεατές, και των ξένων σκηνοθετών που αποφάσισαν φέτος να έρθουν στη Θεσσαλονίκη χωρίς να επιβαρύνουν το Φεστιβάλ με τα έξοδα των ταξιδιών τους, το έργο μας συνεχίζεται. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλό Φεστιβάλ!»

No 871380

Αμέσως μετά, ο κ. Εϊπίδης κάλεσε στη σκηνή του Ολύμπιον τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Μπουτάρης καλωσόρισε τους καλεσμένους της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και τόνισε: «Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον εμπνευστή και ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρη Εϊπίδη. Είναι μεγάλη ευτυχία και τιμή να βρίσκομαι κοντά του. Καλωσορίζουμε επίσης το νέο Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη και του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Δικαίως έχουμε πολλές προσδοκίες από αυτόν, επειδή ήταν ήδη ένας άνθρωπος του πολιτισμού πριν αναλάβει το Υπουργείο, ιδιαίτερα δε επειδή γνωρίζει καλά το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, που έχει μείνει στο περιθώριο των πολιτικών επιλογών για πολλές τετραετίες. Ήδη επίσης το Φεστιβάλ έχει και το νέο του διοικητικό συμβούλιο, μία πράξη που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Του ευχόμαστε όλοι να αναδείξει και να επεκτείνει τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις και επιτυχίες του Φεστιβάλ». Αναφερόμενος στη 17η διοργάνωση, ο κ. Μπουτάρης παρατήρησε: «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι ξανά εδώ, το Φεστιβάλ που χάρη στην ακούραστη επιμονή του Δημήτρη Εϊπίδη έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση, το Φεστιβάλ που αγαπήθηκε τόσο από το κοινό όσο και από την κινηματογραφική κοινότητα. Με το πολυσυλλεκτικό του πρόγραμμα, τα masterclasses, τα αφιερώματα και τις συζητήσεις, γίνεται καθρέφτης των καιρών, της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Προκαλεί, πληροφορεί και ενεργοποιεί το κοινό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, αναγνωρίζοντας σε αυτό μία δυναμική διοργάνωση που προβάλλει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης».

eipidis xydakis

Στη συνέχεια, ο κ. Εϊπίδης κάλεσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, να κηρύξει την έναρξη της φετινής διοργάνωσης. Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Ξυδάκης τόνισε: «Είναι η πρώτη μου εμφάνιση ως υπουργού σε μεγάλη διοργάνωση. Δεν έχω όμως καθόλου τρακ, γιατί στην αίθουσα συνάντησα πολλούς φίλους, γνωστούς, ανθρώπους με τους οποίους έχουμε βρεθεί σε στέκια πολιτισμού, σε εστίες και εργαστήρια πολιτισμού, στον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία. Λίγο νωρίτερα συναντήθηκα και με τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Συνάντησα συνομιλητές με τους οποίους μπορώ να συνεννοηθώ, που αγαπάνε τον τόπο τους, καταλαβαίνουν τι γίνεται. Και όλο αυτό, οι φίλοι, τα πρόσωπα, οι φορείς της πόλης, μου δίνει μια αισιοδοξία, την ελπίδα ότι σε αυτή τη νέα ιστορική περίοδο που ανοίγει η νέα διακυβέρνηση πάνω σε μία κρίσιμη καμπή, ένα ιστορικό μεταίχμιο για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό, θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε αυτοπεποίθηση, στίγμα, ταυτότητα, κουράγιο, κέφι, φαντασία. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε αυτές τις ταινίες που κάνουν οι Έλληνες δημιουργοί και στις ταινίες των ξένων δημιουργών τις οποίες φιλοξενούμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε μία πρωτεύουσα του κινηματογράφου για την ευρύτερη περιοχή».

Μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική στον χώρο του πολιτισμού, ο κ. Ξυδάκης είπε πως αυτή θα είναι «το αυτονόητο, η επανάσταση του αυτονόητου» και εξήγησε: «Θα είμαστε δίπλα στους δημιουργούς, δίπλα στους παραγωγούς, δίπλα στους ανθρώπους που πασχίζουν και εργάζονται, δίκαια, απλά, χωρίς μεγάλα λόγια. Ειδικά για τον κινηματογράφο, θα προσπαθήσουμε δύο πράγματα: να αποδοθεί ένα μέρος ενός τέλους που υπήρχε στους τηλεοπτικούς σταθμούς, να ξαναγυρίσει στην κινηματογραφική παραγωγή το τέλος του 1,5%, και να δημιουργήσουμε επίσης τις προϋποθέσεις και το υποστηρικτικό πλαίσιο για να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός τόπος για τις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές. Από κει και πέρα τον λόγο έχουν τα φιλμ, οι δημιουργοί, οι σκηνοθέτες. Εύχομαι καλό σινεμά και κηρύσσω την έναρξη του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».

Στη συνέχεια της τελετής, ο σκηνοθέτης της ταινίας έναρξης Επιχείρηση χιπ χοπ Μπριν Έβανς, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Όπως είπε, μεταξύ άλλων: «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέσα από τις ταινίες που παρουσιάζει, προσεγγίζει σημαντικά θέματα σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους τομείς της κοινωνίας. Για μένα είναι μία πρόκληση να κάνω ταινίες όπως αυτό το ντοκιμαντέρ».

Στο ντοκιμαντέρ Επιχείρηση χιπ χοπ, μία ομάδα χορευτών χιπ χοπ άνω των 90 ετών από τη Νέα Ζηλανδία προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιπ Χοπ στο Λας Βέγκας, σε ένα ταξίδι που θα αλλάξει τις ζωές τους.

Την τελετή έναρξης του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι: Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας, κινηματογραφιστής, Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΦΚΘ, Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων ως εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του ΦΚΘ, Γιώργος Χριστιανάκης, συνθέτης, μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος, διευθυντής Parallaxi, μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτιδα, εκπρόσωπος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης, Στέλιος Κούλογλου,  Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Ingo Von Voss,  Γενικός Πρόξενος Γερμανίας, Salamon Paven Martin Ladislau, Γενικός Πρόξενος Ρουμανίας, Marko Suomalainen, Επίτιμος Πρόξενος Φινλανδίας, Sinisa Pavic, Γενικός Πρόξενος Σερβίας, Παντελής Πετμεζάς, Επίτιμος Πρόξενος Καναδά, Χρήστος Σαραντόπουλος, Επίτιμος Πρόξενος Ιταλίας, με τη σύζυγό του, εικαστικό, Μαρία Κομπατσιάρη, Ιωάννης Βεργίνης, Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, Μένη Λυσαρίδου, Πρόεδρος Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Φίλιππος Γράψας, Αντιπρόεδρος Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στιχουργός, Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, Πρόεδρος Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Πρόεδρος Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Γιώργος Βράνος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Κέλλυ Μιμηκοπούλου, Αν. Διοικητική Διευθύντρια Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα, Προϊσταμένη Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Προϊσταμένη Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Όλγα Ταμπουρή, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Sani Festival, Φίλιος Στάγκος, Γενικός Διευθυντής ΔΕΠΘΕ, Αντώνης Γυφτόπουλος, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, Παύλος Πανταζής, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, Γιώργος Κατσάγγελος, Καθηγητής Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ, πρώην Ευρωβουλευτής, Ευθυμία Κούντουρα, Αντιπρόεδρος Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΤΕΧΝΗ, Pierre Bergeot, Γενικός Γραμματέας Γαλλικού Ινστιτούτου, Χάρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Ε.Ε.Σ, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO, Γιάννης Βογιατζής, Διευθύνων Σύμβουλος Οίνοι Βορείου Ελλάδος, Σπύρος Βούγιας, Μάκης Νικηφορίδης & Bernard Cuomo, βραβευμένοι αρχιτέκτονες, κ.ά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.