Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη στον βουλευτή Β’ Πειραιά του Ποταμιού, Νίκο Ορφανό για τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 1.500.000 ευρώ σε θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.

nikos xydakis

Ο υπουργός σε απάντηση του, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του κόμματος TO ΠΟΤΑΜΙ, Νίκου Ορφανού, επισήμανε στις 20.3.2015 πως το υπουργείο πολιτισμού δεν έχει καμία υποχρέωση να καταβάλει τις οφειλές στους 67 θιάσους του ελεύθερου Θεάτρου στους οποίους, είχαν εγκριθεί επιχορηγήσεις ύψους 2.015.000€ για την θεατρική περίοδο 2011-2012, μετά από εκτενή διαδικασία αξιολόγησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ

Οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις είχαν εγκριθεί από την τότε Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου, η οποία είχε αξιολογήσει τις προτάσεις των θεατρικών σχημάτων που είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με σχετική απόφαση – προκήρυξη.
Μέχρι σήμερα έχει εκταμιευθεί και διαμοιραστεί μόνο το ποσό των 487.500€σε 61 από τους 67 θιάσους, καλύπτοντας μόλις το ¼ του ποσού που είχε αρχικά εγκριθεί για τον κάθε θίασο.

Ο αναπληρωτής Υπουργός στην απάντησή του, υποστηρίζει «πως οι θεατρικές επιχορηγήσεις όπως άλλωστε όλες οι επιχορηγήσεις των καλλιτεχνικών οργανισμών δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. προς τους επιχορηγούμενους αφού εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης να τις υλοποιήσει.»

Μετά την απάντηση αυτή ο Νίκος Ορφανός υπενθυμίζει στον αναπληρωτή υπουργό ότι οι επιχορηγούμενοι θίασοι- θεωρώντας δεδομένη τη συνέχεια του κράτους- πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες παραστάσεις με δικά τους έξοδα, λαμβάνοντας υπόψη στον προϋπολογισμό τους και τα ποσά για τα οποία είχε δεσμευτεί το ΥΠ.ΠΟ. Για το λόγο αυτό θεωρούν ότι το « λάθος» που έκαναν περιμένοντας από το κράτος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του το « πληρώνουν» ακριβά σε μία εποχή που το θέατρο είναι από τις λίγες « ανάσες» ψυχικής ανάτασης και συντήρησης ενός υψηλού πολιτιστικού επιπέδου την περίοδο της χειρότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που γνωρίζει η χώρα μας.

apantisi-xydaki-001

apantisi-xydaki-002

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.