O ΛΟΓΟΣ του Νίκου Καζαντζάκη
“Εν Χορώ & Οργάνοις”
Μια μουσική χοροθεατρική παράσταση
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
23 & 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Βασίλης Βασιλάκης
Χορεύουν οι Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης & η ομάδα τους
Τραγουδούν: Γεωργία Νταγάκη (Δευτ. 23/3)
Καλλιόπη Βέττα (Τρ. 24/3)
Στα μεγάλα έργα του –“Καπετάν Μιχάλης”, “Βραχόκηπος”, “Ζορμπάς”, έναν πραγματικό λογοτεχνικό θησαυρό- ο Νίκος Καζαντζάκης καταθέτει τις αγωνίες ενός περήφανου πνεύματος από το πιο βαθύ του βίωμα, την έξαψη των συναισθημάτων, την εκτυφλωτική φαντασμαγορία του κόσμου, τις ακραίες αποφάσεις, τον στοχασμό του πάνω στη μοίρα του ανθρώπου.
Ο ΛΟΓΟΣ του Νίκου Καζαντζάκη μεταφέρεται σε μορφή Χοροθεάτρου με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη & Γιώργο Μεγαλακάκη και την Ομάδα τους, συνοδεία ορχήστρας και τραγουδιού, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του ηθοποιού Βασίλη Βασιλάκη.
Μέσα στην περίεργη εποχή που διανύουμε, όπου επαναπροσδιορίζονται αξίες και αρχές του κοινωνικού μας ιστού, ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ. Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα.
Με δεκαπέντε καλλιτέχνες επί σκηνής (ηθοποιός, τραγουδίστρια, 4 μουσικοί, 9 χορευτές), η παράσταση Ο Λόγος του Νίκου Καζαντζάκη “Εν Χορώ & Οργάνοις” δομήθηκε ως έργο υπό συνεχή αλλαγή, με όρους απόλυτα σύγχρονους, μεταλλασσόμενο κινησιολογικά και μουσικά, κρατώντας όμως τους στέρεους πυρήνες λόγου και υποκριτικής.
Η αρμονική σύνθεση των τριών αυτών καλλιτεχνικών μορφών, συνθέτουν ένα σύνολο που εκφράζει βαθύτατα τον πλούτο των αισθημάτων του μεγάλου Έλληνα στοχαστή τόσο στενά δεμένο με την Κρήτη… τόσο στενά δεμένο με τον κόσμο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Βασίλης Βασιλάκης
Επιλογή κειμένων: Τόνια Κούμπα
Κινησιολογική επιμέλεια: Κική Μπάκα
Κρητικός χορός: Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
και η επίλεκτη ομάδα τους
Μουσικοί:
Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα)
Δημήτρης Βαρελόπουλος (λαούτο)
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (lavta)
Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά)
Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κοστούμια: Γιούλα Ζωϊοπούλου
Σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Τζοβάρας
Κατασκευή κύβων σκηνικού: Γεράσιμος Τρέτσης
Ψιμυθιολόγοι: Φωτεινή Μακρίδου & Ευαγγελία Λενακάκη
Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη
Γραφιστικές υπηρεσίες: motive creative
Βοηθός παραγωγής: Μάτα Κουλουρίδη
Οργάνωση παραγωγής: Showkeeper
Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι
Γεωργία Νταγάκη (23/3)
Καλλιόπη Βέττα (24/3)
Διάρκεια παράστασης: 130’ (μαζί με το διάλειμμα)
ΘΕΑΤΡΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Δευτέρα 23 & Τρίτη 24 Μαρτίου 2015
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
15 € (γενική είσοδος)
12 € (μειωμένο) για ΑμεΑ, μαθητές, φοιτητές, κατόχους Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κατόχους Κάρτας Πολιτισμού, άτομα άνω των 65 ετών, κατόχους κάρτας IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ κατόχους Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ), κατόχους Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Προπώληση:
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Αγορά με πιστωτική κάρτα: τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και στην Ticket Services (Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου) Δευ. & Τετ. 09:00 – 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 – 20:00, Σαβ. 10:00 – 14:00
ΘΕΑΤΡΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Αθήνα – τηλ. 210 3418550
ΠΡΟΣΒΑΣΗ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς – Ομόνοια), 914 (Ομόνοια – Λαχαναγορά – Παλ. Κοκκινιά), 815 (Γουδή- Ταύρος): Στάση Ταύρος
Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος: γραμμή Κηφισιά – Πειραιάς, Σταθμός Ταύρος (περίπου 12’ με τα πόδια μέχρι το ΙΜΚ)
Προαστιακός Σιδηρόδρομος: στη γραμμή προς Πειραιά, Σταθμός Ταύρος (περίπου 5’ με τα πόδια μέχρι το ΙΜΚ)
Με την υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης, αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και δραστήριος εργάτης του θεάτρου, έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας, δράση πολυεπίπεδη και πολυσχιδής, διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις. Ενδεικτικά:
Η αληθινή απολογία του Σωκράτη Κ. Βάρναλη, σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
Μαντζουράνα στο κατώφλι γάϊδαρος στα κρεμμύδια Γ. Αρμένη, σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
Η Παρέλαση Λ. Αναγνωστάκη, σκηνοθεσία Μ.Κουγιουμτζή
Ταξίδι εργασίας Γ. Σεβαστάκη, σκηνοθεσία Κ. Κουν
Πανηγύρι Δ. Κεχαΐδη, σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
Βασιλιάς Γκορτογκάν Ραντοβάν Ίβσικ, σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
Μπαμπάς ο πόλεμος Ι. Καμπανέλλη, σκηνοθεσία Γ. Λαζάνη
Στο Αρχαίο Δράμα: Οιδίπους Τύρρανος, Βάκχες, Τρωάδες, Ειρήνη, Αχαρνείς, Σφήκες.
Συνεργάστηκε με την παιδική σκηνή της Ξ. Καλογεροπούλου στα έργα:
Βάσος και Βιβή και Οδυσσεβάχ και ακολούθησαν:
Γέρμα F.G. Lorca, με την Αιμ. Υψηλάντη, σκηνοθεσία Στ. Τσακίρη
Το κορίτσι της γειτονιάς Ν. Χατζηαποστόλου με την Π. Σταθακοπούλου, Φ. Σοφιανό,
Ε. Πανοπούλου, σκηνοθεσία Γ. Αρμένη
Ξενοδοχείο ο Παράδεισος Ζ. Φεντώ με τον Γ. Φέρτη, Στ. Φασουλή,
Μ. Παπακωνσταντίνου, σκηνοθεσία Στ. Φασουλή
Ψηλά από την γέφυρα Α. Μίλλερ με τον Ν. Τσακίρογλου, και τη Χ. Διαβάτη,
σκηνοθεσία Ν. Κουντούρη
Δωδέκατη νύχτα Σαίξπηρ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αργινίου, σκηνοθεσία Κ. Φαρμασώνη
Λοκαντιέρα Κ. Γκολντόνι με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λαμίας, σκηνοθεσία Κ.Τσώνου
Ποιος είναι ο Κύριος Κέλερμαν Φ. Κάφκα, σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού
Ένα σπίτι παραμύθια του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λ. Νικολακοπούλου, σκηνοθεσία Στ. Κραουνάκη.
Η Φάρμα των ζώων του Τζ. Όργουέλ, σκηνοθεσία Στ. Τσακίρη
Έχει εργασθεί για την ελληνική τηλεόραση (Ο θείος μας ο Μίμης, Σκηνές μέσα από το πλήθος, Προδοσία, Alma Libre κ.α.), το ραδιόφωνο και το σινεμά.
Συνεργάστηκε με τον Παντελή Βούλγαρη στην ταινία Πέτρινα χρόνια και Μικρά Αγγλία της Ι. Καρυστιάννη στο ρόλο του Καπετάν Σάββα.
Η επίμονη αναμέτρησή του με το κείμενο του Ν. Καζαντζάκη από το Φεβρουάριο του 2010, τον ώθησε να το σχηματοποιήσει σε θεατρικό μονόλογο ξεκινώντας από έναν εναλλακτικό αίθριο χώρο στην Αίγινα. Έκτοτε η Ασκητική παρουσιάστηκε σε διάφορους θεατρικούς χώρους αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος: «Με ένα παλιό ποδήλατο απομακρυνόμουν από την πόλη και απάγκιαζα στις αυλές των μικρών εκκλησιών, σε ερημικές παραλίες ή στα βουνά της Αίγινας προσπαθώντας να κατανοήσω τα πυκνά σε νόημα και ανάγκη λόγια του Καζαντζάκη. Δύσκολος, φοβερός, ατέλειωτος ανήφορος».
ΓΙΑΝΝΗΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ
Το 1981 σε πολύ μικρή ηλικία, άρχισαν να μαθαίνουν κρητικούς χορούς. Το 1994 ξεκίνησαν να διδάσκουν σε κρητικούς συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς. Από τότε μέχρι και σήμερα προσπαθούν να ερευνήσουν σε βάθος τους χορούς, την μουσική, την ιστορία, την λαογραφία τα ήθη τα έθιμα και τις συνήθειες των Κρητών. Όραμα της ζωής τους είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.
Το 1997 o Γιάννης Μεγαλακάκης χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύουν την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών.
Τον Μάιο του 2000 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα μία μουσικοχορευτική παράσταση με το μουσικό σύνολο Παλαϊνά Σεφέρια στο θέατρο Μινώα στην Αθήνα.
Τον Ιούλιο του 2002 συμμετέχουν με την χορευτική τους ομάδα στην μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη το περιοδικό “ΔΙΦΩΝΟ” στο θέατρο Λυκαβηττού.
Τον Αύγουστο του 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 κυκλοφορούν με τις μουσικές εκδόσεις Σείστρον την έκδοση: Όταν ακούω Κρήτη σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασαν στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.
Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέουν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Τον Ιούνιο του 2008 χορεύουν στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας, όπου παρουσιάζουν μαζί με τους ισπανούς χορευτές του Grupo Flamenco μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
Τον Ιούλιο του 2008 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα μία μουσικοχορευτική παράσταση με την μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων (Ψαραντώνη, Ψαρογιάννη, Ψαρογιώργη, Λάμπη Ξυλούρη και άλλους) στο Θέατρο Βράχων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα.
Τον Ιανουάριο του 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης, κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Χορογράφοντας» από τις εκδόσεις Δοκιμάκη.
Τον Φεβρουάριο του 2010 παρουσιάζουν με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση Ένα ταξίδι στην καρδιά της κρητικής παράδοσης στο θέατρο Nouveau Theatre de la Sorbonne στο Παρίσι.
Την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011, ο Γιάννης Μεγαλακάκης αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς: Το νησί η οποία προβλήθηκε στο MEGA και είναι η μεταφορά του Βest Seller της Victoria Hislop.
Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζουν μαζί με τον Ψαραντώνη και την πολυμελή χορευτική τους Ομάδα μία σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.
Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας τους συνεργάζονται με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του flamenco Oscar De Los Reyes και παρουσιάζουν μία μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης.
Έχουν πραγματοποιήσει παραπάνω από 60 σεμινάρια κρητικών χορών σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής. Έχουν βραβευθεί από πολλούς πολιτιστικούς φορείς όπως η Παγκρήτιος Ένωση Αθηνών, η Παγκρήτιος Μελβούρνης Αυστραλίας και από τους συλλόγους στους οποίους έχουν διατελέσει χοροδιδάσκαλοι. Πολλά άρθρα τους σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Ιστοσελίδα: www.megalakakis.gr
ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΑΓΑΚΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Ρέθυμνο Κρήτης.
Οι παραδοσιακοί ήχοι του τόπου της είναι βαθιά εγγεγραμμένοι στο DNA της. Καθόλου τυχαία λοιπόν, στα 12 της ξεκινά μαθήματα κρητικής λύρας και παράλληλα, σπουδάζει πιάνο, φωνητική, θεωρία και αρμονία της μουσικής αλλά και φωτογραφία, μία επίσης μεγάλη αγάπη της. Αλλά η μουσική είναι αυτή που τελικά την κερδίζει.
Από πολύ μικρή συνθέτει τραγούδια και παράλληλα ξεκινά να πειραματίζεται συνεχώς, μελετώντας ήχους, τραγούδια και μελωδίες από την παραδοσιακή μουσική ως τη rock, διαμορφώνοντας τελικά ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ προσωπικό μουσικό αποτύπωμα, τόσο σαν μουσικός όσο και σαν ερμηνεύτρια.
Σημαντικός σταθμός στην πορεία της που σηματοδότησε αυτή την προσωπική αναζήτηση ενός άλλου ήχου πέρα από τα καθιερωμένα, ήταν η συνεργασία της με τον θρύλο της rock σκηνής ERIC BURDON και τους Animals, με τους οποίους και πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2009 μια μεγάλη περιοδεία σε 25 πόλεις του εξωτερικού. Μία συνεργασία που έδωσε την ευκαιρία στην Γεωργία Νταγάκη με την κρητική της λύρα να χαρίσει ελληνικό χρώμα σε μεγάλα τραγούδια της rock όπως τα: «The House of Rising Sun», «Don’t let me be misunderstood», «Mercy’s Hand», «Give me the night» αλλά και να ερμηνεύσει το τραγούδι της «Πανσέληνος» διασκευασμένο και παιγμένο από τους Animals. Η συνεργασία αυτή εκφράστηκε και δισκογραφικά με την Γεωργία να συμμετέχει στην ηχογράφηση 4 τραγουδιών στον δίσκο του Eric Burdon “Athens Traffic Live”.
Στις σημαντικές επίσης συνεργασίες της επί σκηνής αξίζει να σημειώσουμε και αυτή με τους θρυλικούς Violent Femmes από την Αμερική. Από τα τέλη Σεπτέμβρη του 2014 κυκλοφορεί στο εξωτερικό ο πρώτος της προσωπικός δίσκος ”Φόβος”- ”Fobie” από την γερμανική εταιρεία Monopol Record, με έδρα το Βερολίνο.
Ιστοσελίδα: www.georgiadagaki.com
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ
Η Καλλιόπη Βέττα γεννήθηκε στο Λιβαδερό Κοζάνης. Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία της Μόσχας και στο Ωδείο Αθηνών λυρικό τραγούδι. Πρώτος της δάσκαλος, από τα χρόνια του σχολείου υπήρξε ο αδελφός της, συνθέτης και μουσικός Βαγγέλης Βέττας.
Το 1995 άρχισε η συνεργασία της με το μαέστρο και συνθέτη Γιάννη Κ. Ιωάννου. Το πρώτο της άλμπουμ «Στη χώρα των ασμάτων» κυκλοφόρησε από τη Virgin το 1997 και ακολούθησαν «Στο φως» 1999, «Καλειδοσκόπιο» 2001, η διεθνής παραγωγή “Horizon” των Philippe Eidel και Γιάννη Κ. Ιωάννου, επίσης από τη Virgin, «Πρωί της Κυριακής» 2005 από τη Universal, «Best of Kalliopi Vetta» 2007 από την ΕΜΙ, «Στους δρόμους του Διόνυσου» 2008 Warner, «Ξαφνική βροχή» 2011 Warner με συμμετοχή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Μάριου Φραγκούλη και της τουρκάλας Aysenur Yasici.
Πολλά από τα τραγούδια που ερμήνευσε κυκλοφόρησαν σε διεθνείς συλλογές ενώ άλλα έγιναν μουσικά σήματα τηλεοπτικών παραγωγών σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Lorenna Mc Kennitt , Nicola Piovanni κ.ά. Εκτός από την Ελλάδα τραγούδησε σε συναυλίες με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ στο Τελ-Αβίβ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία του Μόντρεαλ και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του Charles Dutois. Πραγματοποίησε προσωπικές συναυλίες στην Όπερα του Χαρκόβου της Ουκρανίας, στην Όπερα του Καΐρου, στο Βερολίνο, στην Αστανά του Καζαχστάν κ.α. Με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης συνεργάζεται πολλά χρόνια και σε πολλές συναυλίες, όπως στο Ηρώδειο, στο Λυκαβηττό, σε περιοδεία στην Αυστραλία και στην Κωνσταντινούπολη. Συμμετείχε σε μουσικο-θεατρικές παραστάσεις, όπως: «Το τραγούδι του έρωτα» 2000 Φ.Γκ. Λόρκα σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, «Beyond the dark» 2002 της Cuomo Kennedy στο Μέγαρο Μουσικής σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, «Μίκης Θεοδωράκης- Μια ζωή Ελλάδα» 2004 και 2005 στα θέατρα «Παρκ» και «Βέμπο» σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, «Έρωτας και Αθανασία 2008-9 με τη Μάνια Παπαδημητρίου και «Ήλιος στην Πέτρα» 2013-4 σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.
Την Άνοιξη του 2015 θα κυκλοφορήσει νέο CD με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Ιστοσελίδα: www.kalliopivetta.gr