Συντριβή αεροσκάφους στις Άλπεις: «Ο συγκυβερνήτης απέκλεισε τον κυβερνήτη και οδήγησε σε κάθοδο το αεροπλάνο» (ενημέρωση)

 

germanwings-crash
Φωτ. από τα απομεινάρια του αεροσκάφους

Ένα αξιοποιήσιμο ηχητικό απόσπασμα από το ένα από τα «μαύρα κουτιά» που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας κατάφεραν να ανακτήσουν οι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων οι οποίοι αναζητούν τα αίτια της συντριβής του Airbus A320 της εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις χθες Τρίτη – Ένας από τους πιλότους του γερμανικού Airbus που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 150 άτομα, είχε σηκωθεί από το πιλοτήριο του αεροπλάνου και δεν κατάφερε να επιστρέψει στη θέση του πριν το αεροπλάνο προσκρούσει στο έδαφος, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times.

Σύνοψη έως την Πέμπτη 26/3: Εχει ξεκινήσει απ’ ό,τι φαίνεται η μεταφορά των πρώτων νεκρών που κατάφεραν τα σωστικά συνεργεία να μεταφέρουν από το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους της Germanwings. Επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο ένας πιλότος ήταν εκτός πιλοτηρίου και προσπαθούσε να μπει μέσα, την ώρα της δραματικής καθόδου του αεροσκάφους. Η ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας των πιλότων, που τους οδήγησε να χάσουν τις αισθήσεις τους, εμφανίζεται έτσι πλέον ως πιθανότερη αιτία της συντριβής.

13.40 Ξεκίνησε η ενημέρωση από τον γενικό εισαγγελέα της Μασσαλίας: 

Σύμφωνα με τον Independent, το ασθενοφόρο αυτό μεταφέρει ευρήματα που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το σημείο της πτώσης. 

9.40 Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδος) ο γενικός εισαγγελέας της Μασαλίας Μπρις Ρομπέν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις έρευνες για τη συντριβή του μοιραίου Airbus της Germanwings.

Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί σε αίθουσα του αεροδρομίου του Μαρινιάν, κοντά στη Μασαλία, διευκρίνισε ο Μπρις Ρομπέν λίγες ώρες αφού επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ένας από τους πιλότους, ο οποίος είχε βγει από το κόκπιτ, δεν κατόρθωσε να επιστρέψει την ώρα που το αεροπλάνο είχε αρχίσει την καθοδική του πορεία.

Graphic

Αναπαράσταση σε χάρτες της πορείας του αεροσκάφους

«Ένας από τους πιλότους δεν ήταν στη θέση του τη στιγμή της συντριβής του μοιραίου Airbus»

Ένας από τους πιλότους του γερμανικού Airbus που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 150 άτομα, είχε σηκωθεί από το πιλοτήριο του αεροπλάνου και δεν κατάφερε να επιστρέψει στη θέση του πριν το αεροπλάνο προσκρούσει στο έδαφος, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν στοιχεία από τον καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης (μαύρο κουτί).

Συνεχής ζωντανή μετάδοση από το σημείο απ’ όπου ξεκινούν τα σωστικά συνεργεία στις Άλπεις.

Ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση:

Πέμπτη 26/3

Embedded image permalink

Πρόχειρο σχεδιάγραμμα της καθόδου ως την τελική πτώση του αεροσκάφους της Germanwings που εκτελούσε την πτήση #4U9525 

Τετάρτη 25/3

Σύνοψη: Διασκορπισμένα σε μια έκταση 15 στρεμμάτων τα συντρίμμια, δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων. Βρέθηκε το πρώτο, και σύμφωνα με κάποιες πηγές και το δεύτερο, «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους. Οι ερευνητές ανέκτησαν αξιοποιήσιμο ηχητικό υλικό από το μαύρο κουτί, ωστόσο δηλώνουν κατηγορηματικά πως είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα.  Καμιά ένδειξη ότι η συντριβή του αεροπλάνου οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβησαν σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.  

Embedded image permalink

Στο σημείο της τραγωδίας Ολάντ, Μέρκελ και Ραχόι.

 

22.45 Ανακτήθηκε ηχητικό υλικό από τα «μαύρα κουτιά», αλλά «πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα»

    19.00 Συλλέχθηκαν δεδομένα από το πρώτο «μαύρο κουτί» του μοιραίου αεροσκάφους της Germanwings

18.40  Από 15 χώρες οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανέφερε ότι τα περισσότερα θύματα είναι «Γερμανοί και Ισπανοί», ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση των γαλλικών αρχών οι 150 επιβαίνοντες του αεροπλάνου Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings το οποίο συνετρίβη χθες Τρίτη στις νότιες γαλλικές Άλπεις κατάγονταν από περίπου15 χώρες.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει, υπάρχουν και άλλες επιβεβαιωμένες εθνικότητες, που είναι κάτοικοι Αργεντινής, Αυστραλίας, Βελγίου, Κολομβίας, Δανίας, Βρετανίας, Ισραήλ, Ιαπωνίας, Μαρόκου, Μεξικού και Ολλανδίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ αναφέρουν πως έχει βρεθεί και το 2ο «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους.

15.00

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφτασαν στον τόπο της καταστροφής σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Embedded image permalink

14.25

Το μαύρο κουτί που βρέθηκε την Τρίτη στον τόπο της συντριβής του Airbus A320 της Germanwings είναι αυτό στο οποίο καταγράφονται όλοι οι ήχοι και οι συνομιλίες στο πιλοτήριο (CVR), όμως έχει υποστεί ζημιές.

Το εύρημα μέσω του οποίου μπορεί να χυθεί φως στα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος έχει μεταφερθεί στο Παρίσι, στο Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων  (BEA). 

Το μαύρο κουτί του Airbus

Οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό και του δεύτερου μαύρου κουτιού.

O Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι παρά τις ζημιές, το μαύρο κουτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντληθούν πληροφορίες.

Η εξέταση του CVR θα επιτρέψει στους ερευνητές να ακούσουν τις συνομιλίες ανάμεσα στους πιλότους, αλλά επίσης όλους τους ήχους και τις ανακοινώσεις που ακούσθηκαν στο πιλοτήριο και τους συναγερμούς που μπορεί ενδεχομένως να ήχησαν.

Μια λεπτομερέστερη ακουστική ανάλυση μπορεί επίσης να επιτρέψει να γίνει γνωστή για παράδειγμα η κατάσταση λειτουργίας των κινητήρων.

Όμως μόνον η εξέταση και των δύο μαύρων κουτιών θα επιτρέψει στους ερευνητές να κατανοήσουν με βεβαιότητα τις ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας. Διότι το δεύτερο μαύρο κουτί, το FDR (flight data recorder, καταγραφέας δεδομένων πτήσης), καταγράφει δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο όλες τις παραμέτρους σε 25 ώρες πτήσης (ταχύτητα, ύψος, πορεία…).

Υπεύθυνοι του BEA πρόκειται να δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

«Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα»

Ο Καζνέβ δήλωσε ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για να δοθεί εξήγηση για τη συντριβή, όμως πρόσθεσε ότι μια τρμοκρατική επίθεση δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Ο υπουργός εξήγησε πως «τα συντρίμμια του αεροπλάνου είναι συγκεντρωμένα σε μια επιφάνεια 15 στρεμμάτων, που είναι ασφαλώς μια σημαντική έκταση επειδή η πρόσκρουση ήταν ισχυρή, αλλά αυτό δείχνει πως το αεροπλάνο φαίνεται ότι δεν εξερράγη» και γι’ αυτό το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης «δεν είναι το σενάριο που προκρίνουμε».

Τεχνικά άμεμπτο χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ομίλου LufthansaΚάρστεν Σπορ το αεροσκάφος της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις και έκανε λόγο για ανεξήγητο δυστύχημα.

«Για όλους εμάς είναι ανεξήγητο», δήλωσε ο Σπορ από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από όλους τους εργαζόμενους της Lufthansa, μητρική εταιρεία της Germanwings. «Το αεροπλάνο ήταν τεχνικά άμεμπτο και οι δύο πιλότοι έμπειροι», πρόσθεσε.

13.21

Στο πένθος το λύκειο των 16 μαθητών που χάθηκαν στις Άλπεις

Embedded image permalink

12.35

Ακυρώθηκε σήμερα μια πτήση της Germanwings

09.20

Το μαύρο κουτί που βρέθηκε την Τρίτη στον τόπο της συντριβής του Airbus A320 της Germanwings είναι αυτό στο οποίο καταγράφονται όλοι οι ήχοι και οι συνομιλίες στο πιλοτήριο, όμως έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Το εύρημα μέσω του οποίου μπορεί να χυθεί φως στα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος έχει μεταφερθεί στο Παρίσι, στο Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αναζήτηση του δεύτερου μαύρου κουτιού, στο οποίο καταγράφονται τα δεδομένα της πτήσης.

09.00

Δεκάδες χωροφύλακες μιας ορεινής μονάδας πρόκειται να μεταβούν σ’ αυτή την πολύ δύσβατη περιοχή των Άλπεων της Άνω Προβηγκίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος.

Χιλιάδες συντρίμμια του αεροπλάνου και πτώματα είναι διασκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού, μακριά από κατοικίες και δρόμους πρόσβασης.

Χθες, αφού έκαναν πτήση πάνω από τον τόπο της συντριβής, τα αίτια της οποίας παραμένουν ανεξήγητα, πέντε υπουργοί της γαλλικής, της γερμανικής και της ισπανικής κυβέρνησης μίλησαν για «δραματικές εικόνες».

«Είναι εικόνες φρίκης, είναι μια τρομερή τραγωδία», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Στάινμαϊερ.

Ένα από τα δύο μαύρα κουτιά βρέθηκε και μεταφέρθηκε στο Γραφείο Διερεύνησης Ατυχημάτων που ερευνά τα αίτια της καταστροφής, δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Το απόγευμα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει πως «στο στάδιο αυτό, καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλεισθεί».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα μεταβούν στον τόπο της καταστροφής σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Η Germanwings ανακοίνωσε πως 67 Γερμανοί επέβαιναν στο αεροπλάνο, μεταξύ των οποίων δύο μωρά και 16 έφηβοι που επέστρεφαν από σχολική ανταλλαγή με ισπανούς μαθητές.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, ο κατάλογος των επιβατών περιλαμβάνει «45 επιβάτες με ισπανικά επώνυμα», των οποίων μένει πάντως να πιστοποιηθεί η εθνικότητα.

Στην Ισπανία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ανακοίνωσε η ίδια. «Επιπλέον καλούμε σε ενός λεπτού σιγή αύριο (σήμερα, Τετάρτη) το μεσημέρι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέβαλε χθες, Τρίτη, το βράδυ τα συλλυπητήριά του στους Μέρκελ και Ραχόι.

«Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε στενή επαφή και προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε πόσοι Αμερικανοί μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο αεροσκάφος», διευκρίνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το Σίδνεϊ ανακοίνωσε επισήμως το θάνατο δύο Αυστραλών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο δύο Κολομβιανών και ο βέλγος ΥΠΕΞ για το θάνατο τουλάχιστον ενός βέλγου πολίτη, θυμάτων της τραγωδίας. Ένας Δανός και δύο Αργεντινοί επέβαιναν επίσης στο μοιραίο αεροσκάφος, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη και το Μπουένος Άιρες, ενώ το Μεξικό έκανε λόγο για ενδεχόμενη παρουσία σ’ αυτό τριών Μεξικανών.

Το βράδυ, το Λονδίνο έκανε γνωστό πως στο αεροπλάνο επέβαιναν ενδεχομένως και Βρετανοί.

Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως τα ονόματα δύο Ιαπώνων που διέμεναν στο Ντίσελντορφ περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβατών του Airbus A320.

Δύο τραγουδιστές της Όπερας του Ντίσελντορφ, ο βαρύτονος μπάσος Όλεγκ Μπρίγιακ, 54 ετών, και η κοντράλτο Μαρίνα Ράντνερ, 33 ετών, βρίσκονταν επίσης στο αεροσκάφος έπειτα από εμφάνισή τους στη Βαρκελώνη. Η Ράντνερ συνοδευόταν από το σύζυγό της και το μωρό της.

Η «ταχεία απώλεια ύψους του αεροπλάνου παραμένει προς το παρόν ανεξήγητη», δήλωσε χθες ο εισαγγελέας Ρομπέν στο BFMTV. «Δεν υπήρξε καμιά επαφή ασυρμάτου από τη στιγμή που το αεροπλάνο έχασε ύψος» και πριν συντριβεί στον ορεινό όγκο, πρόσθεσε. «Οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου και δεν έλαβαν καμιά απάντηση», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Στο στάδιο αυτό θεωρούμε πως πρόκειται για ένα δυστύχημα και οτιδήποτε άλλο αποτελεί εικασία», είχε δηλώσει προηγουμένως η Χάικε Μπίρλενμπαχ, αντιπρόεδρος της Lufthansa, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρκελώνη.

Η καταστροφή σημειώθηκε σε έναν ορεινό όγκο στον οποίο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οχήματα και ο οποίος φθάνει σε ύψος 2.000 μέτρων.

Σύμφωνα με τον στρατηγό της Χωροφυλακής Νταβίντ Γκαλτιέ, «είναι ένα σημείο πολύ δύσκολα προσβάσιμο, στο οποίο μπορεί κανείς να φθάσει μόνο με ελικόπτερο».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας, «δέκα ιατροδικαστές και τρεις ανθρωπολόγοι» θα μεταβούν σήμερα στον τόπο της τραγωδίας για την ταυτοποίηση των θυμάτων με τη βοήθεια δειγμάτων DNA.

Ανάμεσα στα αναρίθμητα συντρίμμια, «μόνο το σύστημα προγείωσης μπορεί να αναγνωριστεί», επιβεβαίωσε ένας άλλος ερευνητής. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε κατά τη σύγκρουσή του στη βραχώδη πλαγιά.

Τρίτη 24/3

23.00

Οι τελευταίες φωτογραφίες από το σημείο της πτώσης:

A screen grab taken from AFP video shows search and rescue personnel at the Germanwings crash site in the French Alps

Διακρίνονται τα συντρίμμια και μέλη των σωστικών συνεργείων

Search and rescue teams being lowered from a helicopter to the crash scene

Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με ελικόπτερο προς το παρόν,  ενώ στο σημείο θα μείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας δέκα αστυνομικοί για να το φρουρούν.

A screen grab taken from AFP video shows debris at the Germanwings crash site in the French Alps

21.40

Σύμφωνα με το BBC, οι έρευνες στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους, στην τοποθεσία Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων, διακόπτονται και θα συνεχιστούν το ξημέρωμα της Τετάρτης. 

Φωτ. από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Germanwings που εκτελούσε την πτήση #4U9525

 

Συλλυπητήριο τηλεφώνημα του Αλ. Τσίπρα στην Α. Μέρκελ για τους επιβάτες της μοιραίας πτήσης της Germanwings

21.00 Η κυβέρνηση της Γαλλίας δήλωσε επισήμως ότι «κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί» σε ό,τι αφορά τα αίτια του δυστυχήματος, με τον Λευκό Οίκο να σημειώνει ότι, με βάση τα στοιχεία τωνΗΠΑ, δεν τίθεται μέχρι στιγμής ζήτημα τρομοκρατικής ενέργειας.

20.55  Δεν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των 150 επιβατών .Το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους έχει βρεθεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζενέβ.Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

 

20.10  Συλλυπητήρια Μπαλτά για τα θύματα της Germanwings μεταξύ των οποίων μαθητές και εκπαιδευτικοί

Στην δημοσιότητα ήρθε το πρώτο βίντεο από το σημείο όπου βρέθηκαν τα πρώτα κομμάτια του αεροπλάνου με διασώστες να συνεχίζουν τις έρευνες για τυχόν επιζώντες.

 

https://api.dmcloud.net/player/embed/4e7343f894a6f677b10006b4/551195e694a6f646fbedfbd8/45f3839123af456e8ee8665e1fca0c72?exported=1&force_asset_name=mp4_h264_aac

Συντρίμμια του Airbus στις γαλλικές Άλπεις (φωτογραφία: Le Dauphiné Libéré)

17.45

«Το αεροσκάφος έχανε ύψος επί οκτώ λεπτά»

Η εταιρεία Germanwings ανακοίνωσε ότι το Airbus A320 που συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις σήμερα άρχισε να κατεβαίνει ένα λεπτό αφού έφτασε στο ύψος πορείας και συνέχισε να χάνει ύψος επί οκτώ λεπτά.

Embedded image permalink

Το σημείο της πτώση, σύμφωνα με αναφορές προς το BBC

«Η επαφή του αεροπλάνου με τα γαλλικά ραντάρ και τους Γάλλους ελεγκτές κυκλοφορίας χάθηκε στις 10:53 π.μ. σε ένα ύψος περίπου 6.000 ποδών. Στη συνέχεια το αεροπλάνο συνετρίβη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κολωνία.

Ο Βίνκελμαν πρόσθεσε ότι η τακτική συντήρηση του αεροπλάνου, το οποίο παραδόθηκε στη Lufthansa το 1991, έγινε από την εταιρεία Lufthansa Technik χθες Δευτέρα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Airbus A320 υποβλήθηκε σε εκτεταμένους τεχνικούς ελέγχους το καλοκαίρι του 2013.

Εξάλλου ο πιλότος του αεροπλάνου είχε «περισσότερα από δέκα χρόνια» εμπειρίας και «περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης» στο ενεργητικό του, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι μια ομάδα που αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Lufthansa, της Airbus και της Germanwings κατευθύνεται προς το σημείο της συντριβής και υπογράμμισε ότι θα εξακριβώσει το συντομότερο δυνατό τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο Βίνκελμαν επεσήμανε ότι το αεροπλάνο, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ με συνολικά 150 επιβαίνοντες, μετέφερε 67 Γερμανούς, σύμφωνα με τις πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες. Διευκρίνισε όμως ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αλλάξει.

Τέλος, μεταξύ των 144 επιβατών ήταν και δύο βρέφη, επεσήμανε ο Βίνκελμαν.

17:00 Η επίσημη ανακοίνωση της Germanwings: «Η Germanwings βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, σήμερα (24 Μαρτίου 2015) και γύρω στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα), αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της Germanwings ενεπλάκη σε περιστατικό, κοντά στη Νίκαια της Γαλλίας.

»Πρόκειται για την προγραμματισμένη πτήση με αριθμό 4U 9525 από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ. Στη λίστα επιβατών της πτήσης 4U 9525 ήταν εγγεγραμμένοι 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

»Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Η Germanwings πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε περαιτέρω πληροφορίες. Η Germanwings θα δημοσιεύει νέα ενημερωτικά δελτία όποτε υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες πληροφορίες. Παρακαλούμε όπως ενημερώνεστε για κάθε νεότερη πληροφορία, μέσω της ιστοσελίδας www.germanwings.com»

Νωρίτερα, η μητρική εταιρεία Lufthansa, είχε σημειώσει σε ανακοίνωσή της: «Δυστυχώς θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η πτήση με αριθμό 4U 9525 που πετούσε από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ, κατέπεσε πάνω από τις Γαλλικές Άλπεις. Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Airbus A320. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 144 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος. Η Lufthansa και η Germanwings εγκατέστησαν την τηλεφωνική γραμμή 0800 1133 5577 (χωρίς χρέωση) στην οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες. Όλο το προσωπικό της Germanwings και της Lufthansa εκφράζει τη θλίψη του και οι σκέψεις τους και οι προσευχές τους στρέφονται στους συγγενείς και φίλους των επιβατών και του πληρώματος».

16:56 «Το αεροπλάνο έχει διαλυθεί» δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Γκιλπέρ Σοβάν στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο κομμάτι συντριμμιών είναι «σε μέγεθος αυτοκινήτου».

16:38 Σύμφωνα με πληροφορίες στο αεροπλάνο επέβαιναν και μαθητές, αλλά και δύο βρέφη

16:26 «Το πλήρωμα δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», ανακοίνωσε η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

15:43 Στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings, στις Γαλλικές Άλπεις, θα βρεθεί την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Είναι ώρες πένθους και θρήνου. Το μυαλό μας θα πρέπει να είναι με τους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς και τους φίλους τους,ήταν η δήλωση της για το δυστύχημα.

15:28 Φωτογραφίες από τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στο σημείο

 

15:16 Η Άνγκελα Μέρκελ ανέβαλε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού της σύμφωνα με την Bild ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Μαριάνο Ραχόι και με τον Φρανσουά Ολάντ

15:00 Μετά την επιβεβαίωση της αεροπορικής τραγωδίας στις γαλλικές Άλπεις, οι αεροπορικέ εταιρίες Germanwings και Lufthansa άλλαξαν τα λογότυπά τους στο Twitter. Το χρώμα έφυγε και τη θέση τους πήρε το μαύρο και το γκρι σε ένδειξη πένθους.

14:59 Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Pierre-Henry Brandet «οι πρώτες πληροφορίες από τους διασώστες αναφέρουν ότι άμα υπάρχουν επιζώντες ο αριθμός τους θα είναι πολύ μικρός». Ενώ πρόσθεσε ότι «μέχρι να προσεγγίσουν οι διασώστες το σημείο δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά».

14:50 Με επίσημη ανακοίνωσή μέσω facebook η αεροπορική εταιρεία Greemwings επιβεβαιώνει ότι στο αεροπλάνο το οποίο έπεσε βρίσκοντας 150 άνθρωποι, 144 επιβαίνοντες και 6 μέλη του πληρώματος.

 

14:45 Δήλωση έκανε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι για το δυστύχημα: «Το μόνο που μπορώ να πω σιγουρα είναι ότι είμαι πολύ λυπημένος για αυτό το τραγικό δυστύχημα. Θα κάνουμε ό,τι βρίσκεται στο χέρι μας για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τις οικογένειες»

All I can tell you is that obviously I’m very sad, as many are, about this very dramatic accident.

We’re going to do everything in our power to help, to hlep the families, to give them our support.

14:39 Φωτογραφία από ελικόπτερο το οποίο βρίσκεται στο σημείο της συντριβής

14:21 Σε tweet του ο Φρανσουά Ολάντ εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και χαρακτηρίζει το δυστύχημα τραγωδία.

Νωρίτερα

Συντρίμμια του έχουν εντοπιστεί στο Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων και τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται καθ’ οδόν. Επίσης επί τόπου πηγαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Όπως μεταδίδει η Le Monde, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι συνθήκες του δυστυχήματος υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. 

Για συνομιλίες του Προέδρου της Γαλλίας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον βασιλιά της Ισπανίας, λόγω της συντριβής του αεροσκάφους κάνουν λόγο γαλλικά μέσα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας Germanwings (θυγατρική της Lufthansa), το οποίο μετέφερε 142 επιβάτες και είχε οχτώ άτομα πλήρωμα.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του «Marigmane»εκτελούσε το δρομολόγιο Ντίσελντορφ – Βαρκελώνη και σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε στις γαλλικές Άλπεις.

H συντριβή του αεροσκάφους επιβεβαιώνεται από τις γαλλικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας.  

Δείτε το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους όπως το κατέγραψε το ραντάρ εδάφους

πηγή: left.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.