O Xρόνος της γραφής, το πριν/ το κατά/ το μετά Μια επίσκεψη στο εργαστήρι του θεατρικού Δημήτρη Δημητριάδη. Με τη Δήμητρα Κονδυλάκη. Τρίτη 21 Απριλίου 2015

dimitriadis

O Xρόνος της γραφής, το πριν/ το κατά/ το μετά

Μια επίσκεψη στο εργαστήρι του θεατρικού Δημήτρη Δημητριάδη.

Με τη Δήμητρα Κονδυλάκη.

{Συνάντηση- διάλεξη στο ΚΕΤ}

Τρίτη 21 Απριλίου 2015 | 20:30 | είσοδος ελεύθερη, κρατήσεις απαραίτητες

ομιλητές: Δημήτρης Δημητριάδης, Δήμητρα Κονδυλάκη

Αντλώντας από τη σχέση του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη με τη θεατρική γραφή και από την πορεία του στο θέατρο από το 1968 ως σήμερα, η επιμελήτρια και μεταφράστρια του έργου του στα γαλλικά, Δήμητρα Κονδυλάκη, διερευνά μαζί με τον διεθνώς αναγνωρισμένο δραματουργό, τη διαδικασία της γέννησης ενός θεατρικού έργου και της διαμόρφωσης του θεατρικού συγγραφέα ως καλλιτέχνη και ως κοινωνικού προσώπου.

Θεματολογία

ΤΟ ΠΡΙΝ

Πώς γεννιέται ένα θεατρικό έργο; Ποια αναγκαιότητα το επιβάλλει, τι χρειάζεται η προετοιμασία του, ποιο είναι το σημείο έναρξης της γραφής; Πώς γίνεται η επιλογή του υλικού από το πραγματικό γεγονός και τον μύθο ως το προσωπικό βίωμα;

ΤΟ ΚΑΤΑ

Τι διαφοροποιεί το θέατρο από την αμιγώς ποιητική και την αφηγηματική γραφή; Πώς συνδέεται ο συγγραφέας με το κείμενο και τους χαρακτήρες; Τι αναζητά στο επίπεδο της γλώσσας και τι στο επίπεδο της σύνθεσης; Πώς εξελίσσεται η πορεία του σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης κάθε νέου δραματικού σχεδίου;

ΤΟ ΜΕΤΑ

Ποια η σημασία της παράστασης; Τι ζητάει ο συγγραφέας από τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς και τι εκείνοι από αυτόν; Τι ζητάει από το κοινό; Ποιος ο ρόλος της κριτικής; Ποια ο ρόλος της έκδοσης και του εκδότη;

Τι συμβαίνει ανάμεσα στον συγγραφέα και το τελειωμένο έργο;

Ποια η σημασία των αποχωρισμών για την εξέλιξή του;

Ποια η σημασία της ρήξης με τα κοινωνικά στερεότυπα αλλά και τους προσωπικούς προκαθορισμούς;

*

Η συνάντηση απευθύνεται:

Σε νέους θεατρικούς συγγραφείς και καλλιτέχνες του θεάτρου που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πρακτική της δραματουργίας. Είναι επίσης ανοιχτή και σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, κριτικούς καθώς και στο ευρύτερο κοινό.

Για τον Δημήτρη Δημητριάδη

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες απ’ το 1963 ως το 1968. Εκεί έγραψε το 1966 το πρώτο θεατρικό του έργο, Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά, το οποίο ανέβασε ο Patrice Chereau το 1968 στο Théâtre d’Aubervilliers, στα περίχωρα του Παρισιού.

Το 1978 εκδόθηκε το Πεθαίνω σαν χώρα, το πρώτο του πεζογράφημα, το 1980 η ποιητική ενότητα Κατάλογοι 1-4 και το 1983 το θεατρικό του έργο Η νέα εκκλησία του αίματος. Ακολούθησαν: Η ανθρωπωδία. Η ανάθεση. Προοίμιο σε μια χιλιετία (πεζογράφημα), Κατάλογοι 5-8 (1986 – ποιητική ενότητα), Το ύψωμα (1990 – θεατρικό έργο), Η άγνωστη αρμονία του άλλου αιώνα (1992 – θεατρικό), Κατάλογοι 9-Οι ορισμοί (1994 – ποιητική ενότητα), Η αρχή της ζωής (1995 – θεατρικό έργο, που ανέβηκε την ίδια χρονιά από τον Στέφανο Λαζαρίδη στο Θέατρο του Νότου), Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή (2000 – θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο του Νότου), Λήθη και άλλοι τέσσερις μονόλογοι (2000 – ο μονόλογος Λήθη ανέβηκε το 1998 στο Παρίσι, στο Petit Odéon, από τον J.-C. Bailly, το 2001 στο Théâtre de Bobigny από την A. Dimitriadis και το 2002 στο θέατρο Άττις από τον Θ. Τερζόπουλο), Κατάλογοι 10-12 (2002 ποιητική ενότητα), Ανθρωπωδία 1 και Ανθρωπωδία 7 (2002 -Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2003), Διαδικασίες διακανονισμού διαφορών (2003 – θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου που ανέβηκε στον Εξώστη του Θεάτρου του Νότου), κ.ά.

Το γαλλικό θέατρο Odéon έκανε αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη τη σεζόν 2009-2010 ενώ το 2013 μεγάλο αφιέρωμα έγινε στο θεατρικό του έργο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, με παραστάσεις, αναλόγια, παρουσιάσεις και συζητήσεις. Στο φεστιβάλ της Αβινιόν του 2014 παρουσιάστηκε το έργο του Ο κυκλισμός του τετραγώνου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά.

Ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση πεζογραφημάτων των Jean Genet, Georges Bataille, Witold Gombrowicz, Maurice Blanchot, Gérard de Nerval, Balzac, BernardMarie Koltès, καθώς και τη μετάφραση θεατρικών έργων των Μολιέρου, Ευριπίδη, J. Genet, G. Courteline, Tennessee Williams, Σαίξπηρ για διάφορα θέατρα. Μετά το 1980 συνεργάστηκε στενά με τις εκδόσεις «Άγρα» που έχουν εκδώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του και, πιο πρόσφατα, με τις εκδόσεις «Σαιξπηρικόν» της Θεσσαλονίκης.

Για τη Δήμητρα Κονδυλάκη

Η Δήμητρα Κονδυλάκη σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1991-1995) και θέατρο στο Παρίσι με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1997-2003). Έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στις Θεατρικές Σπουδές (Institut d’ études théâtrales, Censier Paris III) και διδακτορικό τίτλο στη Συγκριτική Λογοτεχνία (PARIS IV-Sorbonne, 2003). H διδακτορική της διατριβή, που εκπόνησε υπό τη διεύθυνση του Denis Guénoun, αφορά τη θεατρική έκδοση στην Ελλάδα και στη Γαλλία κατά τα έτη 1980-2000 και τη συμβολή της στην ανάδυση ενός νέου «θεάτρου λόγου». (L’édition théâtrale en France et en Grèce durant les années 1980-2000 : l’exemple des textes dramatiques contemporains.) Έχει διδάξει κλασική, νεότερη και σύγχρονη δραματολογία, θέατρο και επικοινωνία και πολιτική θεατρικών εκδόσεων ως επιστημονική συνεργάτις στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Παν/μίων Πατρών και Πελοποννήσου από το 2004 έως 2012. Ενδιαφέρεται συστηματικά ως θεωρητικός για την ανάλυση και την ανάδειξη της σύγχρονης δραματουργίας εν τη γενέσει της, κάτι που προεκτείνει και στην πρακτική της ενασχόληση με το θέατρο, τόσο δια μέσου της μετάφρασης όσο και της σκηνοθεσίας.

Από το 2009 διευθύνει μαζί με τον συγγραφέα Αντρέα Στάικο το εργαστήριο θεατρικής μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά Μαρίνα Τσβετάγεβα, Μωρίς Μαίτερλινκ, Ζαν Ζενέ, Κλωντίν Γκαλεά, Φρεντερίκ Σοντάγκ, Γκυγιώμ Γκαλιέν, Μισέλ Βιναβέρ, Καρίν Λακρουά και στα γαλλικά, Δημήτρη Δημητριάδη, Γιάννη Μαυριτσάκη, Μιχάλη Βιρβιδάκη, Έλενα Πέγκα, Κωνσταντίνο Τζήκα (θέατρο).

Μέλος της εκδοτικής επιτροπής του Eυρωπαϊκού εργαστηρίου μετάφρασης (Scène Nationale dOrléans, 2005-2008) και της Maison Antoine Vitez (Centre international de traduction théâtrale), έχει συντονίσει το «Φόρουμ σύγχρονης δραματουργίας» του Ελλ. Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (2008-2009) και τη «Συνάντηση για το σύγχρονο θέατρο» του Γαλλικού Ινστιτούτου (2010-2011). Σύμβουλος δραματουργίας και μεταφράστρια στα πλαίσια του αφιερώματος στον Δημήτρη Δημητριάδη στο Odéon-Théâtre de l’Europe (Paris). Μέλος της τριμελούς ομάδας εργασίας για την αναδιάρθρωση του συστήματος των θεατρικών επιχορηγήσεων (2010), αντιπρόεδρος της επταμελούς επιτροπής επιχορηγήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού (2011-2012), μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το πρόγραμμα επιδότησης εκδόσεων Γάλλων συγγραφέων στην Ελλάδα Jacqueline de Romilly (Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, 2011-2013).

Έχει σκηνοθετήσει σε δική της δραματουργία: Σόνιετσκα της Μαρίνα Τσβετάγεβα (Θέατρο Φούρνος 2006) και Μάτση Χατζηλαζάρου, Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε (Φεστιβάλ Φιλίππων, Θέατρο Νέου Κόσμου, Knot Gallery 2012-2013) και έχει επιμεληθεί τις δραματοποιημένες αναγνώσεις: Νεκρά φύλλα του Κωνσταντίνου Τζήκα, Τι συνέβη, αφότου η Νόρα εγκατέλειψε τον άντρα της ή Στηρίγματα των κοινωνιών της Ελφρίντε Γέλινεκ (2009), Η παγίδα της Ερωφίλης Λέκκα (Αναγνώσεις Εθνικού, 2008), Παγωμένος κήπος της Μαρίας Ευσταθιάδη, Liquid της Ερωφίλης Λέκκα, Wolfgang του Γιάννη Μαυριτσάκη (Μόλχο, Θεσσαλονίκη, 2007).

Κριτικά κείμενά της για το σύγχρονο θέατρο έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Από το 2004 διευθύνει τη σειρά «Η γλώσσα του θεάτρου», όπου έχουν εκδοθεί κείμενα των Ζαν Ζενέ, Μωρίς Μαίτερλινκ, Δημήτρη Δημητριάδη, Γιάννη Μαυριτσάκη, Ολιβιέ Πυ και «Θέατρο: Τέχνη-Κοινωνία-Πολιτική» των Εκδόσεων Νεφέλη. Από τις Εκδόσεις Νεφέλη αναμένεται άμεσα η κυκλοφορία του βιβλίου της Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης: Εξερευνώντας τη δυνατότητα του αναπάντεχου.

Διάρκεια: 90 λεπτά

Κρατήσεις απαραίτητες στα: 213.00.40.496 & 6945.34.84.45.

(θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

_____________________________________________

Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11361, Κυψέλη, Αθήνα

Τηλ: (00 30) 213 00 40 496

Κινητό: (00 30) 69 45 34 84 45

Email: info@polychorosket.gr

Site : http://www.polychorosket.gr

https://www.facebook.com/kentron.el

https://twitter.com/TVControlCenter

______________________________________________

Πρόσβαση

Αυτοκίνητο: εύκολο παρκάρισμα.

Λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8

Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 | (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4

ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (12 λεπτά με τα πόδια)

Χάρτης :

https://www.bing.com/maps/default.aspx?v=2&pc=FACEBK&mid=8100&where1=Kyprou+91A%2C+Athènes&name=Κέντρο+Ελέγχου+Τηλεοράσεων&mkt=enEN

_______________________________________________

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.