[video] Συνέντευξη Τύπου Αντώνη Βγόντζα και Σωτήρη Χατζάκη με τίτλο «ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» | Σχόλιο Γιάννη Καραμπίτσου

οι σύντομες παρατηρήσεις μου με αφορμή τη συνέντευξη τύπου για το ζήτημα που έχει προκύψει έχουν ως εξής:

  1. Όλες αυτές οι υποθέσεις διορισμών από τις αρχές για θέσεις καλλιτεχνικών διευθυντών και όχι μόνο , από την εξουσία να έχουν ένα τέλος. Να αλλάξει ο νόμος και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές να εκλέγονται με βάση κάποια κριτήρια στα οποία μπορεί να υπάρχει το θέμα της εμπειρίας, αν έχουν ξανακάνει σε παρόμοια θέση (μπορεί π.χ. να τεθεί ένα κριτήριο ότι όσοι έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία να είναι υποψήφιοι και με πολλές πιθανότητες να εκλεγούν ή το αντίθετο κλπ) και άλλα βέβαια κριτήρια. Με λίγο κόπο σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή από όλα τα κόμματα θα βρεθεί η άκρη για το ποιοί θα είναι η επιτροπή των εκλεκτόρων, τι θητεία θα έχουν κλπ. Ανεξαρτήτως κυβερνήσεων οι καλλιτεχνικοί διευθυντές δεν θα αλλάζουν πάρα μόνο αν τελειώσει η θητεία τους ή σε περίπτωση που θα προβούν σε ατασθαλίες.
  2. Πότε λύθηκε ένα οποιοδήποτε ζήτημα με διοικητικό τρόπο;
  3. δεν νομίζω ότι έγινε κάτι στο Εθνικό Θέατρο διαφορετικό από ότι γίνεται σε οποιονδήποτε παρεμφερή φορέα. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν σήμερα (αν και γνωρίζαμε τις περισσότερες) μας φάνηκαν πειστικές. Εκτός αν στη δικαστική διαμάχη που από ότι φαίνεται θα ακολουθήσει έρθουν στην επιφάνεια αποδεικτικά στοιχεία ατασθαλίας από τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
    Στο θέμα με το αν άφησε χρέη ή όχι ο Σωτήρης Χατζάκης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, επειδή μνήμη έχω το ελάττωμα να διαθέτω, κάθε διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής , του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας τα τελευταία χρόνια που παρακολουθώ ισχυρίζεται όταν πραγματοποιεί απολογισμό ότι έκανε θαύματα και ότι σχεδόν κάλυψε όλο το χρέος που είχε παραλάβει και τα ίδια λένε και οι επόμενες διοικήσεις παρόλο που μόλις αναλάβουν κατηγορούν τους προηγούμενες ότι τα είχαν σκατώσει. Πως γίνεται όλοι οι διευθυντές να παρουσιάζουν θετικούς απολογισμούς αλλά παρόλα αυτά ο αμέσως προηγούμενος να υπονοείται ότι «τα έκανε ρόιδο»; Και κανείς της πολιτείας έως τώρα δεν μας έχει δώσει λογαριασμό για το τι ισχύει αληθινά.
  4. Αν είναι πολιτική δίωξη. Σίγουρα είναι δίωξη με τον τρόπο που έγινε, που όντως θίγει την προσωπικότητα και το ήθος του ανθρώπου και καλλιτέχνη Σωτήρη Χατζάκη. Πολιτική; με την έννοια ότι εκδιώχθηκε ο εκλεκτός της προηγούμενης κυβέρνησης είναι λιγάκι. Έχει σημασία άραγε;
  5. Δεν έχει καμιά σημασία να πω ότι αν ρωτιόμουν μπορεί να μην έβαζα τον Σωτήρη Χατζάκη καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού όχι γιατί δεν τον εκτιμώ, αλλά γιατί μπορεί να μην ταιριάζει με τις πολιτικές, ιδεολογικές αλλά και αισθητικές αντιλήψεις μου. Αλλά αυτό δε λέμε; Να απεξαρτηθεί η εκλογή από τις ιδεολογικές πολιτικές απόψεις του καθένα, ακόμα και του υπουργού και να επιτευχθεί έτσι η συνέχεια των θεσμών, η συνέπεια απέναντι στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του εθνικού και όπου αλλού, ως παραγωγοί και δημιουργοί καλλιτεχνικού έργου. Αλλά απέναντι και στους πολίτες. Και ούτε έχει νόημα να πω ότι ο Γιάννης Χουβαρδάς και ο Στάθης Λιβαθινός ταιριάζουν πάρα πολύ έως απόλυτα στις αισθητικές πεποιθήσεις μου. 
  6. Ισονομία; Ίδια μέτρα και σταθμά; ρωτάει ο Σωτήρης Χατζάκης; Ενδιαφέρον ερώτημα!

Υ.Γ. 1 για άλλη μια φορά από σύμπτωση δεν βρισκόμασταν στον κατάλογο με τα μέιλ των δημοσιογράφων που προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στη συνέντευξη τύπου. Το ίδιο είχε συμβεί στην συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών, το ίδιο και με τη συνέντευξη τύπου γνωριμίας του υπουργού με τους πολιτιστικούς συντάκτες. διαμαρτυρηθήκαμε τότε και μας είπαν ότι θα ενταχθεί το μέιλ μας στη mailing list για τα θέματα που αφορούν το υπουργείο πολιτισμού. το Φεστιβάλ Αθηνών δεν μας απάντησε ποτέ στο παράπονο. Μας κάλεσε όμως σε επόμενη συνέντευξη που αφορούσε εκδήλωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.  Άρα θεωρούμε ότι όλα καλά και στο μέλλον καλύτερα.

ΡΩΤΑΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ; Φοβίζει η κάμερά μας; Φοβίζει η αδιαπραγμάτευτη θέληση και προσκόλλησή μας στην αλήθεια; Δεν θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε ένα μικρό βιντεάκι από τον υπουργό πολιτισμού όπως αυτό του κ. Χατζάκη  και ένα από τη συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών για να έχει πληρέστερη άποψη ο κόσμος για όσα συμβαίνουν; δεν θα είχαμε και εμείς μια πληρέστερη και ενδεχόμενα διαφορετική άποψη; ή μήπως κάποιοι θέλουν να ελέγχουν ελλείψει βίντεο τι διαρρέεται προς τα έξω ;  Να διευκρινήσουμε κάτι, πάμε όπου χαίρονται που μας βλέπουν. Δεν «χαλάμε τη ζαχαρένια μας» πλέον αν κάποιος δεν μας καλέσει. Όμως τίθεται ένα θέμα τήρησης ουσιαστικής δημοκρατίας. Έχει δικαίωμα να μην μας καλέσει κάποιος φορέας και βοηθάει ή μη πρόσκλησή μας την ενημέρωση του κόσμου;  Ως καλοπροαίρετοι όμως, επαναλαμβάνουμε την ευχή της προηγούμενης παραγράφου. όλα θα παν καλύτερα στο άμεσο μέλλον αναφορικά με τον πολιτισμό για όλους για την πατρίδα μας και τους πολίτες της, γιατί φαντάζομαι η  κριτική μας όπως και των άλλων ενεργών πολιτών και δημοσιογράφων θα πιάσουν τόπο. Άλλωστε ο χώρος είναι μικρός και κανείς φαντάζομαι δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για αρνητική διάθεση προς την κυβέρνηση και τους υπουργούς της.  Κάθε άλλο!!

2. η ίδια είναι η άποψή μας και για το θέμα της αλλαγής του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ . Πάτρας, ότι δηλαδή δεν έπρεπε να συμβεί, εκεί για άλλους λόγους, γιατί από ότι φαίνεται  ο Θοδωρής Αμπατζής είχε υπογράψει έργο υποδομής πολύ σημαντικό. 

[Αναλυτική Παρουσίαση της Συνέντευξης Τύπου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Σωτήρης Χατζάκης ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη να απομακρυνθεί από το Εθνικό – Τι είπε ο Αντώνης Βγόντζας, συνήγορος του κ. Χατζάκη, για το Νίκο Ξυδάκη

«Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο στα χέρια του, εις βάρος του κ. Χατζάκη», δήλωσε ο Αντώνης Βγόντζας, ο συνήγορoς του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δικηγορικό του γραφείο με θέμα «Όλη η αλήθεια για το Εθνικό Θέατρο».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε δίκη εκτός των δικαστηρίων, αλλά χτες πληροφορηθήκαμε ότι ο κύριος υπουργός στέλνει την υπόθεση στον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη, που είναι υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Πλέον προκύπτει ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι η πρώτη μας υποχρέωση να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Αντώνης Βγόντζας. Kαι πρόσθεσε: «Ο κ. Ξυδάκης απευθύνθηκε στον κ. Νικολούδη επειδή δεν έχει στοιχεία. Αν είχε στοιχεία θα απευθυνόταν στον εισαγγελέα. Δεν έχει ούτε ένα στοιχείο. Με την κίνηση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός ξεκινά μία διαδικασία ηθικής εξόντωσης του κ. Χατζάκη. Έτσι ανακύπτει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κίνηση του Νίκου Ξυδάκη να ανακαλέσει το διορισμό του Σωτήρη Χατζάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, χαρακτηρίζεται ως μία «πολιτική δίωξη», από το συνήγορο του κ. Χατζάκη, Αντώνη Βγόντζα. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, μέσω του συνηγόρου του, έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εντός δύο μηνών αναμένεται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της ανάκλησης του διορισμού του. Η τελεσίδικη απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε δύο χρόνια.

«Έχουμε ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για να ακυρωθεί η απόφαση της ανάκλησης του διορισμού του Σωτήρη Χατζάκη. Μία περίπτωση προβλέπεται για την ανάκληση του διορισμού του καλλιτεχνικού διευθυντή σύμφωνα με τον νόμο: Να έχει απορριφθεί ο απολογισμός. Δεν προβλέπεται καμία άλλη περίπτωση. Και δεύτερον: Επειδή σε δηλώσεις του ο υπουργός έχει προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη του κ. Χατζάκη προσφεύγουμε στα πολιτικά δικαστήρια. Και με αίτημα χρηματική ικανοποίηση, όπως προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ζητάμε την προσωπική κράτηση του κ. Ξυδάκη, αν δεν πληρώσει την χρηματική ικανοποίηση που θα επιβάλλει το δικαστήριο, εφόσον την επιβάλλει», αποκάλυψε ο κ. Βγόντζας. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν πρόκειται για ένα συμβολικό ποσό, ο κ.Βγόντζας δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να απαντήσει.

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, ο δικηγόρος του Σωτήρη Χατζάκη τόνισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, στα δημόσια έγγραφα με τα οποία ζητούσε γραπτές εξηγήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου και μάλιστα «σε απίθανες ημερομηνίες», όπως τόνισε ο κ. Βγόντζας, δεν είχε βάλει την υπογραφή του. «Ο κ. Χατζάκης εκλήθη να δώσει γραπτές εξηγήσεις σε ανυπόγραφα χαρτιά! Μόνο το χαρτί της απόλυσής του, έφερε την υπογραφή του υπουργού», δήλωσε ο κ. Βγόντζας.

Ο Αντώνης Βγόντζας αναφέρθηκε στην επιμονή του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού να δημοσιευθούν οι συμβάσεις των καλλιτεχνών στη Διαύγεια, προσθέτοντας ότι παρόμοιο αίτημα δεν έγινε δεκτό από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

«Ό,τι αφορά πρόσωπο και αμοιβή δεν μπορεί να αναρτάται στην Διαύγεια. Υπάρχει ρητή εξαίρεση για τα προσωπικά δεδομένα στο νόμο για τη Διαύγεια. Κάναμε επιστολή ως Εθνικό Θέατρο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων και πήραμε στα χέρια μας την απόφαση που λέει ότι δεν αναρτώνται οι συμβάσεις. Με βάση αυτή την απόφαση κινηθήκαμε. Μας ήρθε μεταγενέστερο έγγραφο, διευκρινιστικό, το οποίο μας ζήτησε να αναρτούμε περιλήψεις. Εμείς περιλήψειςήδη αναρτούσαμε. Ήταν μία πολιτική που συνεχίσαμε από τον κ. Χουβαρδά», δήλωσε ο κ. Βγόντζας, απαντώντας στον πρώτο λόγο που επικαλέστηκε ο κ. Ξυδάκης για την ανάκληση του διορισμού του Σωτήρη Χατζάκη.

«Παρέλειψε, από την έναρξη της θητείας του (21.5.2013) μέχρι και την υπογραφή της παρούσης, την ανάρτηση περιλήψεων των συμβάσεων έργου που έχει συνάψει κατ’ άρθρο 3 παρ. 13 περ. ε Ν. 2273/1994, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Θεάτρου, με το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό του θεάτρου, καθώς επίσης και με ειδικούς συνεργάτες για τις καλλιτεχνικές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού, στη διαδικτυακή εφαρμογή «Διαύγεια», όπως κατά νόμο επιβάλλεται», έγραφε η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε την 21η Απριλίου στο ΦΕΚ/ΥΟΔΔ/264.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Αντώνη Βγόντζα ότι ο υπουργός ήδη είχε στη διάθεση του τα στοιχεία που ζητούσε και χαρακτήρισε την όλη διαδικασία που ξεκίνησε «προσχηματική». «Κάποιοι παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις τους, του τα είχαν δώσει τα στοιχεία. Είναι προσχηματικό όλο αυτό», τόνισε ο συνήγορος του κ. Χατζάκη.

Ο Αντώνης Βγόντζας απάντησε και στον δεύτερο λόγο που επικαλέστηκε ο κ.Ξυδάκης για την απόφασή του να ανακαλέσει τον διορισμό του Σωτήρη Χατζάκη.

Όπως έγραφε η υπουργική απόφαση:
«Συνήψε, κατά το έτος 2014, τρεις συμβάσεις έργου με αντικείμενο τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων με το Εθνικό Θέατρο κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 16 εδ. β’ του Ν. 2273/1994, η οποία προβλέπει ως μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό συμβάσεων μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Εθνικού Θεάτρου τις δύο συμβάσεις ετησίως».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ.Βγόντζας, ο Σωτήρης Χατζάκης ουδέποτε πληρώθηκε για την τρίτη παράσταση, την οποία αναγκάστηκε να σκηνοθετήσει μετά από την απόχωρηση του Γιάννη Κακλέα. «Δεν πήρε αμοιβή για τρεις παραστάσεις. Έχουμε όλα τα αποδεικτικά
στοιχεία. Υπάρχουν τρεις συμβάσεις, αλλά η μία είναι χωρίς αμοιβή. Όπως ξέρετε, όταν μία σύμβαση είναι χωρίς αμοιβή δεν θεωρείται καν σύμβαση έργου», τόνισε ο Αντώνης Βγόντζας. «Ο κύριος υπουργός έχει υπερβεί τα καθήκοντα του. Χρησιμοποιεί την εξουσία του για να εξουθενώσει ηθικά τον κ.Χατζάκη. Κάνει ζημιά στον πολιτισμό και στην κυβέρνηση», κατέληξε ο κ.Βγόντζας.

sotiris chatzakis athens views

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος αποκάλυψε όσα ειπώθηκαν στη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη. «Προπηλακίστηκα στο γραφείο του υπουργού. Αν ο κ.Ξυδάκης μου μιλούσε με καλό τρόπο και με ευγένεια, πιστέψτε με- δεν το λέω εκ των υστέρων για να δείξω φοβισμένος ή να κάνω έκκληση στον υπουργό- η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Θα του έλεγα δώστε μου δύο μέρες να το σκεφτούμε και οι δύο. Να ξανασυναντηθούμε και να βρούμε μία μέση χρονική περίοδο για να προλάβω να κάνω κάποια πράγματα που έχω εξαγγείλει», δήλωσε ο κ. Χατζάκης και συμπλήρωσε: «Αντ΄αυτού. Με το που μπήκα στο γραφείο του απαξίωσε τον φάκελο που κρατούσε. Τρία πράγματα μου είπε: «Θα σου φέρω το ΣΔΟΕ», «Είσαι ένας δημόσιος υπάλληλος γαντζωμένος σε μία καρέκλα, δεν είσαι καλλιτέχνης». Και η τρίτη φράση ήταν του Παναγιώτη Δούρου :»Να παραιτηθείς ανδροπρεπώς»»

Τέλος, ο Αντώνης Βγόντζας αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του υπουργείου Πολιτισμού: «Στις 17 Απριλίου 2015 στα ταμεία ήταν 2,3 εκατομμύρια ευρώ», για να προσθέσει ο Σωτήρης Χατζάκης, ότι «από τον Χουβαρδά παρέλαβα 1,8 εκατ. ευρώ.

http://www.protothema.gr/%5D

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: