«H NOΣTAΛΓOΣ» της Ελένης Αλεξανδράκη με ελεύθερη είσοδο και συζήτηση με τη δημιουργό στους Δρόμους Φιλίας και Πολιτισμού Το Σάββατο 2 Μαΐου 2015

nostalgos afisa

Το Σάββατο 2 Μαΐου 2015 «H NOΣTAΛΓOΣ» ταξιδεύει

στους Δρόμους Φιλίας και Πολιτισμού…

Η ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη, Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ,

βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

με την Όλια Λαζαρίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο

και τη μουσική του Νίκου Παπάζογλου

θα προβληθεί το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 8.15 μμ

στη Λέσχη «Δρόμοι Φιλίας & Πολιτισμού» (Φερών 3-Πλ. Βικτωρίας)

Θα ακολουθήσει συζήτηση

με τη σκηνοθέτιδα

κ. Ελένη Αλεξανδράκη

Alexandros Papadiamantis

Θα προλογίσει ο Γιάννης Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, μοντέρ και κριτικός κινηματογράφου) και θα συντονίσει τη συζήτηση που θα ακολουθήσει με τη δημιουργό.

Στην Σύντομη Εισήγηση διάρκειας ενός τετάρτου θα παρουσιαστεί η ταινία, η δημιουργός και το έργο της, ενώ θα γίνει επιγραμματική αναφορά στα θέματα: Παπαδιαμάντης & Κινηματογράφος και Από το Βιβλίο στην Κινηματογραφική Ταινία (Λογοτεχνία & Κινηματογράφος) στα οποία η κινηματογραφική λέσχη των «Δρόμων Φιλίας και Πολιτισμού» σύντομα θα επανέλθει.

Η (ανοικτή) οργανωτική-συντονιστική ομάδα της Κινηματογραφικής Λέσχης αποτελείται από τους: Γιάνη Ζήβα, Δημήτρη Ζεβόλη, Γιάννη Καραμπίτσο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

_______________________

Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού

[Φερών 3, ισόγειο, πλατεία Βικτωρίας]

dromoi.filias@gmail.com

NOSTALGOS_2

ΠEPIΛHΨH————————————-

Mια φεγγαρόλουστη νύχτα, η Άννα, μια παντρεμένη γυναίκα, το σκάει από το νησί όπου ζει με τον αρκετά μεγαλύτερo άνδρα της για να επιστρέψει στο απέναντι νησί, την ιδιαίτερη πατρίδα της. Ένας νεαρός βοσκός, ο Mαθιός, την βοηθάει να δραπετεύσει με μια μικρή βαρκούλα.

Kατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, που κρατάει μια νύχτα, ο Mαθιός, μυστικά ερωτευμένος μαζί της, ελπίζει πως θα μείνουνε για πάντα μαζί. H Άννα του προσφέρει το φουστάνι της για πανί. Ένας λανθάνων ερωτισμός κρύβεται και στην δική της ψυχή, αλλά η πραγματική αιτία της φυγής της είναι η Nοσταλγία για τον τόπο που γεννήθηκε.

Mε την αγωνία τού τρυφερού της συζύγου -που τρέχει στο κατόπι της- και τον μικρόκοσμο του νησιού, που δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να δώσει χείρα βοηθείας, σκηνές από το παρελθόν της, μπερδεύονται με το παρόν, μεταμορφώνοντας αυτό το λιλλιπούτειο ταξίδι σε ένα ταξίδι ζωής…

alexandraki

ΣHMEIΩMA ΓIA THN TAINIA——————————-

« H NOΣTAΛΓOΣ » είναι η ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Aλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την Eλένη Aλεξανδράκη, με συμβουλές του συγγραφέα Kωστή Παπαγιώργη.

H ιστορία έχει μεταφερθεί στην σημερινή εποχή και έχει εμπλουτισθεί με επιπλέον αποσπάσματα από άλλα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. H ταινία γυρίστηκε στην Nίσυρο και το Γυαλί, δύο μικρά νησιά της Δωδεκανήσου.

Σκηνοθετική πρόθεση ήταν η ταινία να βγεί μέσα από την σύμπραξη, σε όλα τα επίπεδα, των ανθρώπων του νησιού και των επαγγελματιών του κινηματογράφου. Tο cast αποτελείται από ηθοποιούς και Nισύριους ερασιτέχνες που αποδίδουν τους διαλόγους στην Nισύρικη διάλεκτο ενώ η αφήγηση, στην καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη, γίνεται από τρία Nισυρόπουλα.

Mεγάλος Έλληνας συγγραφέας του τέλους του προπερασμένου αιώνα, ο Παπαδιαμαντης, παρατήρησε την ανθρώπινη συνθήκη γράφοντας κυρίως διηγήματα που αφορούσαν στον μικρόκοσμο του νησιού του, την Σκιάθο. Ο Zήσιμος Λορεντζάτος μας λέει πως το μέγα θαύμα του συγγραφέα είναι που «ανέβηκε ως τον λαό ».

Kάνοντας μια ανεξάρτητη, χαμηλού κόστους, χειροποίητη ταινία, βασιστήκαμε στο διήγημα « H Nοσταλγός » σαν σε μουσική παρτιτούρα και αναζητήσαμε τα ίχνη της ψυχής του Παπαδιαμάντη μέσα στην ψυχή της σημερινής νησιώτικης καθημερινότητας. Bρήκαμε ζωή.

Ελένη Αλεξανδράκη

        NOSTALGOS_3    

Νοσταλγικά…

 

  Η  μεταφορά  του  τρυφερού  διηγήματος  του  Παπαδιαμάντη  «Η  Νοσταλγός», στον  κινηματογράφο  ειλικρινά  μεγαλουργεί   στα  χέρια  της  Ελένης  Αλεξανδράκη. Μολονότι   το  περιβάλλον  και  το  σκηνικό  της  ταινίας  μας  φέρνουν  στην  ηφαιστειακή  Νίσυρο, η  ανάπλαση  του  διηγήματος  του  Παπαδιαμάντη — που  έχει  σαν  φόντο  το  σύνηθες  σκηνικό  της  γενέτειράς  του  Σκιάθου—μεταρσιώνεται  λαμπρά. Η  επιθυμία  της  κοπέλας  για  επιστροφή    στο  αγαπημένο  αντικρινό  νησί, και  ο  κρυφός  έρωτας  του  Μαθιού  γι’ αυτήν, έχουν  ως  συνδετικό  κρίκο  την  βαρκούλα  και  σκηνικό  την  φεγγαρόφωτη  νύχτα. Αντίθετα  οι  πολύβουες  σκηνές  της  ημέρας  συνδέονται  με  το  περιβάλλον  του  γέρου  συζύγου  της  κοπέλας, του  Μοναχάκη, που  αργότερα  οργισμένος  επάνω   στην  μεγάλη  σκούνα  καταδιώκει  την  ταπεινή  βαρκούλα  του  ονείρου  και  του  ανομολόγητου  έρωτα.

  Χωρίς  να  παραγνωρίζουμε  την  αξία  της  ταινίας, δεν  μπορούμε  να  μην  σταθούμε  στην  μαγεία  της  πένας  του  Αγίου  των  Γραμμάτων  μας. Η  πλαστικότητα  της  έκφρασης   και  η  γλαφυρότητα    των  λεπτομερειών  στην  αφήγηση  του  Παπαδιαμάντη  είναι  χαρακτηριστικά  στοιχεία, που  απαντώνται  σε  όλα  τα  διηγήματά  του. Στην  «Νοσταλγό»ειδικά , αναβλύζει  η  μαγεία  της  φεγγαρόφωτης  νύχτας, και  τονίζεται  η  σαγήνη  της  ήρεμης  θάλασσας !

    Η  μουσική  του  Νίκου  Παπάζογλου  είναι  μία  σημαντική  παράμετρος  στην  δομή  της  ταινίας . Η  μελωδικότητά  της  αγκαλιάζει  σαν  απάγκιο  λιμανάκι  το  υπέροχο  σκηνικό  της  πλέουσας  βαρκούλας.

   Η  Νίσυρος  ως  νησί  ταυτισμένο  με  το  τεράστιο  ηφαίστειο  και  την  ενέργεια  από  τα  έγκατα  της  γής,»δένει» υπέροχα  με  τα  έντονα  συναισθήματα  της  νοσταλγίας  και  του  έρωτα. Η  επιλογή  της  λοιπόν  από  την  Αλεξανδράκη, στεφανώνει  αρμονικά   το  σκηνικό  της  Νισύρου  με  την  πένα  και    τον  γλαφυρό  λόγο  του  μεγάλου  Σκιαθίτη.

 

Γιάννης  Ζήβας

NOSTALGOS_1

Λίγα Λόγια Παραπάνω για τη Δομή των Κινηματογραφικών Εκδηλώσεων

Σύντομη Εισήγηση- Παρουσίαση της Ταινίας και του καλεσμένου δημιουργού όταν υπάρχει: Γιάννης Καραμπίτσος.

Μετά το τέλος της προβολής και κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρέχονται: Διευκρινιστικά σχόλια-απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρεθέντων για ζητήματα εφαπτόμενα της μορφής και του ύφους της ταινίας. της κινηματογραφικής θεωρίας και γλώσσας. Σύντομη συνολική κριτική αποτίμηση της ταινίας με συγκέντρωση και συγκερασμό όλων των τοποθετήσεων.

Ο τρόπος που προτείνεται από την οργανωτική ομάδα της κινηματογραφικής λέσχης (Γιάννης Ζήβας, Δημήτρης Ζεβόλης , Γιάννης Καραμπίτσος) που είναι ανοιχτή, μπορεί οποτεδήποτε να διευρυνθεί και επιλέγει τις ταινίες λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις των συμμετεχόντων στην κινηματογραφική λέσχη, είναι:

Μετά το τέλος της προβολής δίνεται ο λόγος στους παρευρεθέντες που θέλουν να παραμείνουν στη συζήτηση για να εκφράσουν ελεύθερα την όποια θετική ή και αρνητική άποψή τους για την ταινία προσπαθώντας να μην απομακρύνονται πολύ από την ίδια την ταινία και τα ζητήματα που έχουν τεθεί από την εισήγηση. Η συζήτηση καλό είναι να καταπιάνεται όχι μόνο με το περιεχόμενο αλλά με τη μορφή και το ύφος της ταινίας και να μην πλατειάζει, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μία φορά τουλάχιστον. ‘Οταν υπάρχει καλεσμένος δημιουργός η πρωτοβουλία για τον συντονισμό της συζήτησης σε ένα σημαντικό βαθμό μεταφέρεται σε αυτόν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.