2η Νύχτα Φιλοσοφίας από το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε | Ο Βίος

vios-ifa-goethe

Mετά την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση της Νύχτας της Φιλοσοφίας τον Μάιο 2014 που συγκέντρωσε πάνω από 3.500 άτομα όλων των ηλικιών σε μια φιλοσοφική αναζήτηση με θέμα τον Λόγο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Goethe-Institut Athen συμπράττουν για τη διοργάνωση της 2ης Νύχτας της Φιλοσοφίας με θέμα αυτή τη φορά τον Βίο.

Η συνάντηση αυτή τριών μεγάλων φιλοσοφικών παραδόσεων της Δύσης (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία) γύρω από το θέμα «Ο Βίος – ας στοχαστούμε τη ζωή», έχει σκοπό να τροφοδοτήσει τον διάλογο μεταξύ διανοουμένων, φιλοσόφων και κοινού και να συμβάλλει σε μελλοντικές ανταλλαγές που θα τον εμπλουτίζουν και θα κάνουν γνωστό και προσιτό σε όλους το εύρος, τον πλούτο και την ακτινοβολία της φιλοσοφίας.

Στην 2η Νύχτα της Φιλοσοφίας, θα αναρωτηθούμε, μέσα από συζητήσεις στρογγυλών τραπεζών, ατομικές ομιλίες και προβολές ταινιών, σχετικά με το πώς να σκεφτούμε τη ζωή.

Είτε πρόκειται για τις σχέσεις μας με τους άλλους είτε για τον αναστοχασμό του εαυτού μας, είτε για την έρευνα της σχέσης μας με τον έμβιο κόσμο σε όλες του τις μορφές αλλά για το πώς οραματιζόμαστε τη ζωή του μέλλοντος, είτε σε μεταφυσικό επίπεδο είτε ως ανησυχία για το μέλλον του κόσμου, ο προβληματισμός παραμένει πολλαπλός και απαιτείται από τον καθένα προσπάθεια για να δοθούν απαντήσεις, ώστε να σκεφτόμαστε καλύτερα τη ζωή, και ίσως να τη ζούμε και καλύτερα.

Εκτός από τους 30 προσκεκλημένους Έλληνες, Γάλλους και Γερμανούς φιλοσόφους, θα γίνουν αναφορές και σε άλλες ξεχωριστές προσωπικότητες της φιλοσοφίας μέσω της προβολής αφιερωμάτων.

Θεματική

 1. Ας σκεφτούμε τη ζωή…ας σκεφτούμε τη ζωή μας: φιλοσοφία του υποκειμένου.
  Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, θα γίνει προσέγγιση των διαφορετικών πτυχών του αναστοχασμού του εαυτού μας όπως επίσης και του ζητήματος της εκπαίδευσης στη σκέψη, παλαιάς και σύγχρονης.
 2. Ας σκεφτούμε τη ζωή σε σχέση με τους άλλους.
  Ο συγκεκριμένος άξονας θα προσεγγίσει τη ζωή σε σχέση με τους άλλους, είτε πρόκειται για ερωτικές, κοινωνικές σχέσεις, είτε για πολιτικές σχέσεις – με τα εμπόδια, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις της.
 3. Ας σκεφτούμε τη ζωή: φιλοσοφία του έμβιου κόσμου
  Αυτή η συνεδρίαση θα συμβάλει στη διεύρυνση του προβληματισμού πάνω στις μορφές της ζωικής, της φυτικής όπως επίσης και της ανθρώπινης ζωής και στη προσέγγιση των εννοιών της ηθικής και της μέριμνας (care).
 4. Ας σκεφτούμε τη ζωή…ας σκεφτούμε το μέλλον
  Θα εξεταστούν ο οραματισμός της ζωής του μέλλοντος, με ερωτήσεις μεταφυσικού αλλά και θρησκευτικού χαρακτήρα, καθώς και ιδιαίτερα σύγχρονες απόψεις για το μέλλον του κόσμου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στο Goethe-Institut Athen και θα συνεχιστούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος όπου όπως και πέρυσι θα λάβουν χώρα σε όλους τους ορόφους και θα συνδέονται μεταξύ τους με φωτιζόμενη διαδρομή που θα δημιουργεί ειδικά για την περίσταση.

Ένα πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Goethe-Institut Athen και του Ταμείου για τη γαλλογερμανική πολιτιστική συνεργασία σε τρίτες χώρες, το οποίο χρηματοδοτείται από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας και ιδρύθηκε στο πλαίσιο της «Συνθήκης των Ηλυσίων» για τη γαλλογερμανική φιλία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της 2ης Νύχτας της Φιλοσοφίας βρίσκεται στον σύνδεσμο  Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ – Ο ΒΙΟΣ | ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ταυτόχρονη μετάφραση σε όλες τις εκδηλώσεις
Προσφορά καφέ, αναψυκτικών και κοκτέηλ.

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14 – 16, Αθήνα
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα

Ημερομηνία: Παρασκευή 8 Μαΐου 2015
Ινστιτούτο Γκαίτε: 18.30 ως 20.30
Γαλλικό Ινστιτούτο: 21.00 ως 02.00

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: http://www.ifa.gr
http://www.goethe.de/athen

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.