Το Exile Room θα ολοκληρώσει τις εκδηλώσεις της σεζόν αυτό το μήνα, με ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στους δημιουργούς ντοκιμαντέρ αδελφούς Χέιμαν. Μαζί με τις προβολές τεσσάρων ταινιών τους, το Exile Room θα φιλοξενήσει στην Αθήνα και τον ίδιο τον Τόμερ Χέιμαν, έναν από τους πιο δραστήριους και αναγνωρίσιμους ντοκιμαντερίστες των ημερών μας, ο οποίος θα επισκεφθεί την πόλη μας και θα παρουσιάσει το έργο του, το οποίο και συνυπογράφει με τον αδελφό του, Μπάρακ Χέιμαν.
Επικεφαλής μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες παραγωγής ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, ο σκηνοθέτης Τόμερ Χέιμαν και ο μικρότερος αδελφός του, σκηνοθέτης και παραγωγός Μπάρακ Χέιμαν, απολαμβάνουν πλέον ευρείας αναγνώρισης στην πατρίδα τους, το Ισραήλ, και όχι μόνο. Οι δυο τους έχουν κάνει συνολικά περίπου 30 ταινίες, οι οποίες έχουν προβληθεί σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας δεκάδες βραβεία, ενώ διδάσκουν κινηματογράφο σε πανεπιστημιακό επίπεδο, παραδίδοντας εργαστήρια ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο.
Δωρεάν ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ την Κυριακή 17.5.2015 στις 16.00 στο Σχολείο του Σινεμά
και αμέσως μετά Δωρεάν Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου
Οι ταινίες τους παντρεύουν με ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο το προσωπικό με το δημόσιο, πορτρέτα της οικογενειακής τους ζωής με έντονα queer θεματολογία, αλλά και φλέγοντα πολιτικοκοινωνικά ζητήματα, ενώ χαρακτηρίζονται από μια μοναδική ενέργεια, η οποία πηγάζει εν μέρει και από τον αυθορμητισμό τους στη διαδικασία της κινηματογράφησης – πεποίθησή τους είναι, άλλωστε, ότι το ίδιο το θέμα πρέπει να υπαγορεύει την ταινία, και όχι οι δημιουργοί της.
Ο Τόμερ Χέιμαν θα βρεθεί στην Αθήνα για να διδάξει ένα διήμερο εργαστήριο με θέμα τη μεθοδολογία και τις σκηνοθετικές ιδιαιτερότητες του έργου τους, ενώ τέσσερις προβολές θα πλαισιώσουν την παρουσία του στη χώρα μας. Η είσοδος τόσο στις προβολές όσο και στο εργαστήριο είναι δωρεάν.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 14 Μαΐου (προβολές)
20:00 «I shot my love» (2010, 56’) του Τόμερ Χέιμαν
Εβδομήντα χρόνια από τότε που ο παππούς του δραπέτευσε από τη ναζιστική Γερμανία με προορισμό την Παλαιστίνη, ο ισραηλινός ντοκιμαντερίστας Τόμερ Χέιμαν επιστρέφει στη χώρα των προγόνων του για να παρουσιάσει την τελευταία του ταινία στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του εκεί, γνωρίζει έναν άντρα που θα του αλλάξει τη ζωή, και η 48ωρη ερωτική τους περιπέτεια εξελίσσεται σε μία ουσιαστική σχέση. Όταν o γερμανός χορευτής φίλος του αποφασίζει να μετακομίσει στο Τελ Αβίβ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τη συμβίωση με έναν καινούργιο σύντροφο, αλλά και να ενταχθεί στην περίπλοκη πραγματικότητα του Ισραήλ, κάτι που οι γερμανικές του καταβολές κάνουν ακόμα πιο δύσκολο. Το «I shot my love» αφηγείται μια ιστορία αγάπης, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει τη σχέση του γκέι ζευγαριού με τη βαθιά παραδοσιακή μητέρα του Τόμερ.
22:00 «The queen has no crown» (2011, 52’) του Τόμερ Χέιμαν
Ο καημός της οικογένειας, η απώλεια και η αίσθηση του ξεριζωμού. Το «The queen has no crown» ακολουθεί τις ζωές πέντε αδερφών και της μητέρας τους κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας. Τρεις από τους γιους της αφήνουν πίσω τους το Ισραήλ σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Αμερική. Κάνοντας τα όνειρά τους πραγματικότητα, όμως, καταστρέφουν εκείνα της διαζευγμένης μητέρας τους, η οποία μένει μόνη της στο Ισραήλ με τους δύο εργένηδες γιους της: ο ένας στρέιτ αλλά εργένης, και ο άλλος, ο Τόμερ, γκέι. Ψηλαφώντας τον πόνο της ξενιτιάς και τις χαρές της οικογενειακής ζωής, το φιλμ καταγράφει τις δύσκολες αποφάσεις που αναγκάζονται να πάρουν τα μέλη μιας οικογένειας και τη διατάραξη των μεταξύ τους δεσμών, εξαιτίας των προσωπικών τους επιλογών.
Σάββατο 16 Μαΐου
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – Μέρα 1η, 11:00-14:00
ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΣΟΥ
Η επιλογή του ήρωα στο ντοκιμαντέρ έχει άμεση επίδραση στην εξέλιξη και τη συνολική επιτυχία του έργου. Ο Τόμερ Χέιμαν θα μιλήσει για τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να προσέξουμε, όταν επιλέγουμε τον κύριο χαρακτήρα της ιστορίας μας.
ΠΩΣ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Τα ντοκιμαντέρ έχουν να κάνουν με αληθινούς ανθρώπους και αληθινές ιστορίες. Συνεπώς, ο σκηνοθέτης πρέπει να λάβει υπόψη του την ηθική διάσταση του εγχειρήματος όταν κάνει γύρισμα και, κυρίως, όταν αποφασίζει πόσα θα αποκαλύψει στο κοινό. Ταυτόχρονα, πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χαρακτήρων του, ώστε να μπορεί να καταγράψει αβίαστα ακόμα και τις πιο προσωπικές στιγμές τους.
ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ
Ο συνδυασμός κοινωνικής / ανθρωπιστικής θεματολογίας με τη γλώσσα του κινηματογράφου ήταν πάντα προτεραιότητα για τον Τόμερ και τον Μπάρακ. Το «Paper dolls» ασχολείται με τους παράνομους εργάτες, το «Lone Samaritan» μιλάει για την ιουδαϊκή σέχτα των Σαμαρειτών, ενώ το «It kinda scares me» εστιάζει στους προβληματισμούς των νέων. Και οι δύο σκηνοθέτες πιστεύουν στην κοινωνική αλλαγή μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου και την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της αφήγησης.
Κυριακή 17 Μαΐου
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – Μέρα 2η, 11:00-14:00
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΧΕΪΜΑΝ: ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΣΕΝΑΡΙΟ
Ο Μπάρακ και ο Τόμερ Χέιμαν πιστεύουν ότι το ντοκιμαντέρ είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού και αυθορμητισμού. Το να κάνεις γύρισμα χωρίς σενάριο ενθαρρύνει τους χαρακτήρες να είναι φυσικοί, πράγμα που συμβάλλει σε ένα καλό τελικό αποτέλεσμα και διευκολύνει τον σκηνοθέτη. Οι αδελφοί Χέιμαν ποτέ δεν ξέρουν πού θα τους οδηγήσει η κάθε ταινία και προτιμούν να εμπιστεύονται το ένστικτό τους.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ
Η τεχνική πλευρά μιας ταινίας μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη μιας σκηνής. Είναι σημαντικό να ξέρει ο σκηνοθέτης πότε να εμφανιστεί με ένα τεράστιο συνεργείο και πότε μόνος του με μια κάμερα στον ώμο, διατηρώντας ανέπαφη την αυθεντικότητα της ιστορίας.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
Σε ποια φεστιβάλ να κάνω αίτηση, πώς να γράψω τη σύνοψη, πώς να μοντάρω ένα καλό τρέιλερ, ποια είναι η αντιπροσωπευτική φωτογραφία για το ντοκιμαντέρ μου – όλα τα παραπάνω καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ταινίας σας. Ελάτε να μάθετε πώς θα το κάνετε σωστά!
Πέμπτη 21 Μαΐου (προβολές)
20:00 «Bridge over the Wadi» (2005, 55’) των Μπάρακ και Τόμερ Χέιμαν
Το 2004, άραβες και ισραηλινοί γονείς πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν ένα δίγλωσσο δημοτικό σχολείο στην κοιλάδα Wadi του Ισραήλ. Παρ’ όλο που ο σκοπός ήταν ευγενής, οι δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσουν ήταν πολλές. Το σχολείο, που βρίσκεται στο αραβικό κομμάτι της κοιλάδας, φιλοξενεί 50 εβραίους και 50 άραβες μαθητές, τους οποίους η ταινία παρακολουθεί –μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους– καθώς προσπαθούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Οι δάσκαλοι τονίζουν διαρκώς την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό, αλλά μερικοί γονείς ενοχλούνται όταν ζητείται από τα παιδιά τους να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις άλλων θρησκειών. Στο τέλος, όμως, καταφέρνουν να μετατρέψουν το σχολείο σε θεσμό, όσο απρόβλεπτο κι αν μοιάζει το μέλλον του!
22:00 «It kinda scares me» (2001, 57’) του Τόμερ Χέιμαν
Αυτό το σκληρό και ακατέργαστο ισραηλινό ντοκιμαντέρ εστιάζει στον Τόμερ, έναν σκηνοθέτη που δουλεύει με μια ομάδα νέων εγκληματιών σε μια μικρή πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ για το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου. Η παραγωγή περνά από πολλές δοκιμασίες, ειδικά όταν ο πρώτος σεναριογράφος αναχωρεί ξαφνικά για τον Καναδά. Σε μια αναπάντεχη στιγμή, ο Τόμερ ανακοινώνει στην ομάδα ότι είναι γκέι. Για τα στρέιτ αγόρια του γκρουπ, η αποκάλυψη είναι μεγάλο σοκ. Η περίοδος της προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα ενσωματώνεται στο θεατρικό αλλά και στην ταινία, που είναι τόσο έντονη και ατίθαση όσο και οι έφηβοι πρωταγωνιστές της.
Info
14 Μαΐου 2015
Εως 21 Μαΐου 2015. Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μετρό Μοναστηράκι / τηλ.: 210-3223395). Η είσοδος στις προβολές και στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά, ενώ οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.