ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015 – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ 18-24 Μαΐου 2015 | Τεχνόπολις 

fotaerio museum

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2015 – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φέτος έχει την τιμητική του και σας καλεί σε μια πλούσια εβδομάδα γεμάτη δράσεις, μουσική, εκθέσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για το 2015, το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» και τιμώμενο μουσείο για φέτος από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ένα παλαιό εργοστάσιο που έχει αναδειχτεί στον πιο αντιπροσωπευτικό χώρο βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το ΒΜΦ διοργανώνει, από τις 15 έως τις 24 Μαΐου 2015, τις παρακάτω δράσεις:

Έναρξη του εορτασμού
Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, 19:00 (Παλαιοί Φούρνοι και Νέο Υδαταέριο)
Χαιρετισμοί και ομιλίες από εκπροσώπους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, του ICOM, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και ειδικούς σε θέματα μουσείων και βιομηχανικής κληρονομιάς
Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Το Γκάζι» (1967) του Δ. Σταύρακα
Μουσικό event από τους Crime Swing Investigation (C.S.I.)
Περιοδικές εκθέσεις

Δευτέρα 18-Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 10:00-20:00 (Παλαιοί Φούρνοι)
Έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους», με 30 έργα παιδιών από 6-10 ετών. Μια συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Έκθεση «Σωλήνες, πόδια και χρώματα στο Μουσείο» με κολάζ φωτογραφιών μαθητών που επισκέφτηκαν το ΒΜΦ. Την έκθεση επιμελούνται οι εθελοντές του Μουσείου.
Θεματικές ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους δημιουργούς του ΒΦΜ

Τρίτη 19- Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 17:00-20:00
«Άνθρωποι και μηχανές στο εργοστάσιο φωταερίου»

Τρίτη 19 Μαΐου, 18:30 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση από το Γιάννη Στογιαννίδη, Ιστορικό-ερευνητή
Ο ιστορικός Γιάννης Στογιαννίδης μας καλεί σε μια διαδρομή στο Μουσείο για να γνωρίσουμε όλους αυτούς χάρη στους οποίους λειτουργούσε το εργοστάσιο φωταερίου, τους μηχανικούς, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες.
«ΒΜΦ Backstage!»

Παρασκευή 22 Μαΐου, 17:00 (Παλαιοί Φούρνοι)
Συζήτηση με τους:
– Ανδρομάχη Γκαζή, Επίκουρος καθηγήτρια μουσειολογίας (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο)
– Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, Αρχιτέκτων Μουσειολόγος
– Χριστόφορο Μπρέλλη, Σχεδιαστής (Antidot Design Studio)
Πώς ένα παλαιό εργοστάσιο φωταερίου αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε μουσείο; Τι σημαίνει φτιάχνω ένα μουσείο; Σχεδιάζω την εταιρική ταυτότητα; Σχεδιάζω μια διαδρομή; Αναζητώ το κοινό μου ενώ παράλληλα προσπαθώ να προσεγγίσω νέα κοινά; Μεταδίδω τις ιδέες μου σε απλή γλώσσα;
Η Ανδρομάχη Γκαζή, η Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου και ο Χριστόφορος Μπρέλλης συζητούν με το κοινό και εξηγούν τις προσδοκίες και τη λογική πίσω από το σχεδιασμό του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου αλλά και τη διαδικασία ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου. «Όταν τα αντικείμενα μιλούν»

Σάββατο 23 Μαΐου, 18:30 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση από τη Θάλεια Σπυριδάκι, Αρχαιολόγο-μουσειολόγο
Με τη βοήθεια της Θάλειας Σπυριδάκι, ανακαλύπτουμε τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που διασώθηκε χάρη στους πρώην εργαζόμενους στο παλαιό εργοστάσιο και μέρος της παρουσίαζεται στο χώρο του Μουσείου.

Για συμμετοχή στη συζήτηση και στις ξεναγήσεις, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

Σάββατο 23- Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 12:00-14:30 (Παλαιοί Φούρνοι)
«Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου»
Δραματοποίηση των 6 παραμυθιών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο…» με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, για παιδιά 5-12 ετών.
Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου/παιδί: 3€. Προπώληση στο Πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου από 8 Μαΐου.

Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 10:00 (Καμινάδα Β)
«Ακούω, αγγίζω και μυρίζω ένα μουσείο»
Ξενάγηση για άτομα με μειωμένη όραση και τύφλωση. Σε συνεργασία με τους Atenistas.

Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 10:00-12:00 (Πίσω αυλή)
«Γκάζι: ένα Βιομηχανικό Μουσείο, μια εικαστική προσέγγιση»
Υπαίθρια εργαστήρια ζωγραφικής για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών, με την Κατερίνα Κιπενή-Θαλασσινού (εικαστικός, απόφοιτη των εικαστικών εργαστηρίων του μουσείου και φοιτήτρια της ΑΣΚΤ). Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν αλλά απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στα 210 3312621 και 210 3312750 (Γραμματεία Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνουν επίσης, την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 17:00, ημερίδα με θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό» στο Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Τεχνόπολις – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου  Τεχνόπολις
Διεύθυνση: Πειραιώς 100
Καθημερινά: 10:00 με 20:00
 Εισιτήρια
Αναγράφονται παραπάνω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.