Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου- έναρξη με δωρεάν κανονικό εισαγωγικό μάθημα την Κυριακή 17.5.2015 στις 17.30

john cassavetes 01

8 τετράωρα μαθήματα + 10 ώρες γυρίσματα ( τελευταίο Σαββατοκύριακο) το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2015 με έναρξη την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 στις 17.30 με δωρεάν μάθημα διάρκειας 2,5 ωρών στην Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια.

Την Κυριακή όσοι παρακολουθήσετε το δωρεάν μάθημα θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με την θεωρία και την πρακτική του κινηματογράφου άμεσα. με προβολή αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες αλλά και μιας μικρού μήκους ταινίας, με την πραγματοποίηση ασκήσεων σεναρίου και υποκριτικής θα καλεστείτε να κολυμπήσετε στα βαθιά κατευθείαν. Το εισαγωγικό αυτό κανονικό μάθημα θα λειτουργήσει ως τελική δοκιμή και θα καταδείξει αν υπάρχει η δυναμική να υλοποιηθεί ο νέος κύκλος. Σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει μια πολύτιμη εμπειρία για όσους το παρακολουθήσουν.  Όσοι ενδιαφέρεστε τώρα ή στο μέλλον να παρακολουθήσετε έναν κύκλο πρακτικής, όσοι αγαπάτε τον κινηματογράφο και σας έχει περάσει από το μυαλό ότι θα μπορούσατε να γίνετε δημιουργοί της κινηματογραφικής τέχνης ή θέλετε απλά να κατανοείτε καλύτερα τις ταινίες μην χάσετε το μάθημα της Κυριακής. 

Στο σεμινάριο θα συνδυαστεί η θεωρία και η πρακτική του κινηματογράφου εστιασμένη στην Κινηματογραφική Σκηνοθεσία.

Οι συμμετέχοντες μέσω της προβολής σε βιντεοπροτζέκτορα αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες σημαντικών δημιουργών αλλά και ταινιών μικρού μήκους και τη διεξαγωγή ασκήσεων (θεατρικό παιχνίδι, σενάριο, κινηματογραφική υποκριτική) θα έρθουν σε επαφή με τα βασικά εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου και τη γλώσσα του, θα διδαχτούν τι είναι μορφή και τι ύφος μιας ταινίας , από τι συνίσταται το ύφος ενός κινηματογραφικού δημιουργού. Μία ολόκληρη ταινία την εβδομάδα μεγάλου μήκους θα έχουν υποχρέωση να δουν προσεχτικά οι συμμετέχοντες στο σπίτι τους. Αποσπάσματα από αυτή την ταινία μεταξύ άλλων θα προβάλλονται, σχολιάζονται και αναλύονται από τον συντονιστή του σεμιναρίου.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα προχωρήσουν στην σκηνοθετική απόδοση δύο ολιγόλεπτων σκηνών (ή μιας σκηνής και μιας ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους διάρκειας έως τρία λεπτά). Μιας δημιουργημένης εκ του μηδενός από τους συμμετέχοντες και μιας επιλεγμένης από κλασική ταινία. Ο συντονιστής θα προτείνει 4 σκηνές από διαφορετικές ταινίες θα τις σχολιάσει και αναλύσει και οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν μία.

Η επιλεγμένη σκηνή θα γυριστεί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες όλων των συμμετεχόντων και υπό την καθοδήγηση του συντονιστή του σεμιναρίου .

Ο κάθε συμμετέχων θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τη δική του σκηνοθετική ματιά με την δημιουργική συνδρομή των υπόλοιπων συμμετεχόντων σε ρόλους συνεργείου και ερμηνευτικούς ενδεχόμενα. Αν στο σεμινάριο συμμετέχουν ηθοποιοί που είναι το ευκταίο τότε αυτοί θα ερμηνεύσουν τους ρόλους.

Η δημιουργημένη από τους συμμετέχοντες σκηνή (ή ολιγόλεπτη ταινία μικρού μήκους διάρκειας έως 3 λεπτά) θα σκηνοθετηθεί συλλογικά . Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν το σενάριο και το ντεκουπάζ με την καθοδήγηση του συντονιστή και θα συναποτελέσουν το σκηνοθετικό team σκηνοθέτης , βοηθοί σκηνοθέτες, σκριπτ. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα έχει ένα δεύτερο ρόλο ως μέλος του συνεργείου (διευθυντής παραγωγής, οπερατέρ, ηχολήπτης-μπούμαν, σκηνογράφος, μακιγιέρ).

Οι σκηνές θα γυριστούν σε εξωτερικό χώρο με μηχανή SLR μικρόφωνο boom και ψηφιακό μαγνητόφωνο Tascam.

cassavetes.jpg

Στο σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν νέοι ηθοποιοί , σπουδαστές δραματικών σχολών ή ερασιτέχνες ηθοποιοί που θα ήθελαν να διερευνήσουν στην πράξη τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής υποκριτικής ερμηνεύοντας τους ρόλους στις επιλεγμένες ή δημιουργημένες από τους συμμετέχοντες σκηνές. 

Τα μαθήματα θα είναι τετράωρα. Από την αρχή κάθε εβδομάδας θα ανακοινώνεται λεπτομερειακά το περιεχόμενο κάθε μαθήματος όπως και οι «υποχρεώσεις» των συμμετεχόντων προετοιμασίας του μαθήματος στο σπίτι, οι οποίες θα είναι ελάχιστες.  Το τελευταίο δεκάλεπτο κάθε ώρας είναι αφιερωμένο στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Σε κάθε συνάντηση θα πραγματοποιείται ένα διάλειμμα 15 λεπτών. Το κόστος θα αποπληρώνεται στην αρχή κάθε μηνός. Η πρώτη δόση ισοδυναμεί με εγγραφή η οποία καλό είναι να έχει δοθεί έως τη μέρα της ανοιχτής παρουσίασης ώστε ο συμμετέχων να εξασφαλίσει τη θέση του. 

Μπορεί να είναι ένας εισαγωγικός στο κόσμο του κινηματογράφου κύκλος, αλλά πολύ δυναμικός. Θα ακολουθήσουν και άλλοι για όσους «γλυκαθούν». Σε κάθε περίπτωση όμως διατηρεί την αυτοτέλειά του.  Απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους αρχαρίους (κινηματογραφόφιλους που θα ήθελαν να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της πρακτικής και να τις εφαρμόσουν), εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς και εκπαιδευτικούς.

Στους συμμετέχοντες παρέχονται ηλεκτρονικές σημειώσεις, δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.

Εγγραφές έως την επίσημη έναρξη του σεμιναρίου μόνο εφόσον υπάρχουν θέσεις. Οι εγγραφές θα σταματήσουν όταν θα συμπληρωθεί ο περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Κόστος 130  ενώ υπάρχει έκπτωση για φοιτητές, ανέργους με επίδειξη κάρτας ανεργίας, ζευγάρια και παλιότερους μαθητές.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου)

Συμπληρώστε τη δήλωση ενδιαφέροντος και κρατήστε σειρά προτεραιότητας ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2015-ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.

Πληροφορίες – εγγραφές:

Τηλ.: 2130159816 09.00-15.00 καθημερινές κιν. τηλ: 6996112050 και στο e-mail: schoolofcinemagr@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.