Δήμος Θέος- 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, Τιμητικό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του ελληνικού σινεμά στην ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ, 28 έως 31.5.2015

to xinema tou dimou theou

η Νew Star τιμώντας τα 50 χρόνια προσφοράς του ρηξικέλευθου δημιουργού Δήμου Θέου στον κινηματογράφο, παρουσιάζει από 28 έως 31 Μαΐου στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema, το αφιέρωμα

«Δήμος Θέος, ο πρωτοπόρος του ελληνικού σινεμά».

Ο Δήμος Θέος είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Ένα κεφάλαιο που άρχισε να γράφεται ορμητικά τη δεκαετία του ’60, με την ενθουσιώδη υποδοχή που συνάντησαν οι ριζοσπαστικά καινοτόμες πρώτες ταινίες του: το από κάθε άποψη πρωτοπόρο ντοκιμαντέρ Εκατό ώρες του Μάη και το εμβληματικό για τον κινηματογράφο μας Κιέριον. Αργότερα, εμβαθύνοντας στον προβληματισμό και τη θεματολογία που τον απασχόλησαν στο Κιέριον, παρουσιάζει τη Διαδικασία, τον Καπετάν Μεϊντάνο και τον Ελεάτη Ξένο.Εκτός από τις ταινίες μεγάλου μήκους, το 1983 ο Δήμος Θέος γύρισε και μια μεσαίου μήκους ταινία, το Υπερρεαλιστικό χάπενινγκ, ένα ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες υπερρεαλιστές. Έχει, επίσης, σκηνοθετήσει για την τηλεόραση τη σειρά «Ελληνισμός και Δύση» (11 επεισόδια), διάφορα επεισόδια για την εκπομπή «Παρασκήνιο», κ.ά. Αρκετά πλούσιο είναι και το συγγραφικό του έργο, το οποίο αλληλοσυμπληρώνεται με το κινηματογραφικό. Αξίζει εν συντομία να αναφέρουμε ορισμένους τίτλους βιβλίων όπως Φορμαλισμός (Αιγόκερως, 1981), Εικόνες – Ο δογματικός ιστός και η ευχαριστηριακή φυσιογνωμία της αγιογραφίας (Αιγόκερως, 1985), Το αισθητικό και το ιερό – Από τον Αλμπέρτι στον Λέσσινγκ (Αιγόκερως, 1988), Μανιάκ Μπέης (Οδυσσέας, 1994). Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η αρθρογραφία του σε διάφορα περιοδικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2006, το σύνολο του έργου του Δήμου Θέου δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα.

Το αφιέρωμα, περιλαμβάνει όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του σκηνοθέτη (δυσεύρετες σήμερα), δείγμα από τη δουλειά του στον τομέα του ντοκιμαντέρ, ζωντανές συζητήσεις, έκθεση φωτογραφικού και άλλου υλικού, καθώς και συναυλία.

Για το έργο του Δήμου Θέου θα μιλήσουν οι: Τέος Ρόμβος, Χρήστος Μήτσης, Ανδρέας Ταρνανάς, Παναγιώτης Γεννηματάς, Απόστολος Διαμαντής, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Καραμπελιάς, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιάγκος Ανδρεάδης, Γιάννης Γεράσης, Φώτης Τερζάκης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Κώστας Φέρρης,Χρήστος Δήμας, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Κώστας Τερζής.

Οι προβολές ξεκινούν στις 19:00

Ημερήσιο εισιτήριο 5 ευρώ

dimos theos

Ο σκηνοθέτης Δήμος Θέος γεννήθηκε στην Καρδίτσα της Θεσσαλίας το 1935. Η παρουσία του στον Ελληνικό Κινηματογράφο με το ντοκιμαντέρ «100 Ώρες του Μάη» (1963), που αναφέρεται στην δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρ. Λαμπράκη (1963), και την ταινία μεγάλου μήκους «Κιέριον» (1966/1997), που θα προβληθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας (1968) αποσπώντας ειδική διάκριση, θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Οι δύο αυτές ταινίες δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν σημεία αναφοράς στην εξέλιξη του ελληνικού σινεμά.

Πρόγραμμα αφιερώματος:

Πέμπτη 28/5

● 19.00 Τέος Ρόμβος: «Ο Δήμος Θέος και η εποχή του»

● 19.30 100 ώρες του Μάη

● 20.00 Συζήτηση του Δήμου Θέου με τον Χρήστο Μήτση

● 21.30 Ελεάτης Ξένος (προλογίζει ο Ανδρέας Ταρνανάς)

Παρασκευή 29/5

● 19.00 Ο Πλήθων Γεμιστός και η Ιταλική Αναγέννηση (ντοκιμαντέρ)

● 19.30 «Σε αναζήτηση της ελληνικότητας». Συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Γεννηματάς, Απόστολος Διαμαντής, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Καραμπελιάς.

● 21.30 Καπετάν Μεϊντάνος – η εικόνα ενός μυθικού οπλαρχηγού (προλογίζει ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας)

Σάββατο 30/5

● 19.00 Οι Δερβίσηδες κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (ντοκιμαντέρ)

● 20.30 «Εξουσία ιερατείο και μηχανισμοί εξάρτησης». Συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιάγκος Ανδρεάδης, Γιάννης Γεράσης, Φώτης Τερζάκης.

● 22.00 Διαδικασία (προλογίζει ο Δημοσθένης Αγραφιώτης)

Κυριακή 31/5

● 19.00 Υπερρεαλιστικό Χάπενινγκ

● 20.30 Κιέριον (προλογίζει ο Κώστας Φέρρης)

● 22.00 «Ελληνικό σινεμά: το χθες, το σήμερα και το αύριο». Συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι: Δήμος Θέος, Γιώργος Πανουσόπουλος, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Κώστας Τερζής, Χρήστος Δήμας.

● 23.45 Εορταστική συναυλία για τη λήξη του αφιερώματος στον Δήμο Θέο.

§ Gaspar Cassadó: 1ο μέρος, Preludio – Fantasia, από τη Σουίτα για βιολοντσέλο σόλο. Βιολοντσέλο: Μιχάλης Γιαβρής

§ Σταύρος Σοφιανόπουλος: Απογευματινή Βροχή Καλοκαιρινή Εκδρομή. Πιάνο: Σταύρος Σοφιανόπουλος, τσέλο: Κωστής Θέος, μπάσσο-κιθάρα: Γιώργος Γουδής

§ Αθανάσιος Λαζάρου: The Struggle Within για 3 βιολοντσέλα.

Βιολοντσέλο: Κωστής Θέος, Ισμήνη Σταματέλου, Μιχάλης Γιαβρής

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

100 ores tou mai 02

«100 ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΗ» (1963)

 ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Θέος, Φώτος Λαμπρινός

ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΧΟΛΙΟ: Δήμος Θέος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τάκης Καλαντζής, Μάκης Ανδρεόπουλος, Γιάννης Κολοβρενάς, Νίκος Αδαμόπουλος

ΜΟΝΤΑΖ: Δήμος Θέος

ΜΟΥΣΙΚΗ: Νικηφόρος Ρώτας

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Δήμος Θέος

ΜΕΘΟΔΟΣ ΛΗΨΗΣ: Βουβό γύρισμα

Ασπρόμαυρο, ντοκιμαντέρ 20 λεπτά

Μια αντικειμενική επισκόπηση των πολιτικών γεγονότων στην Ελλάδα κατά την τελευταία πεντηκονταετία, με αφετηρία και άξονα αναφοράς τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη.

KIERION 02

«ΚΙΕΡΙΟΝ» (1967-1968)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γιώργος Παπαλιός – Δήμος Θέος
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Θέος
ΣΕΝΑΡΙΟ: Δήμος Θέος – Κώστας Σφήκας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιώργος Πανουσόπουλος – Συράκος Δανάλης
ΜΟΝΤΑΖ: Βαγγέλης Σερντάρης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ανέσης Βλάχος, Δήμος Σταρένιος, Ελένη Θεοφίλου,  Ελένη Ξανθάκη, Γρηγόρης Μασσαλάς, Τιτίκα Νικηφοράκη, Κώστας Σφήκας, Σταύρος Τορνές, Θόδωρος  Αγγελόπουλος, Κυριάκος Κατζουράκης, Κώστας Φέρρης, Τόνια Μαρκετάκη, Γιώργος Κατακουζηνός
Ασπρόμαυρη,  90 λεπτά

Ένας δημοσιογράφος κατηγορείται ότι είναι αναμεμιγμένος στη δολοφονία ενός Αμερικανού δημοσιογράφου. Παράλληλα αυτός προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του και να αποκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους. Η ταινία, που εμπνέεται από την «Υπόθεση Πολκ», πήρε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Βενετίας 1968, αλλά τώρα προβλήθηκε με νέο μοντάζ και προσθήκες σκηνών, όπου γίνονται αναφορές στη χούντα της 21ης Απριλίου.

Kapetan Meintanos 01

«ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΕΪΤΑΝΟΣ» (1987)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Εληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΤ-1

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Θέος

ΣΕΝΑΡΙΟ: Δήμος Θέος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Βαρβαρίογος

ΜΟΝΤΑΖ: Δήμος Θέος

ΗΧΟΣ: Θανάσης Γεωργιάδης

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Δημήτρης Κακριδάς, Γεωργία Φακιολά

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ελένη Μανιάτη, Αλέξανδρος Βερώνης, Κωνσταντίνος Μαντιλάς, Παναγιώτης Καλδής,  Παναγιώτης Μποτίνης, Julio Brogi

Έγχρωμη, 120 λεπτά

Η ταινία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα περνώντας από το πραγματικό στο ιστορικό και το φανταστικό. Ένας πρώην διπλωμάτης συγκεντρώνει υλικό για ένα βιβλίο που γράφει για τη ζωή του καπετάν Μεϊντάνου, ενός φιλόδοξου ανθρώπου που έζησε τον 17ο αιώνα, πρώτα σαν κλέφτης εναντίον των Τούρκων και στη συνέχεια σαν αρχηγός άτακτων στρατευμάτων υπό την διοίκηση των Τούρκων που αργότερα τον εκτέλεσαν όταν επέστρεψε στη παλιά του ζωή, του κλέφτη. Οι περιπέτειες του ήρωα εκτυλίσσονται γύρω από αυτό το κεντρικό θέμα, όπως τα «μυστήρια» γύρω από μια ιερή εικόνα, την οποία βλέπει ο διπλωμάτης σ? ένα μοναστήρι και που αποτελεί το κλειδί της ιστορίας, ενώ η προσωπικότητα του καπετάν Μεϊντάνου, τα έργα και η ζωή του αποκαλύπτονται μέσα από τις ιστορίες που διηγούνταν οι καλόγεροι που έζησαν πολλά χρόνια αργότερα

eleatis xenos 01

«ΕΛΕΑΤΗΣ ΞΕΝΟΣ» (1996)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Asya Film, Focus Film, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Studio 1

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Θέος

ΣΕΝΑΡΙΟ: Δήμος Θέος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κωστής Γκίκας, Κωστής Παπαναστασάτος, Άκης Κερσανίδης

ΜΟΥΣΙΚΗ: Κωστής Θέος

ΜΟΝΤΑΖ: Δήμος Θέος

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Λουκάς Οικονομόπουλος

ΗΧΟΣ: Λυκούργος Βαγιάκης, Κώστας Σκιαδάς

ΗΘΟΠΟΙΟ : Regina Remencius, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Tage Larsen, Γιάννης Νέζης, Ρένος Μάντης, Τώνια Βοτανάκη, Αγγελική Γκιργκινούδη, Ελένη Μανιάτη, Κατερίνα Ραζέλου

Έγχρωμο, 130 λεπτά

H ιστορία έχει πλοκή αστυνομικής ταινίας. Όμως στο εσωτερικό της αναπτύσσεται το θέμα της αγάπης, έτσι όπως αυτή εκφράζεται στο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Η Hanna Bluemart, φιλόλογος, 24 χρονών, φτάνει στην Αθήνα με σκοπό να γνωρίσει τον πατέρα της, και πληροφορείται ότι αυτός που θα μπορούσε (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) να ήταν ο πατέρας της, έχει πεθάνει πριν τέσσερις μέρες – και μάλιστα, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Η Hanna αρχίζει να ερευνά τις αιτίες αυτού του θανάτου, και μέσα από αντιφατικές πληροφορίες σχηματίζει σιγά σιγά το πορτρέτο του πατέρα της.  Η «περιέργεια» της να μάθει την αλήθεια ως προς τις συνθήκες του θανάτου του ανθρώπου που θα μπορούσε να είναι ο πατέρας της, είναι τόσο ισχυρή, ώστε παρασέρνει και την ίδια ως το θάνατο! Όμως, ο θάνατός της θα εμπνεύσει στο νεαρό μουσικό Θωμά, που την αγάπησε, τη μουσική σύνθεση ενός ύμνου.

ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Τηλ.210 8220008

Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.