Σύστημα παρακολούθησης ECHELON: σχετικά με την ύπαρξη ενός παγκοσμίου συστήματος παρακολούθησης της ιδιωτικής και οικονομικής επικοινωνίας – Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2001 – Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

echelon

Ένα σημαντικό ντοκουμέντο φέρνει στην επιφάνεια το Camera Stylo και επισημαίνει με έμφαση την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 5 Σεπτεμβρίου 2001. Μήπως 6 ημέρες μετά «έπεσαν» οι δίδυμοι πύργοι; Τυχαίο; [Επιμέλεια: Σωτήρης Φιλαλήθης]

Συζητήσεις
Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2001 – Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ
«Echelon»

MPphoto

 

 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A5-0264/2001) του κ. Gerhard Schmid, εξ ονόματος της προσωρινής επιτροπής για το σύστημα ECHELON, σχετικά με την ύπαρξη ενός παγκοσμίου συστήματος παρακολούθησης της ιδιωτικής και οικονομικής επικοινωνίας (σύστημα παρακολούθησης ECHELON) (2001/2098(INI)).

 
   

MPphoto

 

 

  Schmid, Gerhard (PSE), Εισηγητής. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, πριν από περίπου ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε ειδική επιτροπή με στόχο να διερευνήσει αν υπάρχει ένα σύστημα κατευθυνόμενο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση των επικοινωνιών το οποίο παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: λειτουργεί παγκόσμια και μπορεί να παρακολουθήσει οποιαδήποτε τηλεφωνική συνομιλία, οποιοδήποτε μήνυμα τηλεομοιοτυπίας και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Ευρώπη. Το χειρίζεται μια ομάδα κρατών, στην οποία ανήκει και το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή ένα κράτος μέλος της ΕΕ, και εξυπηρετεί, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, κυρίως την οικονομική κατασκοπεία. Λέγεται πως αυτό το σύστημα φέρει την κωδική ονομασία ECHELON.

Επρόκειτο, κύριε Πρόεδρε, για μια δύσκολη αποστολή διερεύνησης, επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχε – και μάλιστα σε καμία περίπτωση – ούτε πρόσβαση στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών της ΕΕ ούτε βέβαια και πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες για τη δραστηριότητα των αμερικανικών υπηρεσιών. Παρά ταύτα, μετά ένα χρόνο επιμελούς εργασίας διερεύνησης μπορούμε να ενημερώσουμε το Σώμα χωρίς καμία αμφιβολία για τα εξής: πρώτον, δεν υπάρχει κανένα σύστημα αντικατασκοπίας που να χρησιμοποιείται από μυστικές υπηρεσίες οποιασδήποτε χώρας και με το οποίο να μπορεί να παρακολουθηθεί οποιαδήποτε επικοινωνία στην Ευρώπη. Ο ισχυρισμός αυτός πρέπει να παραπεμφθεί στο βασίλειο της δημιουργικής δημοσιογραφίας! Ο εν λόγω ισχυρισμός δεν πλησιάζει την πραγματικότητα, παρόλο που δυστυχώς εμφανίζεται και πάλι σε μια έκθεση, την οποία ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην οποία δόθηκε έτσι ένα είδος ποιοτικής σφραγίδας.

Εδώ το ζήτημα δεν είναι τι πιστεύουμε. Οι τηλεπικοινωνίες υπακούουν στους νόμους της φυσικής, και όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στους φορείς της επικοινωνίας, δεν μπορεί να γίνει παρακολούθηση, και δεν υπάρχει κάποια μαγική ειδική φυσική για μυστικές υπηρεσίες! Δεύτερον, υπάρχει ωστόσο ένα σύστημα παρακολούθησης, το οποίο παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: λειτουργεί παγκόσμια και το χειρίζεται μια ομάδα παρακολούθησης των λεγόμενων χωρών UKUSA, δηλαδή η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Δεν πρόκειται για τυχαίο μίγμα, αυτή η ομάδα έχει τις ιστορικές της ρίζες στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου λειτουργούσε ως αμυντική συμμαχία. Αυτό το σύστημα έχει ουσιαστικά μόνο πρόσβαση στην διηπειρωτική επικοινωνία, η οποία πραγματοποιείται είτε μέσω τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων είτε μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, τα οποία καταλήγουν στις παραπάνω χώρες.

Συνεπώς δεν θίγεται η επικοινωνία εντός της Ευρώπης, αλλά η επικοινωνία για παράδειγμα στις αφρικανικές χώρες, τις αραβικές χώρες και τη Λατινική Αμερική. Δεν γνωρίζουμε τι μπορούν να παρακολουθήσουν οι πρεσβείες από τις ραδιοεπικοινωνίες γύρω από την περιοχή τους, είναι ωστόσο σαφές ότι δεν πρόκειται για το κυρίως τμήμα των επιχειρήσεων αντικατασκοπίας. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις παρακολούθησης της αστυνομίας, οι οποίες επικεντρώνονται πάντα σε ένα άτομο ή σε μια σαφώς προσδιορισμένη ομάδα ατόμων, το σύστημα παρακολούθησης, στο οποίο αναφερόμαστε, λειτουργεί διαφορετικά. Συλλαμβάνει κάθε επικοινωνία, στην οποία έχει πρόσβαση, και την μεταβιβάζει σε μηχανή αναζήτησης ενός υπολογιστή. Η μηχανή αυτή φιλτράρει βάσει ενός καταλόγου αναζήτησης λέξεων την επικοινωνία που ενδιαφέρει τις υπηρεσίες πληροφοριών. Με άλλα λόγια το σύστημα λειτουργεί σαν μια ηλεκτρική σκούπα, και οι υπηρεσίες πληροφοριών απλώς τοποθετούν το φίλτρο. Η τεχνική ορολογία αυτού του συστήματος είναι: στρατηγικός έλεγχος τηλεπικοινωνιών.

Η μηχανή αναζήτησης μπορεί να παρακολουθήσει τηλεφωνικούς αριθμούς, φωνές από εξαιρετικά σημαντικούς στόχους, το περιεχόμενο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα τηλεομοιοτυπίας που γράφονται σε γραφομηχανή ή υπολογιστή. Χειρόγραφα μηνύματα τηλεομοιοτυπίας ή προφορικές πληροφορίες δεν μπορούν να παρακολουθηθούν με τη σημερινή τεχνολογία από τη μηχανή αναζήτησης και συνεπώς δεν μπορούν να αποτιμηθούν από τις μυστικές υπηρεσίες. Έχουμε επίσης την πληροφορία, ότι το σύστημα φέρει την κωδική ονομασία ECHELON. Δεν έχει όμως σημασία πως λέγεται. Μπορεί να ονομάζεται και κοκκινοσκουφίτσα, σημασία έχει τι κάνει!

Das sind die Befunde, und ich füge hinzu, wir behaupten das nicht einfach.Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν πρόκειται απλώς για ισχυρισμό. Wir können es beweisen mit einer Indizienkette, die so stark ist, dass sie vor einem Schwurgericht standhalten könnte.Μπορούμε να το αποδείξουμε με μια σειρά ενδείξεων, οι οποίες είναι τόσο ισχυρές, που θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές από οποιοδήποτε δικαστήριο ενόρκων. Wer Genaueres wissen will, kommt nicht darum herum, den Bericht zu lesen. αΟποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να διαβάσει την έκθεση. Εδώ αHier soll nur ein Hinweis genügen:ρκεί όμως να επισημάνω μόνο το εξής: Wenn wir etwas Falsches aufgeschrieben hätten, dann können Sie davon ausgehen, dass uns die Nachrichtendienste der angesprochenen Staaten öffentlich mit Genuss zerlegt hätten!αν γράφαμε κάτι που δεν ίσχυε, να είστε βέβαιοι ότι οι μυστικές υπηρεσίες των παραπάνω χωρών θα μας έκαναν δημοσίως κομματάκια και μάλιστα με μεγάλη τους ευχαρίστηση. Sie haben das aber nicht getan, und das spricht für sich.Δεν υπήρξε όμως αντίδραση και αυτό μιλά από μόνο του.

Πώς αξιολογούμε λοιπόν αυτό το αποτέλεσμα; Ένα κριτήριο αξιολόγησης πρέπει να είναι το τι κάνουν οι δικές μας υπηρεσίες. Αυτό δεν είναι το μοναδικό κριτήριο, αλλά αποτελεί κριτήριο αν θέλει κανείς να συζητήσει με ειλικρίνεια. Οι περισσότερες υπηρεσίες πληροφοριών της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ χρησιμοποιούν τον στρατηγικό έλεγχο τηλεπικοινωνιών.

Μόνο το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο δεν χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική.

Δεύτερον: ο σκοπός, για τον οποίο χρησιμοποιείται, παίζει βέβαια και αυτός κάποιο ρόλο στην αξιολόγηση. Αν πρόκειται για την καταπολέμηση του διεθνώς οργανωμένου εγκλήματος, του εμπορίου ναρκωτικών, ανθρώπων, όπλων, της τρομοκρατίας, ή για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την τήρηση των αποκλεισμών και θέματα εθνικής ασφαλείας, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για το σκοπό αυτόν καθεαυτό. Αν όμως κατασκοπεύονται εταιρείες για να αποκτήσει πλεονεκτήματα η οικονομία μιας χώρας, τότε θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική αξιολόγηση.

Τρίτον: ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Δεν πρόκειται όμως αποκλειστικά για το σκοπό, γιατί κάθε υποκλοπή, κάθε μεμονωμένη περίπτωση παραβιάζει την ιδιωτική ζωή. Το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ατομικά δικαιώματα και όχι θέμα στατιστικής. Η παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι σαφέστατο στην νομολογία του σχετικά μ’ αυτό το θέμα. Οι προϋποθέσεις είναι εν συντομία οι εξής: η παρέμβαση πρέπει να έχει νομική βάση και δεν πρέπει να είναι αυθαίρετη. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει στάθμιση ανάμεσα στην παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και στον σκοπό για τον οποίο πρόκειται. Πρέπει να είναι προβλέψιμο, οι πολίτες δηλαδή πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα. Η παρακολούθηση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Είναι λοιπόν η ύστατη λύση.

Στο Σώμα υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι όταν πρόκειται για ποινική δίωξη ή αν το κάνει η αστυνομία μετά από εισαγγελική εντολή, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Για τις μυστικές υπηρεσίες όμως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έχω μεγάλη κατανόηση όταν λέει κάποιος ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι που δεν θέλω να το κάνουν αυτό οι υπηρεσίες. Μπορώ να το καταλάβω. Δεν συμμερίζομαι τη θέση αυτή, αλλά το καταλαβαίνω. Όταν όμως ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι παράνομο, τότε δεν λαμβάνει υπόψη τη νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η βιομηχανική κατασκοπία σίγουρα δεν αποτελεί επιτρεπτό σκοπό. Τώρα όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών ασχολούνται και με οικονομικά θέματα, όπως για παράδειγμα με τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις αγορές πρώτων υλών. Υπό αυτή την έννοια, οι περισσότερες υπηρεσίες πραγματοποιούν βιομηχανική κατασκοπεία. Αυτό δεν είναι το σημείο, το οποίο επικρίνουμε. Το πρόβλημα δεν δημιουργείται όταν διερευνώνται γενικές υποθέσεις, αλλά όταν οι μυστικές υπηρεσίες διοχετεύουν λεπτομέρειες στη βιομηχανία της δικής τους χώρας, προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία, γιατί είναι ένα είδος απαγορευμένης κρατικής ενίσχυσης. Στις διεθνείς σχέσεις είναι κάτι παραπάνω από μη φιλική πράξη, και μεταξύ συμμάχων αποτελεί σκάνδαλο! Επίσης, οι υποκλοπές στο πλαίσιο βιομηχανικής κατασκοπίας δεν είναι μέθοδος επιλογής, αυτή γίνεται κατά κανόνα με τον κλασικό τρόπο. Υπάρχουν ωστόσο μεμονωμένες περιπτώσεις, στις οποίες αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία.

Στο στόχαστρο της κριτικής ήταν κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ αρνιούνται συνεχώς ότι μεταβιβάζουν τις πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών απευθείας σε εταιρείες της χώρας. Παραδέχονται ωστόσο ότι πραγματοποιούν λεπτομερή παρακολούθηση όταν πρόκειται για μεγάλα έργα που προκηρύσσονται σε διεθνές επίπεδο. Το επιχείρημα και η δικαιολογία τους είναι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δωροδοκούν και συνεπώς κάτι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό.

Αυτή η συμπεριφορά πρέπει – και το λέω ευγενικά και προσεκτικά – να εξεταστεί σε βάθος. Πρώτον, γνωρίζουμε ότι και οι αμερικανικές εταιρείες δωροδοκούν. Στην ανάλυση για τη διαφθορά, η οποία κυκλοφορεί σ’ όλο τον κόσμο, οι αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται κάπου στη μέση όσον αφορά το εύρος των δραστηριοτήτων δωροδοκίας.

Δεύτερον: εν τω μεταξύ κάτι τέτοιο απαγορεύεται εντός του ΟΟΣΑ με σύμβαση, και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το καθιέρωσαν στην εθνική τους νομοθεσία. Αν παρόλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την νοοτροπία του καουμπόη εμμένουν στο δίκαιο του δυνατότερου, τότε αυτό δεν συνάδει με την ιδέα, ότι αυτά τα πράγματα ρυθμίζονται με διεθνείς νομικές συμφωνίες.

(Χειροκροτήματα)

Τρίτον: αν όντως οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν διεξάγουν λεπτομερή βιομηχανική κατασκοπία, γιατί δεν υπάρχει νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που να το απαγορεύει στις υπηρεσίες; Γιατί;

Το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα είναι βασικά ότι στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη οι άνθρωποι θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ικανές για κάτι τέτοιο. Το πολιτικό πρόβλημα είναι η βαθιά δυσπιστία, που γίνεται εμφανής. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί!

Αναπτύξαμε μια σειρά από προτάσεις, τόσο σε σχέση με τον έλεγχο των υπηρεσιών στη δική μας επικράτεια όσο και σε σχέση με τον κώδικα συμπεριφοράς μεταξύ των χωρών της ΕΕ και παρόμοια. Τελικά όμως καταλήγουμε σε ένα απλό βασικό πρόβλημα. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής διασφαλίζεται από τις νομοθεσίες των εθνικών κρατών. Η επικοινωνία όμως γίνεται ολοένα και πιο παγκόσμια. Δεν υπάρχει παγκόσμιο κράτος που να την προστατεύει. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν διεθνώς νομικές συμφωνίες, ώστε να υπάρξει και σε αυτόν τον τομέα η προστασία της ιδιωτικής ζωής, και είναι ένα από τα πολλά προβλήματα της παγκοσμιοποίησης.

Παραμένει λοιπόν ένα δεύτερο πρόβλημα, το οποίο έθεσα στην αρχή αυτής της έκθεσης. Πρόκειται για μια λατινική πρόταση που λεει Sed quis custodiet ipsos custodes, δηλ. αλλά τους φύλακες, ποιος θα τους φυλάει; Αυτό παραμένει το μόνιμο πρόβλημα!

(Χειροκροτήματα)

 
   

MPphoto

 

 

  Neyts-Uyttebroeck, Συμβούλιο.(NL) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, η Προεδρία άκουσε με προσοχή την πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με το σύστημα παρακολουθήσεων Echelon και θα δώσει προσοχή στη σχετική συζήτηση. Χαίρομαι για την ουσιαστική μελέτη που πραγματοποιεί το Κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα αυτό. Η πρωτοβουλία αυτή εγγράφεται στα παραδοσιακά δημοκρατικά καθήκοντα των νομοθετικών συνελεύσεων. Οι ανησυχίες πολλών πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το σύστημα Echelon απηχούνται στην έρευνα του Κοινοβουλίου.

Θα ήθελα εξάλλου να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι η Προεδρία του Συμβουλίου απέδειξε διαρκώς κατά την διάρκεια των εργασιών σας την προθυμία της να συνεργαστεί στενά με το Κοινοβούλιο. Τόσο η πορτογαλική και η γαλλική όσο και η σουηδική Προεδρία έκαναν δεκτές τις προσκλήσεις του Κοινοβουλίου να παρουσιάσουν τις απόψεις τους σε αυτό, τόσο σε Ολομέλειες όσο και στις συνεδριάσεις της προσωρινής σας επιτροπής.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο βρίσκομαι σήμερα εδώ κατά την συζήτηση της έκθεσης και του ψηφίσματος της προσωρινής επιτροπής και θα ήθελα να εκφράσω την συμπάθειά μου για τις σχετικές ανησυχίες του Κοινοβουλίου. Γνωρίζετε ότι η λέξη συμπάθεια είναι ελληνική, για να θυμηθούμε και τις κλασικές γλώσσες, και σημαίνει “πάσχω από κοινού”.

Το γεγονός ότι τα όργανα του Κοινοβουλίου της χώρας εξέτασαν επίσης το ζήτημα της παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών – όπως μαρτυρούν οι δύο εκθέσεις του βελγικού κοινοβουλίου οι οποίες υποβλήθηκαν στον κ. Schmid και αναφέρονται στην έκθεσή του – επιβεβαιώνει την πεποίθησή μου ότι αντιμετωπίζουμε τη στιγμή αυτή ένα περίπλοκο και σημαντικό πολιτικό πρόβλημα.

Ελπίζω να καταλαβαίνετε παρόλα αυτά, κυρίες και κύριοι, ότι ως Πρόεδρος του Συμβουλίου θα πρέπει να περιορίσω τις αντιδράσεις μου σε εκείνες τις πτυχές οι οποίες αφορούν το Συμβούλιο ή γενικότερα τα όργανα της Ένωσης. Δεν είμαι σε θέση να μιλώ εξ ονόματος των επιμέρους κρατών μελών ή αγνοώντας αυτά.

 
   

   

Οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν όλα τα συστήματα παρακολούθησης επικοινωνιών είναι γνωστές. Σύμφωνα με το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, άρθρο το οποίο η Ένωση οφείλει να σέβεται δυνάμει του άρθρου 6 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο καθένας έχει δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, και επίσης σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις δημόσιων αρχών στην άσκηση του εν λόγω δικαιώματος παρά μόνο εάν οι παρεμβάσεις αυτές προβλέπονται από το νόμο, είναι αναγκαίες για την επίτευξη πολύ συγκεκριμένων στόχων και σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

Βάσει των εν λόγω αρχών, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 29ης και 30ης Μαΐου 2000 επιβεβαίωσε, όσον αφορά το δίκτυο Echelon, την προσήλωση του Συμβουλίου στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Τόνισε επίσης ότι παρόλο που τα συστήματα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών συνιστούν σημαντικό εργαλείο στο πλαίσιο της καταπολέμησης του εγκλήματος και της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας, δεν είναι δυνατό σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται για την απόκτηση εμπορικών πλεονεκτημάτων. Οι αρχές αυτές διατυπώνονται επίσης στη σύμβαση της 29ης Μαΐου 2000 για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο 20 της σύμβασης αυτής θεσπίζει τους όρους βάσει των οποίων επιτρέπεται η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο της συνεργασίας των κρατών μελών σε ποινικές υποθέσεις.

 
   

   

Ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής συνιστά επομένως στο εξής ένα από τα δικαιώματα των οποίων η προστασία έχει καθιερωθεί βάσει του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ο οποίος εγκρίθηκε στη Νίκαια στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του εν λόγω Χάρτη, ο καθένας έχει δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής, της κατοικίας και της αλληλογραφίας του. Το Συμβούλιο σκοπεύει ασφαλώς να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις αυτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας, εκφράζει ήδη την κοινή βούληση των θεσμικών οργάνων της Κοινότητας να μεριμνήσουν για την προστασία των ατόμων από την εκμετάλλευση των προσωπικών τους δεδομένων.

 
   

   

(NL) Ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και η προστασία των δεδομένων είναι δύο έννοιες που σχετίζονται στενά μεταξύ τους. Γνωρίζουμε εξάλλου ότι μέσω της διαρκούς τεχνολογικής προόδου η αποτελεσματική προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν μπορεί να περιοριστεί στα σύνορα της Ένωσης, αλλά οφείλει να καλύψει το σύνολο του πλανήτη. Για το λόγο αυτό η Ένωση προσπαθεί να προωθήσει το διάλογο με τρίτες χώρες, καθώς και το διατλαντικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Μία πρώτη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα νομικά συστήματα για την προστασία δεδομένων έλαβε χώρα ήδη τον προηγούμενο Μάιο στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της σουηδικής Προεδρίας.

Σε μία συνεδρίαση για ζητήματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων με υψηλόβαθμους αμερικανούς υπαλλήλους, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου εφέτος, τόσο η Προεδρία όσο και ο υπερατλαντικός μας εταίρος αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για αυτά τα ζητήματα. Μία δεύτερη συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα της βελγικής Προεδρίας, αυτή τη φορά με πρόσκληση των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μελλοντικές συμφωνίες.

Το Κοινοβούλιο συνέβαλε με την έκθεση Schmid της προσωρινής Επιτροπής Echelon τα μάλλα στις συζητήσεις εντός της Ένωσης. Το Κοινοβούλιο και η έκθεση Schmid έθεσαν επομένως τις βάσεις για εντονότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα προβλήματα. Το Συμβούλιο και η Προεδρία, εντός των αρμοδιοτήτων του το κάθε όργανο, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί απολύτως ο σεβασμός της προσωπικής ζωής και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης.

Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες θα αναπτύσσονται διαρκώς στο μέλλον. Οι επικοινωνίες έχουν εξ ορισμού ιδιωτικό χαρακτήρα και θα πρέπει να εξασφαλιστεί το απόρρητό τους. Για λόγους αρχών θα είναι απολύτως απαράδεκτο να επιτρέπεται η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών χωρίς απολύτως θεμιτούς λόγους και χωρίς δημοκρατικούς ελέγχους στις παρακολουθήσεις αυτές.

Η βελγική Προεδρία θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και των πληροφοριών. Πρόκειται για μία πολιτική η οποία στηρίζεται ιδιαίτερα στην ανακοίνωση της Επιτροπής COM (2001) 298, η οποία αφενός εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο και αφετέρου υπογραμμίζει την ανάγκη να προστατεύονται τα δεδομένα των τηλεπικοινωνιών.

Η σημερινή ανακοίνωση ανοίγει νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η βελγική Προεδρία προτίθεται να βαδίσει προς την κατεύθυνση που δείχνει η ανακοίνωση. Έτσι, επιθυμούμε πρώτα από όλα να πραγματοποιήσουμε πρόοδο στη δημιουργία ενός συστήματος προειδοποίησης και ενημέρωσης το οποίο να αντιμετωπίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση της πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα η Προεδρία καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της 15ης Οκτωβρίου εφέτος να καταλήξει σε σαφείς κοινοτικούς στόχους, έτσι ώστε το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών του Νοεμβρίου να μπορέσει να ορίσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα δράσης και χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Εξάλλου έχουμε την πρόθεση να εξετάσουμε την πρόοδο των κρατών μελών όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος δράσης e-Europe 2002. Έχουν ξεκινήσει διάφορες πρωτοβουλίες στα κράτη μέλη προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν ασφαλές υλικό πληροφορικής. Εξάλλου, στο 6ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα, το οποίο συζητάται τη στιγμή αυτή στο Συμβούλιο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των δικτύων και της ροής πληροφοριών.

 
   

   

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης της νομοθεσίας περί τηλεπικοινωνιών προβλέπονται επίσης διατάξεις που επικαιροποιούν τους συναφείς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, κυρίως όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

Στο προσεχές μέλλον, το Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφανθεί σε πρώτη ανάγνωση για το τόσο σημαντικό αυτό κείμενο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γενικές διατάξεις περί απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς και περί της γενικής αρχής της διαγραφής των συναφών με τις εν λόγω επικοινωνίες δεδομένων κίνησης και εντοπισμού.

Η τήρηση της γενικής αυτής αρχής εξαρτάται από τη δυνατότητα που έχουν οι αρμόδιες για τη δημόσια ασφάλεια και την πάταξη του εγκλήματος αρχές να απαιτούν πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα κατά περίπτωση. Γνωρίζετε εξάλλου ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα της αποθήκευσης των εν λόγω δεδομένων συνεχίζεται.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ συντόμως στο ζήτημα των διαδικασιών συλλογής πληροφοριών. Στη δήλωση δέσμευσης στρατιωτικών δυνάμεων που προσαρτήθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Νίκαιας, τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται σοβαρές προσπάθειες στον τομέα της συλλογής πληροφοριών, προκειμένου η Ένωση να έχει στη διάθεσή της στο μέλλον περισσότερες πληροφορίες στρατηγικής φύσεως.

Η πρόταση ψηφίσματος του Κοινοβουλίου εμμένει στην ανάγκη άσκησης δημοκρατικού ελέγχου στις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών που θα εφαρμοσθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια γενική αρχή την οποία ασφαλώς αποδεχόμαστε όλοι. Πράγματι, επί του παρόντος η Προεδρία εκτιμά ότι σε περίπτωση ανάπτυξης των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών στο εσωτερικό της Ένωσης θα πρέπει να εξετασθούν οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα διενεργείται αποτελεσματικός δημοκρατικός έλεγχος των εν λόγω δραστηριοτήτων. Οι προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει ασφαλώς να λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα του τομέα συλλογής πληροφοριών, η οποία απαιτεί για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σεβασμό του απορρήτου των πληροφοριών.

Συνοψίζοντας και κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να συγχαρώ τον εισηγητή για το εξαίρετο έργο του. Ευελπιστώ ότι η συζήτηση που θα διεξαχθεί στην αίθουσα αυτή θα είναι ενδιαφέρουσα και θα παραμείνω για να την παρακολουθήσω.

 
   

MPphoto

 

 

  von Boetticher (PPE-DE) .von Boetticher (PPE-DE).- Herr Präsident, liebe Kolleginnen und Kollegen! – (DE) Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, Als ich neulich die Aufgabe unseres ECHELON-Ausschusses erklären musste, nahm ich folgendes Beispiel.όταν κλήθηκα πρόσφατα να εξηγήσω την εργασία της επιτροπής ECHELON, χρησιμοποίησα το ακόλουθο παράδειγμα:Ich sagte:Stell Dir vor, Du bist Kriminalkommissar. φαντάσου ότι είσαι επιθεωρητής της αστυνoμίας.Zu Dir kommen verschiedene Personen und berichten von einem terroristischen Bombenanschlag, ausgeführt durch fünf Täter. Έρχονται σε σένα διάφορα άτομα και σε ενημερώνουν για μια τρομοκρατική βομβιστική επίθεση που έγινε από πέντε δράστες.Am angegebenen Tatort befinden sich zwei mögliche Opfer, diese aber schweigen. Στο σημείο που αναφέρουν βρίσκονται δύο δυνητικά θύματα, τα οποία όμως σιωπούν.Auch die fünf Verdächtigen schweigen. Και οι πέντε ύποπτοι σιωπούν. Leider fehlt zunächst auch die Tatwaffe, und der Tathergang ist unbekannt.Δυστυχώς λείπει και το όπλο του εγκλήματος, και η πορεία των γεγονότων είναι άγνωστη. Ein ziemlich schwieriger Fall also.Με άλλα λόγια μια δύσκολη περίπτωση.

Έτσι μας ανέφεραν στην αρχή οι δημοσιογράφοι, ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης, που ονομάζεται ECHELON και χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και μπορεί να παρακολουθήσει και τις επικοινωνίες μέσω τηλεφώνου, τηλεομοιοτυπίας και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε παγκόσμιο επίπεδο και να τις εκμεταλλευτεί. Επίσης, ότι πολίτες, επιχειρήσεις και οργανισμοί παρακολουθούνται συστηματικά. Τι απέμεινε τώρα μετά από έναν χρόνο εργασιών διερεύνησης; Ως αστυνομικός επιθεωρητής θα έλεγα ότι οι πέντε ύποπτοι ήταν όντως στο σημείο της επίθεσης, το όπλο όμως δεν ήταν βόμβα, αλλά επρόκειτο απλώς για ένα όπλο ακριβείας. Όλοι οι παριστάμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το όπλο, αλλά οι ενδείξεις στρέφονται μόνο σε έναν δράστη, ο οποίος είχε εγκληματική συμπεριφορά. Τα θύματα μας έδωσαν κάποια στοιχεία για την διαλεύκανση της υπόθεσης, δεν είναι όμως πρόθυμα να καταθέσουν στο δικαστήριο, και επομένως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για καταδικαστική απόφαση. Ενδείκνυται όμως να γίνει η παρακολούθηση των υπόπτων και να ληφθούν και άλλα προληπτικά μέτρα.

Με λίγα λόγια: υπάρχει η συνεργασία των ονομαζόμενων χωρών όσον αφορά τα συστήματα κατασκοπίας. Το όνομα δεν παίζει κανένα ρόλο, ας το ονομάσουμε όμως ECHELON. Αυτό το σύστημα όμως μπορεί να παρακολουθεί μέσω των δορυφόρων Intelsat μόνο επικοινωνίες πολιτών οι οποίες διεξάγονται μέσω τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Μέσω αυτών των δορυφόρων, όμως, πραγματοποιείται μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των διεθνών τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως και ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό των ιδιωτικών συνομιλιών. Οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών αυτού του είδους είχαν και την παγκόσμια ανοχή, εφόσον αυτό ήταν απαραίτητο για την διασφάλιση των παγκόσμιων συμφερόντων ασφαλείας. Οι ενδείξεις όμως δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν και για άλλους σκοπούς εκτός από την υπεράσπιση εθνικών κυβερνητικών συμφερόντων. Οι αμερικανικές υπηρεσίες παραδέχτηκαν ότι παρακολουθούν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την ανάθεση μεγάλων έργων στο εξωτερικό, επειδή αυτές λειτουργούν με δωροδοκία. Τα μυστικά πρωτόκολλα μεταβιβάζονται λοιπόν στις αμερικανικές πρεσβείες με στόχο να μπορεί ο αρμόδιος πρεσβευτής να αντιμετωπίσει τις δήθεν προσπάθειες δωροδοκίας, ασκώντας επιρροή στις κυβερνήσεις που κάνουν τις προκηρύξεις. Ταυτόχρονα υπάρχει στο Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ένα advocacy center, το οποίο διατηρεί ένα παγκόσμιο δίκτυο μέσω των πρεσβειών, με μοναδικό σκοπό να υποστηρίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο κλείσιμο μεγάλων συμφωνιών. Είναι ολοφάνερη η υποψία παράνομης κατασκοπίας ανταγωνιστικών επιχειρήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς οι θιγόμενες εταιρίες σιωπούν από φόβο μην χαλάσουν την εικόνα τους.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή και την Ομάδα του, που δεν υπέκυψαν στο πειρασμό να ενδώσουν στους Πράσινους, αλλά και στην αριστερή παράταξη του Σώματος και να γράψουν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα για διάφορες συνωμοσίες. Η έκθεσή του είναι σοβαρή, αντικειμενικά θεμελιωμένη και αποκαλεί με το όνομά τους τις αποδείξεις και ενδείξεις, χωρίς να προβαίνει σε πρόωρες καταδίκες. Ίσως για ορισμένους τα συμπεράσματα να μην προχωρούν αρκετά. Εξαντλούν όμως τις νομικές δυνατότητες που διαθέτουμε. Η προστασία από παράνομες δραστηριότητες μη ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σχέση με τον δικό μας τομέα ευθύνης πρέπει να καλύψουμε ιδιαίτερα τα κενά στην προστασία της Επιτροπής ενάντια στις μυστικές υπηρεσίες. Σε αντίθεση με το Συμβούλιο ή την Κεντρική Τράπεζα, η Επιτροπή βρίσκεται στο μεσαίωνα όσον αφορά την τεχνολογία προστασίας δεδομένων και προστασίας ενάντια σε μυστικές υπηρεσίες. Είναι φανερό ότι μέχρι τώρα έχουμε σαφώς υποτιμήσει τους κινδύνους που προέρχονται από μη ευρωπαϊκές χώρες. Η αρμόδια επιτροπή καλείται λοιπόν να συντάξει μια έκθεση πρωτοβουλίας. Οι βρετανοί φίλοι μας καλούνται, επειδή είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξουν τις αμερικανικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιούνται από το έδαφός τους κατά ευρωπαϊκών στόχων, με αποτελεσματικότητα και βάσει του κράτους δικαίου, διαφορετικά παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο περί προστασίας δεδομένων.

Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω θερμά τον εισηγητή για τη συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η έκθεση θα ψηφιστεί από την συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος.

(Χειροκροτήματα)

 
   

MPphoto

 

 

  Wiersma (PSE). (NL) – Κύριε Πρόεδρε, πριν από ένα χρόνο τουλάχιστον ξεκίνησε τις εργασίες της η προσωρινή επιτροπή για το Echelon και άλλα συστήματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών σε μεγάλη κλίμακα. Επικρατούσαν τότε σημαντικές αμφιβολίες για τις δυνατότητες αυτής της επιτροπής να εκπληρώσει το καθήκον που της ανέθεσε το Κοινοβούλιο εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας. Το μέλος της Ομάδας μου, ο κ. Gerhard Schmid, παρουσίασε μόλις την έκθεση με τα αποτελέσματα των εργασιών αυτής της προσωρινής επιτροπής. Θα ήθελα εξ ονόματος της Ομάδας μου να εκφράσουμε την έντονη εκτίμησή μας για το έργο που πραγματοποίησε ο εισηγητής, καθώς και ο πρόεδρος της επιτροπής, ο κ. Coelho, κατά το χρόνο που πέρασε. Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά αποδείξεις ότι το Echelon υπάρχει, καθώς και αποδείξεις για τη συνεργασία πέντε κρατών τα οποία παρακολουθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και άλλα μηνύματα. Αναφέρεται επίσης ότι και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιούν επίσης συστήματα παρακολούθησης των διεθνών τηλεπικοινωνιών.

Συγχρόνως η έκθεση διαψεύδει τον μύθο ότι το Echelon, καθώς και άλλα ανάλογα συστήματα, παρακολουθεί την παραμικρή τηλεφωνική συνδιάλεξη, το παραμικρό φαξ, και το παραμικρό μήνυμα που στέλνεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Από τεχνικής άποψης είναι αδύνατον κάτι τέτοιο και τα περισσότερα από τα εν λόγω κράτη είναι δημοκρατίες στις οποίες ισχύουν σαφείς περιορισμοί στις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, τουλάχιστον όσον αφορά τους πολίτες αυτών των κρατών. Συγκεκριμένα, από πληροφορίες που δημοσίευσε η ολλανδική και η γερμανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των ερευνών της επιτροπής Echelon, γνωρίζουμε ότι συστήματα για την παρακολούθηση των διεθνών τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούνται κυρίως ως βοηθητικά μέσα στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, του εμπορίου ανθρωπίνων όντων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων και για την εξασφάλιση του σεβασμού των εμπάργκο που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα. Κανείς δεν έχει αντιρρήσεις για τους στόχους αυτούς, με την προϋπόθεση βέβαια να πραγματοποιούνται όλα αυτά με σωστούς δημοκρατικούς και πολιτικούς ελέγχους και με σεβασμό των διεθνών και εθνικών νόμων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Η περιττή μυστικοπάθεια, η παρασκηνιακή λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και η έλλειψη διαφάνειας πολλών κυβερνήσεων εμποδίζουν τη διαφάνεια στην χρήση τέτοιων συστημάτων παρακολούθησης των διεθνών τηλεπικοινωνιών. Σαφείς και βάσιμοι κανόνες για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής αΕνωσης θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτά περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί η εφαρμογή στο άμεσο μέλλον για όλους τους πολίτες της ΕΕ των αυστηρών κανόνων που ισχύουν στις περισσότερες χώρες για την παρακολούθηση των πολιτών τους.

Οι αποτελεσματικοί, δημοκρατικοί και πολιτικοί έλεγχοι στις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, επομένως και στις παρακολουθήσεις των διεθνών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του δικαιώματος κάθε κράτους να αμύνεται απέναντι σε επιθέσεις από το εξωτερικό κατά της ασφάλειας των πολιτών του και του δημοκρατικού του συστήματος.

Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Αναγκαστικά θα πρέπει να παραμείνουν απόρρητες ορισμένες πτυχές του έργου των μυστικών υπηρεσιών, υπάρχουν όμως πολλά στοιχεία τα οποία αντέχουν στο φως της ημέρας και στο δημοκρατικό έλεγχο. Μόνο χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τους πολίτες τους με διαφάνεια και ειλικρίνεια μπορούν να συνεργαστούν σχετικά με τις μυστικές τους υπηρεσίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μπορούν να εξασφαλίσουν την δημιουργία ευρωπαϊκού δυναμικού για τη συλλογή πληροφοριών στο πλαίσιο μίας αποτελεσματικής κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η παραδοσιακή καχυποψία των μυστικών υπηρεσιών απέναντι σε άτομα που δεν ανήκουν σε αυτές, καθώς και το επίσης παραδοσιακό προβάδισμα των εθνικών συμφερόντων, σε συνεργασία η οποία θα επισκιάσει απολύτως την συνθήκη μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών η οποία αποτελεί την βάση του Echelon. Όχι μόνο διότι η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι συμφώνησε για την δημιουργία ευρωπαϊκού δυναμικού για τη συλλογή πληροφοριών ως τμήμα της ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης, αλλά κυρίως επίσης διότι η καταπολέμηση π.χ. της διεθνούς τρομοκρατίας και του εμπορίου ανθρωπίνων όντων αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό καθήκον.

Θα ήθελα να κάνω και άλλη μία παρατήρηση για το ζήτημα αυτό. Η περαιτέρω ευρωπαϊκή συνεργασία για τη συλλογή πληροφοριών, η οποία είναι επίσης σημαντική για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός την νατοϊκής συμμαχίας, θα αναγκάσει τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει μία θεμελιώδη επιλογή: είτε θα εξακολουθεί να προτιμά την διατλαντική συνεργασία είτε θα συμμετάσχει πλήρως στη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απόπειρα συγκερασμού και των δύο δυνατοτήτων δεν θα ήταν μόνο αναξιόπιστη αλλά και αδύνατη στην ουσία.

Κατά την έρευνα της επιτροπής Echelon δεν βρήκαμε καμία απόδειξη για την σκόπιμη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών ή για την σκόπιμη και μεγάλης κλίμακας χρήση αυτών των συστημάτων παρακολούθησης των διεθνών τηλεπικοινωνιών για άμεση βιομηχανική κατασκοπία. Ακόμα και όταν απευθυνθήκαμε άμεσα σε μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν λάβαμε καμία αντίδραση. Από παρατηρήσεις της αμερικανικής πλευράς διαπιστώσαμε ωστόσο ότι πληροφορίες οι οποίες συγκεντρώνονται τυχαία χρησιμοποιήθηκαν όντως σε ορισμένες περιπτώσεις. Όποιος αλιεύει ρέγγες μπορεί κάποτε να πιάσει ένα σολομό και δεν ρίχνει πάντοτε αυτό το σολομό πίσω στη θάλασσα αλλά προτιμά κάποτε να τον μαγειρέψει. Όποιος διαθέτει εμπιστευτικές πληροφορίες καλά θα κάνει να τις προστατεύει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της οφείλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή παρέχοντας συμβουλές, αναπτύσσοντας φιλικό προς το χρήστη κρυπτογραφικό μηχανικό εξοπλισμό και λογισμικό υπολογιστών και κυρίως ευαισθητοποιώντας τους πολίτες.

Ελπίζω να συμβάλει η έκθεση της επιτροπής Echelon ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

 
   

MPphoto

 

 

  Flesch (ELDR).(FR) Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, εξ ονόματος της ομάδας μου θα ήθελα να συγχαρώ τον εισηγητή, Gerhard Schmid, για την εξαίρετη έκθεσή του, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης των επικοινωνιών στο πλαίσιο της συμφωνίας UKUSA το οποίο φέρει ασφαλώς την ονομασία Echelon και χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ιδιωτικών και οικονομικών επικοινωνιών, όχι όμως και των στρατιωτικών. Συμπεραίνει επίσης ότι οι τεχνικές δυνατότητες του εν λόγω συστήματος δεν είναι ενδεχομένως τόσο μεγάλες όσο πιστεύεται, επιβάλλεται πάντως η λήψη προληπτικών μέτρων.

Αντίθετα με τη γνώμη της μειοψηφίας, ο εισηγητής ανησυχεί εξίσου για την οικονομική κατασκοπεία και για τις υποκλοπές σε επίπεδο ατόμων. Πράγματι, προτείνει οκτώ συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών στο πλαίσιο των διαφόρων διεθνών συνθηκών και καλεί τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο να εγκρίνουν επτά τουλάχιστον ειδικά μέτρα στον τομέα των εθνικών νομοθετικών μέτρων για την προστασία των πολιτών. Βεβαίως, προτείνονται και ορισμένα μέτρα για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνουν, όμως, λιγότερα κίνητρα και έχουν μικρότερη εμβέλεια σε σχέση με τα μέτρα που αφορούν τις υποκλοπές προσωπικών συνδιαλέξεων.

Αν και είμαι πολίτης μιας χώρας της οποίας η υπηρεσία πληροφοριών είναι σαφώς λιγότερο δραστήρια σε σύγκριση με τις υπηρεσίες πληροφοριών των μεγάλων γειτόνων ή συμμάχων της, θεωρώ ότι η πρόταση περί κατάργησης των μυστικών υπηρεσιών είναι μη ρεαλιστική και μάταιη. Μυστικές υπηρεσίες υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Οφείλουμε λοιπόν να εξαγάγουμε πολιτικά συμπεράσματα και να αναζητήσουμε λύσεις σε αυτό το επίπεδο: να παρακολουθούμε τη δραστηριότητα των εν λόγω υπηρεσιών, να τις υποβάλλουμε σε δικαστικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, να θεσπίσουμε κοινούς κανόνες προστασίας των πολιτών, ανάλογα με το υψηλότερο εθνικό επίπεδο, και τούτο σε ολόκληρο το έδαφος της Ένωσης. Υπό αυτό το πρίσμα οφείλουμε επίσης να εξετάσουμε τις προτάσεις των παραγράφων 16 και 17 του ψηφίσματος. Στην ουσία, με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και με την αυξανόμενη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόληψη και στη διαχείριση κρίσεων, η συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών εντατικοποιείται και, αργά ή γρήγορα, η Ένωση θα πρέπει να αποκτήσει αυτόνομο ευρωπαϊκό μηχανισμό πληροφοριών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δημιουργία συστήματος δημοκρατικού ελέγχου και εποπτείας.

Όσον αφορά το Echelon, το ψήφισμα ζητεί ρητώς από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να θέσουν ως προϋπόθεση για την έγκρισης της παρακολούθησης επικοινωνιών από υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στην επικράτειά τους, το σεβασμό της ΕΣΔΑ και της νομολογίας του ΕΔΔΑ.

Χωρίς καμία πρόθεση να αποσπάσει την προσοχή από τα σοβαρά θέματα, ο εισηγητής έδωσε έμφαση στα σημεία που έπρεπε, ανταποκρίθηκε πλήρως στην εντολή που είχε λάβει η προσωρινή επιτροπή για το Echelon και παρέδωσε στο Σώμα αυτό ένα εργαλείο το οποίο καθιστά δυνατή τη συνέχιση των συναφών κοινοβουλευτικών εργασιών με γνώμονα την καλύτερη προστασία των πολιτών.

(Χειροκροτήματα)

 
   

MPphoto

 

 

  McKenna (Verts/ALE).(ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η έκθεση αναγνωρίζει και δέχεται ότι το Echelon υπάρχει. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο η Ομάδα των Πρασίνων έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό ενώπιον του Σώματος, και για το οποίο επιτέλους δικαιωνόμαστε. Ωστόσο, η έκθεση δεν συνάγει κανένα πολιτικό συμπέρασμα. Με εξαιρετικά υποκριτικό τρόπο, επίσης, επικρίνει το σύστημα παρακολούθησης Echelon ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα αυτό καθαυτό, απλώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να είναι σε θέση να κάνει το ίδιο και να έχει το δικό της ανάλογο σύστημα. Η έκθεση, αφελώς, αφήνει την εντύπωση ότι, εάν υπάρχει κάποιο είδος δημοκρατικού ελέγχου, όλα θα είναι εντάξει.

Είναι ευρέως γνωστό ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός δημοσίου ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών και των αντιδημοκρατικών μεθόδων τους. Εκ φύσεως, οι μυστικές υπηρεσίες δεν ελέγχονται και, συνεπώς, εμείς, ως μέλη του Κοινοβουλίου που ισχυριζόμαστε ότι ενδιαφερόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες, θα πρέπει να αμφισβητούμε την ίδια την ύπαρξή τους. Αντ’ αυτού όμως, η έκθεση αυτή υπηρετεί το στόχο της νομιμοποίησης μιας ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας, η οποία αναπόφευκτα θα παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα – όπως ακριβώς συμβαίνει με το σύστημα Echelon.

Η προσωρινή επιτροπή και η έκθεση εστιάζονται κυρίως στην απειλή για τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό ανταγωνισμό και στην απειλή της βιομηχανικής κατασκοπείας. Δεν είναι όμως αυτό το σημαντικότερο και το ουσιαστικότερο ζήτημα. Το πραγματικό ζήτημα, το οποίο απουσιάζει παντελώς από την έκθεση, είναι ότι κανένας δεν μπορεί πλέον να επικοινωνήσει εμπιστευτικά. Αυτή είναι η πραγματική απειλή για όλους μας. Η πολιτική κατασκοπεία αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή από ό,τι η οικονομική. Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές σε βρετανικές εφημερίδες ότι ευρωπαίοι ηγέτες διέταξαν αστυνομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφοριών να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ατόμων που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κατά του καπιταλισμού. Το γεγονός αυτό θα δώσει το πράσινο φως στις μυστικές υπηρεσίες να θέσουν υπό παρακολούθηση άτομα των οποίων οι δραστηριότητες είναι απολύτως νόμιμες και δημοκρατικές. Ολόκληροι πολιτικοί και κοινωνικοί χώροι θα ποινικοποιηθούν. Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση σε πολύ προσωπικές πληροφορίες για διάφορα άτομα, ενώ τα άτομα αυτά δεν θα έχουν κανένα λόγο ή έλεγχο επ’ αυτού.

Η έκθεση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποσιωπήσει τους κινδύνους αυτούς. Επίσης, αγνοεί τα σχέδια δημιουργίας του συστήματος παρακολούθησης Enfopol στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προχωρούν ακάθεκτα. Εμείς, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να απαιτήσουμε την προστασία των ατομικών ελευθεριών και του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και από το άρθρο 6 της Συνθήκης ΕΕ, καθώς και ότι κανείς δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένος να ζει υπό διαρκή έλεγχο, με πιθανότητα άγνωστες δυνάμεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάθε επικοινωνία του.

Τέλος, η έκθεση δεν θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο ενώπιον των ευθυνών του. Θα έπρεπε, τουλάχιστον, να είχε ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από τη διαχείριση του συστήματος Echelon και θα έπρεπε επίσης να είχε ζητηθεί από τη Γερμανία να κλείσει τη βάση παρακολούθησης που βρίσκεται στο έδαφός της. Οι ευθύνες αυτών των κρατών μελών, τα οποία συνεργάζονται, αποσιωπήθηκαν πλήρως.

 
   

MPphoto

 

 

  Di Lello Finuoli (GUE/NGL).(ΙΤ) Κύριε Πρόεδρε, το ECHELON ως σύστημα αδιάκριτης παρακολούθησης επικοινωνιών, δεδομένων και εγγράφων υπάρχει και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Από εδώ και εμπρός τα όργανα της Ένωσης και, ιδιαίτερα, οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου και της Επιτροπής δεν θα μπορούν πια να λένε ότι πρόκειται για ανεξέλεγκτες ειδήσεις του Τύπου. Υπάρχει, όμως, μια ασυνέπεια μεταξύ των διαπιστώσεων και των συμπερασμάτων της έκθεσης, επειδή υπάρχει σημαντική παραβίαση του θεμελιώδους δικαίου όσον αφορά τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, που κατοχυρώνεται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ και από το άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σύστημα, πράγματι, λόγω των τεχνικών του δυνατοτήτων, καταργεί τη σχέση αναλογικότητας που, ακριβώς κατά την έννοια του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην επέμβαση στην ιδιωτική ζωή και στο συμφέρον που επιζητείται να προστατευθεί με την παρακολούθηση. Αυτό είναι ακόμα πιο σοβαρό, επειδή σήμερα, με αυτές τις τεχνικές δυνατότητες, οι παρακολουθήσεις γίνονται από μία τρίτη χώρα στην επικράτεια και εις βάρος πολιτών των χωρών της Ένωσης, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα δικαστικού, διοικητικού ή κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το περαιτέρω πρόβλημα είναι ότι μία από τις χώρες που διαχειρίζονται το σύστημα ECHELON είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ άλλες χώρες μέλη, όπως η Γερμανία, έχουν θέσει στη διάθεσή του την επικράτειά τους για την εγκατάσταση κεραιών, βάσεων ακρόασης και άλλων. Εν ολίγοις, η ομάδα των αγγλόφωνων χωρών που διαχειρίζεται το ECHELON κάνει ό,τι θέλει με την ιδιωτική ζωή των ευρωπαίων πολιτών, όπως αναγνωρίζεται ρητώς στο σημείο 26 των συμπερασμάτων, το οποίο ανέφερε και η συνάδελφος Flesch, υπάρχει δηλαδή παράβαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Όμως, αντί να εμπιστευθούμε, όπως λέμε στην πατρίδα μου, “τα πρόβατα στο λύκο”, έπρεπε να επιβεβαιώσουμε τουλάχιστον την παράβαση αυτού του άρθρου από το Ηνωμένο Βασίλειο και να αναγνωρίσουμε το ασύμβατο της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύστημα ECHELON με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Η πραγματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ είναι ουσιώδης για την αξιοπιστία και για τη δημοκρατική νομιμοποίηση αυτής της χώρας. Επιλέχθηκε όμως για άλλη μια φορά να χαθεί μια ευκαιρία, για μας τουλάχιστον, να επιβεβαιώσουμε μια δημοκρατική αρχή. Για άλλους, αντίθετα, σε μια ιστορική στιγμή κατά την οποία μαζεύονται πυκνά σύννεφα πάνω από το δικαίωμα διαφωνίας στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο – όπως διδάσκει η Γένοβα – δεν τέθηκε καν η σκέψη να καταργήσουν ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν να τροποποιήσουν και να περιορίσουν ένα σύστημα αδιάκριτης παρακολούθησης, ένα σύστημα από τα πιο χρήσιμα για τον κοινωνικό έλεγχο και για την ενδεχόμενη καταστολή.

Κύριε Πρόεδρε, το θεμελιώδες δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, που είναι τόσο επίσημα εγγεγραμμένο στις Συνθήκες μας και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, με την έκθεση αυτή και με την έλλειψη κατάλληλων συμπερασμάτων, παραμένει ένα δικαίωμα στο χαρτί, ακόμα χειρότερα, παραμένει θλιβερά ένα χάρτινο δικαίωμα!

 
   

MPphoto

 

 

  Marchiani (UEN).(FR) Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, εξ ονόματος της Ομάδας Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών, θα ήθελα να συγχαρώ τον εισηγητή, κ. Schmid, για την ικανότητα και το ταλέντο του καθώς και τον πρόεδρο της επιτροπής που διηύθυνε τις σχετικές συζητήσεις και εργασίες με τόσο πολιτισμένο τρόπο. Δεν μπορούμε, όμως, να αποδεχθούμε το πολιτικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η εν λόγω έκθεση και, συνεπώς, θα την καταψηφίσουμε. Ζητώ από όσο το δυνατό περισσότερους συναδέλφους να πράξουν το ίδιο.

Πράγματι, η έκθεση επιβεβαιώνει – όπως ήδη ειπώθηκε – την ύπαρξη ενός αμερικανικού συστήματος κατασκοπείας, το οποίο λειτουργεί υπό τον έλεγχο των Αμερικανών με τη συνενοχή δύο κρατών μελών, κατά παράβαση του άρθρου 6 της Συνθήκης για την ΕΕ, κατά παράβαση των πλέον βασικών κανόνων περί σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και το οποίο αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της οικονομικής κατασκοπείας προς όφελος των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η έκθεση αποδεικνύει ότι έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες κατασκοπείας εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων Siemens, Dassault, Philipps, Thomson, Airbus, γεγονός που έχει πλήξει σοβαρά την απασχόληση των ευρωπαίων εργαζομένων, στο ευρωπαϊκό εμπορικό ισοζύγιο και στις αμυντικές βιομηχανίες των χωρών μας.

Η αγγλοσαξονική πλειοψηφία του Σώματος έδωσε μεγαλύτερο βάρος στην αλληλεγγύη στο πλαίσιο της ατλαντικής συμμαχίας παρά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λυπούμαστε, αλλά η έκθεση αυτή δεν απαντά σε δύο κρίσιμα ερωτήματα. Το πρώτο: τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι μία τουλάχιστον χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετέχει, κατά παράβαση της Συνθήκης για την ΕΕ, σε δραστηριότητες κατασκοπείας κατά της Ευρώπης, ποιες είναι οι κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν; Πρώτο ερώτημα στο οποίο δεν δίδεται απάντηση! Δεύτερο ερώτημα: από τις εργασίες της επιτροπής μας προκύπτει σαφώς ότι, όσο συμμετέχουμε στο σύστημα του ΝΑΤΟ, όσο δεν μπορούμε να αποδεσμευθούμε από τα υλικοτεχνικά μέσα του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και πολιτική ασφαλείας. Λυπούμαστε πραγματικά για τούτο. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έκθεση είναι καθαρά απογοητευτικό.

 
   

MPphoto

 

 

  Turco (TDI).(ΙΤ) Κύριε Πρόεδρε, ως ευρωπαίος πολίτης πρώτα παρά ως βουλευτής, θα ήθελα να εκφράσω ταπεινά την αγανάκτησή μου για τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι εργασίες της επιτροπής. Η επιτροπή εργάσθηκε παραβιάζοντας συστηματικά τον κοινοβουλευτικό κανονισμό, παραβιάζοντας την υποχρέωση διαφάνειας των δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου, παραβιάζοντας το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού στα έγγραφα.

Αυτή η διαχείριση των εργασιών, χωρίς να αφαιρεί τίποτα από το έργο του προέδρου Coelho και του εισηγητή Schmid, ήταν απαραίτητη όχι για να προστατευθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια – που σ’ αυτό το πεδίο είναι μια αφηρημένη έννοια – αλλά για να συγκαλυφθεί η ευθύνη των χωρών μελών της Ένωσης. Στην έκθεση δηλώνεται με απόλυτη βεβαιότητα ότι το ECHELON υπάρχει, ότι κατασκοπεύει συστηματικά και μαζικά πολίτες και επιχειρήσεις των χωρών μελών της Ένωσης και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μέρος του συστήματος, αλλά δεν κατηγορείται ανοιχτά, επειδή συστηματικές και γενικευμένες παρακολουθήσεις, φιλτραρισμένες με μηχανές αναζήτησης, εκτελούνται ήδη από τη Γερμανία, ενώ η Ολλανδία, που προφανώς διαθέτει την τεχνολογία, οργανώνεται αυτόν τον καιρό νομοθετικά για να το κάνει και η ίδια.

Από την έκθεση προκύπτει ότι το ECHELON είναι το όχημα εκείνων που δεν αναγνωρίζουν στον πολίτη το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την υποτάσσουν στην εθνική ασφάλεια, η οποία τίθεται σε κίνδυνο προπαντός από την ανικανότητα των υπεύθυνων πολιτικών να προβλέψουν, να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις απειλές.

Ενώπιον όλων αυτών, από την έκθεση προκύπτει, ως συγκεκριμένη και άμεση λύση, η έκκληση προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να κρυπτογραφούν τα έγγραφα, σαν να μην ήταν γνωστή η αδιάσπαστη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης κρυπτογραφικών-κρυπτοαναλυτικών συστημάτων και τεχνικών παρακολούθησης.

Κύριε Πρόεδρε, στη γνώμη της μειοψηφίας θα πρέπει να ανευρεθεί η μοναδική πολιτική απάντηση που είναι δυνατόν να δοθεί σήμερα και η οποία διέρχεται ουσιαστικά από τον δημοκρατικό έλεγχο.

 
   

MPphoto

 

 

  Belder (EDD). (NL) Κύριε Πρόεδρε, η προσωρινή επιτροπή Echelon κατέληξε σε μία ουσιαστική μελέτη, την οποία υποστηρίζει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος, τουλάχιστον όσον αφορά την ανάλυση που πραγματοποιεί.

Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο το ζήτημα της αναγκαιότητας περισσότερης ευρωπαϊκής συνεργασίας στις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών. Θα αρκούσε να δηλώσει κανείς ότι η συνεργασία σε περιπτώσεις που αφορούν την άμυνα και ασφάλεια αποτελεί κοινή ευθύνη των κρατών μελών τα οποία οφείλουν να φροντίσουν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η έκθεση δεν μπορεί να αναφερθεί σε όλα τα πολιτικά ζητήματα. Παρατηρήσεις σχετικά με την ανάγκη στενότερης συνεργασίας θα έπρεπε επομένως να είχαν παραμείνει εκτός της έκθεσης. Μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς οι δυνατότητες που διαθέτουμε για ανταλλαγή πληροφοριών. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής αποτελεί ζήτημα προβληματικό και οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών είναι σημαντικές. Δεν θα μπορέσει επομένως να επιτευχθεί συνεπής ανταλλαγή πληροφοριών πολύ εύκολα στο άμεσο μέλλον.

Ο κύριος λόγος για την σύσταση της προσωρινής επιτροπής ήταν ο φόβος της βιομηχανικής κατασκοπίας. Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλει κανείς ότι οι κύριοι στόχοι των υπηρεσιών πληροφοριών είναι στρατιωτικοί ή αφορούν την ασφάλεια. Όπως θα περίμενε κανείς σε δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών, δεν υπάρχουν αποδείξεις συγκεκριμένης βιομηχανικής κατασκοπίας από τις ΗΠΑ. Τα πορίσματα της έρευνας δεν επιβεβαιώνουν επίσης την ύπαρξη δράσης από τις ΗΠΑ για δωροδοκίες των Eυρωπαίων. Οι περιορισμένες δυνατότητες ελέγχου υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναπτυχθούν καλές μέθοδοι κρυπτογράφησης. Παρόλο που η μυστικοπάθεια αποτελεί χαρακτηριστικό των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών, απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι. Τα κράτη μέλη οφείλουν να εποπτεύουν το σεβασμό της εντολής που δίνουν στις υπηρεσίες πληροφοριών τους. Για το λόγο αυτό υπέβαλα τροπολογία για την προστασία των τηλεπικοινωνιών από παρακολουθήσεις οι οποίες διεξάγονται άνευ ελέγχου. Στρέφοντας την προσοχή μας σε αυτή την μορφή παρακολουθήσεων μπορούμε να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τις καταχρήσεις που πραγματοποιούνται στις περιπτώσεις αυτές. Τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει τέτοια υποχρέωση από την ΚΕΠΠΑ. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους πολίτες τους. Επίσης θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να μην δρουν οι υπηρεσίες πληροφοριών τους με μεθόδους που παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

Θα μπορούσαμε επίσης να επιδιώξουμε τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών σε ευρύτερη κλίμακα, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ.

 
   

MPphoto

 

 

  Coelho (PPE-DE).(ΡΤ) Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, θα προβώ σε πέντε σύντομες παρατηρήσεις· η πρώτη για να ευχαριστήσω όλους όσοι συνεργάστηκαν στενά για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα: οι ειδικοί και οι τεχνικοί που καλέσαμε και όσοι μας απέστειλαν τις μελέτες τους και τις απόψεις τους με αλληλογραφία και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων και οι βουλευτές, το προσωπικό της επιτροπής μας που με υψηλή ποιότητα εργασίας υποστήριξε το έργο μας και τον εισηγητή κ. Gerhard Schmid, που πραγματοποίησε ένα εξαίρετο έργο και απέδειξε για άλλη μία φορά τις μεγάλες ανθρώπινες και πολιτικές αρετές του. Ήταν εύκολο να προεδρεύσει κανείς στην επιτροπή αυτή με ένα εισηγητή τέτοιου είδους.

Δεύτερο: το Echelon υπάρχει, με αυτό ή άλλο όνομα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες σχετικά με αυτό.

Tρίτον: το Echelonπερικλείει ένα κίνδυνο, ένα σοβαρό κίνδυνο κακής χρήσης του δικτύου αυτού, ένα κίνδυνο που είναι εμπορικός, που διακυβεύει την έννοια του θεμιτού εμπορίου, αλλά και ένα κίνδυνο επίσης για την ελευθερία των πολιτών. Η ίδια η Ένωση, που εξήγγειλε τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και ο οποίος ελπίζω να εγκριθεί με δεσμευτική ισχύ, δεν μπορεί να παραγνωρίζει την πτυχή αυτή.

Τέταρτο: πρέπει να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική. Όταν μεταβήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες τύχαμε της καλής υποδοχής του Κογκρέσου και της εχθρότητας της αμερικανικής κυβέρνησης. Η έκθεση περιλαμβάνει διάφορες συστάσεις που είναι σημαντικές. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν με αμοιβαία εμπιστοσύνη (υπογραμμίζω: με αμοιβαία εμπιστοσύνη) στο όνομα των κοινών αξιών που αναμφισβήτητα ασπάζονται.

Και, τέλος, υπάρχουν 44 συστάσεις. Διαψεύδοντας όσους προφήτευαν ότι η επιτροπή δεν θα παρήγαγε τίποτα το συγκεκριμένο, προτείνουμε στην Oλομέλεια αυτή 44 συστάσεις. Υπογραμμίζω την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην κοινωνία της πληροφορίας, την ανάγκη κοινοβουλευτικού και δικαστικού ελέγχου σχετικά με τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών, την ανάγκη γενίκευσης των πρακτικών προστασίας όπως η χρήση της κρυπτογραφίας και των ψηφιακών υπογραφών, την ανάγκη των ίδιων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να δώσουν το παράδειγμα χρήσης αυτών των τεχνολογιών. Και τέλος το ρητό αίτημα προς τις χώρες της Ένωσης να διασφαλίσουν μελλοντικά ότι η χρήση του εδάφους της από υπηρεσίες πληροφοριών, δικές της ή τρίτων χωρών, θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τήρησης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 
   

MPphoto

 

 

  Lund (PSE).(DA) Κύριε Πρόεδρε, πρώτα από όλα αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Schmid για το εξαιρετικό έργο του. Θεωρώ ότι είναι δικαιολογημένο να εξαίρουμε το έργο αυτό για δύο λόγους. Αφενός επειδή ήταν πραγματικά τεράστιο και αφετέρου επειδή θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να συγχαρούμε τον κ. Schmid επειδή δεν ενέδωσε στον πειρασμό του εντυπωσιασμού όπως θα μπορούσαμε να πούμε. Υπήρχε τέτοιος πειρασμός αλλά ο κ. Schmid παρέμεινε στα γεγονότα και την πραγματικότητα.

Έχουμε πλέον ανακαλύψει ότι το Echelon υπάρχει και μας οδηγεί φυσικά να εστιάσουμε στο δίλημμα ότι από τη μία πλευρά τα κράτη έχουν το νόμιμο δικαίωμα μεταξύ άλλων και μέσω της παρακολούθησης να προστατεύονται και να προστατεύουν τους πολίτες τους από επιθέσεις και τρομοκρατία, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν οι ίδιοι πολίτες και οι επιχειρήσεις ανάγκη για προστασία από την κατάχρηση αυτή της παρακολούθησης. Και προσωπικά θεωρώ ότι η έκθεση του κ. Schmid, επί της οποίας πρόκειται να ψηφίσουμε σήμερα, εστιάζεται καλά στο μέλλον και προβαίνει σε καλές προτάσεις για πρωτοβουλίες. Μπορώ μόνο να επισημάνω ορισμένα σημεία, πρωτίστως δε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επεξεργαστούν έναν κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα εξασφαλίζει την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη όπως προκύπτει από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Θεωρώ επίσης ότι είναι σωστό να επισημάνουμε την ανάγκη να καταλήξουμε σε μια κατανόηση και να συνάψουμε μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ ώστε να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων. Έχουμε ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο ισχυρούς διεθνείς κανόνες στον συγκεκριμένο τομέα. Η ανάγκη για ύπαρξη κοινοβουλευτικού ελέγχου και δικαστικού ελέγχου των υπηρεσιών πληροφοριών τονίζεται και αυτή, ενώ τέλος πιστεύω ότι το τέταρτο σημαντικό σημείο είναι ότι έχουμε υποχρέωση τόσο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από πλευράς κρατών μελών να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μας βασική ενημέρωση για τους κινδύνους που ενέχονται στην παρακολούθηση και πώς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν καλύτερα να προφυλαχτούν από τέτοια κατάχρηση. Θέλω να πω ότι με την παρούσα έκθεση τα κράτη μέλη δεν μπορούν πλέον να θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο ως προς αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι είναι μόνο κάτι που έχουν μάθει από τις εφημερίδες. Τώρα υπάρχει ανάγκη τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να προστατέψουν τους πολίτες τους και τις επιχειρήσεις τους από τυχόν παραβιάσεις.

 
   

MPphoto

 

 

  Plooij-van Gorsel (ELDR).(NL) Κύριε Πρόεδρε, συνάδελφοι, κυρία Πρόεδρε του Συμβουλίου, κύριε Επίτροπε, το Echelon υπάρχει. Αυτό αναφέρθηκε σήμερα κιόλας με διάφορους τρόπους. Ελπίζω να συνειδητοποιείτε ωστόσο ότι η ύπαρξή του αποδείχτηκε χάρη στην αποφασιστικότητα του Κοινοβουλίου μας. Διότι όταν το 1997 είχα υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με αυτό προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή, οι ερωτήσεις μου δεν είχαν ληφθεί στα σοβαρά. Η κατάσταση σήμερα είναι εντελώς διαφορετική. Η ολλανδική κυβέρνηση δημοσίευσε έκθεση η οποία αποδεικνύει ότι το Echelon υπάρχει, ενώ το Συμβούλιο ανάφερε ότι προσυπογράφει τα πορίσματα της έρευνάς μας.

Αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχονται ανοικτά ότι 5% όλων των πληροφοριών που συλλέγουν οι ΗΠΑ για οικονομικούς σκοπούς δεν προέρχεται από διαφανείς πηγές. Έχει υπολογιστεί ότι η πρακτική αυτή προσφέρει στις αμερικανικές επιχειρήσεις περισσότερο από επτά δισεκατομμύρια σε συμβόλαια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συναφθούν διεθνείς συμφωνίες, κατά προτίμηση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά την κρυπτογράφηση, ζήτημα ουσιαστικής σημασίας στη συζήτηση για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής μέσω της νομοθεσίας μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον εφόσον ο νόμος γίνεται σεβαστός. Ο σεβασμός της νομοθεσίας είναι ιδιαίτερα δύσκολος όσον αφορά τη διεθνή κατασκοπία. Για το λόγο αυτό η κρυπτογράφηση πληροφοριών είναι απαραίτητη και θα πρέπει οι πολίτες να είναι σε θέση να προστατεύονται από την κατασκοπία.

Για το λόγο αυτό, κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι που ο Επίτροπος Liikanen υπέβαλε αυτές τις προτάσεις για συμπληρωματική νομοθεσία ή για μέτρα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Γιατί ό,τι είναι τεχνολογικά δυνατό πραγματοποιείται στις μέρες μας.

 
   

MPphoto

 

 

  Buitenweg (Verts/ALE).(NL) Κύριε Πρόεδρε, δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η Ομάδα Ι των Πρασίνων ήθελε να χρησιμοποιηθεί ένα ισχυρότερο ερευνητικό όργανο, μία εξεταστική επιτροπή, προκειμένου να διαπιστωθεί η αλήθεια σχετικά με το Echelon, όμως η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου δεν τόλμησε δυστυχώς να αποφασίσει κάτι τέτοιο. Συστάθηκε βέβαια μία προσωρινή επιτροπή, γεγονός θετικό. Παρόλο που μία εξεταστική επιτροπή θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις, μπορώ εκ των υστέρων να πω ότι αυτό που απογοήτευσε την Ομάδα μου δεν είναι η έλλειψη στοιχείων αλλά τα συμπεράσματα που εξήχθησαν.

Οι παρακολουθήσεις μπορεί να είναι κάποτε αναγκαίες, ωστόσο η γενική παρακολούθηση των πολιτών μας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διότι εξ ορισμού δεν χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα. Παρόλο που γίνεται αναφορά στην σύμβαση αυτή, δεν αναφέρεται πουθενά ρητά στα συμπεράσματα ότι το Echelon παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών. Ούτε επίσης αναφέρεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία οφείλουν να διακόψουν τις διευκολύνσεις που παρέχουν στο Echelon. Φυσικά δεν θα αλλάξει ο κόσμος με μία ψηφοφορία εδώ στο Κοινοβούλιο, όμως αυτή η ψηφοφορία δεν θα είναι ασήμαντη διότι οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές τι είναι αποδεκτό και τι απαράδεκτο.

Σύντομα θα υποβληθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο η πρόταση η οποία νομιμοποιεί δραστηριότητες ανάλογες με αυτές του Echelon. Όλο και περισσότερες κρατικές αρχές προσπαθούν να καλύψουν την απόσταση που τις χωρίζει στη συλλογή πληροφοριών σε σχέση με κρατικές αρχές άλλων χωρών προβαίνοντας οι ίδιες σε μαζικές και γενικευμένες παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων. Καθήκον μας είναι να σταματήσουμε αυτή τη χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων λαμβάνοντας σαφώς θέσεις κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδάλλως το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ψηφίσω κατά.

 
   

MPphoto

 

 

  Krivine (GUE/NGL).(FR) Κύριε Πρόεδρε, αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση που υπερψήφισε η πλειοψηφία των βουλευτών της προσωρινής επιτροπής αναγνωρίζει τουλάχιστον την ύπαρξη του δικτύου Echelon, παρά την ένοχη σιωπή των αμερικανικών αρχών. Προσωπικά, καταψήφισα την έκθεση λόγω των ανεπαρκέστατων συμπερασμάτων στα οποία καταλήγει.

Στην ουσία, το Echelon είναι ένα από τα βασικά πλοκάμια της NSA, ενός δικτύου κατασκοπείας σε παγκόσμια κλίμακα το οποίο απασχολεί περίπου 90 000 άτομα και είναι από τεχνικής απόψεως σε θέση να υποκλέψει εκατοντάδες εκατομμύρια συνδιαλέξεις ανά ημέρα. Επικίνδυνος εχθρός των ατομικών ελευθεριών, το σύστημα αυτό ελέγχεται από οκτώ μόνο άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών: η “συμμορία των οκτώ” όπως τους αποκάλεσε με κυνισμό ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου.

Το δίκτυο αυτό οικονομικής και πολιτικής κατασκοπείας, που δημιουργήθηκε την εποχή του ψυχρού πολέμου, έχει ως στόχο την προστασία του ελεύθερου κόσμου, όπως έχουν το θράσος να τον αποκαλούν ορισμένοι. Με αυτή τη νοοτροπία και με δυσφορία γίναμε δεκτοί στην Ουάσιγκτον: “γιατί δημιουργείτε θέμα χωρίς λόγο τη στιγμή που με τα λεφτά μας, με τον στρατό μας και με την υπηρεσία κατασκοπείας μας προασπιζόμαστε τις ίδιες αξίες;”. Αξίες για την προάσπιση των οποίων, για παράδειγμα, στη θεώρηση που απαιτείται για την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες η ερώτηση “Είστε κομμουνιστής;” έχει πλέον αντικατασταθεί με την ερώτηση “Είστε τρομοκράτης;”. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί κανένα κράτος ή καμία επιχείρηση δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για τις ενέργειες του Echelon, δίχως άλλο με τον τρόπο αυτό ξεπληρώνουν το χρέος τους για υπηρεσίες που τους έχουν προσφερθεί.

Είναι πλέον γνωστό ότι η Αγγλία και η Γερμανία λειτουργούν ως ενδιάμεσοι σταθμοί του εν λόγω συστήματος, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν υπογράψει όλες τις συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Και άλλες χώρες, όμως, όπως η Γαλλία, ακολουθούν παρόμοια τακτική. Η αντίδρασή μας στο Echelon δεν πρέπει να περιορίζεται σε λόγια ή στην ανάπτυξη τεχνικών μέτρων κρυπτογράφησης, αλλά στην ουσιαστική ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών όσον αφορά τις κοινωνικές επιλογές και την αυστηρή εφαρμογή των βασικών δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Η οικονομική κατασκοπεία είναι φυσική απόρροια της κοινωνίας του κέρδους και του ανταγωνισμού. Η πολιτική κατασκοπεία είναι συνέπεια μιας μη δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα που δημιουργεί το σύστημα Echelon. Στη γενίκευση σε παγκόσμιο επίπεδο της υποκλοπής των συνδιαλέξεων από την αστυνομία πρέπει να απαντήσουμε γενικεύοντας, επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, την επαγρύπνηση και την παρέμβαση των πολιτών και επιμένω ότι οι σημερινοί ευρωπαϊκοί νόμοι προστατεύουν τους ανθρώπους περισσότερο από την οικονομική κατασκοπεία παρά από κατασκοπεία της προσωπικής τους ζωής. Πρόκειται για μια αντίληψη της Ευρώπης, την οποία εγώ προσωπικά δεν συμμερίζομαι.

 
   

MPphoto

 

 

  Krarup (EDD).(DA) Η έκθεση της προσωρινής επιτροπής εκφράζει την προκλητική ανάμιξη δύναμης και αδυναμίας, γεγονός που μπορούμε να το δούμε από την εισαγωγική ρήση ενός από τους μεγάλους σατιρικούς των αρχαίων χρόνων, τον Ιουβενάλιο, ο οποίος θέτει τον τύπο επί των ήλων όταν διατυπώνει την άκρως μεστή ερώτηση, “Αλλά τους φύλακες, ποιος θα τους φυλάξει;” Όλοι θεωρώ ότι συμφωνούν πως το βασικό συμπέρασμα της επιτροπής είναι μια σημαντική απόδειξη ότι το παρόν Κοινοβούλιο μπορεί να αποκτήσει μια κάποια ισχύ. Πετύχαμε – όπως είναι το κύριο συμπέρασμα – να συγκεντρώσουμε πειστική τεκμηρίωση ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει πραγματικά, αλλά πάλι αυτό το γνωρίζαμε ήδη εκ των προτέρων. Η επιτροπή συγκέντρωσε και καταχώρησε τα τεκμήρια που υπήρχαν εδώ και χρόνια, τουλάχιστον για όσους ήταν πρόθυμοι να ερευνήσουν τις σχετικές συνθήκες, αλλά η τεράστια τεκμηρίωση που έχει συγκεντρωθεί έχει μεγάλη αξία. Αποτελεί υποχρεωτική ανάγνωση για κάθε δημοκράτη.

Εδώ όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι και με την αδυναμία. Πρώτον, την εν λόγω τεκμηρίωση την αφήνουμε στο πλάι. Στο συμπέρασμα εκφράζεται ότι “προκαλεί έκπληξη, αν όχι και ανησυχία, το γεγονός ότι πολλές ανώτερες κοινοτικές προσωπικότητες που υποβλήθηκαν σε ακρόαση, μεταξύ των οποίων μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εδήλωσαν ότι δεν εγνώριζαν αυτό το φαινόμενο”. Η γνωμοδότηση αυτή είναι όσο πιο κοντά μπορούμε να φτάσουμε στη διαπίστωση ότι οι ιθύνοντες της Επιτροπής κρύβονται πίσω από τοίχους σιωπής και επιλεκτικής απώλειας μνήμης. Με απλά λόγια: ψεύδονται ασυστόλως. Το ακούσατε αυτό, κύριε Επίτροπε; Αμέσως δε μετά φαίνεται η αδυναμία στο θλιβερό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανείς αποτελεσματικός έλεγχος των εθνικών συνταγμάτων. Πρόκειται για ένα παράρτημα της έκθεσης, το οποίο περιέχει μια επισκόπηση του κοινοβουλευτικού και δικαστικού ελέγχου που υπάρχει στα κράτη μέλη. Σε πολλά κράτη μέλη δεν υπάρχει κανένας είτε δικαστικός είτε κοινοβουλευτικός έλεγχος, ενώ σε άλλα, για παράδειγμα στη δική μου χώρα, υπάρχει ένα επίσημο σύστημα το οποίο στην πράξη έχει αποδείξει αδιανόητες ελλείψεις ως προς την αποτελεσματικότητά του. Η θλιβερή απάντηση στο ερώτημα “Αλλά τους φύλακες, ποιος θα τους φυλάξει;” είναι: κανείς.

 
   

MPphoto

 

 

  Hernández Mollar (PPE-DE).(ES) Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω πως αν πρέπει κάποια στιγμή να συγχαρούμε κάποιον εισηγητή και τον πρόεδρο μιας προσωρινής επιτροπής, τότε είναι αυτή ακριβώς η στιγμή, επειδή κατήρτισαν μια έκθεση που αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες.

Φρονώ πως τα αποτελέσματα των εργασιών της προσωρινής επιτροπής σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης ECHELON εκπέμπουν ένα σημαντικό πολιτικό σήμα και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και, ιδιαίτερα, η Επιτροπή θα πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο την ασφάλεια των επικοινωνιών τους και ότι τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θεσπίσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των πολιτών τους και να εξασφαλίσουν ότι το απόρρητο των επικοινωνιών τους δεν διατρέχει κίνδυνο ως συνέπεια της παρακολούθησής τους, διότι διαθέτουν τα μέσα και το τεχνολογικό δυναμικό για την ακατάλληλη χρήση τους.

Σήμερα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η κινητή τηλεφωνία, οι τηλεσυνεδριάσεις ή το Διαδίκτυο έχουν καταργήσει τα φυσικά σύνορα μεταξύ των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό που είναι ακόμη σοβαρότερο είναι ότι το οργανωμένο έγκλημα χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα προς όφελός του, ακόμη και για τη χρηματοδότησή του. Από αυτό προκύπτει το εξής ερώτημα: γιατί να μην κατευθυνθεί όλο αυτό το δυνητικό της παρακολούθησης των επικοινωνιών που, όπως καταδείχθηκε, διαθέτουν οι χώρες που αποτελούν το καλούμενο σύστημα ECHELON, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των λαθρεμπόρων ναρκωτικών ή της οργανωμένης μαφίας που διακινεί παράνομα ανθρώπινα όντα, αντί να χρησιμοποιείται για έναν σαφώς αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό μεταξύ κρατών;

Κανένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να συνεργαστεί για οτιδήποτε άλλο από την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών του, είτε αυτά είναι οικονομικά, κοινωνικά ή πολιτικά, διότι το αντίθετο θα αποτελούσε έλλειψη αφοσίωσης στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με τις Συνθήκες και πιο συγκεκριμένα με τον πρόσφατο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που διακηρύχθηκε από τα δεκαπέντε κράτη μέλη στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας.

 
   

MPphoto

 

 

  Evans, Robert J.E. (PSE).(ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ να συγχαρώ τον εισηγητή, κ. Gerhard Schmid, και τους υπόλοιπους συναδέλφους στην επιτροπή.

Όπως είπε ο κ. Schmid, η αρχική ενημέρωσή του υπήρξε εξαιρετικά δυσχερής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πίεση για την εκπόνηση αυτής της έκθεσης προέκυψε από κάποια αρκετά ευφάνταστα δημοσιεύματα σε διάφορες χώρες και από ορισμένους εξωφρενικούς, αλλόκοτους και απίθανους ισχυρισμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπονόμευαν τα ίδια τα επιχειρήματα που προσπαθούσαν να υποστηρίξουν οι αυτουργοί τους. Η έκπληξη της έκθεσης αυτής είναι ότι πολύ λίγοι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι βάσιμοι.

Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν σήμερα στο ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό. Η έκθεση αναγνωρίζει το γεγονός ότι όλα τα κράτη της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου χρειάζονται κάποιο σύστημα παρακολούθησης για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας, την προστασία της οικονομίας και την καταπολέμηση του εγκλήματος. Δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές. Γίνεται από όλα τα κράτη μέλη, σε συνεργασία μεταξύ τους, καθώς και με άλλες φιλικές, δημοκρατικές χώρες. Για να αντιμετωπίσουμε, λόγου χάρη, την απειλή της τρομοκρατίας θα πρέπει να συνεργαστούμε με όσους διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα και μπορούν να μας βοηθήσουν. Γνωρίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν βοήθεια στην Ισπανία σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη διασφαλίσει επίσης ότι οι όποιες επιχειρήσεις σε βρετανικά εδάφη πραγματοποιούνται με την πλήρη γνώση και συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης και βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο της βρετανικής νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει – και ελπίζω να με ακούει η κ. McKenna – ότι τα πάντα γίνονται σύμφωνα με τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ελπίζω, επίσης, να τεθεί πλέον ένα τέλος στους συνεχιζόμενους ισχυρισμούς και τις υποθέσεις για όσα συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί απόλυτα με το συμπέρασμα του Συμβουλίου ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση εμπορικού πλεονεκτήματος. Διάφοροι ισχυρισμοί ακούστηκαν πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης. Τους ακούσαμε για άλλη μία φορά σήμερα από συνάδελφο που έχει ήδη αποχωρήσει και, όπως μπορεί να δηλώσει ο κ. Schmid και αποδεικνύεται από την έκθεση, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τους τεκμηριώνει. Ευχαριστώ τον εισηγητή για την ιδιαίτερα αναλυτική έκθεσή του, καθώς και τον κ. Coelho για την προεδρία της επιτροπής.

 
   

MPphoto

 

 

  Dybkjær (ELDR).(DA) Και εγώ θέλω να ευχαριστήσω τον εισηγητή για το εξαιρετικό έργο του. Θέλω να τον ευχαριστήσω που φώτισε αυτό τον τομέα και πέτυχε την αρμόζουσα ισορροπία στην έκθεσή του. Δεν θα είχε βοηθηθεί καθόλου η περαιτέρω πορεία εάν το Κοινοβούλιο αναγκαζόταν να πολεμήσει προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, ότι μπορεί να επιτελέσει έργο που ειδάλλως δεν θα γινόταν επειδή τα μεμονωμένα κοινοβούλια δεν θέλουν να πάρουν θέση, και είναι θετικό παράδειγμα ότι υπάρχει κοινός χώρος που μπορεί να λειτουργήσει στην Ευρώπη και μάλιστα προς όφελος όλων των πολιτών.

Ο στόχος του έργου μπορεί εν συντομία να συνοψιστεί σε τρία σημεία. Υπάρχει το σύστημα Echelon; Εάν ναι, τι κάνει; Και υπάρχει ανάγκη για δημοκρατικές πρωτοβουλίες; Μπορούμε πλέον να καταλήξουμε ότι το σύστημα υπάρχει. Ορισμένοι λένε ότι αυτό το γνωρίζαμε εκ των προτέρων, αλλά είναι απαραίτητο σε μια κοινωνία δικαίου να προσκομίζονται αποδείξεις. Μπορούμε επίσης να συμπεράνουμε ότι διεξάγονται απαράδεκτες παρακολουθήσεις της ιδιωτικής και επιχειρηματικής επικοινωνίας και βάσει αυτών των πληροφοριών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει πολλές πρωτοβουλίες για το τι μπορεί να γίνει. Πρώτο από όλα η θέσπιση δημοκρατικού ελέγχου. Σε συνάρτηση με αυτό δημιουργεί ικανοποίηση ότι ακούσαμε εδώ σήμερα την προεδρία του Συμβουλίου. Μας δίνει ελπίδες ότι θα συμβεί κάτι τόσο στα κράτη μέλη όσο και στην Ένωση. Διότι πραγματικά προκαλεί τεράστια έκπληξη πόση άγνοια είχαν οι εκπρόσωποι της εξουσίας όταν λένε ότι ποτέ δεν είχαν καν ακούσει για το σύστημα παρότι έχουν γραφεί αρκετά πράγματα. Αν δεν έκανε ό,τι έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είχαν παραμείνει μακάριοι στην άγνοιά τους και αυτό αποτελεί μια ειδική μορφή δημοκρατικού ελλείμματος όταν κανείς ούτε ακούει ούτε διαβάζει. “Αλλά τους φύλακες, ποιος θα τους φυλάξει;” Ο λαός τους φυλάει κι όταν η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά τότε οι εκπρόσωποι του λαοί πρέπει να αντικατασταθούν από άλλους.

 
   

MPphoto

 

 

  Schröder, Ilka (Verts/ALE) . – (DE) Κύριε Πρόεδρε, το ακούσαμε αρκετές φορές: το ECHELON υπάρχει λοιπόν. Το ερώτημα όμως είναι τι είναι το ECHELON; Το ECHELON είναι ένα σύστημα παρακολούθησης, το οποίο συνεπάγεται μια τεράστιας έκτασης και σε παγκόσμιο επίπεδο παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όχι μόνο όσον αφορά τη βιομηχανία, αλλά και κάθε ιδιωτικής μορφής επικοινωνία. Αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο του ECHELON, αυτή η παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ποια είναι όμως η σχετική δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Το μήνυμα της έκθεσης είναι: καταδικάζουμε αυτό το σύστημα, γιατί το χειρίζονται κυρίως οι ΗΠΑ και λειτουργεί υπερβολικά καλά. Ποια αντίμετρα προτείνονται; Ως αντίμετρο προτείνεται η δημιουργία μιας μυστικής υπηρεσίας της ΕΕ. Εξάλλου, απ’ όσο γνωρίζουμε, υπάρχουν πρότυπα παρακολούθησης όπως για παράδειγμα το ETST, καθώς και ευρωπαϊκά σχέδια παρακολούθησης που είναι γνωστά με το όνομα ENFOPOL. Όλα αυτά δεν αναφέρονται στην έκθεση, μολονότι τα σχέδια αυτά αφορούν την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μέσω της κρατικής παρακολούθησης.

Πιστεύω πως αν περιοριστούμε, όπως ορισμένοι εδώ, μόνο στην ελεγξιμότητα των μυστικών υπηρεσιών και πούμε, ότι αν ελέγχονταν δημοκρατικά, τότε θα είχαμε λύσει και το πρόβλημα, εξετάζοντας τις μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, θα διαπιστώσουμε ότι ο δημοκρατικός έλεγχος δεν λειτούργησε ποτέ. Δεν γνωρίζω καμία χώρα στην οποία να λειτουργεί. Για μένα δεν αποτελεί λοιπόν διέξοδο.

Θα ήθελα να προσθέσω κάτι στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, το οποίο αναφέρθηκε συχνά. Αν δημιουργήσουμε έναν στρατό της ΕΕ, η λογική συνέπεια θα είναι να υπάρχει και μυστική υπηρεσία της ΕΕ. Αυτό σημαίνει κατά τη γνώμη μου στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και είμαι αντίθετη σ’ αυτό.

Αν παίρναμε στα σοβαρά τον χώρο της ελευθερίας, της ασφάλειας και του δικαίου, τότε θα έπρεπε να καταργήσουμε τις μυστικές υπηρεσίες, όπως επίσης και τις υπηρεσίες παρακολούθησης, και να μην χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες τους. Σ’ αυτή την περίπτωση ίσως και ένας πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας παρακολούθησης να ζητούσε πληροφορίες από τους χάκερ για το πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς καλά από την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων από την πλευρά του κράτους.

 
   

MPphoto

 

 

  Frahm (GUE/NGL).(DA) Κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος έξω από αυτή την αίθουσα πρέπει πραγματικά να αναρωτιέται τι συμβαίνει. Πρώτα καταλήγουμε ότι το Echelon υπάρχει και έπειτα η παρούσα πολιτικά εκλεγμένη συνέλευση επιλέγει να προβεί σε πολιτικά συμπεράσματα. Στη συνέχεια καταλήγουμε ότι η ιδιωτική ζωή παραβιάζεται και μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο κατά τα άλλα μιλάει για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, επιλέγει να μεταθέσει την ευθύνη που έχει η ΕΕ και τα κράτη μέλη για τη διασφάλιση των εν λόγω δικαιωμάτων στον κάθε μεμονωμένο πολίτη, ο οποίος πρέπει να προφυλαχθεί μέσω κρυπτογράφησης. Τέλος διαπιστώνουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία συμμετέχουν στην εν λόγω συνεργασία με διαφορετικούς τρόπους και παρ’ όλα αυτά η έκθεση προτείνει μια συνεχώς στενότερη συνεργασία σε θέματα συλλογής πληροφοριών χωρίς να ορίζεται καμία συνέπεια για τα δύο κράτη μέλη που συμμετέχουν στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Αντιθέτως μάλιστα μπορούν ελεύθερα να συμμετάσχουν στην εν λόγω συνεργασία. Θεωρώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαράμισε την ευκαιρία που είχε να δείξει ότι είμαστε σοβαροί όταν μιλάμε για τα δικαιώματα των πολιτών. Απαιτούνται περισσότερα από εορταστικούς λόγους και δαπανηρά κείμενα. Απαιτούνται πράξεις και αυτές οι πράξεις λείπουν παντελώς από την παρούσα έκθεση. Για τον λόγο αυτό αδυνατώ να την υποστηρίξω.

 
   

MPphoto

 

 

  Cederschiöld (PPE-DE). (SV) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον εισηγητή, κ. Gerhard Schmid, αλλά επίσης και το συνάδελφο von Boetticher και τον πρόεδρο της επιτροπής Coelho. Πραγματοποιήσατε όλοι σας ένα εξαιρετικό έργο.

Το Echelon αποδείχτηκε ότι ήταν μικρότερης εμβέλειας από ό,τι πιστεύαμε και το ζήτημα δεν έχει πλέον τόσο δραματικές διαστάσεις. Η συζήτηση για το Echelon συνέβαλε ωστόσο στην ευαισθητοποίηση για αυτά τα ζητήματα, γεγονός απολύτως απαραίτητο. Οι παρακολουθήσεις και η στρατιωτική κατασκοπεία δεν αποτελούν φαινόμενα που θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε ποτέ, ούτε καν θέλουμε να τα εξαλείψουμε, εφόσον υπάρχει τρομοκρατία, εφόσον υπάρχουν απειλές κατά της Ένωσης και των πολιτών της. Στο μέλλον το ζήτημα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί το συνολικό σύστημα ασφαλείας χωρίς να παραβιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές μας θα εξετάζεται με μεγαλύτερη προσοχή.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν τους κανόνες ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο διανέμοντας πληροφορίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Αντίθετα η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη που έχουμε να αναπτύξουμε συστήματα ασφάλειας και κρυπτογράφησης. Καλωσορίζω ιδιαίτερα τις σαφείς αναφορές της έκθεσης κατά της δωροδοκίας. Ως σουηδός πολίτης συμφωνώ απόλυτα στο σημείο αυτό.

Φυσικά, στο πλαίσιο της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ για το ζήτημα αυτό, χρειάζονται εθνικοί σταθμοί έλεγχου, σύμφωνα με το δίκτυο που προτείνεται. Οι εργασίες που πραγματοποίησε η επιτροπή σχετικά με το Echelon συνέβαλαν προκειμένου να πλησιάσουν οι θέσεις μας, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον εισηγητή, κ. Gerhard Schmid, και τις εξαιρετικές ικανότητές του.

 
   

MPphoto

 

 

  Berger (PSE) . – (DE) Κύριε Πρόεδρε, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Δικαιωμάτων των Πολιτών συμμετείχα στις εργασίες για το ECHELON, μια καλοδεχούμενη αλλαγή, και θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες νομικές και θεσμικές πτυχές. Πρέπει να συγχαρούμε τον εισηγητή, γιατί έχουμε μπροστά μας μια έκθεση, η οποία είναι ασυνήθιστη όσον αφορά την μέθοδο και το περιεχόμενό της. Ως ασυνήθιστη θα χαρακτήριζα και την απήχηση που βρήκε ήδη αυτή η έκθεση πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατα μίλησα με επιφανείς εκπροσώπους της Γερουσίας των ΗΠΑ γι’ αυτό το θέμα. Πρώτον γνώριζαν πολύ καλά την έκθεση – εξαιρετικά ασυνήθιστο για τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – και δεύτερον δεν αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της έκθεσης, αλλά επιβεβαίωσαν μάλιστα για παράδειγμα ρητά και τον χαρακτηρισμό ή αν θέλετε την κωδική ονομασία “ECHELON”. Μεγάλη διαφορά με την κατάσταση πριν από μόλις λίγους μήνες και χρόνια, όταν και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά μας να εξετάσουμε την υπόθεση ECHELON πέφταμε σε ώτα μη ακουώντων.

Οι απαξιωτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις μας, που λάβαμε από προηγούμενους και σημερινούς Επιτρόπους όπως π.χ. τους Bangemann και Bolkenstein, ή ακόμη και από το Συμβούλιο Υπουργών, γεμίζουν τόμους στις ιδιωτικές μας βιβλιοθήκες. Τώρα όμως, και αυτό θέλω να το τονίσω, η εποικοδομητική συνεργασία με τους Επιτρόπους Liikanen και Vitorino ήταν πολύ ευχάριστη. Είμαι λοιπόν πεπεισμένη ότι η Επιτροπή θα μας βοηθήσει να λάβουμε πραγματικά όλα τα συγκεκριμένα μέτρα, που προτείνουμε στο σχέδιο έκθεσης, κυρίως τα νομικά μέτρα σχετικά με τη βελτίωση της προστασίας των ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων, τη συγκεκριμένη πρόταση για πρόσθετο πρωτόκολλο για τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που συγκεκριμενοποιεί το άρθρο 8, την αναγκαιότητα να επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ, και πολλά άλλα.

Καλούμε τα κράτη μέλη να αποσυρθούν από παράνομες δραστηριότητες – αν και εφόσον αυτές υπάρχουν – να ελέγχουν καλύτερα και δημοκρατικότερα τις μυστικές τους υπηρεσίες και να λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη την νομική προστασία των άλλων πολιτών της ΕΕ και όχι μόνο των δικών τους.

(Χειροκροτήματα)

 
   

MPphoto

 

 

  Schmidt, Olle (ELDR). (SV) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή για την καλή έκθεση που εκπόνησε! Το σημαντικότερο συμπέρασμα της έκθεσης φαίνεται απλό: το Echelon υφίσταται. Πήρε ωστόσο πολύ χρόνο μέχρις ότου κάνουμε αυτή τη διαπίστωση.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω δύο πτυχές της έκθεσης. Θεωρώ ότι η έκθεση δεν δίνει επαρκή έμφαση στην ιδιωτική ζωή και στην προστασία του ατόμου. Θεωρώ για το λόγο αυτό θετικό το γεγονός ότι ο εισηγητής υπογράμμισε τα ζητήματα αυτά στην παρουσίασή του. Τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρήσεων είναι φυσικά πολύ σημαντικά, όπως υπογραμμίστηκε εξάλλου, δεν είναι όμως το παν.

Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, αυτό το σύστημα παρακολούθησης δεν χρησιμοποιείται μόνο για βιομηχανική κατασκοπία, αλλά και για παρακολουθήσεις ατόμων ή οργανώσεων. Το Echelon έχει ως γνωστόν την δυνατότητα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το φαξ και οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Ο βρετανός δημοσιογράφος Duncan Campbell θεωρεί μάλιστα ότι το Echelon χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία και ο Ερυθρός Σταυρός. Εάν ευσταθεί κάτι τέτοιο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ οφείλει να αναλάβει δράση, όπως ακριβώς αναφέρθηκε ήδη, το ίδιο μάλιστα θα πρέπει να πράξουν τα εθνικά κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις. Σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου θα πρέπει πάντοτε να δίνεται προτεραιότητα στην προστασία του ατόμου, όπως ακριβώς υπογράμμισε πριν η Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο ακόμα σχετικά με την κρυπτογράφηση. Η κρυπτογράφηση αποτελεί την μοναδική αποτελεσματική μέθοδο προστασίας κατά των παρακολουθήσεων. Οι τεχνικές κρυπτογράφησης βρίσκονται ωστόσο ακόμα στα σπάργανά τους, ενώ υπάρχουν πολλά εμπόδια στις εξαγωγές συστημάτων κρυπτογράφησης για πολιτικούς σκοπούς. Οι ευρείες ανταλλαγές πληροφοριών που πραγματοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτουν ωστόσο εκ νέου το ζήτημα της ύπαρξης κοινών προδιαγραφών και κανόνων για την κρυπτογράφηση. Στο ζήτημα αυτό τα όργανα της ΕΕ οφείλουν να έχουν κοινή στάση.

 
   

MPphoto

 

 

  Παπαγιαννάκης (GUE/NGL). – Πρόεδρε, θέλω να πω ότι συμμερίζομαι και την αγανάκτηση και τις αμφιβολίες και την κριτική που εξέφεραν πολλοί συνάδελφοι εδώ μέσα σχετικά με το Echelon το οποίο, βεβαίως, από ό,τι αποδεικνύει η έκθεση Schmitt, δεν είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ωστόσο, Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ σε ένα σημείο: αν κατάλαβα καλά, το Echelon δίνει τη δυνατότητα σε κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε ένα κράτος μέλος και ίσως και σε άλλα – να πηγαίνουν στις συνεδριάσεις των ανωτάτων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωρίζοντας εκ των προτέρων την διαπραγματευτική τακτική, τις θέσεις και την στρατηγική που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών. Ερωτώ: αν έτσι είναι, τότε πόση αξία έχουν οι τελικές αποφάσεις που λαμβάνονται, πόσο μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη, πόσο είναι, όπως λένε οι φίλοι μας οι Βρετανοί, «biased», και πώς είναι δυνατόν να το δέχονται αυτό οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των άλλων κρατών μελών;

Κυρία προεδρεύουσα, θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω τη γνώμη σας. Πόσο θα περιμένουμε, κύριε Πρόεδρε, να δούμε στο μέλλον τα απομνημονεύματα κάποιου προέδρου των ΗΠΑ ή κάποιου ανωτάτου βρετανού αξιωματούχου, για να δούμε πόσο επωφελήθηκαν πολιτικά από το Echelon και πόσο διασκέδασαν εις βάρος μας;

 
   

MPphoto

 

 

  Martin, Hugues (PPE-DE).(FR) Κύριε Πρόεδρε, ομολογώ ότι με εξέπληξε το γεγονός ότι δόθηκε ελάχιστος χρόνος ομιλίας στον εξαίρετο πρόεδρό μας, τον συνάδελφο Coelho, ο οποίος διηύθυνε τις δύσκολες συζητήσεις δραστήρια και απολύτως αντικειμενικά. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον συνάδελφο κ. Schmid ο οποίος – είναι γεγονός – εργάστηκε σκληρά για την υπόθεση αυτή, παρόλο που αμφισβητώ ορισμένα σημεία της έκθεσής του.

Το ψήφισμα θέτει ένα πρόβλημα ουσίας. Αφενός, υπογραμμίζει την ύπαρξη του συστήματος Echelon, το οποίο εφάρμοσαν πρώτες οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη συμμετοχή, κυρίως, του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφετέρου, κάνει λόγο για το πρόβλημα της συμβατότητας της συμμετοχής ενός κράτους μέλους της Ένωσης στο σύστημα Echelon με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το εν λόγω πρόβλημα είναι υπαρκτό στις περιπτώσεις στις οποίες το Echelon χρησιμοποιείται για σκοπούς οικονομικής ή βιομηχανικής κατασκοπείας. Στο σημείο αυτό παραθέτω το σημείο ΣΤ του ψηφίσματος: “αν γίνεται κατάχρηση του συστήματος για συγκέντρωση πληροφοριών για ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, τότε το σύστημα βρίσκεται σε αντίθεση με την υποχρέωση πίστης των κρατών μελών και με την έννοια της κοινής αγοράς που διέπεται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό, επομένως ένα κράτος μέλος που συμμετέχει σε αυτό παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο”.

Θεωρώ θεμελιώδους σημασίας το σημείο αυτό. Για τον λόγο αυτό, παρά την πληρότητά της, δεν συμφωνώ πλήρως με την έκθεση αυτή. Συγκεκριμένα, δεν δέχομαι να θεωρείται φυσιολογική η χρήση της επικράτειας ενός κράτους μέλους από κάποιο τρίτο κράτος – ακόμη και φιλικό – με το επιχείρημα ότι ένα άλλο κράτος μέλος, στην προκειμένη περίπτωση η Γαλλία, διαθέτει ενδεχομένως τα μέσα ώστε να αποκτήσει παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης. Στην ουσία δεν πρόκειται καθόλου για την ίδια περίπτωση και αυτό δεν περιλαμβανόταν στην εντολή που είχε λάβει η επιτροπή για το Echelon.

Σε μια εποχή όπου διεξάγονται αδυσώπητες ορισμένες φορές οικονομικές συγκρούσεις, η βιομηχανική κατασκοπεία δεν συνιστά παρά ένα εργαλείο και ίσως οφείλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μην εφαρμόζεται η πολεμική αυτή πρακτική μεταξύ συμμαχικών κρατών, πολύ περισσότερο δε μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης. Αναμένουμε λοιπόν τη θέσπιση μέτρων και δράσεων πρόληψης στο επίπεδο του ή των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

 
   

MPphoto

 

 

  Vattimo (PSE).(ΙΤ) Κύριε Πρόεδρε, και ως μέλος της προσωρινής επιτροπής για το ECHELON θέλω να ευχαριστήσω το συνάδελφο Schmid για το τεράστιο και σημαντικό έργο που επιτέλεσε με τη συλλογή και την οργάνωση ενός πραγματικά επιβλητικού όγκου πληροφοριών και μάλιστα γεμάτων τεχνικές δυσκολίες.

Η έκθεση και η εκτενής εισήγηση που προηγείται των συμπερασμάτων, προπαντός, αποτελούν μια σημαντική συμβολή του Κοινοβουλίου στην υπεράσπιση των ελευθεριών των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ευρώπης. Τα κυριότερα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν ήδη από το συνάδελφο Schmid, γι’ αυτό δεν τα επαναλαμβάνω στην παρέμβασή μου, παρότι δεν είναι όλα τα συμπεράσματα συνεπή με ορισμένα από τα δεδομένα που διαπιστώνονται στην έκθεση, όπως υπογράμμισε ήδη ο συνάδελφος Di Lello.

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της έκθεσης και από ενδιαφέρον για την υπεράσπιση, όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά προπαντός της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, επιτρέψτε μου να προτείνω, τόσο πάλι στο συνάδελφο Schmid όσο και στους συναδέλφους βουλευτές, να ενσωματωθούν σ’ αυτή ορισμένες τροπολογίες που παρουσιάστηκαν από τον κ. Di Lello και άλλους, συγκεκριμένα οι τροπολογίες αριθ. 12, 20, 21, 22 και 30. Οι τροπολογίες αυτές απορρίφθηκαν από την προσωρινή επιτροπή, αλλά πιστεύω καθαρά για λόγους ρεαλισμού. Υποστηρίχθηκε πράγματι ότι μία μορφή γενικής, μαζικής και αδιάκριτης παρακολούθησης σαν αυτή του ECHELON, βασισμένης αποκλειστικά στην αναγνώριση ορισμένων λέξεων κλειδιών, μέσω μηχανών αναζήτησης, είναι απαραίτητη για την πάταξη της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

Τώρα, οι τροπολογίες που συνιστώ να υπερψηφίσουμε λένε, αντίθετα, καθαρά και δικαιολογημένα, ότι αυτές οι παρακολουθήσεις, ως αντιβαίνουσες στην αρχή της νομιμότητας και της αναλογικότητας που πρέπει να διέπει κάθε παρέμβαση στην εμπιστευτικότητα των επικοινωνιών, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί να τροποποιήσουμε τους σχετικούς νόμους, λόγω της εξέλιξης των τεχνολογιών της πληροφορικής, αλλά για την ώρα αυτή είναι η κατάσταση. Η συμπερίληψη των ανωτέρω τροπολογιών στην έκθεση Schmid μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο να αναγνωρίσουν οι ευρωπαίοι πολίτες πλήρως σ’ αυτήν τον εαυτό τους και να μην μειωθεί έτσι εξαιτίας της η αξιοπιστία των οργάνων της Ένωσης.

 
   

MPphoto

 

 

  Paasilinna (PSE).(FI) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, αγαπητοί συνάδελφοι, ευχαριστώ τον κ. Gerhard Schmid για το μεγάλο έργο που κατέβαλε. Η παρακολούθηση των επικοινωνιών και η κατασκοπεία αποτελούν αφόρητη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και αυτό βρίσκεται σε άμεση αντίθεση με το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όταν έληξε ο ψυχρός πόλεμος, το τεράστιο και κορυφαία αναπτυγμένο σύστημα παρακολούθησης αναζήτησε νέα καθήκοντα. Καθώς φαίνεται, από την κατασκοπεία των εχθρών έχει μετατοπιστεί στην κατασκοπεία των φίλων. Το ίδιο εξάλλου συνέβη και με το ΝΑΤΟ καθώς, όταν το κομμουνιστικό σύστημα έφτασε στο τέλος του, αυτοί οι καλά αμειβόμενοι ζωγράφοι του εχθρικού προφίλ αναζήτησαν αμέσως νέα καθήκοντα και φαίνεται ότι τα έχουν βρει. Μας δίνεται μάλιστα η εντύπωση ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά κάποιον τρόπο, εξακολουθεί να επικρατεί μια τέτοια πολεμική διάθεση. Σήμερα υψώνουν μια αντιπυραυλική ασπίδα ενάντια σε μια απειλή, που είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθεί. Επίσης, ορισμένες πρόσφατες ιδιοτελείς ενέργειες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ προκαλούν σύγχυση εδώ, στην πολυπολιτισμική Ευρώπη. Τί συμβαίνει πράγματι εκεί; Ίσως θα έπρεπε να πάμε εκεί να το εξετάσουμε εκ νέου, αφού μόνον ο ένας στους τρεις αμερικανούς συναδέλφους έχει διαβατήριο για το εξωτερικό. Άλλωστε, ως γνωστόν, δεν είναι από τους καλύτερους στα ταξίδια.

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να προβούμε σε μια σταθερή συμφωνία, στο επίπεδο της Συνθήκης ΕΕ, ότι δεν θα ασκούμε οικονομική κατασκοπεία ο ένας ενάντια στον άλλο, και πρέπει να πείσουμε τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο και φίλο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να συμμεριστούν την αρχή αυτή. Ταυτόχρονα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε θέση να ελέγχουμε το ότι δεν θα παραβιάζεται η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τρίτον, πρέπει εδώ, στις ενδεδειγμένες επιτροπές, να επιβλέπουμε αδιάκοπα ότι έτσι συμβαίνει. Έχουμε σπουδαίο έργο να επιτελέσουμε.

 
   

MPphoto

 

 

  Καραμάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου και την κατάρρευση του διπολισμού, πολλές εθνικές υπηρεσίες κατασκοπείας επέκτειναν το πεδίο δράσης τους στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Σ’ αυτήν βέβαια τη δραστηριότητα διέπρεψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και το δικό μας Ηνωμένο Βασίλειο με τη δημιουργία του συστήματος Εchelon, όπως επαληθεύτηκε από την επιτροπή μας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά του εισηγητή κ. Schmitt, αλλά και των συντονιστών.

Κατά την άποψή μου, το σύστημα Εchelon συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών. Σκάνδαλο πολιτικό, σκάνδαλο οικονομικό, σκάνδαλο μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων της δημοκρατίας. Γι’ αυτό, κάθε στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση συστημάτων κατασκοπείας τύπου Εchelon θα πρέπει να θέτει τις κυβερνήσεις, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς, προ των ευθυνών τους.

Η προώθηση της παγκόσμιας αγοράς θα πρέπει να συνοδεύεται από νομικές εγγυήσεις τόσο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όσο και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Απαιτείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να βελτιωθεί η ασφάλεια των υποδομών πληροφόρησης, καθώς και η εφαρμογή αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού και δικαστικού ελέγχου της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών, ώστε να μην κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κοινωνία της πληροφορίας.

Τέλος, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύξουν μηχανισμούς προστασίας με αναθεώρηση της εσωτερικής λειτουργίας τους, ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού τους και χρήση προγραμμάτων προστασίας της ηλεκτρονικής τους επικοινωνίας. Ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να λειτουργούν με βάση το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως περιγράφονται στο Χάρτη και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι καιρός να δοθεί επί τέλους απάντηση στο ερώτημα των ευρωπαίων πολιτών ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες.

 
   

MPphoto

 

 

  Borghezio (TDI).(ΙΤ) Κύριε Πρόεδρε, έχω τις πλέον έντονες επιφυλάξεις για τον μαλθακό και σε ορισμένα εδάφια αποσιωπητικό χαρακτήρα της έκθεσης, επειδή υποτιμά τους κινδύνους του παγκόσμιου ελέγχου των επικοινωνιών και δεν προτείνει κατάλληλα αυτόνομα μέτρα άμυνας για την Ευρώπη. Θεωρητικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε δίχως άλλο να διαπραγματευθεί ένα πρωτόκολλο συμφωνίας που να επιτρέπει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες, αλλά για την ώρα και αμέσως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σκεφθεί να προστατευθεί αυτόνομα με ένα κρυπτογραφικό σύστημα διαφορετικό από τα σημερινά, παραδείγματος χάρη με το υπερσύγχρονο σύστημα HERMES που έχει παραχθεί από την ευρωπαϊκή έρευνα, με τηλεμεταφορά από σημείο σε σημείο έτσι ώστε τα δεδομένα να μην μπορούν να συλληφθούν από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Η έκθεση μοιάζει να αποφεύγει την εξής συγκεκριμένη ερώτηση: μπορεί η χρήση των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί μέσω του ECHELON από τις υπηρεσίες ασφαλείας ενός κράτους μέλους, του Ηνωμένου Βασιλείου, να προσδιορίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις κατασκοπείας εις βάρος ευρωπαίων πολιτών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών; Είναι ερωτήσεις που οφείλουμε να κάνουμε, δεδομένου ότι το ίδιο το αμερικανικό Κογκρέσο ασχολήθηκε με το πρόβλημα αν η εποπτεία που ασκείται από την NSA στους αμερικανούς πολίτες αποτελεί αντισυνταγματική πρακτική. Ελέχθη και πρέπει να επαναληφθεί ότι από το σύστημα ECHELON παρακολουθούνται μέχρι και ΜΚΟ όπως η Διεθνής Αμνηστεία, η Greenpeace, ακόμα και προσωπικότητες υπεράνω πάσης υποψίας, όπως η Μητέρα Τερέζα της Καλκούτα. Φαντάζεται κανείς τι γίνεται από κει και πέρα!

Ο πρόεδρος της STOA, o πρώην συνάδελφός μας Pompidou, παρατήρησε ότι πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί ζημίες από το ECHELON, αλλά δεν το καταγγέλλουν, επειδή συνεχίζουν και πρέπει να συνεχίσουν να συναλλάσσονται οικονομικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναρωτιόμαστε λοιπόν: τι νομική προστασία υπάρχει για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από αυτές τις ζημιές; Τι δυνατότητες έχουν, άλλωστε, να τις αποδείξουν; Τι χρηματοδοτήσεις, προσθέτω, χορηγούνται για την ευρωπαϊκή έρευνα σε στρατηγικούς και σημαντικούς τομείς όπως η κρυπτογράφηση; Είναι ερωτήσεις στις οποίες δεν απαντά η έκθεση.

 
   

MPphoto

 

 

  Liikanen, Επιτροπή.(EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο, κ. Coelho, και τα αξιότιμα μέλη του Σώματος που συμμετείχαν στις εργασίες της προσωρινής επιτροπής για το σύστημα Echelon, και ιδιαιτέρως τον εισηγητή, κ. Schmid, για την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη έκθεσή του σχετικά με το σύστημα Echelon. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Σώμα στο σύνολό του για αυτή την πολύ σημαντική συζήτηση.

Από τον περασμένο χρόνο, η Επιτροπή παρακολουθεί το κοινοβουλευτικό έργο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το θέμα αφορά πολύπλοκα τεχνολογικά και πολιτικά ζητήματα. Η έκθεση περιέχει μεγάλο αριθμό αναφορών στην ύπαρξη ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης. Οι αναφορές αυτές συνιστούν ένα σύνολο τεκμηρίων. Η Επιτροπή δήλωνε στις 30 Μαρτίου του περασμένου χρόνου: “Η φύση των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών είναι τέτοια ώστε όσοι δεν συμμετέχουν στις δραστηριότητες αυτές δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν την ύπαρξή τους”. Αν και η Επιτροπή δεν εμπλέκεται σε δραστηριότητες συγκέντρωσης πληροφοριών, δεν αμφισβητούμε τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση της προσωρινής επιτροπής για το σύστημα Echelon βασίζεται σε προσεκτική και εμπεριστατωμένη εργασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης και στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ως θεματοφύλακας της Συνθήκης, η Επιτροπή αποδίδει τη μέγιστη σημασία στην τήρηση των αρχών αυτών.

Η κατάχρηση των συστημάτων ευρείας παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών είναι κάτι που μπορεί να γεννήσει μεγάλη ανασφάλεια σε ένα άτομο που ζει σε μια δημοκρατική κοινωνία. Το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Κάθε παρέκκλιση από αυτό το δικαίωμα πρέπει να προβλέπεται ρητά από το νόμο, να είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου, να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και να υπόκειται σε επαρκείς ελέγχους και εγγυήσεις έναντι οποιασδήποτε μορφής κατάχρησης.

Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εξετάσει τις πρακτικές διαστάσεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και, συγκεκριμένα, να ενισχύσει περαιτέρω την προστασία των τηλεπικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων. Η Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι θεωρεί προτιμότερη την ενσωμάτωση του Χάρτη στις Συνθήκες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προβολή και ασφάλεια δικαίου. Ταυτόχρονα, η Κοινότητα πρέπει να ενεργεί στο πλαίσιο των εξουσιών που της έχουν ανατεθεί μέσω της Συνθήκης.

Στα πορίσματα της επιτροπής όσον αφορά τη συμβατότητα ενός συστήματος τύπου Echelon με το δίκαιο της ΕΕ, γίνεται η εξής διάκριση: πρώτον, χρήση ενός τέτοιου συστήματος καθαρά για σκοπούς παρακολούθησης και, δεύτερον, κατάχρηση του συστήματος για τη διεξαγωγή ανταγωνιστικής κατασκοπείας.

Η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη ότι οι δραστηριότητες που περιγράφονται στο πρώτο σενάριο και εξυπηρετούν την κρατική ασφάλεια εμπίπτουν στον τίτλο V της Συνθήκης ΕΕ, ο οποίος θέτει το πλαίσιο για την καθιέρωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Στον τίτλο αυτό δεν υπάρχουν διατάξεις για τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών. Τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα για τη διεξαγωγή και την επίβλεψη των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών, εκτός εάν αποφασίσει άλλως το Συμβούλιο. Η Συνθήκη ΕΕ δεν δίνει την εξουσία στην Επιτροπή να ασκήσει τα δικαιώματά της ως θεματοφύλακας της Συνθήκης στον τομέα αυτό.

Η διατήρηση ενός συστήματος παρακολούθησης για τη συγκέντρωση πληροφοριών, ακόμα και για σκοπούς άμυνας ή εθνικής ασφάλειας ενός κράτους μέλους, βρίσκεται εκτός του πεδίου εφαρμογής των οδηγιών που ισχύουν για τον τομέα της προστασίας δεδομένων. Όσον αφορά το δεύτερο σενάριο, η συγκέντρωση πληροφοριών ανταγωνιστικής κατασκοπείας βρίσκεται εκτός του πεδίου της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Δεν είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να επιτραπεί στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Όσον αφορά το κοινοτικό δίκαιο, παρόμοιες δραστηριότητες εμπίπτουν στο πεδίο των οδηγιών περί προστασίας δεδομένων. Πρόκειται για την περίπτωση όπου τα στοιχεία από συστήματα τύπου Echelon συγκεντρώνονται ή διαβιβάζονται στη συνέχεια σε εμπορικές επιχειρήσεις για σκοπούς που είναι άσχετοι με την πρόληψη ποινικών αδικημάτων ή την ασφάλεια του κράτους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες διαδραματίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Μια ορθά λειτουργούσα υποδομή ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας. Όπως δηλώθηκε στη Λισαβόνα, η Ευρώπη επιθυμεί να γίνει η πιο ανταγωνιστική και δυναμική βασιζόμενη στη γνώση οικονομία στον κόσμο. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Αυτό αφορά τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις μας.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να δημιουργήσει μέσα προστασίας κατά της παρακολούθησης. Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι η χρήση καλωδίων οπτικών ινών αντί για δορυφόρους στις διηπειρωτικές επικοινωνίες έχει μειώσει τις πιθανότητες παρακολουθήσεων ρουτίνας μεγάλου εύρους.

Το επιχείρημα ότι η αύξηση των εμπορικών δραστηριοτήτων μέσω Διαδικτύου έχει μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες παρακολούθησης είναι πειστικό. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της καλωδιακής επικοινωνίας του Διαδικτύου παραμένει πλέον εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη μιας πολιτικής που θα ενισχύει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η κρυπτογράφηση έχει αναφερθεί πολλές φορές. Η διαθεσιμότητα και η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και τεχνολογιών κρυπτογράφησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον διασφαλιστεί με την εφαρμογή του κανονισμού για τα προϊόντα διπλής χρήσης από το Σεπτέμβριο του 2000. Η υποστήριξη, μέσω του κοινοτικού ερευνητικού προγράμματος-πλαισίου, ιδιαίτερα με το σκέλος του που αφορά τις τεχνολογίες της πληροφορικής, έχει δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη κορυφαίων ευρωπαϊκών προϊόντων κρυπτογράφησης που θα επιτρέψουν στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις της ΕΕ να προστατεύσουν τις τηλεπικοινωνίες τους. Θα ήθελα να ζητήσω την υποστήριξή σας για το θέμα αυτά κατά τις συζητήσεις μας για το επόμενο πρόγραμμα-πλαίσιο.

Ωστόσο, η διασφάλιση της ευρείας χρήσης της κρυπτογράφησης δεν είναι αρκετή. Οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν πάντοτε τις πιθανές επιπτώσεις. Πρέπει να τους ενημερώσουμε για τις δυνατότητες της κρυπτογράφησης. Πρέπει να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα. Τον Ιούνιο τρέχοντος έτους, η Επιτροπή ενέκρινε μία ανακοίνωση για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών. Σκοπός είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και να αναπτυχθεί περαιτέρω μια ευρωπαϊκή προσέγγιση των θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας. Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι τα πορίσματα της υπό συζήτηση έκθεσης συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με την προσέγγιση που ενέκρινε η Επιτροπή. Οι αξιότιμοι βουλευτές γνωρίζουν ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένα νομικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Διαμορφώνεται επίσης μία πολιτική για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, η οποία θα συζητηθεί αργότερα σήμερα. Η ασφάλεια των δικτύων πληροφοριών αποτελεί το τρίτο στοιχείο που ολοκληρώνει την εικόνα. Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν έχει σκοπό να προτείνει ένα πλήρες σχέδιο δράσης.

Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή ορισμένες ευρείες γραμμές δράσεις όπου πρέπει να σημειωθεί πρόοδος. Θα σας περιγράψω ορισμένες από αυτές. Για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, θα πρέπει να διεξαχθούν εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού καθώς και να προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης που θα ενισχύσει τις δραστηριότητες των ομάδων αντιμετώπισης προβλημάτων υπολογιστικών συστημάτων (computer emergency response teams – CRT) ή παρόμοιων φορέων και θα βελτιώσει τον συντονισμό των προσπαθειών τους. Σημείωσα την υποστήριξη του Κοινοβουλίου στην ιδέα αυτή. Στη συνέχεια, πρέπει να εξετάσουμε πώς θα οργανώσουμε καλύτερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενεργητικά και συντονισμένα μέτρα για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης ανταπόκρισης στις υπάρχουσες και τις μελλοντικές απειλές ασφάλειας, όπως είναι το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ασφάλειας των πληροφοριών. Τέλος, όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, θα συντάξουμε έναν κατάλογο των εθνικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν σε συνδυασμό με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία. Με αυτό απαντώ στην ερώτηση της κ. Plooij-van Gorsel.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι απαιτείται περαιτέρω δράση για την υποστήριξη της τεχνολογικής ανάπτυξης, τον εκσυγχρονισμό των εργασιών τυποποίησης και πιστοποίησης, την εισαγωγή συστημάτων ασφαλείας στις κυβερνητικές υπηρεσίες και για τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας.

Ως επόμενο βήμα, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε πριν από το τέλος αυτού του χρόνου ένα διάγραμμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις με αυστηρές προθεσμίες, έτσι ώστε να αρχίσει η εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την ασφάλεια των πληροφοριών.

Τέλος, η Επιτροπή βελτιώνει συνεχώς την παραγωγή των δικών της συστημάτων πληροφοριών από άποψη διαθεσιμότητας, πληρότητας και εμπιστευτικότητας, ιδιαίτερα ενόψει των συνεχώς μεταβαλλόμενων υφιστάμενων και δυνητικών απειλών. Το σημείο εισόδου στα δίκτυα της Επιτροπής παρακολουθείται συνεχώς και ελέγχεται ενεργά. Παρόμοιες προσπάθειες διεξάγονται μέσω έργων για ασφαλή επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης, ασφαλή τηλεφωνικά συστήματα και κρυπτογράφηση των βάσεων δεδομένων. Επίσης, σε τακτική βάση διεξάγονται έλεγχοι της ασφάλειας των πληροφορικών συστημάτων της Επιτροπής. Έχει ήδη χαραχθεί μια νέα πολιτική ασφαλείας των πληροφορικών συστημάτων και αυτή τη στιγμή γίνεται η προετοιμασία για τη συζήτησή της στις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Παράλληλα, η Επιτροπή έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση του συνόλου της πολιτικής ασφαλείας της στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εσωτερικής αναδιοργάνωσης και των εξελίξεων όσον αφορά την πολιτική της. Οι νέες εσωτερικές διατάξεις ασφαλείας της Επιτροπής θα ακολουθήσουν το μοντέλο του κανονισμού ασφαλείας του Συμβουλίου που εγκρίθηκε νωρίτερα το τρέχον έτος και θα βασίζονται στις εξής αρχές: αναλογικότητα των μέτρων ασφαλείας με τους υφιστάμενους κινδύνους. κοινή ευθύνη και λογοδοσία προσωπικού, διοίκησης και εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας. συνδυασμός όλων των στοιχείων σε μία συνεκτική στρατηγική για θέματα ασφάλειας, όπως προσωπικά στοιχεία και σωματική ασφάλεια. και, τέλος, στενή συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και εθνικών οργανώσεων ασφαλείας.

Η Επιτροπή σκοπεύει να διαθέσει συμπληρωματικούς πόρους για τον τομέα της ασφάλειας. Ωστόσο, η έλλειψη τεχνικών και ανθρώπινων πόρων, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών, εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη των πολιτικών ασφαλείας. Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται στις περισσότερες δημόσιες διοικήσεις καθώς και τα ευρωπαϊκά όργανα. Χαίρομαι για την υποστήριξη που εκφράζεται στην έκθεση όσον αφορά τη διάθεση περισσότερων πόρων για το έργο που πρέπει να αναληφθεί και ειλικρινώς ελπίζω ότι το Κοινοβούλιο, ως αρμόδια επί του προϋπολογισμού αρχή, θα ακολουθήσει τη θέση της επιτροπής.

Η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και στην ορθή λειτουργία της πληροφορικής υποδομής έχει ζωτική σημασία για την οικονομία. Θα ήθελα να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η Επιτροπή αποδίδει τη μέγιστη σημασία στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

 
   

MPphoto

 

 

  Schmid, Gerhard (PSE), εισηγητής. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, στο τέλος της συζήτησης θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτον τον πρόεδρο της επιτροπής. Δεν γνωριζόμασταν πριν και όμως μετά από μερικές μέρες συνεργασίας ήταν σαν να είχαμε συνεργαστεί για χρόνια. Αυτό δεν είναι αυτονόητο, δεν συμβαίνει πάντα. Ευχαριστώ πολύ!

(Χειροκροτήματα)

Ευχαριστώ επίσης τα μέλη της επιτροπής. Δεν είχαμε πάντα την ίδια άποψη, το κλίμα ωστόσο ήταν ανθρώπινα πολύ καλό και η συνεργασία εποικοδομητική. Κι’ αυτό δεν είναι πάντα δεδομένο σ’ αυτό το Σώμα. Ευχαριστώ πολύ λοιπόν! Ευχαριστώ τη γραμματεία, τον διευθυντή της, τους άλλους συνεργάτες και τους πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν με τις συμβουλές και πληροφορίες τους. Ορισμένοι εξ’ αυτών αναφέρονται στην έκθεση. Υπάρχουν και άλλοι, που δεν αναφέρονται για το συμφέρον τους. Και αυτούς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά!

(Χειροκροτήματα)

 
   

   

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ κ. FONTAINE
Προέδρου

Πρόεδρος. – Ευχαριστώ, κύριε Schmid. Πολύ σωστά απευθύνατε τις ευχαριστίες αυτές.
Η συζήτηση έληξε.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο, στις 12.00.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20010905+ITEM-002+DOC+XML+V0//EL

 

στην τελική ευθεία βρισκόμαστε για την έναρξη του Σεμιναρίου Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου ή Ιστορίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για την Πάτρα. Έναρξη Αρχές Νοεμβρίου 2018.

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (Ι), Φθινόπωρο 2018- Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου
Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.