[video] Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 18.5.2015


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ:

«Είδαμε» το φως του Διόνυσου
«Ο κόσμος έχει αλλάξει και ο ηθοποιός οφείλει να καλλιεργεί γόνιμη κριτική απέναντι στα πράγματα και διαρκώς να εκφράζει την αγωνία του για την εξέλιξη του θεάτρου.

video epistrofi tou dionysou parousiasi

Το θέατρο είναι κάτι άλλο από αυτό που μέχρι σήμερα νομίζαμε, κάπου αλλού πρέπει να πάει. Λείπει ο Διόνυσος, είναι εξόριστος, η ιδέα του συγκρουσιακού ανθρώπου χάθηκε και ο δρόμος προς το μέτρο, την αρμονία, την Ιθάκη εξαφανίστηκε. Θα βρεθεί άραγε; Η τελευταία λέξη του Θεάτρου δεν θα ειπωθεί ποτέ.Θα επιστρέψει ο Διόνυσος;».


Με αυτά τα λόγια ο Θόδωρος Τερζόπουλος μας εισάγει στο βιβλίο του, «Η Επιστροφή του Διόνυσου», το «αποτέλεσμα της 30χρονης δουλειάς μου με τους ηθοποιούς της ομάδας ΑΤΤΙΣ αλλά και με άλλους ηθοποιούς από άλλες χώρες», όπως σημειώνει ο ίδιος. Η μέθοδος Τερζόπουλου, «φιλοδοξώ να είναι ο ελληνικός τρόπος» λέει ο διεθνής σκηνοθέτης, έχει ήδη κυκλοφορήσει στα Ρωσικά και μεταφράζεται στα Κινεζικά, τα Κορεάτικα, τα Τουρκικά και τα Πολωνικά.

Μέσα από θεωρητικά 12 κεφάλαια και 40 ασκήσεις (παρουσιάζονται από τον στενό συνεργάτη του Θόδωρου Τερζόπουλου, σκηνοθέτη και ηθοποιό Σάββα Στρούμπο σε dvd διάρκειας 2,5 ωρών που συνοδεύει την έκδοση), ο αναγνώστης από το Σώμα φτάνει στη Σαγήνη, που «κρύβει μέσα της ένα καμένο πάθος? Ισως είναι το πιο δύσκολο ζήτημα, σχεδόν απραγματοποίητο στο θέατρο. Πολλές φορές το βλέπουμε στο πρόσωπο της Σιλβάνα Μάγκανο ή στο πρόσωπο της Αλας Ντεμίντοβα» έλεγε ο Θόδωρος Τερζόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου, στο κατάμεστο θέατρο ΑΤΤΙΣ (ακόμα και η σκηνή είχε γεμίσει με συνεργάτες και φίλους του σκηνοθέτη).
Μέσα από 12 κεφάλαια και 40 ασκήσεις, στο βιβλίο του Θ. Τερζόπουλου, «Η επιστροφή του Διόνυσου», ο αναγνώστης από το Σώμα φτάνει στη Σαγήνη, που «κρύβει μέσα της ένα καμένο πάθος…»
Μέσα από 12 κεφάλαια και 40 ασκήσεις, στο βιβλίο του Θ. Τερζόπουλου, «Η επιστροφή του Διόνυσου», ο αναγνώστης από το Σώμα φτάνει στη Σαγήνη, που «κρύβει μέσα της ένα καμένο πάθος…»
Μοναδικό φως
«Εχω δουλέψει με ηθοποιούς του ΑΤΤΙΣ που έχουν φτάσει σε αυτό το υψηλό επίπεδο, αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς ενός μόχθου, ενός κάματου, ευκάματου όμως». Με σειρά ασκήσεων, σιγά σιγά και «μέσα από την κούραση, φεύγει όλη η κακή ενέργεια, η συσσωρευμένη από την καθημερινότητα στο σώμα και μένει η πιο καθαρή αποθεματική ενέργεια, η φιλτραρισμένη, αυτή που βγάζει το μοναδικό φως, που είναι και σκοτεινό, και μπορεί να είναι κι επικίνδυνο, κι είναι απειλητικό και είναι και θανατηφόρο. Δεν είναι απολλώνειο. Είναι το φως του Διόνυσου μετά από όλη αυτή την εξαντηλτική άσκηση σε βάθος».
«Η μέθοδος Τερζόπουλου δεν επιδιώκει να διαμορφώσει σώματα ενεργοποιημένα μεν, άκαμπτα δε. Δεν επιβάλλεται επιθετικά στο σώμα» τονίζει ο Σάββας Στρούμπος. Ο τελευταίος, μιλώντας μέσα από την πρακτική προσέγγιση της μεθόδου και του βιβλίου, υπογραμμίζει ότι «στο επίκεντρο της μεθόδου Τερζόπουλου βρίσκεται ο άνθρωπος, ο ηθοποιός, το ανθρώπινο σώμα κι η ενέργειά του πριν τις ιδέες, τις αναλύσεις, τη δραματουργία. Βρίσκεται ο ηθοποιός ως δημιουργός, απαλλαγμένος από τεχνολογικά δεκανίκια? Μέσα από την άσκηση και την κατάλληλη προετοιμασία το σώμα του ηθοποιού φτάνει να γεννήσει εκφραστικούς κώδικες από το βάθος της δομής του».
«Η »Επιστροφή του Διόνυσου» δεν είναι απλά η παρουσίαση της πρακτικής μεθόδου του Τερζόπουλου αλλά κάτι παραπάνω: είναι μια πραγματεία του δημιουργού για το ίδιο το θέατρο», εξηγεί ο Δημήτρης Τσατσούλης, καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών και κριτικός Θεάτρου.
«Μια ηθική και φιλοσοφία για το θέατρο και πρώτιστα για τον ηθοποιό πάνω κι έξω από τη σκηνή, για τον ηθοποιό ως τεχνίτη αλλά κι ως άνθρωπο που έχει απαλλαγεί από τα βαρίδια της καθημερινότητας, από τους στερεότυπους τρόπους διαχείρισης του σώματος, της φωνής, του βλέμματος, προκειμένου να εισέλθει εξαγνισμένος σε έναν άλλο χώρο και χρόνο. Χώρο και χρόνο διονυσιακό που θα τον ενώσει με τις απαρχές του θεάτρου».
Για τον Γιώργο Σαμπατακάκη, επίκουρο καθηγητή Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών «γιορτάζουμε ένα πολιτιστικό επίτευγμα για τα παγκόσμια δεδομένα. Ο Θόδωρος Τερζόπουλος είναι εθνικός θησαυρός. Κατατρόπωσε τους κριτικούς, άλωσε τα θεατρικά κατεστημένα, απέκτησε φανατικούς θαυμαστές και μιμητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Για κανέναν άλλο Ελληνα σκηνοθέτη δεν έχουν γραφτεί τόσα επιστημονικά δοκίμια, διατριβές».
Και προσθέτει: «Ο Θ. Τερζόπουλος είναι ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες στην Ελλάδα που αγωνίστηκαν για την επικράτηση του διονυσιακού που είναι το αντίπαλον δέος στο Απολλώνιο». «Η Επιστροφή του Διόνυσου» είναι ένα «τολμηρό και γι’ αυτό πολύτιμο βιβλίο» υποστηρίζει η δρ Πηνελόπη Χατζηδημητρίου- Goldsmiths, University of London.
«Δεν θα μπορούσε να είναι ένας τσελεμεντές υποκριτικής. Οποιος ψάχνει τις ακριβείς μεζούρες υλικών που εάν τα προσθέσεις και τα αναμείξεις φτιάχνεις τον ιδανικό ηθοποιό του Θεάτρου ΑΤΤΙΣ αγνοεί πολλά. Ο αναγνώστης προσκαλείται να βουτήξει στα σκοτεινά αμνιακά υγρά, με οδηγό τα αποφθέγματα του Ηράκλειτου, εκεί όπου σχηματίζεται η φιλοσοφία του Τερζόπουλου, εκεί που αναπτύσεται η μέθοδος».
Αντιγόνη Καράλη
akarali@pegasus.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.