ΕΑΚ: «ΧΡΥΣΕΣ ΝΥΧΤΕΣ» – ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΟΙ «ΧΡΥΣΕΣ ΝΥΧΤΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι σκηνοθέτες των καλύτερων διεθνών μικρού μήκους ταινιών
της χρονιάς επισκέφτηκαν την Αθήνα

Μέσα σε μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα, με πρωταγωνιστές νέους βραβευμένους κινηματογραφιστές και τις ταινίες τους που επισκέφτηκαν την Αθήνα, πραγματοποίησαν πρεμιέρα χθες, Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, οι «Χρυσές Νύχτες» / «Les Nuits en Or» της Ακαδημίας César, η κινηματογραφική γιορτή των καλύτερων μικρού μήκους ταινιών της χρονιάς από όλο τον κόσμο που αποκαλύπτει τους σκηνοθέτες του αύριο. Οι «Χρυσές Νύχτες» πραγματοποιούνται για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας, μέσα από μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του ΕΟΤ, καθώς και του OTE TV, Μέγα Χορηγού της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Κάνοντας ένα συναρπαστικό σινεφίλ ταξίδι ανά την Ευρώπη, το Πανόραμα των «Χρυσών Νυχτών» περιλαμβάνει όλες τις μικρού μήκους ταινίες που βραβεύτηκαν από τις Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών τους (Όσκαρ, Σεζάρ, Γκόγια, BAFTA, κ.ά.) και όχι μόνο – ανάμεσά τους και τη βραβευμένη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου. Πρόκειται για συνολικά 32 μικρού μήκους φιλμ, τα οποία, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία στη Γαλλία, προβάλλονται σε 9 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αφετηρία του ταξιδιού ήταν η Λισαβόνα (27-28/5), ακολούθησαν το Λουξεμβούργο (29/5), η Στοκχόλμη (2-3/6), η Μαδρίτη (5-12/6) και η Αθήνα (8-9/6), ενώ η περιοδεία συνεχίζεται στη Ρώμη (10-12/6), τις Βρυξέλλες (12-14/6), τη Γενεύη (12-14/6) και ολοκληρώνεται στο Παρίσι (15-17/6).
Στο πλαίσιο της περιοδείας, οι σκηνοθέτες των ταινιών επισκέφτηκαν την Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα βρεθούν στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και το Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, οι νέοι κινηματογραφιστές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτεύουσα και να πάρουν μια γεύση από την ελληνική πολιτιστική δημιουργία και κουλτούρα. Πιο συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου παρακολούθησαν την ταινία «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και κατόπιν συζήτησαν με τη σκηνοθέτιδα. Επίσης, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είδαν την έκθεση «Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens)» που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στη Διπλάρειο Σχολή.

Χθες το απόγευμα, κατά την πρώτη ημέρα των προβολών των «Χρυσών Νυχτών», η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου καλωσόρισε θερμά τους σκηνοθέτες στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, παρουσία του προέδρου της ΕΑΚ κ. Βασίλη Κατσούφη και εκπροσώπων της Ακαδημίας César. Τους παρευρισκόμενους σκηνοθέτες καλωσόρισαν από τη σκηνή της Στέγης, ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και η Μαριάννα Πλατυρράχου, υποδιευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing της Στέγης. Η κ. Πλατυρράχου σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Οι ‘’Χρυσές Νύχτες’’ λάμπουν απόψε στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, μέσα από τα καλύτερα μικρού μήκους φιλμ από όλο τον κόσμο. Είναι τιμή και χαρά μας που φιλοξενούμε εδώ σήμερα τους ίδιους τους δημιουργούς σκηνοθέτες, στο πλαίσιο μιας διευρυμένης διοργάνωσης που περιλαμβάνει 32 ταινίες. Είναι επίσης χαρά μας να συνεργαζόμαστε με την Γαλλική Ακαδημία των Βραβείων César, καθώς φυσικά και με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, με την οποία έχουμε μια σταθερή συνεργασία τα τελευταία χρόνια».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Χάρη στις ‘’Χρυσές Νύχτες’’ κάνουμε ένα κινηματογραφικό γύρο του κόσμου μέσα από 32 ταινίες που έχουν βραβευτεί από τις Ακαδημίες των χωρών τους. Η ταινία μικρού μήκους, εκτός από ένα δημιουργικό πεδίο εξάσκησης για τους νέους δημιουργούς, είναι κι ένα πολύ ξεχωριστό και ενδιαφέρον κινηματογραφικό είδος, το οποίο οφείλουμε να στηρίξουμε και να εξελίξουμε. Στις ‘’Χρυσές Νύχτες’’ προβάλλεται η αφρόκρεμα της παγκόσμιας παραγωγής μικρού μήκους ταινιών, μέσα από τις οποίες ταξιδεύουμε στις πέντε ηπείρους κι ερχόμαστε σε επαφή με κουλτούρες κοντινές και μακρινές, γνωστές και άγνωστες». Ο ίδιος δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει την Ακαδημία César, τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, τον OTE TV -Μέγα Χορηγό της ΕΑΚ-, καθώς και τους υποστηρικτές και τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Αμέσως μετά, προβλήθηκε βίντεο με εικόνες από όλες τις ταινίες που συμμετέχουν στις «Χρυσές Νύχτες» και ο κ. Πυρπασόπουλος, απευθυνόμενος στους σκηνοθέτες, τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάνατε εξαιρετικές ταινίες, είστε το μέλλον του σινεμά, ενώνετε όλο τον κόσμο και τον κάνετε καλύτερο μέσα από τα έργα σας». Στη συνέχεια, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, οι σκηνοθέτες συστήθηκαν διαδοχικά στο κοινό και ο κ. Πυρπασόπουλος ολοκλήρωσε το καλωσόρισμα των δημιουργών, υπογραμμίζοντας: «Είναι μεγάλη τιμή μας που βρίσκεστε εδώ μαζί μας. To να κάνεις ταινίες είναι ένας αγώνας. Είτε επιτύχετε είτε όχι, το σημαντικό είναι να πιστεύετε σε αυτό που κάνετε. Εμείς σας ευχόμαστε να τρέξετε σε αυτό τον αγώνα και να βγείτε νικητές».

Οι «Χρυσές Νύχτες» της Ακαδημίας César πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Ακαδημιών Κινηματογράφου Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ελβετίας και Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο μιας καινοτόμου συνεργασίας όπου κάθε Ακαδημία συνεισφέρει και συμμετέχει σε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή πολιτισμών και απόψεων. Οι «Χρυσές Νύχτες» έχουν ως στόχο να προωθήσουν το έργο κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαμορφώνουν το σινεμά του σήμερα, κάνοντάς τους κοινωνούς της ευρωπαϊκής πολιστικής δημιουργίας.

Το Πανόραμα των «Χρυσών Νυχτών», ένα παγκόσμιο μωσαϊκό κινηματογραφικών έργων, δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους δημιουργούς του μέλλοντος, καθώς και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, μέσα από την έβδομη Τέχνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 28 ταινίες μυθοπλασίας,
3 ταινίες κινουμένων σχεδίων και ένα ντοκιμαντέρ
, τα οποία υπογράφουν πολλά υποσχόμενοι πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί, καθώς και έμπειροι κινηματογραφιστές.

Οι προβολές ολοκληρώνονται σήμερα, Τρίτη 9 Ιουνίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΤΡΙΤΗ 9/6

18:00 – 19:40 (Α΄μέρος)

 • «Das wad» («Digging the Grave») του Rob Lücker, μυθοπλασίας, 11΄(Ολλανδία)
 • «Café para llevar» («Coffee to Go») της Patricia Font, μυθοπλασίας, 13΄(Ισπανία)
 • «Lulu» της Caroline Sascha Cogez, μυθοπλασίας, 46΄(Δανία)
 • «The Phone Call» του Mat Kirkby, μυθοπλασίας, 21΄(ΗΠΑ)
 • «Picture Perfect Heist» του Alan Shelley, μυθοπλασίας, 7΄(Νότια Αφρική)

19:55 – 21:30 (Β΄μέρος)

 • «Paris on the Water» της Hadas Ayalon, μυθοπλασίας, 30΄(Ισραήλ)
 • «Boogaloo & Graham» του Michael Lennox, μυθοπλασίας, 14΄(Μεγ. Βρετανία)
 • «La bûche de Noël» (The Christmas Log») των Vincent Patar & Stéphane Aubier, animation, 26΄(Βέλγιο)
 • «Amasone» («Αmazon») της Marianne O. Ulrichsen, μυθοπλασίας, 11΄(Νορβηγία)
 • «Les petits cailloux» («The Little Stones») της Chloé Mazlo, animation, 15΄(Γαλλία)

21:50 – 23:20 (Γ΄μέρος)

 • «Rote flecken» («Red Stains») της Magdalena Lauritsch, μυθοπλασίας, 11΄(Αυστρία)
 • «Un salto de vida» («A Leap of Life») του Eugenio Polgovsky, ντοκιμαντέρ, 21΄(Μεξικό)
 • «Flerte» («Flirt») του Hsu Chien, μυθοπλασίας, 15΄(Βραζιλία)
 • «Dialemi» της Nadine Otsobogo, μυθοπλασίας, 21΄(Γκαμπόν)
 • «

  Πληροφορίες:

  Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107 – 109, Αθήνα

  Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  Απαιτείται ένα δελτίο για την είσοδο σε κάθε μέρος προβολών. Η διανομή των δελτίων θα γίνεται μία ώρα πριν την έναρξη κάθε μέρους προβολών, στα ταμεία της Στέγης.

  Luminita» του André Marques, μυθοπλασίας, 20΄(Πορτογαλία)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

www.hellenicfilmacademy.gr

www.facebook.com/greekfilmacademy

https://twitter.com/HellenicFilmAcd

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

www.sgt.gr

www.facebook.com/Stegi.Onassis.Cultural.Centre

https://twitter.com/STEGI_OCC

ΑΚΑΔΗΜΙΑ CESAR

www.academie-cinema.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: