[video] Η Ορχήστρα «SMYRNA» στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου 14 7 2015 | Συνέντευξη δημάρχου Τίνας Καφατσάκη

orxistra-smyrna-tragoudiso-agalina
Συμμετέχει η χορευτική ομάδα παραδοσιακών χορών δήμου Ζωγράφου υπό τη διδασκαλία του κου Αποστόλη Γεωργίου.

Μέλη: Μερόπη Βλαχογιάννη (ακορντεόν,τραγούδι), Κάλια Καμπούρη (κανονάκι,τραγούδι), Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα,τραγούδι) , Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο,τραγούδι), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι,τραγούδι) , Χρυσάνθη Τζοβάνη (κρουστά,τραγούδι)

tina kafatsaki

[Με τη δημιουργική συνεργασία της γυναικείας ορχήστρας «Smyrna» και της χορευτικής ομάδας παραδοσιακών χορών του δήμου Ζωγράφου τελείωσε μια όμορφη περιπέτεια αποτελούμενη από 18 εκδηλώσεις που  διάρκεσε ένα μήνα, οι Μέρες Μουσικής στην Πόλη του Ζωγράφου. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία του Δήμου από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το περιοδικό μας παρακολούθησε και κάλυψε ολόκληρη. Όλες οι βραδιές ήταν εξαιρετικές , η συναυλία που έκλεισε το φεστιβάλ ήταν αναμφισβήτητα από τις καλύτερες του φεστιβάλ. Η δήμαρχος κ. Τίνα Καφατσάκη αυτουργός μαζί με τον Δημήτρη Καντιώτη (Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου) του όλου εγχειρήματος που εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία από τους υπαλλήλους του δήμου και τους εθελοντές, μας μίλησε αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας για αυτή την εμπειρία. Έχουν ανέβει ήδη κάποια βίντεο εκδηλώσεων και σύντομα θα ανέβουν και τα υπόλοιπα, ενώ το περιοδικό μας θα δημιουργήσει ένα trailer με υλικά από όλες τις εκδηλώσεις. Γιάννης Καραμπίτσος]

smyrna-agalina

Νέος δίσκος από την γυναικεία ορχήστρα «Smyrna» Γράφει ο Σωτήρης Μπέκας Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

H Πένυ Παπακωνσταντίνου, μουσικός με επιρροές από τη δημοτική μουσική και την ηλεκτρική ποπ έως και το «έντεχνο», είχε πάντα τον τρόπο να βρίσκεται κοντά σε καλές παρέες. Μία τέτοια –φαίνεται- πως είναι και η Ορχήστρα «Smryna», η οποία- αν και ήδη μετράει τέσσερα χρόνια στον χώρο της μουσικής – συστήνεται και επισήμως στο κοινό και με ένα cd. Δεν αναφέραμε βέβαια τυχαία το όνομα της Παπακωνσταντίνου, αφού είναι η ψυχή αυτής της παρέας και παράλληλα μια μουσικός με ποικιλία έκφρασης, τα τελευταία δέκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της βρέθηκε στη σκηνή με σπουδαία ονόματα της εγχώριας (και όχι μόνο) μουσικής σκηνής. Το πιο σπουδαίο όμως έργο της, κρίνουμε πως υπήρξε η σύσταση μουσικών σχημάτων («Αλός απόηχοι», «Σεμέλη» κ.ά.) που με βασικό άξονα τη δημοτική μουσική «έστηναν» υπέροχα live. Στην περίπτωση της Smyrna, (το σχήμα απαρτίζεται μόνο από γυναίκες) ακούμε ένα ενδιαφέρον ηχογράφημα, με επιλογές τραγουδιών που ερμήνευσαν όλες φέρνοντας την «ανάσα» τραγουδιών από διαφορετικές περιοχές (π.χ. το «Εγώ κρασί δεν έπινα» Σμύρνης – Ηπείρου). Η αμιγώς γυναικεία φύση της «Smyrna» απελευθερώνει μία ευδιάκριτη νότα φρεσκάδας και κεφιού στις ερμηνείες, ενώ η πολυμορφία των οργάνων μετακινεί το κέντρο του ενδιαφέροντος από μία απόδοση που κρίνεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά ακρίβειας και μεγάλης δεξιοτεχνίας, σε μία προσλαμβάνουσα όπου τον πρώτο λόγο έχει το σύνολο. Κι αυτό έχει τη δική του σημασία και συνιστά επίσης μια επιλογή με θετικό πρόσημο, διότι η δημοτική μας μουσική ξεκινά ακριβώς από εκεί. Τις παρέες… Η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά της ορχήστρας Smyrna με τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά», κυκλοφορεί από την «Final Touch». Πρόκειται για παραδοσιακή μουσική, ερμηνευμένη από τις: Κάλη Καμπούρη (κανονάκι, τραγούδι), η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι), Ειρήνη Συσκάκη (βιολί, τραγούδι) και Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι). Ο δίσκος αποτελείται από δέκα τραγούδια και σκοπούς («Θα τραγουδήσω αγαληνά – Χασαπιά», «Μιλήσσω», «Μια γαλάζια περιστέρα», «Σεράντα μήλα», «Εγώ κρασί δεν έπινα», «Αδανιωτοπούλα», «Guzel oglan»- οργανικός καρσιλαμάς- «Φόρα τα μαύρα», «Στον κατηφένιο σου οντά», «Μια μαύρη πέτρα του γιαλού – Μπαρμπαγιαννακάκης»), που ταξιδεύουν τον ακροατή στον Πόντο, τη Θράκη, την Μακεδονία και την Ήπειρο. Ξεχωρίζει με τη συμμετοχή της η ερμηνεύτρια, Σοφία Μάνου στο «Μια μαύρη πέτρα του γιαλού – Μπαρμπαγιαννακάκης».

Πηγή: http://www.musicpaper.gr

PENY PAPAKONSTANTINOU

Βιογραφικό Πένυς Παπακωνσταντίνου

Η Πένυ Παπακωνσταντίνου είναι ερμηνεύτρια, μουσικός και συνθέτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας και θεωρία της μουσικής, ενώ μεγαλώνοντας ασχολήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με το κλασικό τραγούδι και το μαντολίνο.

Η πρώτη επαφή με την παραδοσιακή μουσική ήρθε σε ηλικία 19 ετών μέσω του Κ.Α.Λ.Μ.Ε (Κέντρο Αιγαϊακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών), όπου υπήρξε μέλος της χορωδίας Αιγαίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεοφάνη Σουλακέλη.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής σε διάφορες δισκογραφικές παραγωγές , όπου και γνώρισε τους δασκάλους της, Ειρήνη Δερέμπεη (παραδοσιακό τραγούδι) και Κάρολο Κουκλάκη (πολίτικο λαούτο).

Στα πλαίσια του προγράμματος Medimuses που διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό οργανισμό «Εν Χορδαίς» παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού με την εξαιρετική ερμηνεύτρια από την Τουρκία , Melihat Gulses. Έχει υπάρξει μέλος των μουσικών σχημάτων «Αλός Απόηχοι», «Σαντουροβιόλι express», υπό την επιμέλεια του βιολιστή Κυριάκου Γκουβέντα, καθώς επίσης και της ορχήστρας «Σεμέλη», υπό την επιμέλεια του Ανδρέα Τσεκούρα. Σήμερα αποτελεί βασικό μέλος της ορχήστρας «Smyrna».Η ίδια ως μουσικός παίζει πολίτικο λαούτο, κρουστά και φλογέρες.

Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες της ελληνικής και ξένης μουσικής όπως Marta Sebestyen,Νίκος Ξυδάκης,Haig Yazdjian,Μάνος Πυροβολάκης,Μάνος Αχαλινωτόπουλος,Λιζέτα Καλημέρη ,Μαρία Σουλτάτου,Καίτη Κουλιά,Ζαχαρίας Καρούνης κ.α. Συμμετείχε επίσης ως ερμηνεύτρια στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004, με τη Δόμνα Σαμίου.

Το 2011, παράλληλα με την ενασχόλησή της με την παραδοσιακή μουσική, έχοντας τη διάθεση να δοκιμάσει νέα πράγματα και να πειραματιστεί με διαφορετικά ηχοχρώματα και είδη μουσικής, κυκλοφόρησε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Φεγγάρι στην ταράτσα» από την δισκογραφική εταιρεία «Polytropon» σε στίχους – μουσική της Χάρις Τσεκούρα.

Τον Μάιο του 2012, έγραψε τη μουσική και ερμήνευσε το soundtrack «Από το τέλος στη αρχή», της διαγωνιστικής ταινίας μικρού μήκους «Dissolve», του Λάμπρου Γεωργόπουλου.

Το Νοέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά της, με τίτλο «Ο νοτιάς των λίγων», σε δική της παραγωγή. Συμμετέχουν η ηθοποιός Καλλιρρόη Μυριαγκού και η ερμηνεύτρια Σαββέρια Μαργιολά. Στίχους – μουσική υπογράφουν η Χάρις Τσεκούρα, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μαρία Καναβάκη, η Κατερίνα Δήμα ενώ η ίδια συμμετέχει γράφοντας μουσική σε 4 κομμάτια.

Η τρίτη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Folk this way» η οποία περιλαμβάνει διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών με μια διάθεση «fusion», κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2014 από τη δισκογραφική εταιρεία Final Touch του Μίλτου Καρατζά.

To Φεβρουάριο του 2015 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά «Μίλα μου σαν παραμύθι» στην οποία υπογράφει τη μουσική και την ενορχήστρωση σε στίχους της Σοφίας Μ.Καραχάλιου. Επτά μουσικές ιστορίες για την πολυμορφία της Αγάπης. Ερμηνεύουν η Σοφία Κουρτίδου,Σαββέρια Μαργιολά,Αγγελική Τουμπανάκη,Καλλιρρόη Μυριαγκού,Φένια Χρήστου,ορχήστρα Smyrna και η ίδια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.