Εγκρίθηκε από το Eurogroup η πρώτη δόση των 26 δισ. από το δάνειο των 86 δισ.ευρώ.

symfonia me eurogroup 01

«Αγκάθι» το χρέος και στάση αναμονής από το ΔΝΤ

Από τις 20 Αυγούστου θα είναι διαθέσιμα στην Αθήνα τα πρώτα 26δισ ευρώ, της υπερ-δόσης που ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής το Eurogroup, επισφραγίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση στόχευε στην εξασφάλιση μιας δόσης ύψους 24 με 25 δισ. ευρώ.

Παράλληλα πάντως, η συγκεκριμένη απόφαση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έρχεται ουσιαστικά να επικυρώσει το δάνειο συνολικού ύψους 86δισ ευρώ που λαμβάνει η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης(ESM), βάζοντας την άκρη τις σκέψεις και τα εναλλακτικά σενάρια παροχής ενός δανείου-γέφυρας το οποίο απευχόταν η ελληνική κυβέρνηση αλλά φαίνεται πως επιθυμούσε το Βερολίνο.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της απόφασης που ελήφθη στο Eurogroup
Το θέμα πάντως του χρέους θα συζητηθεί, τον Οκτώβριο όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας μάλιστα πως η Κομισιόν και η ΕΚΤ εκτιμούν πως βραχυπρόθεσμα είναι βιώσιμο αλλά μετά από κάποια χρόνια μπορεί να υπάρχει ζήτημα. Ξεκαθάρισε δε πως θέμα ονομαστικής απομείωσης δεν μπαίνει στο τραπέζι αφού και η αξιολόγηση των δύο θεσμών καταλήγει πως μπορεί μπορεί να επέλθει η βιωσιμότητα στο πλαίσιο ενός μακρόχρονου προγράμματος που τώρα υπάρχει.

Βέβαια το θέμα τους χρέους αποτελεί το «αγκάθι» για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που επιθυμεί το Βερολονίνο και θέλουν και οι θεσμοί, όπως τόνισε ο κ.Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα όπως ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας του των εργασιών του Eurogroup, το ΔΝΤ αν και παρακολουθεί την κατάσταση – η κ.Κριστίν Λαγκάρντ μάλιστα μετείχε τηλεφωνικά στη συνεδρίαση των 19 ΥΠΟΙΚ- δεν μπορεί τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο ούτε καν και συνεδριάσει και να λάβει μια απόφαση για το εάν θα μετάσχει η όχι. «Η κ.Λαγκάρντ δεν μπορεί να δεσμευθεί. Τον Οκτώβριο θα υπάρξει συζήτηση στο στο ΔΣ του ΔΔΝ, υπό τον προϋπόθεση πως θα δοθούν διευκρινίσεις για μια σειρά μέρα αλλά και αφού θα έχει ληφθεί απόφαση για το χρέος».

Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων

Στη συνέχεια, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εφόσον ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες ψηφοφορίες στα κοινοβούλια ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να εγκριθεί η δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα, το ποσό της πρώτης δόσης θα είναι διαθέσιμο από την ερχόμενη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ.Ρέγκλινγκ στις 20 Αυγούστου θα διατεθούν η πρώτο μέρος της δόσης των 13δισ. ευρώ και άλλα 3δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο και το Οκτώβριο. Τα επιπλέον 10δισ. ευρώ δεν θα διατεθούν απευθείας στην Αθήνα αλλά, θα είναι όμως προσβάσιμα σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και θα χρησιμοποιηθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών και θα διατεθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση και σίγουρα όχι πριν τις 15 Νοεμβρίου. Παράλληλα, στο Εurogroup αποκλείστηκε ένα bail in για τους καταθέτες, ανεξαρτήτως ποσού.

Σημείωσε δε πως, τα 13δισ. ευρώ αν και είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό, κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να καλυφθούν οι δόσεις που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, να καλυφθούν τα ομόλογα που λήγουν και άλλες υποχρεώσεις.

Τονίζεται πάντως πως όπως αποφασίστηκε διατηρείται πρόβλεψη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, δηλ. -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.

Οι προβλέψεις για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Πάντως και ο κ.Ρέγκλινγκ φάνηκε να «ποντάρει» στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού εξέφρασε την ελπίδα πως θα χρειαστεί να διατεθούν στην Ελλάδα και τα 86δισ. ευρώ του δανείου του ESM που συμφωνήθηκαν αφού, όπως τόνισε εκτιμάται πως θα υπάρξει η συνδρομή του Ταμείου όπως επίσης και πως τα έσοδα που θα υπάρξουν από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί και θα γίνουν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Εξάλλου τα 25δισ. ευρώ, θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και τα άλλα 25δισ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις.

Το θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων φάνηκε πως απασχόλησε ιδιαίτερα το Eurogroup και όπως δήλωσε και ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, κ.Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, ζητείται ο σχετικός νόμος ίδρυσης του να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Μέχρι τότε θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου καθώς και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει και τα βασικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που ψήφισε την Παρασκευή το πρωί η Βουλή. Συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την ενίσχυση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», την πιθανότητα δημιουργίας «bad bank», ενώ πιθανόν θα υπάρξουν αλλαγές και στο «νόμο Κατσέλη» μετά από τεχνική επεξεργασία.

Θετικά σχόλια από τους θεσμούς

Αυτό πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι πως τόσο από τους κ.Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ όσο και από τον κ.Σόιμπλε υπήρξαν θετικά σχόλια για τη στάση της ελληνικής πλευράς. Πιο ενθουσιώδης από όλους μάλιστα, ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ.Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

«Φαίνεται ότι τώρα πραγματικά στην Ελλάδα, γίνεται σοβαρή προσπάθεια, να μπει η χώρα σε έναν νέο δρόμο, να αντεπεξέλθει στις οικονομικές ανάγκες που έχει και γι’αυτό συμφωνήσαμε στο Eurogroup, να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, παραμένουμε προσεκτικοί, γιατί είναι μεγάλο το ποσό αυτό που διαθέτουμε» δήλωσε ο κ.Σόιμπλε. Νωρίτερα ο κ.Ντάισελμπλουμ επαίνεσε με τη σειρά του την σύνεση που απέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, ψηφίζοντας τα προαπαιτούμενα, τη δανειακή σύμβαση και τηρώντας τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές.

http://www.huffingtonpost.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.