Σεμινάριο Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου 2015-2016 στο Δήμο Ζωγράφου | Περιεχόμενο -Φιλοσοφία- Στόχευση-Διευκρινήσεις | του Γιάννη Καραμπίτσου

seminario theorias kai praktikis kinimatografou sto dimo zografou

Φιλοσοφία-Στόχευση του Σεμιναρίου Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου

στο Δήμο Ζωγράφου

Έχουμε την ευτυχία να βρισκόμαστε στην πιο καλύτερη στιγμή της ιστορίας του κινηματογράφου αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα των κινηματογραφικών καλλιτεχνικών ταινιών που έχουμε στη διάθεσή μας, για θέαση και μελέτη. Ταινίες από αυτές που θεωρούνται από τους ιστορικούς και τους κινηματογραφόφιλους ως οι καλύτερες όλων των εποχών , σπάνιες ταινίες που μόνο ακουστά είχαμε έως τώρα, ταινίες που ούτε ακουστά είχαμε και που τώρα τις βλέπουμε και τις απολαμβάνουμε. Έτσι δεν υπάρχει άλλη επιλογή σε ένα σύγχρονο εργαστήρι κινηματογράφου από το να προτάξει τη χρήση των πολύτιμων οπτικοακουστικών υλικών εκείνης των στεγνών εισηγήσεων.  

Παρόλα αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν σε μια μέρα, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν σε μια μέρα και επίσης για να αλλάξουν τα πράγματα απαιτείται η καθοδηγητική, καταλυτική συμμετοχή της Πολιτείας αλλά και της συλλογικότητας των πολιτών. Έτσι με τις φτωχές μας ατομικές δυνάμεις (αλλά και την καθοριστική συμμετοχή του δήμου ζωγράφου που προέβη στην οργάνωση του σεμιναρίου και την εξασφάλιση όλων όσων απαιτούνται)  και τα ελαττώματα που κουβαλά ο χαρακτήρας του ανθρώπου, το παρόν μοντέλο θα επιχειρήσει:

την προβολή με βιντεοπροβολέα επιλεγμένων σκηνών, αποσπασμάτων από ταινίες αντιπροσωπευτικές κινηματογραφικών ρευμάτων ή σημαντικών δημιουργών του παγκόσμιου κινηματογράφου με όσο το δυνατόν σύντομες εισηγήσεις πριν, σχολιασμό και ανάλυση κατά την προβολή και συζήτηση μετά την προβολή με τους συμμετέχοντες. Όλα τα σημαντικά κινηματογραφικά ρεύματα, είδη, σχολές , όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί, όλοι οι μεγάλοι θεωρητικοί  και οι θεωρίες τους θα παρελάσουν από την σκηνή και την οθόνη  του σεμιναρίου θεωρίας και πρακτικής του δήμου ζωγράφου. Η Ιστορία, η Θεωρία του Κινηματογράφου θα έχει τον ρόλο στο σεμινάριο που αντικειμενικά έχει. Χωρίς το κύριο συστατικό της την κινούμενη εικόνα η διδασκαλία της τέχνης του κινηματογράφου την στερεί από τη μαγεία της. Κινούμενες εικόνες 120 χρόνων ιστορίας κινηματογράφου από ταινίες που τον καθόρισαν και από τις οποίες θα βλέπουμε αποσπάσματα, θα μας εμπνεύσουν να τις γνωρίσουμε καλύτερα σπίτι μας ή σε κινηματογραφικές λέσχες ή ακόμα καλύτερα στις προβολές του Δήμου Ζωγράφου που σύντομα θα είναι γεγονός,  βλέποντας και μελετώντας τις ολόκληρες.  Βλέποντας όλες τις σημαντικές ταινίες ενός κινηματογραφικού ρεύματος ή ενός δημιουργού που μας πηγαίνει ή που δεν μας πηγαίνει και θέλουμε να τον γνωρίσουμε αληθινά. Και όλα αυτά έτσι αντιμετωπισμένα θα μας εμπνεύσουν να περάσουμε παράλληλα στην δημιουργία, στην πρακτική.  Αφού ο ενεργητικός θεατής δεν παύει να είναι θεατής, αφού η τέχνη δεν αλλάζει από μόνη της τουλάχιστον την πραγματικότητα, αφού (ακόμα και αν δεν συμφωνήσουμε απόλυτα  με τη φράση του Φανόν)  «Κάθε Θεατής είναι η Δειλός ή Προδότης» στην εποχή της κρίσης ειδικά, αφού όλα αυτά τότε δεν μας μένει παρά να προχωρήσουμε στο αποφασιστικό βήμα της δημιουργίας ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Η τέχνη του κινηματογράφου ως μέσο κατανόησης της πραγματικότητας και αλλαγής της προς το καλύτερο. ως όπλο .  Και πως θα γίνει αυτό ή θα επιχειρηθεί να γίνει στο σεμινάριό μας; με τη διαλεκτική λογική και  σκέψη , με τη διαλεκτική σύνδεση και συνύπαρξη Θεωρίας και Πράξης. Με το Συνειρμικό Λογισμό, με την τοποθέτηση του ενός κομματιού δίπλα στο άλλο, με την διεργασία του Ντεκουπάζ-Μοντάζ, με τη διεργασία δηλαδή ανάλυσης-σύνθεσης της (κινηματογραφικής και πραγματικής)  πραγματικότητας. Το ένα κομμάτι οδηγεί στο άλλο, το ένα κομμάτι επηρεάζει το άλλο. Μόνο έτσι η Ζωή είναι ωραία με Διαλεκτική. Για την ακρίβεια η Ζωή είναι Ωραία επειδή είναι Διαλεκτική.  Θα χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία στο σεμινάριό μας , αλλά αυτή θα υπηρετήσει και θα υλοποιήσει το όραμα του πνευματικού δημιουργού του κινηματογραφικού έργου που στην περίπτωσή μας είναι συλλογικός. είμαστε όλοι μας.

 Καλή μας επιτυχία!! 

Υ.Γ. Ο Δήμος Ζωγράφου, το ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού , ο πρόεδρός του Δημήτρης Καντιώτης που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, που συνδημιούργησε , την ιδέα υλοποίησης ενός Σεμιναρίου Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου και που με τις ριζοσπαστικές ιδέες του το εμπλούτισε με έξτρα περιεχόμενα-εκπλήξεις που σύντομα θα αποκαλύψουμε, φρόντισε με γεναιόδωρο τρόπο να απαλλάξει το σεμινάριο από πεζά πράγματα, να απαλλάξει τον συντονιστή του σεμιναρίου και τους συμμετέχοντες από σκέψεις που δημιουργούν σύννεφα και σχετίζονται με τι άλλο, με τα οικονομικά θέματα. Έτσι όλοι μας χωρίς τίποτε να απασχολεί το μυαλό μας, παρά μόνο η δημιουργία, θα συμμετέχουμε σε μια γιορτή, που την έχουμε ανάγκη. Και μακάρι από αυτή τη γιορτή να προκύψουν αποτελέσματα που θα συνεισφέρουν στην καλυτέρευση της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων και δεν μιλώ κυρίως για τις ταινίες που θα δημιουργήσουμε, αλλά για το ανθρώπινο δυναμικό που θα εισέλθει στον συναρπαστικό κόσμο της Θεωρίας και Πρακτικής της Τέχνης του Κινηματογράφου με στόχευση να εξέλθει  με γνώση, όρεξη και  μεράκι να παρέμβει στην πραγματικότητα και διάθεση να βελτιώσει μέσω της δημιουργικής ενασχόλησης με την τέχνη  τη ζωή του. Έτσι με κοινή απόφαση και φιλοσοφία δήμος και συντονιστής «ψηφίσαμε» στα πλαίσια του εφικτού πάντα, υπέρ της μεγάλης συμμετοχής πολιτών, που αγαπούν τον κινηματογράφο και θέλουν να τον γνωρίσουν βαθύτερα. Άρα, από την πλευρά των οργανωτών, έως 60 άτομα θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά. Μακάρι να υπάρξει μια τέτοια συμμετοχή γιατί είναι ζητούμενο και όχι αυτονόητο και θα βρεθεί σίγουρα λύση. Ευχαριστώ το Δήμο Ζωγράφου και τους εργαζόμενους σε αυτόν που με μεράκι πασχίζουν για την υλοποίηση λαϊκών , ριζοσπαστικών εγχειρημάτων σε εποχές κρίσης.

Περιεχόμενο του Σεμιναρίου Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου στο Δήμο Ζωγράφου 

Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων κινηματογράφου και παράλληλων δράσεων.

Πρόκειται για ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε ενηλίκους και συνδυάζει τη Θεωρία και την Πρακτική Κινηματογράφου με διαλεκτικό τρόπο.

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν Ιστορία, Αισθητική, Σενάριο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους [μια ταινία μυθοπλασίας (έως 7 λεπτά) και μια ταινία ντοκιμαντέρ (έως 10 λεπτά).]

Επίσης, Βασικές αρχές Διεύθυνσης Παραγωγής και Υποκριτικής Μπροστά και Πίσω από την Κάμερα, αλλά και Εικονοληψίας, Ηχοληψίας, Μοντάζ και Σκηνογραφίας.

Το Σεμινάριο Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου 2015-2016 στο Δήμο Ζωγράφου από το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού

 Περιλαμβάνει:

α) εισηγήσειςγια τις σχολές, τα ρεύματα , τα κινήματα

καθώς και τα είδη που δημιουργήθηκαν και έδρασαν

στα 120 χρόνια ιστορίας του κινηματογράφου

-γνωριμία με τους σημαντικούς δημιουργούς του

μέσα από την προβολή τον σχολιασμό και την ανάλυση

αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες

β) γνωριμία με τους σημαντικότερους θεωρητικούς του

κινηματογράφου και τις θεωρίες που τον καθόρισαν.

γ) Εισαγωγή στην κοινωνιολογία του κινηματογράφου,

την μελέτη του ως γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο,

ως Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας

ως προϊόν της Βιομηχανίας και της Τέχνης (Κινηματογράφος: 

καθώς και την επίδρασή του στους πολίτες

της παγκόσμιας και ελληνικής κοινότητας

δ) Ασκήσεις Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Κινηματογραφικής Υποκριτικής 

στις οποίες οι σπουδαστές θα συμμετέχουν 

σε διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά 

(σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτης, σκριπτ,

 ηθοποιοί, οπερατέρ, ηχολήπτης, μπούμαν κυρίως )

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα. 

οι μέρες διεξαγωγής του Σεμιναρίου θα καθοριστούν την Τετάρτη στην πρώτη συνάντηση, 

έπειτα από συνεννόηση του συντονιστή του σεμιναρίου και των συμμετεχόντων.

1η συνάντηση: Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18.30

στον πολυχώρο cineALEKA (Γ΄Ορεινής Ταξιαρχίας 13, πλ. Γαρδένια)

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής

στα τηλ.: 210-7713802, 210-7481396

(Το Σεμινάριο απευθύνεται σε όλους, όχι μόνο σε δημότες Ζωγράφου, 

ενώ έχει ελάχιστη συμβολική συμμετοχή (30€)

ΝΠΔΔ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Email: zografou.np@gmail.com

Blog: culturezografou.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.