Σάρωσε η «Μεγάλη Χίμαιρα» στα φετινά Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα»

megali_ximaira

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014 και από πέρυσι ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία
11.11.2015

H «Μεγάλη Χίμαιρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια στα φετινά Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» που απονεμηθήκαν χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής.

Η παράσταση κέρδισε στο σύνολο έξι βραβεία, μεταξύ αυτών, το μεγάλο βραβείο για την καλύτερη παράσταση της περασμένης χρονιάς, το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Δημήτρη Τάρλοου, αυτό της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, καθώς και για την μουσική σύνθεση της Κατερίνα Πολέμη.

«Αυτή η παράσταση ξεκίνησε ως μια προσωπική μου δύσκολη αντιπαράθεση με τον Καραγάτση και κατέληξε σε μία συμφιλίωση. Αυτό δεν μπορούσα να το προβλέψω, ήταν ένα ρίσκο το οποίο πήρα και όπως φαίνεται επιβραβεύτηκε», ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας ο Δημήτρης Τάρλοου, ευχαριστώντας τους ηθοποιούς της «Μεγάλης Χίμαιρας» που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η παράσταση να έχει αυτή την πορεία.

«Το βραβείο αυτό ανήκει εν μέρει και στον Χρήστο Δήμα ο οποίος σκηνοθέτησε όλο το κινηματογραφικό κομμάτι της «Μεγάλης Χίμαιρας» και στον Στρατή Πασχάλη ο οποίος παρέδωσε ένα καινούριο θεατρικό έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Καραγάτση χωρίς να το προδώσει που θα μείνει ως παρακαταθήκη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Αϊδίνη ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη για την εμπιστοσύνη και την καθοδήγησή του στο περιπετειώδες και συναρπαστικό ταξίδι αυτού του έργου που παραμένει ανεξάντλητο, όλους τους συναδέλφους της ηθοποιούς για το πάθος και το θάρρος τους που καθρεφτίζεται στη σκηνή και τους θεατές που έχουν στηρίξει και αγκαλιάσει την παράσταση με τρόπο συγκινητικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το να δικαιώνεις την επιλογή ενός ανθρώπου που έρχεται στο θέατρο σήμερα και αυτή η σχέση πρέπει να διατηρηθεί και να μείνει αναλλοίωτη», είπε.

Το 1ο βραβείο ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο για την ερμηνεία του στην παράσταση «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που συνολικά απέσπασε τέσσερα βραβεία.

«Είμαι συγκινημένος γι’ αυτή την ιδιαίτερη τιμή. Ευτύχησα να είμαι μέλος μιας παράστασης με έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, που μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία. Σαν σκηνοθέτης κατόρθωσε να οργανώσει μία παράσταση με μέτρο, έμπνευση, ήθος, συνεπικουρούμενος από έναν πολυπληθή δυναμικό θίασο ηθοποιών και μια έξοχη μετάφραση», ανέφερε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και απευθυνόμενος στον συμπρωταγωνιστή του στην παράσταση, είπε: «Γιώργο Μοσχίδη, δεν σε ξέχασα, έχεις κομμάτι από αυτό το βραβείο».

Η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» κέρδισε για το εντυπωσιακό σκηνικό και τα κοστούμια εποχής του Γιώργου Πάτσα τα πρώτα βραβεία στις κατηγορίες της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας, ενώ ο ο Αλέκος Αναστασίου κέρδισε το 2ο βραβείο για την επιμέλεια των φωτισμών της παράστασης.

Από δύο βραβεία απέσπασαν οι παραστάσεις «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (3ο βραβείο παράστασης και 2ο βραβείο γυναικείου ρόλου για την Ελένη Ουζουνίδου), «Άμλετ» του Γιάννη Χουβαρδά (2ο βραβείο ανδρικού ρόλου για τον Χρήστο Λούλη, 2ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Δημοσθένη Γρίβα), «Κατερίνα» του Γιώργου Νανούρη (3ο βραβείο γυναικείου ρόλου για τη Λένα Παπαληγούρα και 3ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Λόλεκ), «Αγαπητή Ελένα» της Ελένης Σκότη (3ο βραβείο σκηνοθεσίας, 3ο βραβείο σκηνογραφίας για τον Γιώργο Χατζηνικολάου) και «Μελωδία της Ευτυχίας» της Θέμιδος Μαρσέλλου (2ο βραβείο σκηνογραφίας για τη Μαίρη Τσαγκάρη και 3ο βραβείο φωτισμών για την Κατερίνα Μαραγκουδάκη .

Αναλυτικά:

Παράσταση

1ο Βραβείο – Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο – Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

3ο Βραβείο – Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

Σκηνοθεσία

1ο Βραβείο – Δημήτρης Τάρλοου: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο – Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

3ο Βραβείο – Ελένη Σκότη: Αγαπητή Ελένα

Ανδρικός ρόλος

1ο Βραβείο – Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

2ο Βραβείο – Χρήστος Λούλης: ‘Αμλετ

3ο Βραβείο – Γιώργος Χρυσοστόμου: Λίλιομ

Γυναικείος ρόλος

1ο Βραβείο – Αλεξάνδρα Αϊδίνη: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο – Ελένη Ουζουνίδου: Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

3ο Βραβείο – Λένα Παπαληγούρα: Κατερίνα

Σκηνογραφία

1ο Βραβείο – Γιώργος Πάτσας: Σμύρνη μου αγαπημένη

2ο Βραβείο – Μαίρη Τσαγκάρη: Η μελωδία της ευτυχίας

3ο Βραβείο – Γιώργος Χατζηνικολάου: Αγαπητή Έλενα

Ενδυματολογία

1ο Βραβείο – Γιώργος Πάτσας: Σμύρνη μου αγαπημένη

2ο Βραβείο – Ελένη Μανωλοπούλου: Η μεγάλη χίμαιρα

3ο Βραβείο – Κλαιρ Μπρέσγουελ: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

Μουσική σύνθεση

1ο Βραβείο – Κατερίνα Πολέμη: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο – Δημοσθένης Γρίβας: ‘Αμλετ

3ο Βραβείο – Λόλεκ: Κατερίνα

Φωτισμός

1ο Βραβείο – Αλέκος Αναστασίου: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο – Αλέκος Αναστασίου: Σμύρνη μου αγαπημένη

3ο Βραβείο – Κατερίνα Μαραγκουδάκη: Η μελωδία της ευτυχίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.