Ο Γιος του Σαούλ, του Lazlo Nemes μια μεγάλη ταινία μετά από πολύ καιρό | 4,5/5 του Γιάννη Καραμπίτσου

o gios tou saoul poster
Ο Γιός του Σαούλ έρχεται από την Ουγγαρία του Μπέλα Ταρ και του Μίκλος Γιάντσο της μεγάλης παράδοσης στον καλλιτεχνικό κινηματογράφο, σε μια χώρα που κινηματογραφικά μοιάζει να ξεκινάει από το ασπρόμαυρο για να φτάσει στο έγχρωμο. Έρχεται από την Ουγγαρία όπου οι ιδέες σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της δεν είναι ότι καλύτερο έχουν παράγει οι άνθρωποι. Έρχεται σε μια εποχή που άνθρωποι, πρόσφυγες κατοικούν στα βάθη των θαλασσών , που δεν βρίσκονται τα πτώματά τους για να θαφτούν , με τον τρόπο και τις τελετές που η θρησκεία τους επιτάσσει. Σε μια εποχή που αεροπλάνα πέφτουν και χάνονται και οι άνθρωποι που ήσαν μέσα σε αυτά εξαϋλώνονται.

Λάσλο Νέμες Ο Γιός του Σαούλ (2015) τη Δευτέρα 30.4.2018 στις 20.00 με ελεύθερη είσοδο και συζήτηση στην Αλέκα

Σεμινάριο Πρακτικής Κινηματογράφου: Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Κινηματογραφικής Υποκριτικής,
Εικονοληψίας-Διεύθυνσης Φωτογραφίας και Μοντάζ:
Πρώτο Επίπεδο Αυτοτελές

Σεμινάριο Ιστορίας-Θεωρίας-Κριτικής Κινηματογράφου 2018

Ραντεβού στο cinema με τους μεγάλους δημιουργούς 2018 στο δήμο Ζωγράφου από 9 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2018 με ελεύθερη είσοδο

Στην εποχή της χειρότερης ηθικής, πολιτιστικής, οικονομικής , κοινωνικής κρίσης της ανθρωπότητας .

Ο Γιος του Σαούλ μας μεταφέρει στο Άουσβιτς σε μια εποχή που έμοιαζε το όριο της φρίκης να αγγίζει το ταβάνι, στάδιο μετά το οποίο θα έπρεπε να αρχίσουμε να κατεβαίνουμε. Η φρίκη όμως την εποχή του καπιταλισμού δεν έχει ταβάνι. Και το Άουσβιτς είναι πάλι εδώ πιο προχωρημένο, πιο εξελιγμένο.

Η εποχή του Άουσβιτς, η εποχή της εξαφάνισης των νεκρών είναι η δική μας εποχή και οι Sonderkommando είμαστε εμείς.

Ο Σαούλ χρειάζεται ένα γιο για να τον θάψει και ένα ραβίνο για να τον ψάλλει. Η εκτέλεση αυτής της αποστολής, που ο ίδιος θέτει στον εαυτό του γίνεται το νόημα της ζωής του. Ο ίδιος θέτει την αποστολή στον εαυτό του; της ζωής του;

Ενδιαφέρεσαι για τους νεκρούς, περισσότερο από τους ζωντανούς του λέει ένας από τους ήρωες της ταινίας , ένας άλλος Sonderkommando που μοιάζει να κατανοεί κάπως την αποστολή του, να την συμμερίζεται. Τον γλυτώνει από δύσκολες καταστάσεις, τον εξυπηρετεί να παλέψει την αποστολή του. Υποσκάπτει έτσι την εξέγερση που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτέλεση της αποστολής του βασικού ήρωα και η «υποστήριξή» της από τον άλλο Sonderkommando ; Έρχεται σε κόντρα το ειδικό που φαίνεται να εκφράζει η εκτέλεση της αποστολής, με το γενικό που φαίνεται να εκφράζει η προσπάθεια εξέγερσης και απόδρασης κάποιων από τους υπόλοιπους Sonderkommando; ενδεχόμενα. Αλλά ποιο είναι το ειδικό και ποιο το γενικό αληθινά;

Στις εποχές που ζούμε τις ζοφερές και που η ελπίδα φαίνεται να χάθηκε δια παντός, η τοποθέτηση των πραγμάτων εκεί που προσπαθούσαν να τα βάλουν οι ριζοσπαστικές απόψεις και πράξεις των τελευταίων αιώνων ζωής των ανθρώπων, η τόνωση του κύρους των πραγμάτων, μοιάζει επαναστατική πράξη. Ο Σαούλ, είτε το διαισθάνεται , είτε όχι, αναλαμβάνει να δώσει στους συνανθρώπους του και στον ίδιο τον εαυτό του λόγο ύπαρξης. Νόημα Ζωής. Και ποιος είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης; Μα η αξία της συνέχειας των ανθρώπων, η συνέχεια των πραγμάτων, η συνέχεια της ζωής. Αν οι άνθρωποι αμφισβητήσουν την αξία της συνέχειας των πραγμάτων, κάτι που συστηματικά κάνει ο καπιταλισμός τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να σωθεί, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οδηγεί την ανθρωπότητα μαθηματικά στο γκρεμό. Αφήνοντας τους ανθρώπους να πνίγονται στη Λαμπεντούζα, οδηγεί την ανθρωπότητα κυριολεκτικά και μεταφορικά στο γκρεμό. Η στάση των υπόλοιπων Sonderkommando που σχεδιάζουν την απόδρασή τους, κάτω από τις συνθήκες που πραγματοποιείται, μόνο σαν πράξη επιβίωσης μπορεί να εκληφθεί, δεν μπορεί να εκληφθεί ως επαναστατική πράξη. Ο Σαούλ διαλέγει ένα θάνατο (αν και ενδέχεται να έζησε) που συνεχίζει τη ζωή. Οι υπόλοιποι εξεγερμένοι Sonderkommando διαλέγουν μια ζωή (που άλλωστε η συντριπτική τους πλειοψηφία θα χάσει) που συνεχίζει το θάνατο.

Η τελευταία σκηνή της ταινίας με το παιδί που σκάει μύτη από μια χαραμάδα φωτός και η πράξη του Γερμανού στρατιώτη που του χαρίζει τη ζωή για να μεταφέρει στους υπόλοιπους ζωντανούς το ελπιδοφόρο χαμόγελο της αξίας της συνέχειας της ζωής που υπάρχει στο πρόσωπο του Σαούλ (ερμηνεία από συγγραφέα και ποιητή και όχι επαγγελματία ηθοποιό) επιβεβαιώνει , επισφραγίζει την ελπίδα. Ο Σαούλ, ο νεκρός γιος του και ο καινούριος του ζωντανός γιός, εξασφαλίζουν τη συνέχεια της ζωής και της ανθρωπιάς. Φίλε, Σύντροφε από την Ουγγαρία, ευχαριστούμε!!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.