ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.Α.Π.Ο.Ε. ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ : ζητάμε εσείς και το επιτελείο σας να παραιτηθείτε

aristeidis mpaltas

ΣΑΠΟΕ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ                                                                                                                                                   SAPOE

ASSOCIATION OF GREEK INDEPENDENT AUDIOVISUAL PRODUCERS

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

κ. Υπουργέ,

Προσφάτως στη Βουλή κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, δηλώσατε ότι «υπάρχει πολύ περισσότερος άρτος και λιγότερο θέαμα, γιατί προηγούνται η ανθρωπιστική καταστροφή, η φτώχεια, η υγεία, η παιδεία και άρα ο πολιτισμός οφείλει να μην διεκδικεί από τον προϋπολογισμό τα μέσα για να προχωρήσει».

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους από Φεβρουάριο του 2016

Επειδή, προφανώς, δεν έχετε σχέση με το αντικείμενο του Υπουργείου που αναλάβατε, οφείλουμε να σας θυμίσουμε ότι επί των ημερών σας, ως Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταργήθηκε ο βασικός πόρος για τη δημιουργία και «αυτοανάπτυξη» του Ελληνικού κινηματογράφου (ειδικός φόρος στα εισιτήρια) που δεν διεκδικούσε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εάν πραγματικά όμως σας ενδιέφερε ο πολιτισμός ως «πυλώνας για την παραγωγικότητα» θα εστιάζατε στα πραγματικά προβλήματα που βρήκατε αλλά και σε όσα «άθελα» σας δημιουργήσατε, θα είχατε παρουσιάσει κάποιο σχέδιο και δεν θα προσφέρατε εσείς και το επιτελείο σας «θέαμα», ασχολούμενος με τόσο πάθος με τις διοικήσεις εποπτευόμενων του Υπουργείου σας φορέων δίνοντας τροφή σε συνεχή δημοσιεύματα, σε ρόλο φυσικού δικαστή.

Φαίνεται όμως ότι το μόνο που σας απασχολεί είναι η «συστημική σταθερότητα» της εξουσίας σας σε κέντρα πολιτισμού και όχι η ουσία που είναι η ανάπτυξη και εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού.

Να σας πούμε όμως και για τον «άρτο» που στερείτε από τους πολιτιστικούς δημιουργούς. Το 50% του προϋπολογισμού μιας ταινίας πηγαίνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Με την πολιτική σας λοιπόν καταδικάζεται η παραγωγικότητα και ενοχοποιείται η επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι πολύ τολμηρός όποιος σκεφτεί να παράξει ταινία αφού είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει οικονομικά. Ως άλλοθι της πολιτικής σας, στο πρόσωπο του θα στοχοποιήσετε την επαγγελματική του κατηγορία, την οποία θα ρίξετε στιγματισμένη με απόλυτη μεθοδικότητα ως βορά στην κοινωνία που δοκιμάζεται στην οικονομική κρίση.

Δεν σας απασχόλησε να εφαρμόσετε το νόμο για την απόδοση του 1,5% από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την επένδυση του σε κινηματογραφικές ταινίες, ούτε πως θ’ αντικαταστήσετε τα 8.000.000 Ευρώ περίπου, αυτό το πενιχρό ποσό που αντιστοιχούσε στον ειδικό φόρο επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων και πήγαινε κάθε χρόνο στην «αυτοανάπτυξη» της κινηματογραφίας, με αντίστοιχο, απόλυτα αντικειμενικό σύστημα όπως αυτό που καταργήσατε, χωρίς να παρεμβαίνουν πρόσωπα διοίκησης και συμβούλια. «Οραματίζεστε» ξένες παραγωγές που θα έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι γι’ αυτές χρειάζεται Ελληνικό ενεργό ανθρώπινο δυναμικό επαγγελματιών και φυσικά ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο για το οποίο δεν έχετε κάνει τίποτα έως τώρα.

Δεν σας απασχόλησε πώς θα βρεθούν πόροι για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το χορό, εφαρμόζοντας στην πράξη κάποιο δικό σας πρωτότυπο δημιουργικό και παραγωγικό σχέδιο ή ευκολότερα, αντιγράφοντας κάποιο μοντέλο ευρωπαϊκής χώρας.

Με την πολιτική σας αυτοτροφοδοτείτε την ανθρωπιστική κρίση, η οποία για εσάς μάλλον έχει φιλοσοφική διάσταση, ενώ για εμάς είναι η πραγματικότητα.

Χορτάσαμε από το «θέαμα» σας. Δεν ζητάμε τον «άρτο» σας.

Το μόνο που ζητάμε είναι εσείς και το επιτελείο σας να παραιτηθείτε, γιατί ο «πολιτισμός» σας βλάπτει τον πολιτισμό και η άσκηση της πολιτικής σας παράγει πνευματική και οικονομική φτώχεια.

Το Δ.Σ. του ΣΑΠΟΕ

Ζαΐμη 27  106 82 ΑΘΗΝΑ    27 Zaimi str.    106 82 ATHENS

ΤΗΛ:  210 6833212, TEL:  +30 210 6833212

E-mail: info@sapoe.gr  URL: http://www.sapoe.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s