Ο Ολιβιέ Ντεκότ πρώην επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

Olivier Descotes
15 Ιανουαρίου 2016

Αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1η Μαρτίου 2016

Ο Γάλλος Ολιβιέ Ντεκότ είναι ο νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και διάδοχος του Άγγελου Δεληβορριά. 

Ο κ. Ντεκότ δήλωσε για την επιλογή του: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να αναλάβω τη διεύθυνση ενός μουσείου τόσο προβεβλημένου όσο το Μουσείο Μπενάκη και οφείλω ευγνωμοσύνη στη Διοικητική Επιτροπή που επέλεξε έναν Γάλλο να αναλάβει τη διεύθυνση αυτού του εθνικού θησαυρού. Το Μουσείο Μπενάκη διαθέτει εκπληκτικό καλλιτεχνικό και ανθρώπινο πλούτο. Είμαι πεπεισμένος ότι διαθέτει σημαντικές προοπτικές, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξή του τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός των συνόρων της, ώστε να καταστεί πρεσβευτής κάθε πτυχής τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής της Ελλάδας». Ο Ολιβιέ Ντεκότ γεννήθηκε το 1976 στη Λα Ροσέλ της Νοτιοδυτικής Γαλλίας. Είναι απόφοιτος της φημισμένης σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Έχει κάνει επίσης σπουδές Ιστορίας στη Σορβόννη και Μουσικολογίας στο Κέιμπριτζ, με ειδίκευση στο έργο Ρώσων συνθετών διαφωνούντων με το σοβιετικό καθεστώς. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χρημάτισε σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού Ζαν-Ζακ Εγιαγκόν. Εργάστηκε στον όμιλο Vivendi και στη συνέχεια έγινε μορφωτικός ακόλουθος στο διπλωματικό σώμα, με πρώτους σταθμούς τα ινστιτούτα της Ρώμης, του Μιλάνου και της Αθήνας. Είναι Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών και του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων.

Η ανακοίνωση της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη για την επιλογή του είναι η εξής:

«Εκ μέρους της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, έχω τη χαρά να ανακοινώσω το διορισμό του κυρίου Olivier Descotes (Ολιβιέ Ντεκότ), υπευθύνου καλλιτεχνικής δημιουργίας του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας, στη θέση του Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη.
Η συνεργασία αυτή, που θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2016, είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο, και η οποία προσέλκυσε 82 υποψηφιότητες, Ελλήνων και ξένων. Έχοντας εξασφαλίσει την αφιλοκερδή συνεργασία της Egon Zehnder, της πιο αποδεκτής εταιρείας διεθνώς για την αναζήτηση εξειδικευμένων στελεχών, στόχος όλων μας ήταν η επιλογή του νέου Διευθυντή να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα και με αποδεκτά από όλους κριτήρια, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα αναλάβει τη διεύθυνση του Μουσείου σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, το πρόσωπο που θα διασφαλίσει τη μελλοντική πορεία και ανάπτυξή του.
Γνωρίζουμε όλοι τη μοναδική, προσωπική συνεισφορά του Άγγελου Δεληβορριά στη σημερινή μορφή και αξία του Μουσείου Μπενάκη. Τη συνεισφορά που για πολλά χρόνια στηρίξαμε όλοι, τόσο η Διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι στο Μουσείο, με απόλυτη εμπιστοσύνη. Το Μουσείο Μπενάκη του οφείλει πάρα πολλά.
Η επιλογή του Olivier Descotes από την Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου ήταν ομόφωνη. Προήλθε αφενός από την επίγνωσή μας για τις ειδικές σημερινές ανάγκες του Ιδρύματος για ενδυνάμωση και εξωστρέφεια, και αφετέρου από την αποδεδειγμένη εμπειρία του ως επικεφαλής σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών. Είναι πεποίθηση όλων ότι θα διαδεχτεί τον Άγγελο Δεληβορριά με τον καλύτερο τρόπο, παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και αρκετό καιρό. Και είναι πεποίθηση όλων ότι ανάληψη εκ μέρους του της διεύθυνσης του Μουσείου θα αποφέρει πολύτιμους καρπούς για το Ίδρυμα.
Αιμιλία Γερουλάνου, Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.