Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2016 και Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους : Ανοιχτή ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Κυριακή 24.1.2016, 19.00

chaplin-gold-rush

 

Την Κυριακή 24.1.2016 στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση του Σεμιναρίου Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια).  Θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για την δομή και την ύλη του Σεμιναρίου, ποια είναι η στόχευση του, θα απαντηθούν τυχόν ερωτήσεις και θα λυθούν οι απορίες για τον τρόπο  και την μέθοδο δουλειάς που θα ακολουθηθεί. Επίσης θα εγγραφούν όσοι ακόμα δεν το έχουν πράξει (1/3 του κόστους ανά κατηγορία). Η παρουσίαση θα είναι σύντομη (δεν θα υπερβεί τα τρία τέταρτα) για αυτό παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι στην ώρα τους. 

[Θα ακολουθήσει ανοιχτό μάθημα – παρουσίαση την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 στις 16.00 ]

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016 | Έναρξη: Τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2016, το οποίο έχει διάρκεια 24 συναντήσεις και θα πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες (12 εβδομάδες, 72 ώρες διάρκεια).

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης και τον τρόπο που φτιάχνεται μια ιστορία με εικόνες και ήχους. Θα μάθουν να μετατρέπουν μια ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο και θα ανακαλύψουν τον τρόπο να το ντεκουπάρουν και προσεγγίζουν σκηνοθετικά. Ένα σενάριο για ταινία μικρού μήκους έως 5 λεπτά θα γυριστεί από τους συμμετέχοντες.

Στόχος του θεωρητικού αλλά κυρίως πρακτικού κινηματογραφικού σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την ιστορία και τη θεωρία του κινηματογράφου, το σενάριο, την διεύθυνση παραγωγής, την κινηματογραφική υποκριτική και φωτογραφία, την ηχοληψία, την σκηνογραφία και το μοντάζ και πως όλα αυτά συνιστούν την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Αυτό θα γίνει με προβολή και ανάλυση ταινιών μικρού μήκους και αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες μεγάλου μήκους, ασκήσεις σεναρίου και κινηματογραφικής υποκριτικής, θεατρικές πρόβες χωρίς κάμερα, πρόβες με κάμερα και γυρίσματα σκηνών επιλεγμένων από το συντονιστή του σεμιναρίου ή δημιουργημένων από τους συμμετέχοντες. Κάθε συμμετέχων θα σκηνοθετήσει μια σκηνή έχοντας ως ηθοποιούς και συνεργείο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τον τρόπο άρθρωσης της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μάθουν: να χειρίζονται και συνδυάζουν τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου, τις βασικές αρχές της Σκηνοθεσίας (Κανόνας του Άξονα, Κανόνας των 30 μοιρών κ.α.), τι είναι το κάδρο, το πλάνο, τα μεγέθη των πλάνων, το μονοπλάνο, οι γωνίες λήψης της κάμερας, οι κινήσεις της κάμερας, τι είναι τα ρακόρ και ποια η σημασία τους για την ταινία, τι είναι το φως και ποια η σημασία του σε μια ταινία, τι είναι οι φακοί και τα είδη των φακών της κάμερας, ποια η σημασία του ήχου στον κινηματογράφο, τι είναι το μοντάζ και ποια η σημασία του για τον ρυθμό μιας ταινίας. Θα αναλυθεί η μορφή και το ύφος των ταινιών των οποίων θα προβληθούν αποσπάσματα και θα δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στους συμμετέχοντες να καταλάβουν πως χτίζεται αυτό που αποκαλούμε σκηνοθετικό ύφος ή στυλ.

Θα διδαχτούν επίσης: ποιες είναι οι ειδικότητες σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο και ποιος είναι ο ρόλος του Σκηνοθέτη, του Σεναριογράφου, του Διευθυντή Παραγωγής, του Διευθυντή Φωτογραφίας, του Μοντέρ, του Ηχολήπτη και του Μπούμαν, του Σκηνογράφου, του Βοηθού Σκηνοθέτη, του Σκριπτ, του Μακιγιέρ και των υπόλοιπων ειδικοτήτων. Επίσης τα βήματα για την υλοποίηση μιας ταινίας: Σύλληψη ιδέας, σενάριο, επιλογή ηθοποιών, breakdown, ρεπεράζ, ντεκουπάζ, γύρισμα.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναλυτικές ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ θα έχουν πρόσβαση στην δανειστική Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη του Σχολείου του Σινεμά.

Δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις ή σχετικός εξοπλισμός.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, μοντέρ, κριτικός κινηματογράφου). Επιφανείς καλεσμένοι του κινηματογραφικού χώρου διάφορων ειδικοτήτων θα συνδράμουν με σύντομες, συνεκτικές και κατατοπιστικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις.

Τοποθεσία: Σχολείο του Σινεμά, Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια

Έναρξη: Αρχές Φεβρουαρίου 2016 (πρώτο δεκαήμερο)

Πρώτη ανοιχτή παρουσίαση: Κυριακή 24.1.2016 στις 19.00

Κόστος σεμιναρίου: 260€ | Έκπτωση για φοιτητές, για άνεργους , για σπουδαστές προηγούμενων ετών, για ζευγάρια, για συγγενείς, για μέλη πολιτιστικών ερασιτεχνικών ομάδων, για σπουδαστές δραματικών ή κινηματογραφικών σχολών, για εκπαιδευτικούς.

 

Στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση του Σχολείου του Σινεμά.

SEMINARIO SKINOTHESIAS 2015-2016 +

Συμπληρώστε οπωσδήποτε τη δήλωση ενδιαφέροντος για το σεμινάριο, δεν ισοδυναμεί με εγγραφή, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσετε προτεραιότητα για αυτό αφού οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2016 ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πληροφορίες–Εγγραφές: Τηλ.: 2130159816 , κιν: 6944143564, e-mail: schoolofcinemagr@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s