Η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας – 26.1.2016 – Αθήνα

soti neo vivlio

Οι Ιρανές καλλιτέχνιδες Katayoun Karami και Neda Razavipour, οι οποίες ζουν και εργάζονται στην Τεχεράνη, έρχονται για λίγο στην Αθήνα. Σήμερα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό, εγκαινιάζεται η κοινή τους έκθεση «The House of Sleep».

Το έργο τους σχετίζεται με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε εξ αρχής στον χώρο της πινακοθήκης.Για τη δημιουργία του εργάστηκαν επάνω στην επίκαιρη έννοια του «προσφυγικού» και του «πρόσφυγα». Το σπίτι και η γη είναι το κύριο θέμα, ενώ παράλληλα ασχολούνται με την ιδέα του νερού και του εδάφους, δύο κύριες προκλήσεις για τους πρόσφυγες.

Το σημείο εκκίνησης είναι η ιδέα και η απώλεια του σπιτιού σε συνδυασμό με τις ειδήσεις και τις πληροφορίες που καταφτάνουν από όλο τον κόσμο για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα και την ανασφάλεια για τα οποία οι Ελληνες πλέον πρέπει να αγωνίζονται. Παράλληλα θα παρουσιαστούν έργα από προηγούμενες δουλειές τους. (Διάρκεια έως 8/4, Κοκκώνη 15, Ψυχικό, τηλ. 210 6717097).

Η ποίηση από την πλευρά του αναγνώστη |
• Διάλεξη του Βρετανού καθηγητή, συγγραφέα και εκδότη Michael Schmidt στη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κολεγίου DEREE, στις 6 μ.μ., με θέμα «Η ποίηση από την πλευρά του αναγνώστη».

O διακεκριμένος Βρετανός καθηγητής, συγγραφέας και εκδότης Michael Schmidt δίνει διάλεξη με θέμα «Home is so sad. The Reader’s Part». Με αφετηρία το ποίημα «Home is so sad», του Φίλπ Λάρκιν, ο ομιλητής θα επιχειρήσει να εντοπίσει τη δύναμη της ποίησης ως μέσο εκφραστικό, όχι μόνο του δημιουργού, αλλά και του αναγνώστη. Μέσα από ένα ταξίδι στον κόσμο της αρχαίας και της σύγχρονης ποίησης, θα αναλύσει το είδος εκείνο της ποίησης στο οποίο ο αναγνώστης εμπλέκεται δημιουργικά.

Στις 18.00 στη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος Derre, Γραβιάς 6, τηλ. 210 6660408.

Το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου

Σήμερα στις 19.30 τα Public Συντάγματος και οι εκδόσεις Πατάκη φιλοξενούν τη Σώτη Τριανταφύλλου και το νέο της βιβλίο με τίτλο «Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση: Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία».

Θα μιλήσουν ο Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και ο Ιωάννης Θ. Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στο τέλος θα υπάρξει συζήτηση με το κοινό.

Τα ερωτήματα του Πλάτωνα στη σκηνή

Η Oμάδα «HΘΩ» παρουσιάζει την παράσταση «Ιων», σε σκηνοθεσία της Λένας Φιλίπποβα. Πρόκειται για τη σκηνική μεταφορά του γνωστού διαλόγου του Πλάτωνα με θέμα την καλλιτεχνική και ποιητική έμπνευση. Τα ερωτήματα που ερευνώνται και αναπτύσσονται είναι καίρια και διαχρονικά. Το ταλέντο του ερμηνευτή-ραψωδού οφείλεται σε θεία έμπνευση; Είναι δώρο της Μούσας ή είναι αποτέλεσμα τεχνικής και γνώσης;

Τι σχέση έχει η ποίηση με τη λογική; Αλήθεια, τι θα έλεγε άραγε ο Σωκράτης αν περιδιαβαίνοντας στην Αθήνα του 2016 παρακολουθούσε τους σύγχρονους ραψωδούς-ηθοποιούς; Κατέχουν την τέχνη του διαλόγου; Τους ενδιαφέρει η ένθεη έμπνευση; Ερμηνεύουν: Μαρίτα Τζατζαδάκη, Βίκη Σκορδαλή, Λάμπρος Παπαγεωργίου. (Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.00 στο Θέατρο 104 στο Open Space, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 210 3455020 έως τις 19 Απριλίου).

Ένας Ιταλός στο Μέγαρο | • «Ο Μπαχ αλλιώς» στο Μέγαρο Μουσικής, στις 8.30 μ.μ. Με τον Luca Ciarla.

Ένα αναπάντεχο αφιέρωμα στον Μπαχ παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής ο Ιταλός Λούκα Τσιάρλα. Πρωτότυπες διασκευές έργων του μεγάλου συνθέτη μαζί με δικές του συνθέσεις του Βίλα Λόμπος και του Αστορ Πιατσόλα σε ένα ρεσιτάλ που ξαφνιάζει. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 20.30. Ζώνη Α: € 20).

• Μουσική παράσταση στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α) στις 9.30 μ.μ. με το σχήμα «Usurum ζωντανοί», οι οποίοι ακουμπούν για πρώτη φορά στον ακουστικό χωρίς ενίσχυση ήχο.

• Δεύτερη παράταση , μέχρι τις 8 Μαρτίου, παίρνει η επιτυχημένη παράσταση που σκηνοθετεί η Σοφία Μαραθάκη «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», που παρουσιάζεται στο θέατρο «104» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ.

• Μια συζήτηση του Κώστα Καζαμιάκη με τον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό σήμερα στον «Ιανό» (Σταδίου 24) στις 6 μ.μ. Τίτλος της εκδήλωσης «Παραλληλισμοί – Ιδιες μορφές με διαφορετικό περιεχόμενο». Ο Αλέκος Φασιανός στο τέλος της ομιλίας θα ανεβάσει ολιγόλεπτο θέατρο σκιών.

• Έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο» μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ».

• Η παράσταση του Στάθη Λιβαθινού «Ο γάμος του Φίγκαρο», το φημισμένο έργο του Πιερ Μπομαρσέ, παρατείνεται στο Μέγαρο Μουσικής μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 8.30 μ.μ., Κυριακή στις 7 μ.μ.

• «Τρίτες Παράλληλες» και σήμερα στο Θέατρο «Πόρτα» (Μεσογείων 59) με το συγκρότημα Kobane Quintet το νέο μουσικό project του Τηλέμαχου Μούσα και της Νάσιας Γκόφα. Στις 9.15 μ.μ.

• Αφιέρωμα στον Ρέιμοντ Κάρβερ στον Πολυχώρο των εκδόσεων «Μεταίχμιο» (Ιπποκράτους 118) στις 8 μ.μ. Θα μιλήσουν: Χρ. Κυθρεώτης, Γιώργος – Ικαρος Μπαμπασάκης, Νίκος Ξένιος.

ΟΜΙΛΙΑ «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ: ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ»

26 Ιανουαρίου 2016 | Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών >  Ζωγράφου
Ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Χριστιανίδης θα δώσει διάλεξη την Τρίτη, 26/1/2016, στις 19:00, στο Τμήμα ΜΙΘΕ (αίθουσα Α, δίπλα στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο), με θέμα: «Οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Άραβες και η Ιστορία των Μαθηματικών: Διαμάχες για την πρώιμη ιστορία της άλγεβρας».

Περίληψη:
Για τον ρόλο του Διοφάντου (περ. 300 μ.Χ.) στην ιστορία των Μαθηματικών εγείρονται δύο κύρια ερωτήματα, τα οποία έχουν συζητηθεί εκτενώς τόσο από τους μαθηματικούς (στο απώτερο παρελθόν) όσο και από τους ιστορικούς των Μαθηματικών (στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και σήμερα). Το πρώτο αφορά στην ορθή κατανόηση της μαθηματικής πρακτικής του Διοφάντου· το δεύτερο αφορά στην αναγνώριση της μαθηματικής παράδοσης στην οποία εγγράφεται ιστορικά αυτή η πρακτική. Από την εποχή του μεσαιωνικού Ισλάμ και κατόπιν στη διάρκεια της Αναγέννησης και των Πρώιμων Νεότερων Χρόνων υπήρχε συναίνεση μεταξύ των μαθηματικών ως προς τον αλγεβρικό χαρακτήρα του έργου του Διοφάντου, και τούτο παρά το ότι ο όρος «άλγεβρα» εισήχθη στη μαθηματική ορολογία πέντε αιώνες μετά τον Διόφαντο. Έτσι, ήδη από τον Μεσαίωνα, το έργο του Διοφάντου αναγνωριζόταν από τους μαθηματικούς ως έργο άλγεβρας avant la lettre. Η συναίνεση αυτή διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αι., αυτή τη φορά μεταξύ των ιστορικών των Μαθηματικών.

Είναι σημαντικό, όμως, να σημειωθεί ότι, χαρακτηρίζοντας το έργο του Διοφάντου ως αλγεβρικό, οι μαθηματικοί του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, και των Πρώιμων Νεότερων Χρόνων, από τη μία πλευρά, και οι ιστορικοί των μαθηματικών του 19ου και του 20ού αι., από την άλλη, δεν εκκινούν από την ίδια κατανόηση της άλγεβρας. Οι μαθηματικοί εκείνοι κατανοούσαν την άλγεβρα, και συνακόλουθα χαρακτήριζαν αναλόγως το έργο του Διοφάντου, με την προ-μοντέρνα σημασία του όρου. Αντίθετα, οι νεότεροι ιστορικοί των Μαθηματικών εκκινούν στις προσεγγίσεις τους από μία μάλλον ασαφή και απλοϊκή κατανόηση της νεότερης άλγεβρας και γι’ αυτό οι ερμηνείες τους για τον Διόφαντο είναι συχνά εκτεθειμένες σε αναχρονισμό. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο, τις τελευταίες δεκαετίες, αμφισβητούνται από μερικούς κύκλους της νεότερης ιστοριογραφίας των Μαθηματικών τα συμπεράσματα της παραδοσιακής ιστοριογραφίας για τον Διόφαντο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μια σειρά σύγχρονοι ιστορικοί των Αραβικών Μαθηματικών, οι οποίοι επίσης αρνούνται τον αλγεβρικό χαρακτήρα του έργου του Διοφάντου και υποστηρίζουν ότι η άλγεβρα είναι μια επιστήμη που γεννήθηκε στο Ισλάμ· ορισμένοι μάλιστα φτάνουν μέχρι του σημείου να θεωρούν ότι η άλγεβρα ήταν καρπός του ισλαμικού χαρακτήρα της μεσαιωνικής ισλαμικής κοινωνίας. Στην ομιλία θα συζητηθούν κριτικά όλες αυτές οι απόψεις και θα υποστηριχθεί η ορθότητα της παραδοσιακής αλγεβρικής ερμηνείας του έργου του Διοφάντου, ενταγμένη όμως σε ένα τελείως νέο πλαίσιο ιδεών. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών > Γουδή – Ζωγράφου
Διεύθυνση:
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, ώρα: 19:00

Είσοδος ελεύθερη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.