Στα 103 έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος

despotopoylos

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

07.02.2016

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 103 ετών, έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος.

Είχε γεννηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 1913 στη Σμύρνη και μετά τη Μικρασιαστική Καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Με σπουδές νομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έγινε διδάκτορας, ενώ εξελέγη καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο πανεπιστήμιο Νανσί στη Γαλλία.

Αγωνιστής και αντιστασιακός από τις τάξεις του ΕΑΜ, του οποίου υπήρξε ηγετικό στέλεχος, το 1945 ανέλαβε την προεδρία του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 1947 να απολυθεί από την θέση του στο πανεπιστήμιο και να εκτοπιστεί στη Μακρόνησο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1950.

Από νεαρή ηλικία συνδέθηκε με στενή φιλία με τους Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Κωνσταντίνο Τσάτσο και Γεώργιο Καρτάλη.

Το 1989 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Ζολώτα. Έχει τιμηθεί πάμπολλες φορές για το έργο του.

Το 1984 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας το 1993 ανέλαβε πρόεδρος.

Επίσης υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και όπως σειράς ξένων ακαδημιών. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 βιβλία ιστορικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. Εξαίρετα τα έργα του για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, καθώς και όσα πραγματεύονται σύγχρονα μείζονα προβλήματα, σχετικά με τους κινδύνους για την επιβίωση του ελληνικού έθνους ή και της ανθρωπότητας.

Το 1990 είχε προταθεί προτάθηκε από τον Ενιαίο Συνασπισμό (όπου μετείχε και το ΚΚΕ) για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συλλυπητήρια από τον ΠτΔ

«Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική εθνική μας κληρονομιά», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του Κ. Δεσποτόπουλου, επισημαίνοντας ότι υπήρξε κορυφαίος πνευματικός ταγός της εποχής μας, με διεθνή και, κυρίως, ευρωπαϊκή ακτινοβολία.

«Γνήσιος εκπρόσωπος και εκφραστής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος υπηρέτησε, με απαράμιλλη συνέπεια και με παράδειγμα τον ίδιο τον βίο του, τις βασικές του σύγχρονες παρακαταθήκες, ήτοι τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος.

Έφυγε ο κορυφαίος των γραμμάτων

Συμμετείχε στον πόλεμο του ’40, στην αντίσταση με το ΕΑΜ και κρατήθηκε τρία χρόνια στη Μακρόνησο

08.02.2016

Συντάκτης: Γιώργος Πετρόπουλος

Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών. Γεννημένος στη Σμύρνη, έζησε την Καταστροφή, μεγάλωσε στον Βύρωνα, σπούδασε Νομικά και συνδέθηκε με σημαντικούς διανοούμενους

Εφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών η μεγαλύτερη φυσιογνωμία της επιστήμης και των γραμμάτων, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Στην καταγωγή ήταν Μικρασιάτης και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Σμύρνη όπου και γεννήθηκε 8 Φεβρουαρίου 1913. Ηταν από τους ελάχιστους επιζώντες που είχαν μνήμες από τον μικρασιατικό ελληνισμό, τη Σμύρνη και την καταστροφή της.

Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήρθε στην Αθήνα και μεγάλωσε στις προσφυγικές γειτονιές του Βύρωνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Δικαίου και κατόπιν έγινε υφηγητής.

Έφεδρος ανθυπολοχαγός

Στον Μεσοπόλεμο συνδέθηκε πολύ στενά με κορυφαίους διανοούμενους και πολιτικούς της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Γεώργιος Καρτάλης, ο Οδυσσέας Ελύτης κ.ά.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο πήρε μέρος πολεμώντας στη Μακεδονία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός ενώ στη διάρκεια της Κατοχής αγωνίστηκε από τις τάξεις του ΕΑΜ. Το 1945 αναδείχθηκε πρόεδρος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων με αποτέλεσμα το 1947 να διωχθεί από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και να εξοριστεί στη Μακρόνησο όπου έζησε όλη τη φρίκη αυτού του ελληνικού Νταχάου από το οποίο απολύθηκε το 1950.

Στη διάρκεια της χούντας έφυγε στη Γαλλία όπου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νancy. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975 και εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής Φιλοσοφίας στην Πάντειο, όπου δίδαξε μέχρι το 1981 που συνταξιοδοτήθηκε. Το 1984 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1993 έγινε πρόεδρός της.

Με την πολιτική ο Κ. Δεσποτόπουλος είχε μια ιδιάζουσα σχέση. Αν και ο ίδιος ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος κρατούσε πάντοτε από την, επισήμως, ενεργό πολιτική- αυτή δηλαδή που συνδέεται με κόμματα και παρατάξεις- αποστάσεις ασφαλείας. Το 1989 στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα και στη συνέχεια το 1990 στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας.

Επίσης ο ενιαίος Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, το 1990, τον πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Η Νέα Πολιτική», πέρσι τέτοια εποχή, είχε πει:

Επειδή είμαι και καθηγητής της Πολιτικής Φιλοσοφίας, αποφάσισα να μην είμαι με κανένα κόμμα. Να είμαι ουδέτερος και όσο μπορώ συμφιλιωτικός. Μου πρότεινε η Αριστερά να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να το θέλω. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ ούτε από την Αριστερά και τη Δεξιά καμία ανάδειξη και κανένα αξίωμα. Ήθελα να μείνω απ’ έξω και να συμβουλεύω και ιδίως να μειώνω τις αδιαλλαξίες.

Στην εργογραφία του συγκαταλέγονται πλήθος άρθρων σε ελληνικά και ξένα έντυπα, ενώ έχει συγγράψει πάνω από 40 βιβλία και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20. Η απώλειά του κάνει την Ελλάδα πνευματικά φτωχότερη.

http://www.efsyn.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: