Ο Βασιλιάς και το πουλί (1980) του Πολ Γκριμό ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών

le-roi-et-l-oiseau

Μεταφορά του παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η βοσκοπούλα και ο καπνοδοχοκαθαριστής» αποτελεί και η σπάνια αυτή ταινία κινούμενων σχεδίων που παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό και σχεδόν εκτός κυκλοφορίας.
Η υπόθεση του έργου: Ο Κάρολος ο Πέντε και Τρία Οκτώ και Οκτώ Δεκάξι κυβερνάει τυραννικά το βασίλειο της Τακικαρδίας. Κακομεταχειρίζεται την οικογένεια ενός πουλιού με πολύχρωμα φτερά, που είναι εξαίρετος ομιλητής και ο αφηγητής της ιστορίας μας. Δίνει διαταγή να εξαφανίζονται μέσα σε καταπακτές όλοι όσοι δεν του αρέσουν. Κάποια νύχτα στο δωμάτιο του βασιλιά, τρεις πίνακες -το πορτρέτο και άλλα δύο της γοητευτικής βοσκοπούλας και του μικρού καπνοδοχοκαθαριστή – σαλεύουν και ζωντανεύουν.

μην χάσετε την προβολή της ταινίας στην Αλέκα το Σάββατο στις 18.00 με ελεύθερη είσοδο 

Η ταινία, προϊόν μακρόχρονης και επίπονης προετοιμασίας, είναι ένα πραγματικό αριστούργημα κινούμενων σχεδίων. Οι διάλογοι, που διακρίνονται για το χιούμορ, την ειρωνεία, αλλά και τη σωστή τους κλιμάκωση, είναι γραμμένοι από τον κορυφαίο Γάλλο ποιητή Ζακ Πρεβέρ. Είναι ένα αληθινό ποίημα για την ελευθερία, για τον έρωτα, για την εξουσία, για την τεχνολογία. Με οικουμενικό μήνυμα την καταγγελία της τυραννίας και τη γενναία υπεράσπιση των καταπιεσμένων.

Σε μια εποχή που μας κατακλύζει το ανούσιο θέαμα-σκουπίδι, μια τέτοια  ταινία αποτελεί ανάσα ποιότητας και ευαισθησίας…

o vasilias kai to pouli 02

Στο Βασιλιάς και το Πουλί ο θεατής παρακολουθεί μια οπτική πανδαισία. Η φινέτσα και κομψότητα της γραφικής σχεδίασης, η ομορφιά των εντυπωσιακών ντεκόρ, η αρμονία των χρωμάτων, η ειρωνία των διαλόγων, το χιούμορ των πολλών γκαγκ, η τέλεια συνύπαρξη μουσικής και εικόνας- όλα συνηγορούν για ένα διαμάντι του κινούμενου σχεδίου παγκόσμια. (Γιάννης Βασιλειάδης, ANIMATION,  Ιστορία και Αιαθητική του Κινούμενου Σχεδίου).

Ο Βασιλιάς και το Πουλί ήταν από τις πρώτες ταινίες αληθινού κινούμενου σχεδίου που είδα. Έπαιξε ρόλο στο να αγαπήσω το καλλιτεχνικό κινούμενο σχέδιο, το κινούμενο σχέδιο του δημιουργού, και από τότε δεν το έχω αποχωριστεί ποτέ. Συνηθίζω να λέω στα μαθήματά μου ότι θα ήθελα αποκλειστικά μια ζωή για να μελετώ απολαμβάνω και δημιουργώ κινούμενο σχέδιο. Ο Βασιλιάς και το Πουλί είναι μια ταινία που όλοι οφείλουν να δουν και να ξαναδούν. Η αισθητική απόλαυση που προσφέρει είναι κολοσσιαία.  (Γιάννης Καραμπίτσος)

le-roi-et-loiseau-1980-paul-grimault-photo 7

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ

Πρόκειται για ένα αριστούργημα κινουμένων σχεδίων. Ένα αναρχικό ποίημα για την ελευθερία. Για τον έρωτα, για την εξουσία, για την τεχνολογία. Με χιούμορ, θυμηδία και χλεύη, έξυπνο και σπινθηροβόλο, ανατρεπτικό και ποιοτικό. Με σωστή κλιμάκωση, έξυπνους διαλόγους, ωραία μουσική. Σκηνοθεσία του Πολ Γκριμό, σενάριο του γνωστού Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ και του σκηνοθέτη Γκριμό. Το έργο κυκλοφορούσε και σε βιντεοταινία σε μια θαυμάσια προσαρμογή στα ελληνικά (υπεύθυνη μεταγλωττισμού και προσαρμογής διαλόγων η Δήμητρα Δημητριάδου). Λοιπόν, αυτή η σπάνια ταινία κινουμένων σχεδίων, μια από τις καλύτερες που έχουν γυριστεί ποτέ στον πλανήτη μας, παραμένει άγνωστη και εκτός κυκλοφορίας. Και ενώ η κάθε εύπεπτη ταινία του Γουόλντ Ντίσνευ βρίσκεται παντού, σε περίπτερα και καταστήματα σε όλες τις χώρες της Γης, ακόμη και σε μπακάλικα σε χωριουδάκια (οι Αμερικανοί φαίνεται είναι κυρίαρχοι στο θέμα της διανομής και διακίνησης των προϊόντων τους) δεν υπάρχει αντίτυπο της ταινίας Ο Βασιλιάς και το πουλί (σε βιντεοταινία ή σε συμπαγή δίσκο) για να την ανακαλύψουν και οι νέες γενιές και να την απολαύσουν ξανά οι μεγάλοi.

Σάββας Παύλου

https://savvaspavlou.wordpress.com/

le-roi-et-loiseau-1980-paul-grimault-photo 1

Ο Κάρολος ο Πέντε και Τρία Οκτώ και Οκτώ ∆εκάξι κυβερνάει τυραννικά το βασίλειο της Τακικαρδίας. Κακομεταχειρίζεται την οικογένεια του Πουλιού –εξαιρετικού ομιλητή με πολύχρωμα φτερά, και αφηγητή της ιστορίας μας– και δίνει διαταγή να εξαφανίζονται μέσα σε καταπακτές όλοι όσοι δεν του αρέσουν. Κάποια νύχτα στο δωμάτιο του Βασιλιά, τρεις πίνακες –το πορτρέτο του και άλλα δυο, της γοητευτικής Βοσκοπούλας και ενός Μικρού Καπνοδοχοκαθαριστή– σαλεύουν και ζωντανεύουν…

«Le Roi et L’Oisseau» («Ο Βασιλιάς και το Πουλί»), το παραδοσιακό, κλασικό, υπέροχο κινούμενο σχέδιο του Πολ Γκριμό. Ο Γκριμό σε συνεργασία με τον ποιητή Ζακ Πρεβέρ ξεκίνησαν το 1948 την περιπέτεια να ζωντανέψουν το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Η Βοσκοπούλα και ο Καπνοδοχοκαθαριστής» (αρχικός τίτλος της ταινίας), όμως η παραγωγή σταμάτησε, η ταινία κυκλοφόρησε μισή και χωρίς την έγκριση των δημιουργών. Το 1980 (μετά από αγώνα μου έδωσαν οι Γκριμό και Πρεβέρ για τα δικαιώματα στις δεκαετίες του 60 και 70) η ταινία ολοκληρώθηκε κι έκανε την πρεμιέρα της με τον αλλαγμένο τίτλο «Ο Βασιλιάς και το Πουλί». Σήμερα θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Γαλλικού animation και δημιουργοί όπως ο Χαγιάο Μιγιαζάκι την έχουν αναφέρει στις επιρροές τους.

le-roi-et-loiseau-1980-paul-grimault-photo 4

Ο βασιλιάς και το πουλί
Εναλλακτικοί τίτλοι: LE ROI ET L’ OISEAU / THE KING AND THE MOCKINGBIRD

Πρόκειται για μια καταπληκτική γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων, η παραγωγή της οποίας ξεκίνησε στη δεκαετία του ’50 και ολοκληρώθηκε το 1980. Μια ταινία για μικρούς αλλά και μεγάλους. Ξεχωρίζουν το ιδιαίτερο σκίτσο και η υπέροχη μουσική της. Ο Κάρολος ο Πέντε και Τρία Οκτώ και Οκτώ ∆εκάξι κυβερνάει τυραννικά το βασίλειο της Τακικαρδίας…
Κακομεταχειρίζεται την οικογένεια του Πουλιού –εξαιρετικού ομιλητή με πολύχρωμα φτερά, και αφηγητή της ιστορίας μας–
και δίνει διαταγή να εξαφανίζονται μέσα σε καταπακτές όλοι όσοι δεν του αρέσουν.
Κάποια νύχτα στο δωμάτιο του Βασιλιά, τρεις πίνακες
–το πορτρέτο του και άλλα δυο, της γοητευτικής Βοσκοπούλας
και ενός Μικρού Καπνοδοχοκαθαριστή– σαλεύουν και ζωντανεύουν…

Advertisement

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.