Ορκισμένη Παρθένα (1915) σκηνοθεσία Λάουρα Μπισπούρι | αναλυτική παρουσίαση, trailer, που παίζεται, συνοπτική κριτική, σημείωμα της σκηνοθέτιδας

Sworn_Virgin_Poster_GREEK

Υπόθεση: Η Χάνα Ντόντα, κορίτσι ακόμα, ξεφεύγει από το πεπρωμένο της να γίνει σύζυγος και υπηρέτρια – ένα μέλλον που επιβάλλεται σε όλες τις γυναίκες στα απομακρυσμένα χωριά της Αλβανίας. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του θείου της, η Χάνα επικαλείται τον παλιό εθιμικό νόμο Κανούν και δίνει όρκο αιώνιας παρθενίας για να μπορέσει να κρατήσει όπλο και να ζήσει ελεύθερα όπως οι άνδρες. Για τους χωρικούς, η Χάνα γίνεται «ορκισμένη παρθένα» και παίρνει το όνομα Μαρκ.

Ωστόσο, μια ανησυχία υπάρχει πάντα κάτω από την ανδρική της περιβολή. Χρόνια αργότερα, τα δυσθεώρητα αλβανικά βουνά και η επιλογή της μοιάζουν πλέον με φυλακή. Ο Μαρκ αποφασίζει να ξεκινήσει για ένα ταξίδι που ανέβαλλε εδώ και χρόνια. Ταξιδεύει στην Ιταλία, διασχίζοντας τα σύνορα πολλών διαφορετικών κόσμων: αυτά που χωρίζουν την Αλβανία από την Ιταλία, το παρελθόν από το παρόν, το αρσενικό από το θηλυκό.

Ο Μαρκ θα ξεκινήσει σταδιακά να νιώθει τον ίλιγγο τού να ανακαλύπτεις το σώμα σου, του να αγγίζεις άλλα σώματα. Βρίσκει στοργικούς, τρυφερούς ανθρώπους που η ζωή τής είχε στερήσει, και αφήνεται στην απρόσμενη προοπτική ενός έρωτα που ο Κανούν της είχε αρνηθεί.

O Μαρκ ξανά-ανακαλύπτει τη Χάνα, συναρμολογώντας και πάλι μαζί τις δύο ψυχές που έχουν ζήσει τόσα χρόνια μέσα στο σώμα του. Έτσι, θα ξαναγεννηθεί ως ένας νέος, ελεύθερος και ολοκληρωμένος άνθρωπος.

[Έξοδος: 7/4/2016]

Η ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2015

Η AMA FILMS ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΛΑΟΥΡΑ ΜΠΙΣΠΟΥΡΙ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΠΑ ΡΟΡΒΑΚΕΡ («ΕΙΜΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ»)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνοπτική κριτική (Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα  3/5)

Μια αφοπλιστική Άλμπα Ρορβάκερ («Πεινασμένες Καρδιές», «Τα Θαύματα», «Ωραία Κοιμωμένη») χαρίζει βάθος, ειλικρίνεια και μετρημένο συναίσθημα σε ένα μινιμαλιστικό οδοιπορικό πάνω στη σεξουαλική ενηλικίωση και την αναζήτηση ταυτότητας. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του περσινού φεστιβάλ Βερολίνου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ορκισμένες παρθένες

Το δικαίωμα για μια γυναίκα να δηλωθεί ως άντρας, να συμπεριφέρεται σαν άντρας και να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα του άντρα, όπως ορίζει το έθιμο του Κανούν αποκλειστικά για τους άντρες, είναι αναγνωρισμένο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το φαινόμενο έχει αρχίσει εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια.

Υπάρχουν ακόμα λίγες περιπτώσεις ακόμη σήμερα: περίπου 100 περιπτώσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στις περιοχές κοντά στο Αλβανικά σύνορα. Το φαινόμενο αυτό στο παρελθόν υπήρχε επίσης στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία.

Υποτίθεται ότι η γυναίκα είναι παρθένα, και, κατά συνέπεια, η αλλαγή αυτή γίνεται ώστε να φθάσει στη σεξουαλική ωριμότητά της. Απαιτείται πλήρη αποχή από τη σεξουαλική ζωή, ένας βασικός λόγος για τον οποίον αυτές οι γυναίκες («burrnesh») έχουν ορκιστεί παρθένες («virgjinat e bitume»). Αυτές οι γυναίκες ντύνονται σαν άνδρες, καθώς τα αντρικά ρούχα θεωρούνται ως ένα στοιχείο που νομιμοποιεί τον όρκο αλλαγής που δίνουν, ενώ παραδοσιακά γίνεται μια τελετή από 12 άνδρες του χωριού της γυναίκας. Μετά την ορκωμοσία, η παρθένος έχει καθημερινά ανδρική συμπεριφορά. Παίρνει το όνομα ενός άντρα, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει όπλο, καπνίζει και να πίνει με τους άντρες σε χώρους όπου δεν επιτρέπονται οι γυναίκες. Επίσης αποκτά το δικαίωμα να πωλήσει, να αγοράσει και διαχειριστεί την περιουσία της και μπορεί ακόμη και να λάβει μέρος στον πόλεμο ή σε βεντέτες μεταξύ των φυλών. Έχει ίσα δικαιώματα με τους άντρες, αλλά ποτέ δεν μπορεί να παντρευτεί ή να έχει σχέσεις με κανέναν από τα δύο φύλα.

Κανούν

O Κανούν είναι το πιο σημαντικό δίκαιο – νόμος όλων των παραδόσεων των αλβανικών φυλών. Για αιώνες ο Κανούν έχει ρύθμιζε την κοινωνική ζωή στην Αλβανία, ιδίως στις απομακρυσμένες βόρειες περιοχές (και στο Κοσσυφοπέδιο, στην ΠΓΔΜ και στο Μαυροβούνιο). Το δίκαιο αυτό ασχολείται τόσο με αστικές όσο και με ποινικές υποθέσεις και ρυθμίζει διάφορες πτυχές της ζωής: οικογένεια, γάμο, συμφωνίες, εργασία, περιουσία, εγκλήματα για την τιμή, και αποζημίωση για τις ζημιές. Σύμφωνα με τον Κανούν, η βεντέτα που σχετίζεται με την απόλυτη αφοσίωση μεταξύ των μελών της οικογένειας, είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός Αλβανού «έντιμου ανθρώπου». Ο Κανούν είναι κατηγορηματικός: «Σύμφωνα με τον νόμο, σε διαφορετική περίπτωση, ο άνθρωπος αυτός θεωρείται νεκρός». Επιπλέον, «δεν μπορεί να αντικατασταθεί το αίμα με πρόστιμο και η τιμή δεν μπορεί να αποκατασταθεί, ακόμη, και με χρηματική αποζημίωση». Επιπλέον, «αν ο άντρας κάνει έκκληση για δικαιοσύνη τότε παίρνει τον νόμο στα χέρια του». Η αίσθηση της οικογένειας είναι πολύ ισχυρή, ένα οικογενειακό σύστημα πατριαρχικού τύπου κυριαρχεί στον Κανούν: μια μεγάλη οικογένεια με τον πρωτότοκο γιο ως επικεφαλής. Παραδοσιακά, η ζωή της γυναίκας εξαρτάται από τους άντρες. Ο Κανούν αναφέρεται στις γυναίκες ως «ένα ον, κατασκευασμένο για να αντέξει το οικογενειακό βάρος και την εργασία». Οι γυναίκες έχουν ελάχιστη ισχύ στην λήψη αποφάσεων και δύναμη. Δεν μπορούν να έχουν περιουσία, και δεν συμμετέχουν στις βεντέτες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Λάουρα Μπισπούρι
Σενάριο: Φραντσέσκα Μανιέρι, Λάουρα Μπισπούρι (βασισμένο στο μυθιστόρημα «Ορκισμένη παρθένα» της Ελβίρα Ντόουνς)
Φωτογραφία: Βλάντα Ράντοβιτς
Μοντάζ: Καρλότα Κριστιάνι, Τζάκοπο Κουάντρι
Μουσική: Νάντο Ντι Κόσιμο
Παίζουν οι: Άλμπα Ρορβάκερ, Φλόνια Κοντέλι, Λαρς Έιντινγκερ, Λούαν Τζάχα, Μπρούνο Σλάκου, Ίλιρε Σελάι
Παραγωγοί: Μάρτα Ντοντσέλι, Γκρεγκόριο Παονέζα, Μαουρίτσιο Τότι, Αλεσάντρο Ουζάι, Νταν Βέσλερ, Μίκαελ Βέμπερ, Βιόλα Φίγκεν, Σαμπίνα Κόντρα, Ρόμπερτ Μπούντινα
Είδος: Δράμα
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Αλβανία, Κόσοβο, Γαλλία
Γλώσσα: Αλβανικά, Ιταλικά
Έτος Παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 84΄
Διανομή: ΑΜΑ Films

ΦΕΣΤΙΒΑΛ | ΒΡΑΒΕΙΑ | ΔΙΑΝΟΜΗ

56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015

Βιογραφικό Λάουρα Μπισμπούρι

H Λάουρα Μπισπούρι, σκηνοθέτις ιταλικής καταγωγής, έλαβε πτυχίο κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και στη συνέχεια επιλέχθηκε για να παρακολουθήσει τη Σχολή Σκηνοθεσίας και Παραγωγής Fandango Lab Workshop.

Η μικρού μήκους ταινία της Passing Time κέρδισε το βραβείο David Donatello (τα «ιταλικά Όσκαρ») Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας του 2010. Η μικρού μήκους ταινία της Biondina βραβεύτηκε το 2011 με το Βραβείο των Ιταλών κριτικών κινηματογράφου, το Nastro d’ Argento, ως «ανερχόμενο ταλέντο της χρονιάς».

Η ταινία «Ορκισμένη παρθένα» είναι η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία.

Φιλμογραφία

2010 Passing Time (μμ)
2011 Biondina (μμ)
2015 Vergine giurata/Sworn Virgin

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σύμβολο μιας παγκόσμιας συνθήκης

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Ελβίρα Nτόουνς. Πάλεψα για να κάνω αυτήν την ταινία, ωθούμενη από μια μεγάλη αγάπη για τον χαρακτήρα της Χάνα / Mαρκ, και από το αίσθημα της ευθύνης για την Ιστορία, κυρίως γι’ αυτό που αισθάνθηκα σχετικά με τη γυναικεία ελευθερία και τον κόσμο. Από την αρχή, ήμουν συνεπαρμένη από την ιστορία και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της ηρωίδας, το κοινωνικό θέμα που πραγματεύεται και ειδικά για την απομονωμένη γεωγραφική της θέση. Ωστόσο, ήμουν σίγουρος ότι όλο αυτό θα μπορούσε να αγγίξει πολύ ευρύτερα και παγκόσμια θέματα. Η Ορκισμένη παρθένα αγγίζει μερικές πτυχές του αλβανικού πολιτισμού, ιδίως εκείνων της ζωής του χωριού στα απομακρυσμένα βόρεια βουνά: ο Κανούν είναι ο παραδοσιακός νόμος του αίματος, για την τιμή, την εκδίκηση, τους ρόλους των γυναικών, την οικογένεια, τις φυλές. Όλα αυτά τα θέματα έχουν σπάνια μεταφερθεί στον κινηματογράφο και γι’ αυτό το επέλεξα ως ένα σύμβολο της γενικότερης κατάστασης.

Παγωμένο σώμα

Αυτή είναι μια ταινία για το σώμα, το παγωμένο σώμα. Ένα σώμα που δεν μπορεί να είναι ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό. Η ιταλική πτυχή του χαρακτήρα μου ήταν πάντα για μένα μια αργή και προοδευτική απόψυξη του σώματός μου. Ο Mαρκ φοβάται, αλλά και έχει περιέργεια. Ψάχνει, πειραματίζεται, ανοίγεται και στη συνέχεια κλείνεται και πάλι. Τότε, τέλος, ο ίδιος ελευθερώνει τον εαυτό του σιγά-σιγά. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι ότι στο τέλος της ταινίας, ο Mαρκ δεν είναι μόνο Χάνα και πάλι, αλλά περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές του εαυτού του. Στην τελική σκηνή στο μπαρ, θα μπορούσα να είχα βάλει την Χάνα να φορά ψηλά τακούνια ή μια φούστα, αλλά θα φαινόταν ψεύτικο. Δεν θα ήθελα να είχα την αίσθηση ότι προδίδει τον Mαρκ. Ήθελα να εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τον Mαρκ, αλλά επίσης να δουν και κάποια διακριτικά φυσικά ίχνη του ταξιδιού που έχει κάνει.

Τα βουνά των καταραμένων

Γυρίσαμε τα βουνά της Βόρειας Αλβανίας, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Είναι γνωστά σαν τα βουνά των καταραμένων, επειδή είναι δύσβατα και μυστηριώδη. Φτάσαμε σε αδιέξοδο στα βουνά. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν κάποια μικρά χωριά, στην πραγματικότητα είναι χτισμένα από μερικά διάσπαρτα σπίτια, χωρίς κανενός είδους κέντρου. Διαθέτουν ένα τραχύ και βραχώδες έδαφος, όπως ακριβώς και η νοοτροπία τους. Τι άλλο θα περιμένατε από μια τόσο απομονωμένη περιοχή; O Kανούν είναι αρκετά ριζωμένος σε αυτήν. Τα πλησιέστερα καταστήματα είναι μία ώρα με το αυτοκίνητο. Οι περισσότεροι χωρικοί δεν έχουν καν ένα αυτοκίνητο, απλώς περπατούν. Υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Προσπαθήσαμε να γίνουμε γνωστοί στους χωρικούς σιγά-σιγά, βήμα-βήμα. Επειδή εμπλέκονται πολλοί χωρικοί στην ιστορία, αν δεν το κάναμε θα είχαμε πολλά προβλήματα, με τις συνθήκες εργασίας να μην είναι καθόλου εύκολες.

Αγάπη σημαίνει θάνατος

Επισκέφθηκα αυτά τα βουνά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ταινίας. Έχουν «φιλοξενήσει» ορκισμένες παρθένες πολύ διαφορετικών ηλικιών. Μία από αυτές ήταν μόλις 35 ετών. Ήταν πολύ σκληρή και είπε τα πράγματα όπως «αγάπη σημαίνει θάνατος για μένα». Όλες έχουν διαφορετικούς λόγους για την επιλογή τους να γίνουν ορκισμένες παρθένες. Οι ιστορίες τους είναι πολύ διαφορετικές, αλλά αυτό που είναι ίδιο είναι ότι έκαναν την επιλογή στην εφηβεία τους, με σχετική συνείδηση. Οι περισσότερες από αυτές είναι άλλης εποχής και το φαινόμενο αυτό εξαφανίζεται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορκισμένες παρθένες που ζουν απομονωμένες σε αυτά τα βουνά. Υπάρχουν δύο στιγμές στην ταινία, όπου εμφανίζεται μία πραγματική παρθένα.

Αμοιβαίο βαρύ παρελθόν

Η σχέση μεταξύ της Χάνα και της Λίλα είναι ένας σημαντικός άξονας στην ταινία. Έχουν μια ζεστή σχέση, που έχει ένα αμοιβαίο βαρύ παρελθόν. Το βλέπουμε αυτό αμέσως, τότε σιγά-σιγά καταλαβαίνουμε γιατί. Η Χάνα / Mαρκ διαταράσσει την ισορροπία του σπιτιού της Λίλα. Αυτό συμβαίνει απ’ όταν είναι παιδιά, όταν η Χάνα γίνεται η αγαπημένη κόρη του πατέρα της Λίλα. Ο Mαρκ αναστατώνει το σπίτι της Λίλα όταν φτάνει στην Ιταλία χωρίς να έχει ένα μέρος για να μείνει. Η Λίλα είναι η αγάπη της ζωής του Μάρκου, μια αδελφή ψυχή, ένα σημείο καταφυγής. Νομίζω ότι συναντήθηκα με κάθε αλβανικής καταγωγής και του Κοσσυφοπεδίου ηθοποιό αυτής της ηλικιακής ομάδας. Από τη στιγμή που γνώρισα την Flonja Kodheli, όλες οι αμφιβολίες μου εξαφανίστηκαν. Νομίζω ότι και η Alba Rohrwacher εργάστηκε καταπληκτικά μαζί της, και μαζί τους θα μπόρεσα να πετύχω όλα αυτά που ήθελα.

Οι νεαρές Λίλα και Χάνα

Τα δύο κορίτσια από την Αλβανία που παίζουν τη Λίλα και τη Hana ήταν ένα δώρο της περιοχής. Αυτές είναι αδελφές που πραγματικά ζουν σε αυτά τα βουνά. Όταν έκανα προσκοπισμό, πήρα μια φωτογραφία από κάποιους που στέκονται μπροστά από ένα σπίτι. Το επόμενο καλοκαίρι, πήγα πίσω και τους βρήκα να στέκονται ακριβώς στην ίδια θέση. Πήρα μια άλλη φωτογραφία από αυτούς. H σύγκριση με τη
φωτογραφία των κοριτσιών αυτών μου έκανε αμέσως εντύπωση, είχαν απίστευτη ομοιότητα. Δουλεύοντας μαζί τους δεν ήταν εύκολο, κυρίως λόγω της γλώσσας. Έπρεπε κάποιος να είναι σε θέση να μεταφράζει τη διάλεκτό τους, αλλά στο τέλος, ιδιαίτερα με τη μικρή Χάνα, κατάφερα να επικοινωνώ απευθείας. Εγώ ακόμα δεν ξέρω πώς, αλλά το έκανα. Είναι ένα πολύ συναισθηματικό κορίτσι, και τα έδωσε όλα στην ταινία. Μου αρέσει να δουλεύω με τους εφήβους, αλλά και αυτή τη φορά είχα μια πραγματικά μεγάλη εμπειρία.

Η Άλμπα Ρορβάκερ ως Χάνα / Μαρκ

Έχω αναπτύξει μια σχεδόν συμβιωτική σχέση με την Alba Rohrwacher. Από την αρχή ένιωσα μια ισχυρή εγγύτητα με αυτήν. Δεν ήταν η Λόρα και κ Alba, ήμασταν ο Mαρκ. Ήμουν σίγουρη ότι η Alba ήταν ιδανική για το ρόλο από την πρώτη κιόλας στιγμή που άρχισα να γράφω το σενάριο. Την έπεισα να γίνει ένας άνθρωπος, να μιλήσει αλβανικά, να εγκαταλείψει τόσα πολλά πράγματα. Όταν μπήκε σε αυτή την περιπέτεια, έδωσε όλον τον εαυτό της. Το πιο όμορφο πράγμα για μένα είναι ότι πραγματικά αγαπούσε αυτόν τον χαρακτήρα όσο τον έγραφα. Την ήθελα να αφαιρέσει τα στρώματα του εαυτού της σε αναζήτηση της καρδιάς του χαρακτήρα της ταινίας. Είχαμε ένα πολύ διασκεδαστικό χρονικό περιθώριο όπου πειραματιζόταν με χοντροκομμένες αντρικές συμπεριφορές. Ένα σημείο που μας διασκέδασε και μας έμαθε συγχρόνως.

Μεταμορφώνοντας την Άλμπα

Ήθελα να σκληρύνει τη φυσική της εμφάνιση η Alba. Κάναμε τα μαλλιά και τα μάτια της πιο σκούρα. Η εξεύρεση του σωστού χτενίσματος δεν ήταν εύκολη. Δεν ήθελα κάτι πολύ προβλέψιμο, σαν ένα ξυρισμένο κεφάλι ή στρατιωτικού τύπου. Στο τέλος η εμφάνιση που επιλέξαμε φαινόταν για μένα πολύ αλβανική και δεν είναι προφανής. Τότε αποφασίσαμε ότι πρέπει να εργαστεί πολύ στο σώμα. Η συμφωνία με την Άλμπα ήταν ότι θα φορούσε τα ρούχα του Μαρκ, επίσης. Κι ότι θα την συμβούλευε για το φαγητό, το ποτό και τον ύπνο όπως θα έκανε ο ίδιος. Το σώμα, η στάση του σώματος, τα πόδια – τίποτα δεν θα μπορούσε να κάνει αυτήν σαν τον Μαρκ. Μετά την ταινία, που και οι δύο είχαν την αίσθηση ότι ο Μακ ήταν ακόμα «ζωντανός», είπε
«Τι θα αλλαγή κάνουμε σήμερα;». Η μεταμόρφωση της Alba σε Mαρκ ήταν ένα απίστευτο ταξίδι και για τις δυο μας.

Αναγκαστικά κατακερματισμένη

Η ταινία έχει τρεις περιόδους: το παρόν, το παρελθόν τους ως τα παιδιά και το παρελθόν όταν βρίσκονται γύρω 20. Επέλεξα αυτή τη μη-γραμμική δομή, επειδή θέλησα να δημιουργήσω ένα συναισθηματικό κρεσέντο και ήθελα να είναι πιο κοντά στον περίπλοκο χαρακτήρα της ηρωίδας. Ήξερα ότι εντέλει η δομή της ταινίας δεν θα
είναι εύκολη, αλλά ήλπιζα ότι θα ήταν ενδιαφέρουσα και εργάστηκα για αυτό ξεκινώντας από το σενάριο. Ήμουν πεπεισμένη ότι μια γραμμική αφήγηση δεν θα με βοηθήσει να αποκαλύψω τα επίπεδα της ψυχής της Χάνα / Mαρκ. Ο χαρακτήρας της στην πραγματικότητα πηγαίνει εμπρός και πίσω στο παρελθόν της, επίσης στο παρόν, και πρέπει να περνάει από το παρελθόν της και πάλι να αισθάνεται ελεύθερη. Για την Αλβανία υπάρχει πάντα μια αίσθηση νοσταλγίας. Αυτό είναι εμφανές στο τέλος, όταν η Χάνα και η Λίλα τραγουδούν ένα παλιό Αλβανικό τραγούδι. Η Αλβανία είναι η γη που αγαπούν, αλλά και στην οποία δεν μπορούν να παραμείνουν. Με μια γραμμική δομή θα είχα ίσως χάσει αυτή τη νοσταλγία. Παρά το γεγονός ότι η ιστορία είναι απαραίτητα
κατακερματισμένη, επέλεξα να έχει η Χάνα / Μαρκ να περάσει μέσα από αυτόν τον χώρο και τον χρόνο ταξιδιού.

Πάθος για την Αλβανία

Δεν είχα καμία σχέση με την Αλβανία, μέχρι που άρχισα να δουλεύω αυτό το έργο. Όταν αποφάσισα να κάνω αυτήν την ταινία, άρχισα να διεισδύω στον αλβανικό κόσμο με διαφορετικούς τρόπους. Έγινε ένα είδος υγιούς εμμονής για εμένα. Έκανα Αλβανούς φίλους, ξοδεύοντας χρόνο μαζί τους, μιλώντας για όσα με απασχολούν. Τότε διάβασα Αλβανική λογοτεχνία και ποίηση, μελέτησα τον Κανούν. Έχω τεκμηριωμένη άποψη για όλα αυτά, με φωτογραφίες, βίντεο, άρχιζα να ακούω αλβανική μουσική. Κατέληξα να αναπτύσσω μια σταθερή άποψη και προτρέπω να επισκεφθείτε τη χώρα. Από τη στιγμή που ήμουν μακριά από την Αλβανία για πάρα πολύ καιρό, άρχισα να αισθάνομαι άσχημα και ένιωσα την επείγουσα ανάγκη να πάω πίσω. Έχω αναπτύξει πραγματικά ένα πάθος για την Αλβανία, μια χώρα η οποία είναι γεμάτη από αντιφάσεις, αλλά κερδίζει άξια μια θέση στην καρδιά μας. Τουλάχιστον το έκανε σε μένα, και εγώ πάντα ένιωθα μεγάλη ικανοποίηση όταν ήμουν εκεί. Νομίζω ότι αυτή η βαθιά αγάπη επέστρεψε σε μένα: κατά τη διάρκεια της ταινίας, αυτά τα βουνά
μου έδωσαν το όμορφο δώρο του χιονιού που είχα ονειρευτεί!

Πού παίζεται

ΚΕΝΤΡΟ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Ιντεάλ
Πανεπιστημίου 46 (στάση ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
2103826720
DOLBY DIG
Δευτ. € 5,00, Τρ., Τετ. € 6,00. Πέμ.-Κυρ. € 7,50. Προβολές 3D € 7,50. Φοιτ., άνεργοι & άνω των 65 € 6,00. ΑμεΑ € 4,00.
Πέμ.-Τετ.: 20.15/ 22.15

ΠΑΓΚΡΑΤΙ
Πτι-Παλαι
Ριζάρη 24, Παγκράτι
2107253915
DOLBY
€ 6,50

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: