Γερμανίδα βρήκε το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι μετά από 108 χρόνια

boukali sti thalassa

Δημοσιεύθηκε: 21/04/2016

Η Marianne Winkler ήταν σε διακοπές στο νησί Amrum της Γερμανίας τον περασμένο Απρίλιο όταν σκόνταψε πάνω σε ένα παλιό μπουκάλι που περιείχε κάποιο μήνυμα και είχε ξεβράσει η θάλασσα.

«Είναι μεγάλη χαρά όταν κάποιος βρίσκει ένα μήνυμα σε ένα μπουκάλι» είπε ένας συνταξιούχος εργαζόμενος ταχυδρομείου στην τοπική ιστοσελίδα Amrum News. «Από πού προέρχεται, ποιος το έγραψε και πόσο καιρό έχει να ταξιδέψει με ανέμους, κύματα και ρεύματα;»

Το μπουκάλι έπλεε στη θάλασσα για περισσότερα από 108 χρόνια. Αυτή την εβδομάδα, το Guinness World Records επιβεβαίωσε ότι η ανακάλυψή της Winkler ήταν το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι που βρέθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το μπουκάλι πέταξε στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας ο βιολόγος George Parker Bidder, στις 30 Νοεμβρίου 1906. Ήταν ένα από τα περισσότερα από τα 1.000 τέτοια μπουκάλια που ο ερευνητής πέταξε στη θάλασσα με σκοπό να ερευνήσει τα ρεύματα των ωκεανών.

Μέσα στο μπουκάλι ήταν μια καρτ-ποστάλ με ένα μήνυμα γραμμένο στα αγγλικά, γερμανικά και ολλανδικά. Ο αποστολέας ζητούσε από τον οιονδήποτε παραλήπτη να επιστρέψει την κάρτα στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών του Πλίμουθ, με το ζευγάρι των συνταξιούχων Γερμανών να ανταποκρίνεται και να στέλνει μέσω ταχυδρομείου την κάρτα στη Μεγάλη Βρετανία.

card postal me odigies gia bukali

Η Winkler, η οποία δεν είχε ιδέα για το πόσο παλιό είναι το μπουκάλι που ανακάλυψε, ακολούθησε τις οδηγίες και έστειλε την καρτ-ποστάλ στο διεθνούς φήμης ινστιτούτο του Πλίμουθ.

Ο Bidder είχε υποσχεθεί αμοιβή ένα σελίνι σε όποιον θα ανακάλυπτε τα μπουκάλια του.Οι υπεύθυνοι του ινστιτούτου στο Πλίμουθ φρόντισαν μέσω του eBay να βρουν ένα σελίνι και να ανταμείψουν την Γερμανίδα συνταξιούχο.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost.

The Huffington Post | Dominique Mosbergen

http://www.huffingtonpost.gr/

George Parker Bidder Image MBA archive

Γιατί οι ωκεανολόγοι χαίρονται όταν βρίσκουν μπουκάλια με σημειώματα στη θάλασσα

26/04/2016 SOCIAL DIGEST

Του Simon Boxall, ωκεανολόγου στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον

Το πιο παλιό μπουκάλι με μήνυμα στη θάλασσα που έχει ξεβραστεί, βρέθηκε πριν λίγο καιρό σε ένα νησί της Γερμανίας, στο Amrum. Ήταν ένα από τα 390 μπουκάλια που είχε βάλει στον ωκεανό ο επιστήμονας Τζωρτζ Μπάιντερ τον Αύγουστο του 1906. Σε αυτά τα 110 χρόνια που το μπουκάλι ταξίδευε, έκανε μόνο μερικές εκαντοντάδες μίλια. Αλλά ο Μπάιντερ είχε ανακαλύψει κάτι: τέτοια μηνύματα ήταν και είναι ζωτικής σημασίας για τους επιστήμονες, που προσπαθούν να καταλάβουν τους κύκλους και τη συμπεριφορά της κυκλοφορίας του νερού στον ωκεανό.

Ο Μπάιντερ ήταν ένας διαπρεπής θαλάσσιος βιολόγος που εργάστηκε σε όλη την υδρόγειο και επικεντρώθηκε κυρίως στα σφουγγάρια. Όσο ήταν στον Σύλλογο Θαλάσσιων Βιολόγων στο Πλύμουθ, στη νότιοδυτική ακτή της Αγγλίας, άρχισε να ενδιαφέρεται για την κατανόηση των κινήσεων των ζώων που τρέφονται στον βυθό και έτσι τελειοποίησε το κόλπο με το μπουκάλι που κάθιζε ακριβώς πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας, και απαλά αναπήδηδούσε μαζί με τα βαθύτερα ρεύματα του ωκεανού.

Οι φιάλες είτε μαζεύονταν από μηχανότρατες, είτε τελικά έβρισκαν τον δρόμο τους προς την ακτή. Έδιναν μια ένδειξη των προτύπων ροής και ο Μπάιντερ κατάφερε να αποδείξει μια θεωρία ότι οι τροφοδότες του βυθού προτιμούν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα.
Οι Ωκεανογράφοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις μεθόδους για πολλά χρόνια για τη μελέτη της ροής, και η επιστροφή σε αυτά τα μηνύματα με το μπουκάλι είναι εκπληκτικά καλή. Οι επιστήμονες στηρίζονται στις ανακαλύψεις από τον κόσμο(συνήθως ξεβράζονται στις παραλίες) και καταγράφουν την τελική τους θέση. Για να ενθαρρύνει τους παρατηρητές να αναφέρουν ότι βρήκαν τα μπουκάλια, ο Μπάιντερ τους είχε υποσχεθεί το αστρονομικό ποσό τότε, ένα σελίνι – που αυτός που βρήκε το μπουκάλι έλαβε από το MBA περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα.

Mr Bidders Bottom Bottle

Ένα από τα μπουκάλια του Μπάιντερ. MBA archive

Χιλιάδες μηνύματα με μπουκάλια, που περιέχουν σημειώματα με φωτογραφίες, μέχρι συνταγές για κέικ, πετάγονται στη θάλασσα για να ξεκινήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι, κάτι που έχει μια ρομαντική διάσταση. Πολλά ξεβράζονται λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, άλλα κάνουν πολύ πιο μακρινό ταξίδι.

Συνήθως κάθε μήνα λαμβάνω τηλεφωνήματα για τέτοιου είδους ανακαλύψεις, Μια φορά έριξα εγώ ο ίδιος 1.000 τέτοια μπουκάλια στο Αγγλικό κανάλι, στο Isle of Wight. Περίπου 400 ξαναγύρισαν, δίνοντας ανεκτίμητες πληροφορίες για την γενικότερη ροή στην περιοχή, που αργότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη της μόλυνσης στις ακτές μας.

Παρόλα αυτά, οι γνώσεις μας σήμερα για τους ωκεανούς είναι αρκετά ανεπτυγμένες και τα σποραδικά μπουκάλια που αφήνουν πολίτες, σπάνια μας λένε κάτι νέο. Δεν υπάρχουν πια μυστήρια για να ανακαλυφθούν.

Παρόλα αυτά, τυχαίες διαρροές μπορούν να βοηθήσουν την επιστήμη των ωκεανών. Το 1992, ένα δοχείο από πλαστικά παιχνίδια μπάνιου έσπασε στην περιοχή του Ειρηνικού στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας και 29.000 πλαστικές πάπιες, χελώνες, κάστορες και βατράχια βγήκαν ελεύθερα στον ωκεανό. Από τότε έχουν μελετηθεί από τον Curtis Ebbesmeyer, έναν συνταξιούχο ωκεανογράφο από το Σιάτλ. Η άφιξή τους στις παραλίες γύρω από τον Ειρηνικό και, πιο πρόσφατα, στην ακτή του Ατλαντικού στον Καναδά επέτρεψαν στους επιστήμονες να καταλάβουν περισσότερα για το λεγόμενο «σκουπιδο- μπάλωμα» του Ειρηνικού και πώς το νερό ρέει μέσα από το στενό Βερίγγειο Πορθμό και τελικά στο Βόρειο Ατλαντικό.

Υπήρξε μια αναταραχή πριν μερικά χρόνια, καθώς κίτρινες πλαστικές πάπιες άρχισαν να εμφανίζονται σε βρετανικές και γαλλικές ακτές – αλλά όταν τις επιθεώρησα πιο στενά, κατέληξα ότι μάλλον ήταν μακρινά ξαδέλφια των παπιών του Ειρηνικού, πιθανότατα είχαν πέσει από κάποιον αγώνα πάπιας από καουτσούκ σε ποτάμι της περιοχής.

Με δεδομένο το πόσο πολύ διαρκεί το πλαστικό στο περιβάλλον, υπάρχει κάθε λόγος να περιμένετε τις πλαστικές πάπιες να βρουν τελικά το δρόμο τους σε μια παραλία κοντά σας, όπου κι αν ζειτε. Αυτό που δείχνουν αυτές οι πάπιες δείχνουν είναι ότι, με τον καιρό, όλα τα ωκεάνια νερά συνδέονται ακόμα και το νερό που βρέθηκε 6 χιλιόμετρα κάτω από μια τάφρο του Ειρηνικού, με την πάροδο πολλών εκατοντάδων χρόνων, φτάνει στις ακτές της Σκωτίας ή της Βραζιλίας.

Οι επιστήμονες ακόμα χρησιμοποιούν τη μέθοδο των μπουκαλιών με μηνύματα, παρόλο που είναι πλέον πιο εξελιγμένα αυτά που χρησιμοποιούν, και πιο ακριβά.

Σήμερα, υπάρχει ένα δίκτυο με πάνω από 3,800 “Argo floats”, που μπορούν να προσαρμόσουν την πλευστότητα τους προκειμένου να ταξιδέψουν σε οποιοδήποτε βάθος του ωκεανού. Όχι μόνο δεν πάνε με τη ροή, αλλά συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη θερμοκρασία, την αλατότητα, το οξυγόνο και ακόμη και τα επίπεδα του φυτοπλαγκτόν των ωκεανών. Για να αναφέρουν τη θέση τους και να διαβιβάσουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει, κάθε πέντε- δέκα μέρες ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας, πριν ξαναβυθιστούν στους ωκεανούς για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Με αρκετή ενέργεια για να αντέξουν περισσότερα από τρία χρόνια, αυτά τα ρομποτικά μηνύματα σε μπουκάλι μας δίνουν λεπτομέρειες που πραγματικά διευρύνουν την κατανόηση των ωκεανών και την κλιματική αλλαγή. Το δίκτυο Argo είναι παγκόσμιο – οι σημαδούρες έχουν αναπτυχθεί από σχεδόν όλους τους ωκεανούς και οι πληροφορίες είναι σε ανοικτή πρόσβαση, με ένα νέο app για να προσθέτει τα δεδομένα στο Google Earth.

Έτσι τώρα μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε την εύρεση μηνυμάτων από τον ωκεανό στους υπολογιστές μας χωρίς να χρειάζεται να χτενίζουμε τις παραλίες, χάνοντας όμως την υγιή αύρα της θάλασσας – και εγώ, ως ωκεανογράφος, ποτέ δεν θα ήθελα να την χάσετε.  

http://www.hitandrun.gr/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.