Ο Αλαίν Μπαντιού στην Αθήνα για δυο ομιλίες

Alain Badiou

Στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει δυο ομιλίες, θα βρεθεί αμέσως μετά το Πάσχα ο Γάλλος φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού. Η πρώτη ομιλία του θα γίνει την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016, ώρα 7.00 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα « Τι είναι η πολιτική σήμερα ; »

Ο Alain Badiou, ομότιμος καθηγητής στην École normale supérieure, επιστρέφει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονη σκέψη», που εστιάζει στην επανεξέταση της πολιτικής. Η πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο του στοχασμού του Alain Badiou αλλά και της ζωής του ως αγωνιστή. Από τους φιλοσόφους που η πολιτική τους σκέψη προκαλεί πολύ στις μέρες μας, ο Alain Badiou ορίζει την πολιτική ως «διαδικασία αλήθειας» και «συνθήκη φιλοσοφίας».

Τη στιγμή που μιλάμε για την παρακμή του Κράτους-Έθνους, για την αποπολιτικοποίηση της μάζας, για την υποχώρηση της πολιτικής μπροστά στην οικονομία, πώς κρίνει ο Alain Badiou τη σημερινή πολιτική κατάσταση; Το 2007 έδωσε έναν δυναμικό ορισμό της πολιτικής: «Η συλλογική οργανωμένη δράση, η οποία ακολουθεί κάποιες αρχές και έχει ως στόχο να αναπτύξει μέσα στην πραγματικότητα τις συνέπειες μιας καινούριας δυνατότητας που καταστέλλεται από το κατεστημένο». Το ερώτημα ποιά μπορεί να είναι η βάση για την ανανέωση μιας πολιτικής της χειραφέτησης παραμένει καυτό και επίκαιρο.

Την εισαγωγή θα κάνει ο Δημήτρης Βεργέτης, ψυχαναλυτής, διευθυντής του περιοδικού αληthεια.

Η δεύτερη, το Σάββατο 7 Μαΐου , ώρα 7.30 μ.μ., στη Νομική Σχολή Αθήνας με θέμα «Η εγκληματική πολιτική της Ευρώπης των κλειστών συνόρων και της άρνησης της καθολικότητας».

Την εκδήλωση οργανώνουν το περιοδικό αληthεια , η Ανοιχτή Πρωτοβουλία για το Προσφυγικό Μέτωπο και η ΑΡΕΝ Νομικής

Από τους σημαντικότερους εν ζωή στοχαστές και τους σπουδαιότερους Γάλλους φιλοσόφους της δεκαετίας του ’60 ο Αλαίν Μπαντιού έρχεται στην Αθήνα, όπου το Σάββατο 7 Μαΐου στις 7.30 θα μιλήσει στη Νομική Σχολή της Αθήνας (αίθουσα 10, Νέο Κτήριο) με θέμα «Η εγκληματική πολιτική της Ευρώπης των κλειστών συνόρων και της άρνησης της καθολικότητας».
Ο Γάλλος Φιλόσοφος και καθηγητής στο European Graduate School, πρώην κάτοχος της έδρας της Φιλοσοφίας στην Εcole Normale Supérieure (ENS), έλαβε ενεργό μέρος στο κίνημα του Μάη του ’68 και το σύγχρονο έργο του αντλεί από την επαναστατική αυτή εμπειρία, την οποία επεξεργάζεται και εξελίσσει μέχρι σήμερα.
Για το προσφυγικό ζήτημα είχε μιλήσει και στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 25 Ιανουαρίου 2014, στη διάλεξη που είχε δώσει και τότε στη Νομική Σχολή, λίγες ημέρες μετά τον τραγικό πνιγμό 12 Αφγανών και Σύρων μεταναστών στο Φαρμακονήσι.
Την εκδήλωση οργανώνουν το περιοδικό αληthεια, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία για το Προσφυγικό Μέτωπο και η ΑΡΕΝ Νομική.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.