Νύχτα Ιδεών: Ήθος και Ηθική Ανάγκη για στοχασμό και ανταλλαγή | 27.05.2016, 19.00΄- 03.00΄ | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

nyxta ideon

Νύχτα Ιδεών: Ήθος και Ηθική
Ανάγκη για στοχασμό και ανταλλαγή
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

27.05.2016, 19.00΄- 03.00΄ | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Μετά την επιτυχία που γνώρισαν οι δύο πρώτες νύχτες της φιλοσοφίας, αφιερωμένες στον Λόγο και κατόπιν στον Βίο, το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεχίζει αυτή την πρωτοβουλία έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός κοινού ιδιαίτερα ανοιχτού στα μεγάλα ερωτήματα του καιρού μας.

Πώς να αντιδρούμε απέναντι στις επιταχυνόμενες μεταβολές του κόσμου μας, στις νέες μορφές βίας, στις περιβαλλοντικές απειλές, στις εκούσιες ή επιβεβλημένες μετακινήσεις πληθυσμών;

Πώς αντιλαμβανόμαστε τις ανατροπές που φέρνουν οι πλέον εξελιγμένες τεχνικές από τον χώρο της γενετικής, της ιατρικής, της βιολογίας;

Οµιλητές:

Aπό γαλλικής πλευράς:
Lazare Benaroyo, Ali Benmakhlouf, Alison Bouffet, Dominique Combe, Cécile Degiovanni, Claire Marin, Marc Mézard, Corine Pelluchon,Philippe Petit, Yannaï Plettener, Frédéric Salin, Didier Sicard, Isabelle Siffert, Frédéric Worms, Nathalie Zaccaï-Reyner

Βιογραφικά των Γάλλων ομιλητών

Lazare Benaroyo

O Benaroyo Lazare είναι καθηγητής Ηθικής και Φιλοσοφίας της Ιατρικής στην Σχολή Βιολογίας και Ιατρικής (FBM) του Πανεπιστημίου της Λωζάννης και επικεφαλής ιατρός του τμήματος της Ηθικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης (CHUV). Eίναι επίσης πρόεδρος της Διεπιστημονικής Πλατφόρμας Ηθικής (Ethos) του Πανεπιστημίου της Λωζάννης. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην Ηθική της Ιατρικής, ιδίως στην μελέτη της βάσης της ηθικής ευθύνης στην Ιατρική, στα μεθοδολογικά διακυβεύματα της κλινικής ηθικής, στην παιδαγωγική της ιατρικής ηθικής καθώς και στο πεδίο της επιστημολογίας και της φιλοσοφίας των επιστημών.

Ali Benmakhlouf

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Est Créteil Val de Marne

http://lis.u-pec.fr/membres/membres-permanents/benmakhlouf-ali-452880.kjsp

Alison Bouffet

Φοιτήτρια της École normale supérieure

Dominique Combe

O Dominique Combe υπήρξε φοιτητής της ENS, υπότροφος του Fondation Thiers, κάτοχος της Agrégation Σύγχρονης Φιλολογίας και διδάκτορας στη γαλλική λογοτεχνία. Σήμερα είναι καθηγητής Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο τμήμα Λογοτεχνία και Γλώσσες (LILA) της ΕΝS.

Διδάσκει Ποιητική και Θεωρία της Λογοτεχνίας, Γαλλική Λογοτεχνία 19ου και 20ου αιώνα, Γαλλόφωνη και Μετα-αποικιακή Λογοτεχνία. Διορίστηκε στην ENS το 2010, ήταν διαδοχικά καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Avignon (1988-93), στο Πανεπιστήμιο του Fribourg στην Ελβετία (1993-97), στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle-Paris III (1997-2010), με ανάθεση στο Πανεπιστήμιο της Oxford στο Wadham College (2007-2010). Οι έρευνές του επικεντρώνονται στη λογοτεχνική θεωρία, τη γαλλική ποίηση και τη γαλλόφωνη λογοτεχνία του 19ου και 20ου αιώνα.

Cécile Degiovanni

Ύστερα από δύο χρόνια προπαρασκευαστικών μαθημάτων με ειδίκευση στα Λατινικά και τα Ελληνικά, ένα Πτυχίο στην Φιλοσοφία και ένα Πτυχίο Νομικής, ολοκληρώνω φέτος ένα Μaster 2 στην Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, παράλληλα με την φοίτηση μου στην l‘École Normale Supérieure του Παρισιού και μια έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες (New York University). Ιδιαίτερα παθιασμένη με την πολιτική και νομική φιλοσοφία, εργάζομαι πάνω στο θέμα της αξιοπρέπειας και του νομικού λόγου που την αφορά, και έχω συμμετάσχει στην διοργάνωση του σεμιναρίου «Θετικές Επιστήμες, Ηθική, Ανθρωπιστικές Επιστήμες », που συνδέει την ENS και την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής.

Claire Marin

H Claire Marin είναι απόφοιτος της École normale supérieure, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, μέλος του Centre International d’Études sur la Philosophie Française Contemporaine (École Normale Supérieure d’Ulm) και του Διεθνούς Σεμιναρίου Μελετών στον τομέα της Φροντίδας (Ulm, Université de Paris VII-Paris Diderot, Université de Lausanne, Faculté libre de Bruxelles).

Οι έρευνές της, που αφορούν αρχικά το θέμα του σώματος στη σύγχρονη γαλλική φιλοσοφία, την οδήγησαν να αναρωτηθεί πρωτίστως για την ασθένεια και τη δοκιμασία του σώματος που υποφέρει, υπό το διπλό σχήμα του φιλοσοφικού δοκιμίου (Violences de la maladie ,violence de la vie , Armand Colin, 2008, Prix Ethique Pierre Simon, 2010) και της αφήγησης (Hors de moi, Allia, 2008, Prix littéraire de l’Académie de Médecine, 2009).

Αυτή την περίοδο συνεχίζει τις έρευνές της γύρω από τη σχέση της φροντίδας, των αμφισημιών και των εντάσεών της, αναζητώντας τη θέση της στην κοινωνία (Lhomme sans fièvre) ή στην ανοικοδόμηση του ασθενή ( La maladie, catastrophe intime).

Marc Mézard

Απόφοιτος της ENS (1976), κάτοχος aggregation στη φυσική, ο Marc Mézard είναι ειδικός της Στατιστικής Φυσικής. Μετά από μια διατριβή ειδίκευσης (3ου κύκλου) με τίτλο Observables inclusives dans la diffusion profondément inélastique de neutrinos (1980) μπαίνει στο CNRS το 1981 και υποστηρίζει μια thèse d’état το 1984 tude de la théorie de champ moyen des verres de spin et de son interprétation physique) στο εργαστήριο Θεωρητικής Φυσικής ( LPT) της ENS. Το 2001 εντάχθηκε στο εργαστήριο Θεωρητικής Φυσικής και Στατιστικών Μοντέλων (LPTMS) του Πανεπιστημίου Paris-Sud, όπου και ασχολήθηκε με το έργο PALM (Physique : Atome, Lumière, Matière) στο Laboratoire d’Excellence (LABEX) που απαρτίζεται από 700 μόνιμους φυσικούς ερευνητές.

Ο Marc Mézard είναι επιστήμονας υψηλότατου επιπέδου, συγγραφέας πάνω από 170 δημοσιεύσεων και δύο βιβλίων. Είναι αναγνωρισμένος τόσο στην Γαλλία όσο και σε διεθνές επίπεδο και έχει διεξάγει έρευνες στις εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων La Sapienza (Ρώμη, 1984-1986), UCSB (Kavli Institute της Santa Barbara) ή ακόμα και στο UCB (Mathematical Sciences Research Institute του Berkeley).

H δουλειά του τιμήθηκε με το ασημένιο μετάλλιο του CNRS (1990) και με το Βραβείο Ampère de l’Électricité de France (1996). Βραβεύτηκε, επίσης, από την Académie des sciences με το Βραβείο Humboldt (2009) και από την American Physical Society με το Βραβείο Lars Onsager (2016).

Corine Pelluchon

φιλόσοφος, καθηγήτρια στο Université de Franche-Comté. Ειδική σε θέματα πολιτικής φιλοσοφίας και εφαρμοσμένης ηθικής ,είναι συγγραφέας των: ‘’Leo-Strauss: une autre raison, d’autres Lumières’’, (Vrin ,2005; Βραβείο F.Furet 2006. Αμερικανική μετάφραση Suny Press 2014): ‘’L’autonomie brisée. Bioéthique et philosophie’’ (PUF, 2009/2014. Ισπανική μετάφραση); ‘’Eléments pour une éthique de la vulnérabilité. Les hommes, les animaux, la nature’’(Le cerf ,2011 Grand Prix Moron της Γαλλικής Ακαδημίας. Ισπανική Μετάφραση το 2015) ; ‘’Les Nourritures. Philosophie du corps politique’’(Le Seuil, 2015. Βραβείο Edouard Bonnefous της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών ). Προσωπική ιστοσελίδα http://corinepelluchon.fr

Ο Philippe Petit σπούδασε φιλολογία και μετά από ένα διδακτορικά στη φιλοσοφία στρέφεται στη διδασκαλία και στη δημοσιογραφία. Συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με πολλές εφημερίδες, όπως η Monde, η Libération ή LAutre Journal. Το 1993, εντάσσεται στο δυναμικό της εφημερίδας ως αρχισυντάκτης της ενότητας «Ιδέες».

Παράλληλα, είναι παραγωγός πολλών εκπομπών για το ραδιόφωνο της France Culture : «Η υφή του ανθρώπινου», «Επιστήμες και συνείδηση» και πιο πρόσφατα «Τα νέα μονοπάτια της γνώσης». Έχει εκδώσει τριάντα περίπου βιβλία συνεντεύξεων με φιλοσόφους όπως ο Ζαν Μπωντριγιάρ, ο Αλεν Μπαντιού ή ο Μπέρναρτ Στίγκλερ.

Yannaï Plettener

O Yannaï Plettener έγινε δεκτός στην lEcole Normale Supérieure του Παρισιού το 2013 μέσω διαγωνισμού. Παράλληλα με την φοίτηση του κάνει Μεταπτυχιακό στην Φιλοσοφία και Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο Paris 1. Το θέμα της διπλωματικής του για το Master I ήταν: «Repenser la vie pour refonder l’éthique. Le geste jonassien entre Phénomène de la vie et Principe Responsabilité », υπό την επίβλεψη του καθηγητή Emmanuel Picavet και για το Master 2 « La critique de l’individualisme libéral chez Young, Taylor et Kymlicka » υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Sophie Guérard de Latour.

Frédéric Salin

Φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών της École normale supérieure

Didier Sicard

O Didier Sicard, γεννημένος το 1938, είναι γιατρός και υπήρξε πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ηθικής από το 1999 έως το 2008. Είναι ομότιμος καθηγητής ιατρικής. Διετέλεσε επικεφαλής της Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Cochin, στο Παρίσι.

Τον Μάρτιο του 1999, ύστερα από πρόταση του Προέδρου Jacques Chirac ,έγινε πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ηθικής (CCNE) για τις επιστήμες ζωής και υγείας, διαδεχόμενος τον JeanPierre Changeux. Στο πλευρό των Anne FagotLargeault και René Frydman συμμετείχε στην Στρογγυλή Τράπεζα Τα Προβλήματα της Γέννησης : ζητήματα ορίων, ζητήματα δικαιωμάτων που αποτελούσε μέρος ενός κύκλου συζητήσεων γύρω από την Ηθική στην École Normale Supériere υπό την διοργάνωση της Monique CantoSperber.

Εισήγαγε νέα πεδία σκέψης στην ιατρική ηθική, ιδιαίτερα στην τεχνολογία της αναπαραγωγής, τομέας που βλέπει την πολυπλοκότητα του να αυξάνεται, στο μέτρο της προόδου σε αυτόν τον τομέα. Τονίζει, εν μέσω άλλων, την έλλειψη εκπαίδευσης των ιατρών για να απαντούν στα συνεχώς αυξανόμενα ηθικά ερωτήματα και καταδεικνύει το χάσμα μεταξύ ηθικής και πρακτικής που υπάρχει στην Γαλλία.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2008, ο Alain Grimfeld έγινε ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ηθικής (CCNE) και ο Didier Sicard ανακυρήχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος .

Isabelle Siffert

Ύστερα από ένα Πτυχίο Θετικών Επιστημών και προπαρασκευαστικά μαθήματα λογοτεχνίας, σήμερα είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας της lENS Ulm στο Παρίσι και παράλληλα στο Master 2 πάνω στην Δημόσια Υγεία στο Paris Descartes. Ο στόχος μου είναι να εφαρμόσω τις γνώσεις και τα εργαλεία της γεωγραφίας στην προβληματική της δημόσιας υγείας. Στην διαδρομή μου στην ENS, συμμετείχα στην διοργάνωση του σεμιναρίου «Θετικές Επιστήμες, Ηθική, Ανθρωπιστικές Επιστήμες», κάτι που μου ενέπνευσε το ενδιαφέρον για ποικίλες προβληματικές την ηθικής, πέραν της πανεπιστημιακής μου διαδρομής.

Frédéric Worms

Αναπληρωτής διευθυντής στην ENS.

Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο lENS (Παρίσι), διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου μελέτης της σύγχρονης γαλλικής φιλοσοφίας, μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής επιτροπής σε θέματα ηθικής, συγγραφέας έργων για τον Μπεργκσόν, τη φιλοσοφία του 20ου αιώνα στη Γαλλία, τη φιλοσοφία, την ηθική και την πολιτική του υπαρκτού, της μέριμνας και των σύγχρονων ανθρώπινων σχέσεων.

H Nathalie Zaccaï-Reyners είναι διακεκριμένη ερευνήτρια στο Fonds de la Recherche Scientifique του Βελγίου και Καθηγήτρια στο Université Libre de Bruxelles (http:// grap.ulb.ac.be/ membres/ Nathalie-zaccai-reyners/). Ενδιαφέρεται για τη θέση και το ρόλο της φαντασίας στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις . Οι εργασίες της συμβάλλουν σε μια ηθική κοινωνιολογία των θεσμικών σχέσεων, συγκεκριμένα στον τομέα της φροντίδας. Διηύθυνε κυρίως, μαζί με τον Laurent Mermet, το έργο Au prisme du jeu. Concepts, Pratiques, Perspectives (εκδόσεις Hermann, 2015).

Aπό ελληνικής πλευράς:
Στέλιος Βιρβιδάκης, Βασίλης Βουτσάκης, Σταύρος Zουµπουλάκης, Βίκυ Iακώβου, Παντελής Καψής, Βάσω Kιντή, Παύλος Kόντος, Γκόλφω Μαγγίνη, Νίκος Mοσχονάς, Φιλήµων Παιονίδης, Στέλλα Πανοπούλου, Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος, Γιάννης Πρελορέντζος, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Μαρία Πρωτόπαππα-Μαρνέλη, Άρης Στυλιανού, Σταυρούλα Tσινόρεµα, Γιάννης Τουρνικιώτης, Γιώργος Φαράκλας, Κώστας Φιλιππάκης, Αντώνης Χατζηµωυσής, Δηµήτρης Χριστόπουλος, Αλέξης Brehier-Σταµατιάδης

Aναγνώσεις: Νίκος Χατζόπουλος, Αγλαΐα Παππά και Βασίλης Παπαβασιλείου

Σχεδιασµός φωτισµού: Στέλλα Καλτσού

Έκθεση – πώληση βιβλίων µε τη συµµετοχή των Livre ouvert και free thinking zone

Προσφέρονται καφές, αναψυκτικά και κοκτεϊλ
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη µετάφραση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: