O ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ μιλάει στην Εφημερίδα των Συντακτών ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ | Διασκεδάζουμε και αλλάζουμε

nisides kandiotis

Μια μεγάλη γιορτή της μουσικής, ένα μουσικό φεστιβάλ που επιδιώκει να ζωντανέψει την πόλη και να φέρει τους κατοίκους της κοντά στη μουσική συνεχίζεται και φέτος στον Δήμο Ζωγράφου. Το MUSIC NOW! διοργανώθηκε στον Δήμο Ζωγράφου για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, παρουσιάζοντας σημαντικούς καλλιτέχνες από την εγχώρια μουσική σκηνή, αλλά και από το εξωτερικό, με ελεύθερη είσοδο και προαιρετική στήριξη των δομών αλληλεγγύης του δήμου. Το φεστιβάλ αγκάλιασαν με ενθουσιασμό περίπου 20.000 θεατές, όλων των ηλικιών –ιδιαίτερα οι φοιτητές που ζουν στην περιοχή. Η έκφραση της αλληλεγγύης τους και της προσφοράς τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία με αποτέλεσμα να ενισχυθούν σημαντικά κοινωνικές δομές του δήμου και πολλές οικογένειες που το είχαν ανάγκη.


Το νέο ραντεβού με τη μουσική δίνεται και φέτος από τις 17 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου 2016 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Ζωγράφου. Για σχεδόν ένα μήνα, με ελεύθερη είσοδο και την προαιρετική συνεισφορά των θεατών σε τρόφιμα και φάρμακα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του Δήμου Ζωγράφου, η πόλη μας προσκαλεί στον κεντρικό μουσικό θεσμό της –διότι «η μουσική είναι εδώ».

Ο εμπνευστής του «Music now!», σκηνοθέτης και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Δημήτρης Καντιώτης, μας μίλησε γι’ αυτή τη γιορτή της μουσικής, αλλά και για το όραμά του, πώς μέσω της διοίκησής του ο Πολιτισμός και η Αλληλεγγύη θα έρθουν πιο κοντά στον πολίτη.

-Είστε σκηνοθέτης και πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου. Τι οδήγησε έναν καλλιτέχνη να εμπλακεί με τα κοινά και πόσο εύκολα μπορεί να υλοποιήσει το όραμά του σε ένα φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης;

Ως ενεργός πολίτης ως άνθρωπος της δημιουργίας στην Τέχνη, την ελεύθερη αγορά, τα κινήματα, θεώρησα υποχρέωσή μου να προσφέρω στην πόλη μου με τις δυνάμεις μου. Στην Τέχνη έχεις την ελευθερία να δημιουργήσεις ή να προτείνεις το όνειρο όσο άπιαστο και αν φαντάζει. Ως αιρετός, από μια θέση ευθύνης, που έχει στόχο την προαγωγή πολιτισμού κατέληξα σύντομα να διαπιστώνω ότι πολλές φορές άλλο το όραμα και άλλο η πραγματικότητα. Η ευθύνη είναι μεγάλη και καθημερινή και σε φέρνει αντιμέτωπο αφενός με το προσωπικό σου αξιακό φορτίο -στο τι πρεσβεύεις και πόσο αποτελεσματικά πράττεις-, και αφετέρου έναντι της κοινωνίας που σε εμπιστεύτηκε και στην οποία «λογοδοτείς».

-Το όραμα σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί ως οδηγός για να συμβάλεις στην εξέλιξη του πολιτιστικού τοπίου έστω και αργά και βασανιστικά βήματα.

Θεωρώ ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να παράγεται ευκαιριακά και καιροσκοπικά: «με το μέσο ενός συνθήματος», όπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά πρέπει να οδηγεί στο να βρούμε την «αξιοπρέπεια και την ποιητική καταγωγή μας». Μόνο μέσα από συλλογικές διαδικασίες είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε μια ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα σε βάθος χρόνου και έτσι μόνο έννοιες όπως δημοκρατία-ευθύνη-ισότητα-αλληλεγγύη ανακτούν το χαμένο ειδικό βάρος τους.

-Το φεστιβάλ MUSIC NOW! διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στον Δήμο Ζωγράφου. Ποια ήταν η μέχρι σήμερα εμπειρία σας από τη διοργάνωση και ποιο το στοίχημα που έχετε βάλει ως δήμος;

Μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα διαθέτουν το απαραίτητο -κατά τ’ άλλα- στοιχείο της διασκέδασης αλλά θα προσφέρουν -παιδευτικά αν θέλετε- και το πεδίο για να εκφραστεί το δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας και να καλλιεργηθεί η έννοια της ατομικής και συλλογικής κουλτούρας. Δυστυχώς η πόλη μας τα τελευταία χρόνια υπήρξε άγονη πολιτιστικά, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα υπήρξε εστία δημιουργικότητας. Αυτό το τοπίο επιδιώκουμε να αλλάξουμε και με το μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνουμε.

-Πώς ανταποκρίθηκαν σε αυτό οι πολίτες;

Στις προτάσεις μας αρχικά η κοινωνία υπήρξε επιφυλακτική. Στην πορεία όμως με επίμονη σε ποιοτικές προτάσεις αυτό το κλίμα άλλαξε. Δείγμα αυτού ήταν η αθρόα προσέλευση άνω των 15.000 συμπολιτών μας στην περσινή διοργάνωση και η συγκινητική προσφορά τους προς ενίσχυση κοινωνικών δομών του Δήμου μας.

-Επιδιώξατε να είναι πάντα ελεύθερη η είσοδος με προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα και φάρμακα…

Επιμένουμε σε αυτό. Θεωρούμε ότι «ανταποδίδουμε» έτσι στους πολίτες τους πόρους που οι ίδιοι έχουν προσφέρει για τον σκοπό αυτό. Στην παρούσα μάλιστα οικονομική συγκυρία δεν είναι δεδομένο ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δράσεις και θα ήταν ανεπίτρεπτο για το λόγο αυτό να δημιουργούνται αποκλεισμοί. Με λελογισμένη χρήση των πόρων που διαθέτουμε, δημιουργούμε επίσης γεγονότα και θέσεις εργασίας. Ξέρουμε όλοι πόσο μαστίζεται και ο κλάδος των καλλιτεχνών και των ειδικοτήτων πέριξ αυτών.

-Τι θα παρακολουθήσουμε στο φετινό πρόγραμμα του MUSIC NOW! 2016 στου Ζωγράφου;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα -μετά τη Νέα Υόρκη- η Αγγελική Τουμπανάκη και οι Buzz Bastardz θα ανταμώσουν τη διεθνούς φήμης vocalist και performer Cristiane Karam στις 28 Ιουνίου. Την επόμενη μέρα η μεγάλη ντίβα από το Πράσινο Ακρωτήρι Celina Pereira για μια και μόνο εμφάνιση στην Ελλάδα θα μας ταξιδέψει με τους ρυθμούς της πατρίδας της. Κοντά μας θα είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα με την Ελλη Πασπαλά, ο Φοίβος Δεληβοριάς με τον Σπύρο Γραμμένο, η Ερωφίλη με την Αργυρώ Καπαρού, τα Υπόγεια Ρεύματα, τους Ζωγραφιώτες νεους δημιουργούς Γιώργο Δημητρόπουλο και Αλκη Δήμου, οι Gadjo Dilo, οι Jazzmatazz, o D. Tsakas, o Pan Kaperneka, η Νίνα Λοτσάρη με τους Opera Chaotique, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Δημήτρης Μπάσης με την Ελένη Πέτα, το Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου θα παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι σε μια ιδέα της Σόνιας Θεοδωρίδου και το «Ωδείο Ζωγράφου Γιώργος Πολιτόπουλος» ένα ρεσιτάλ πιάνου χορών για τέσσερα χέρια και θα ακολουθήσει ο σολίστ Μιχάλης Σουρβίνος και το Athens Chamber Ensemble 2012.
Συνεχίζουμε και σας περιμένουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: