Συνεχίζοντας την παράδοση της «ξυπόλητης ντίβας» Σεζάρια Έβορα, η Σελίνα Περέιρα από το Capo Verde στου Ζωγράφου για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνάρπασε το κοινό που είχε την τύχη να παραβρεθεί στο ανοιχτό θέατρο του δήμου. «Έρχομαι με ενθουσιασμό και περιμένω να βρω την ίδια ζωντάνια και ένα κοινό με αγάπη για το αυθεντικό.» λέει σε συνέντευξή της στη Νόρα Ράλλη στην εφημερίδα των συντακτών και το βρήκε. Όσοι παραβρέθηκαν στη συναυλία, συμμετείχαν, πρωταγωνίστησαν και αυτοί , ανταποκρίθηκαν με συγκινητικό τρόπο στα πλούσια ερεθίσματα που τους χάρισε μαζί με το πηγαίο γέλιο της. η υπέροχη Σελίνα Περέιρα από το «Πράσινο Ακρωτήρι». Κορυφαία στιγμή της βραδιάς η μουσική συνύπαρξή της με τον «δικό» μας Πορτογάλο τραγουδιστή και ηθοποιό Αντρέ Μάια. Η Σελίνα Περέιρα αφιέρωσε το κλασικό βραζιλιάνικο τραγούδι Άβε Μαρία σε έναν άλλο «δικό» μας άνθρωπο, τον εμπνευστή του music now και Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Δημήτρη Καντιώτη που καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Ήταν μια μαγική βραδιά, μια ευτυχισμένη στιγμή του music now 2016 και ακολουθούν και άλλες πολλές. (Γ.Κ.)
Η δασκάλα τραγουδίστρια μιλά με ρητά του Πλάτωνα
Σελίνα Περέιρα Η ντίβα από το Πράσινο Ακρωτήρι Σελίνα Περέιρα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
26.06.2016
Συντάκτης: Νόρα Ράλλη
Είναι στη μέση του Ατλαντικού, κοντά στις ακτές της Σενεγάλης, πρώην πορτογαλική αποικία. Η επίσημη ονομασία του είναι Δημοκρατία του Κάμπο Βέρντε (República de Cabo Verde), ωστόσο οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως «Πράσινο Ακρωτήρι».
Μπορεί να μην είναι ούτε πράσινο ούτε ακρωτήρι και το πιθανότερο είναι να μη γνωρίζαμε καν την ύπαρξή του, αν δεν είχε κατακτήσει με τη μουσική του παραγωγή όλο τον κόσμο.
Δύο από τις σπουδαιότερες φωνές που έχουν κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση, και οι δύο γυναικείες, είναι η Σεζάρια Εβόρα και η Σελίνα Περέιρα. Η πρώτη, όσο ζούσε, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας αρκετές φορές. Η δεύτερη έρχεται για πρώτη φορά, σε λίγες μέρες. Για μία μεγάλη συναυλία, στον Δήμο Ζωγράφου και μάλιστα δωρεάν.
Ενώ οι περισσότεροι μπορούμε να σιγοψιθυρίσουμε τις μελωδίες τραγουδιών της Εβόρα, αρκεί μία και μόνο φορά να ακούσουμε τραγούδι της Περέιρα για να καταλάβουμε τη βασική τους διαφορά.
Ενώ και οι δύο ενσαρκώνουν τη μουσική παράδοση της πατρίδας τους, η Περέιρα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, μεταφέροντας ουσιαστικά μέσα από τα τραγούδια της ολόκληρη την ανθρωπογεωγραφία της πατρίδας της.
«Πράγματι, το ρεπερτόριό μας ήταν εντελώς διαφορετικό, αν και έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, ήδη από τη δεκαετία του ’80, σε τοπικά αλλά και διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη», μας επιβεβαιώνει.
«Η προσωπική μου έννοια ήταν και είναι το πώς θα μπορέσω να μεταφέρω μέσω της μουσικής και των στίχων τις μουσικές μνήμες του τόπου μου ως συλλογικό δημιούργημα αιώνων. Αυτός είναι ο μόνιμος προσανατολισμός μου. Θα μπορούσατε να με χαρακτηρίσετε «πολιτισμική ερευνήτρια»… Για μένα αυτό αποτελεί επιλογή ζωής και καριέρας».
Οι πρώτες μουσικές μνήμες της Περέιρα είναι η εξής μία: η φωνή της μητέρας της. «Τραγουδούσε συνέχεια στο σπίτι μας. Είχε υπέροχη φωνή – την ανασύρω όταν θέλω να συνδεθώ με τη γη», μας λέει.
Η ίδια θεωρεί σπουδαίο προνόμιο το ότι γεννήθηκε σε ένα σπίτι με πολλά παιδιά (έχει έξι αδέρφια) και πολλή μουσική: «Δεν είναι τυχαίο πως ανέβηκα στη σκηνή σε ηλικία μόλις 5 ετών. Για μένα ήταν κάτι το φυσικό. Ο πατέρας μου κούρδιζε το μαντολίνο του και εγώ έπρεπε να τραγουδήσω. Ωστόσο, ξαφνικά ντράπηκα τόσο πολύ, που δεν μπορούσα να βγάλω νότα. Παρόλα αυτά, με χειροκρότησαν με ενθουσιασμό», θυμάται γελώντας.
«Από τότε, η μουσική έγινε η αναπνοή μου. Η ίδια η φύση είναι μια μεγάλη ορχήστρα. Το τι μουσική θα επιλέξουμε ν’ ακούμε ή να δημιουργούμε, σημαίνει πως έχουμε επιλέξει και έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και σκέψης», εξηγεί.
Η Σελίνα Περέιρα με τους μαθητές της Η Περέιρα με τους αγαπημένους της μαθητές
Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Σελίνα είναι πως για χρόνια κατόρθωσε να συνδυάσει επιτυχώς δύο καριέρες: αυτή της δασκάλας παράλληλα με της τραγουδίστριας. Και ποτέ δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει την πρώτη, ακόμη κι όταν έγινε διεθνής ντίβα. Εξάλλου, λατρεύει τα παιδιά, παρότι δεν έχει δικά της.
«Έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως η μουσική είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση που για το μικρό παιδί είναι πιο εύκολο να τραγουδήσει πρώτα αντί να μιλήσει», υποστηρίζει. «Ένας καλός μου φίλος έχει πει πως η μουσική είναι η δύναμη του μυαλού. Αυτό λέω κι εγώ στους μαθητές μου και πιστεύω ακράδαντα… Εξάλλου, η μουσική από μόνη της είναι διδακτική, με την έννοια του «διηγούμαι μια ιστορία». Αυτό κάνω κι εγώ: τραγουδώ τις παραδόσεις του τόπου μου, της Αφρικής», συμπληρώνει.
Το εξώφυλλο του άλμπουμ, «Estoria, Estoria» Το εξώφυλλο του άλμπουμ, «Estoria, Estoria», από την Ιταλίδα ζωγράφο, Κλαούντια Μελότι |
Μία απλή ματιά και μόνο στα εξώφυλλα των άλμπουμ της αποδεικνύει τα ανωτέρω. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το άλμπουμ «Estoria, Estoria», ένα «μουσικοβιβλίο», όπως λέει η ίδια, με πλούσιο υλικό από παραδοσιακές ιστορίες και ρυθμούς της Αφρικής.
Τα εξαιρετικά εξώφυλλα και εσώφυλλα αποτελούν έργα τέχνης του Καποβερντιανού καλλιτέχνη, Ντέιβιντ Λέβι Λίμα, που ζει στην Πορτογαλία και τα κείμενα είναι γραμμένα από την ίδια την Περέιρα, ως φόρος τιμής του σπουδαίου συντοπίτη τους βιολονίστα, Travadihna. «Οταν το ακούς, είναι σαν να ταξιδεύεις μαζί με όλους του χαρακτήρες από τις ιστορίες της πατρίδας μας», εξηγεί.
Τρέφει βαθύ σεβασμό για κάθε τι το παραδοσιακό, ωστόσο μουσικά καταπιάνεται με την τζαζ, τα γκόσπελ, την όπερα, τις μαζούρκες και φυσικά τις «μόρνας» (σ.σ. είδος μουσικής και χορού από το Πράσινο Ακρωτήρι):
«Το Cabo Verde ανήκε στην αποικιακή ζώνη της Πορτογαλίας. Αυτό έχει επιδράσει και στα μουσικά μας ακούσματα», παραδέχεται η Περέιρα. «Η μουσική μας παράδοση αποτελείται από την τοπική κρεολέζικη, με πολλά στοιχεία των Πορτογάλων αποικιοκρατών. Γι’ αυτό μοιάζει και με τη βραζιλιάνικη».
Ωστόσο, για την ίδια, το πιο σπουδαίο πράγμα στα μέρη της είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. «Αυτοί θεμελιώνουν κάθε στιγμή τη φυσιογνωμία του τόπου», δηλώνει.
Αν και είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα, ξέρει πολύ καλά τα της χώρας μας και περιμένει πολλά από το ελληνικό κοινό:
«Έρχομαι με ενθουσιασμό και περιμένω να βρω την ίδια ζωντάνια και ένα κοινό με αγάπη για το αυθεντικό. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε σταυροδρόμι πολιτισμών, γεγονός που της προσδίδει και μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά τη μουσική της κουλτούρα. Γνωρίζω πως έχετε πίσω και μέσα σας έναν σπουδαίο αρχαίο πολιτισμό, από τον οποίο πήραν στοιχεία όλες οι δυτικές κοινωνίες. Στην πορτογαλική γλώσσα πολλές λέξεις έχουν ελληνική ρίζα».
Και μας εκπλήσσει ευχάριστα όταν μας μιλάει για τον Πλάτωνα: «Φυσικά και η μουσική δημιουργεί και ενορχηστρώνει μία νέα, δική της ηθική. Το είχε πει ο δικός σας φιλόσοφος, ο Πλάτωνας και έτσι είναι».
INFO: Η Σελίνα Περέιρα συμμετέχει στο μεγάλο φεστιβάλ του Δήμου Ζωγράφου, «Musicnow», που έχει διάρκεια έως τις 13 Ιουλίου 2016. «Όλες οι παραστάσεις έχουν ελεύθερη είσοδο, με προαιρετική τη συνεισφορά των θεατών σε τρόφιμα και φάρμακα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του δήμου. Η Σελίνα Περέιρα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 21.00, με ένα μουσικό σύνολο δεξιοτεχνών μουσικών. Στο δημοτικό θέατρο Ζωγράφου (Γ. Ζωγράφου 17, είσοδος από το προαύλιο του ναού του Αγ. Γεωργίου).