Η γενική διευθύντρια Ηλέκτρα Βενάκη και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Λεοντάρης
20.07.2016
Την πρώτη της εμφάνιση έκανε χθες η νέα ηγεσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έστω και με λίγη καθυστέρηση (το Δ.Σ. διορίστηκε τον Ιανουάριο και η γενική διευθύντρια Ηλέκτρα Βενάκη εκλέχτηκε μέσα Απριλίου). Ήθελαν, όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γιάννης Λεοντάρης, «να είναι πιο έτοιμοι, να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα».
Παρών και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στον οποίο χρωστάνε το πιο ενδιαφέρον νέο από όσα είχαν να πουν. Διότι το ΕΚΚ ανακοίνωσε χθες μετά από πολύ καιρό (εκλογές και περιπέτειες γαρ) εγκρίσεις ταινιών.
Και έχει λεφτά! Είχε βέβαια και 5-6 εκατ. αποθεματικό από την «αμαρτωλή» διοίκηση Καραντινάκη-Γρίβα. Ομως, παρόλο που έχασε μέσα στην αναμπουμπούλα του νέου μνημονίου τον πολύτιμο πόρο από την επιστροφή του φόρου επί των εισιτηρίων («κάναμε λάθος στη διαπραγμάτευση, κακώς θεωρήθηκε φόρος υπέρ τρίτων», είπε ο κ. Μπαλτάς), το υπουργείο φρόντισε να καλύψει πάνω-κάτω το κενό με 2 εκατ.
Έδωσε κι άλλα δύο εκατ. (γιατί περίμεναν πολλές ταινίες στην ουρά). Εδωσε κι άλλο ένα (από τις δημόσιες επενδύσεις για έργα υποδομής, εξοπλισμό και άλλα). Είχαν γραφτεί και στον κωδικό του ΕΚΚ στον τακτικό προϋπολογισμό, 1,6 εκατ. Ολα μαζί σούμα (μαζί με κάτι ψιλά) 6,8 εκατ. ευρώ.
ΕΚΚ
Σε γενικά ήπιο κλίμα κύλησε η συνέντευξη Τύπου, μακριά από τις εντάσεις που είχαν προηγηθεί και ακολουθήσει την αποπομπή της προηγούμενης διοίκησης, η οποία, όπως παραδέχτηκε ο κ. Λεοντάρης, «είχε δημιουργήσει καχυποψία στον χώρο». Η ηγεσία του ΕΚΚ στάθηκε στα βασικά σημεία των πεπραγμένων της και παρουσίασε τις προτεραιότητές της για το μέλλον. Δεν έλειψε φυσικά η κριτική προς τους παλιούς, αν και «δεν παραλάβαμε πάντως και καμένη γη», όπως είπαν.
Τέσσερις νέοι διευθυντές: «Απορούμε πώς λειτουργούσε το Κέντρο μέχρι τώρα», αναρωτήθηκε ο κ. Λεοντάρης και υποστήριξε ότι πέρασαν «από την ενός ανδρός αρχή» σε μια νέα εποχή διαφάνειας, οργάνωσης, συντονισμού και ελέγχου, η οποία θα ολοκληρωθεί με τον διορισμό τεσσάρων νέων διευθυντών. Τους προβλέπει ο νόμος, αλλά οι προηγούμενοι δεν τους ήθελαν (ή μήπως δεν τους ενέκρινε το υπουργείο;).
Απομένει, βέβαια, μια κοινή υπουργική απόφαση, ας ελπίσουμε ότι σε δύσκολες οικονομικές εποχές δεν θα κολλήσει πάλι το πράγμα.
Μετακόμιση από Αρεοπαγίτου: Η ανάρτηση στη Διαύγεια ανοιχτής πρόσκλησης για υποβολή προσφορών από ιδιοκτήτες ακινήτων έγινε αφού το Δ.Σ. είχε βρει νέο κτίριο και είχε δώσει και «καπάρο» – ο Χάρης Θεοχάρης έφερε το «σκάνδαλο» στη Βουλή.
Σύμφωνα, όμως, με την ηγεσία του ΕΚΚ, είναι απλώς ανυπόστατο. Βιάζονταν να μετακομίσουν, βρήκαν αμέσως το κατάλληλο κτίριο και δεν είχαν καμία υποχρέωση να κάνουν ανάρτηση στη Διαύγεια. Αντέδρασαν ωστόσο οι εργαζόμενοι γιατί το νέο κτίριο είναι μακριά από το κέντρο και τους έκαναν τη χάρη να ψάξουν λίγο ακόμα.
Τελικά, καλύτερη προσφορά αποδείχτηκε η αρχική. Τι γλιτώνουν; Αντί για 11 χιλιάδες τον μήνα για 850 τ.μ., θα πληρώνουν 4 χιλιάδες ευρώ για 2.000 τ.μ. Θα έχουν και καλύτερες αποθήκες, γιατί οι παλιές «είχαν υγρασία και τρωκτικά» και καταστρέφονταν οι κόπιες. Θορυβήθηκαν οι δημοσιογράφοι με τη σοβαρή καταγγελία, αλλά το Δ.Σ. ήταν ήρεμο. Η μετακόμιση θα γίνει μόνο όταν τελειώσουν τα απαραίτητα έργα στο νέο κτίριο (πληρώνει ο ιδιοκτήτης), άρα δεν μπορεί να είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα.
Ξένες παραγωγές στην Ελλάδα: Μαράζι το έχει ο κινηματογραφικός χώρος να συσταθεί επιτέλους Film Commission, ο φορέας που θα αφοσιωθεί στην προσέλκυση ξένων παραγωγών.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, μετά από ανάθεση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μια σχετικά μεγάλη ξένη παραγωγή, που δαπανά στα γυρίσματα 25 εκατ. ευρώ, αυξάνει το ΑΕΠ κατά 35 εκατομμύρια και δημιουργεί 750 θέσεις εργασίας, 223 από τις οποίες στους κλάδους παραγωγής.
Το ΕΚΚ προχώρησε, λοιπόν, σε νέα μελέτη λειτουργίας του Film Commission (από ξένη εταιρεία) και κατόπιν συστάθηκε ομάδα εργασίας από τέσσερα υπουργεία για την τελική φυσιογνωμία του. Eνα μόνο πρόβλημα: τι φορολογικές ελαφρύνσεις (και επιστροφές ακόμα) θα προσφέρουμε σε εποχές μνημονίου σε ξένους παραγωγούς για να τους τραβήξουμε στη χώρα μας;
Ο Αριστείδης Μπαλτάς θα προσπαθήσει να πείσει τον υπουργό Οικονομικών, για να μη μείνουμε μόνο με εκπτώσεις στον ΦΠΑ. Σημασία έχει ότι ο Γιάννης Λεοντάρης δήλωσε: «Δεν παραιτούμαστε, θα το παλέψουμε».
Τι τρέχει με το Eurimages; Θα διατηρήσει ο Αλέξης Γρίβας τη θέση του εθνικού εκπροσώπου μας στο Ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης που βοηθά πλουσιοπάροχα τις συμπαραγωγές ή πιέζει το ΥΠΠΟ για την αποπομπή του;
«Καμιά πίεση δεν υπάρχει, εμείς αποφασίζουμε», δήλωσε κατηγορηματικά ο Γιάννης Λεοντάρης. «Η Ελλάδα έχει εθνικό εκπρόσωπο στο Eurimages, τον Αλέξη Γρίβα, που έχει πολύ σημαντικό έργο, αναγνωρίζεται από τους ξένους και προκαλεί ασφάλεια στους Ελληνες σκηνοθέτες. Το πρόβλημα αυτό δεν μας απασχόλησε ακόμα, δεν το έχουμε συζητήσει, δεν ξέρουμε καν τις προθέσεις του ίδιου», είπαν.
ΕΚΚ-σχολείο: Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Ελισάβετ Χρονοπούλου, μέλος του Δ.Σ., ανέπτυξε με πάθος έναν καινούργιο ρόλο που αναλαμβάνει το Κέντρο: τον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό νέων κινηματογραφιστών, που αρχίζει από σεμινάρια και εργαστήρια (το νέο κτίριο διαθέτει κατάλληλους χώρους) και καταλήγει σε υποτροφίες και βραβεία-κίνητρα σε φεστιβάλ.
1,7 εκ. ευρώ στην παραγωγή
● Τα πρώτα εφτά (τυχερά) κινηματογραφικά πρότζεκτ μεγάλου μήκους, που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΚ με συνολικά 840 χιλιάδες ευρώ, είχαν κατατεθεί την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου 2015. Είναι τα εξής:
«Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα (160 χιλ.), «Για να δει τη θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου (140 χιλ.), «Cosmic Dandy» της Ρηνιώς Δραγασάκη, «Μήλο» του Χ. Νίκου και «Παρί» του Σιαμάκ Ετεμάντη (κάθε μία με 130 χιλ.), «Πολιορκία στην οδό Λιπερτή» του Σ. Πάμπαλλη (90 χιλ.) και «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη (60 χιλ.). Κόπηκε πάντως η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Σ΄αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει».
● Εγκρίθηκε ακόμα η χρηματοδότηση 19 ήδη ολοκληρωμένων ταινιών (μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ μεγάλου και μεσαίου μήκους), με συνολικά 93.700 ευρώ. Ανάμεσά τους το «Silent» του Γ. Γκικαπέππα και τα ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, «Σιωπηλός μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και «Πώς να σωπάσω» του Θόδωρου Μαραγκού. Η κάθε ταινία πήρε από 1.400 μέχρι 6.000 ευρώ.
● Τέλος, τρεις ξένες παραγωγές ενισχύθηκαν με συνολικά 67 χιλιάδες ευρώ: «Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη (12 χιλ.), «Ο κόλπος» του Εμρέ Πεκσάν (30 χιλ.), και «Sideway» του Ταϊφούν Πιρσελίμογκλου (25 χιλ.).
Συντάκτης: Βένα Γεωργακοπούλου