«Suntan» και «Chevalier» στην λίστα για τα φετινά βραβεία Ευρωπαϊκού κινηματογράφου

SUNTAN-Poster
Σε έναν θεσμό που μετράει από το 1988 και ο οποίος αναδεικνύει και βραβεύει τις καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς, η φετινή τελική λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και δυο ελληνικούς τίτλους που ξεχώρισαν με την διεθνή φεστιβαλική τους πορεία τη περασμένη χρονιά. Κυρίες και κύριοι, υποδεχθείτε το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2016-2017

«120 Χρόνια Κινηματογράφου» σε 12 μαθήματα- Σεμινάριο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου|| Έναρξη Οκτώβρης 2016

Ξεκίνησαν ως βραβεία Felix και καθιερώθηκαν ως τα Ευρωπαϊκά Όσκαρ, ωστόσο τα Βραβεία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου συγκεντρώνουν κάθε χρόνο τους καλύτερους τίτλους που ξεχώρισαν σε ευρωπαϊκά και μη φεστιβάλ και έχουν ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Μια ταινία είναι εκείνη που λαμβάνει το μεγάλο βραβείο της χρονιάς, με μόνο μια ελληνική να έχει κερδίσει και μάλιστα την δεύτερη χρονιά της διοργάνωσης με το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ η νικητήρια λίστα περιλαμβάνει το πέμπτο κεφάλαιο του «Δεκαλόγου» του Κριστόφ Κισλόφσκι, την επανέκδοση του «Κλέφτη Ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα (!) το 1992, η «Αμελί» του Ζαν Πιέρ Ζενέ, το «Όλα για την Μητέρα μου» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και το «The Ghost Writer» του Ρομάν Πολάνσκι.

Τρεις σκηνοθέτες είναι εκείνοι που χαίρουν δυο νίκες ή παραπάνω, όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ («Όλα για τη Μητέρα μου», «Μίλα της»), ο Μίκαελ Χάνεκε («Κρυμμένος», «Λευκή Κορδέλα», «Αγάπη»), ο Λαρς φον Τρίερ («Δαμάζοντας τα Κύματα», «Χορεύοντας στο Σκοτάδι», «Melancholia»), ο Κεν Λόουτς («Riff-Raff», «Γη και Ελευθερία») και ο Πάολο Σορεντίνο («Η Τέλεια Ομορφιά» και η «Νιότη» που παραγκώνισε πέρυσι τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, που κέρδισε το βραβείο σεναρίου και κοστουμιών).

Με βάση το Βερολίνο, και με τις πόλεις να αλλάζουν κάθε χρόνο, τα Ευρωπαικά Βραβεία κινηματογράφου δίνουν το στίγμα της κάθε χρονιάς, ενώ φέτος δυο ελληνικές συμμετοχές συμπληρώνουν την τελική 50άδα.

chevalier_Strand_Print

Το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη σε σενάριο της ίδιας και του Ευθύμη Φιλίππου παρατηρεί έξι άνδρες «εγκλωβισμένους» σε ένα σκάφος να διαγωνίζονται για την κατάκτηση ενός δαχτυλιδιού, αλλά κυρίως για το «ποιος είναι ο καλύτερος», τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου, την Ειδική μνεία και εκείνο για το καλύτερο καστ στο φεστιβάλ του Σεράγεβο, το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το βραβείο σεναρίου στα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας κινηματογράφου.

Από την άλλη, το «Suntan» που κυκλοφόρησε σχεδόν έξι μήνες μετά (λίγο πριν το καλοκαίρι) το «Chevalier» αφηγείται την ιστορία του Κωστή, ενός γιατρού που θα βρεθεί στην απομονωμένη Αντίπαρο του χειμώνα η οποία θα μεταμορφωθεί σε μια καλοκαιρινή κόλαση. Η ταινία σε σενάριο του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και του Σύλλα Τζουμέρκα κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου, ενώ ταξίδεψε μέχρι το Ρότερνταμ και το φεστιβάλ SXSW στο Τέξας.

Οι δυο ταινίες θα τα βάλουν με 48 αντιπάλους μέχρι την τελική short list και έχουν να παλέψουν σκληρά ανάμεσα σε άλλους με το υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας «Μια Απόφαση» από τη Δανία και τον Τομπάιας Λίντχολμ, το «Death in Serajevo» του Ντάνις Τάνοβιτς, το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς, το «Elle» του Πολ Βερχόφεν, το «Florence: Φάλτσο Σοπράνο» του Στίβεν Φρίαρς, το βραβευμένο για το σενάριό του στις Κάννες «Graduation» του Κριστιάν Μουνγκίου, την «Τζουλιέτα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το βραβευμένο με Όσκαρ «Δωμάτιο» του Λένι Άμπραχαμ, το 3ωρο «Sieranevada» του Κρίστι Πούιου, την «Κομμούνα» του Τόμας Βίτενμπεργκ, το «The Unknown Girl» των αδερφών Νταρντέν και το «Toni Erdmann» της Μάρεν Άντε.

http://www.cinemag.gr/

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.