22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας: Πρόγραμμα Παρασκευής 30.9.2016

nyxtes-premieras-day-9

 • Θ’ Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους

  Δαναός 1 18:00

 • Αντίο Παιδιά / Au Revoir les Enfants

  Ιντεάλ 18:00

 • Ρέστα / Small Change

  Odeon Όπερα 1 18:00

 • Ο Αποστάτης / El Apostata

  Odeon Όπερα 1 18:00

 • Η Τρικυμία / The Tempest

  Ταινιοθήκη της Ελλάδος 18:00

 • Πλωτοί Ουρανοξύστες / Plynace Wiezowce

  Δαναός 2 18:30

 • Βγάλε τον Σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με Δικά του Λόγια / Eat That Question: Frank Zappa in his Own Words

  Odeon Όπερα 2 19:00

 • Οι Αισθηματίες

  Ιντεάλ 20:00

 • Ευτυχία / Bliss

  Odeon Όπερα 1 20:00

 • Νερούδα / Neruda

  Δαναός 1 20:15

 • Επιχείρηση Χιονοστιβάδα / Operation Avalanche

  Δαναός 2 20:30

 • Επώνυμο: Λακόμπ, Όνομα: Λισιέν / Lacombe, Lucien

  Odeon Όπερα 2 21:00

 • Δυο Καρδιές / Reparer les Vivants

  Ιντεάλ 22:30

 • Στη Σκιά του Φόβου / Under the Shadow

  Odeon Όπερα 1 (P) 22:30

 • Εξέλιξη / Evolution

  Δαναός 2 22:30

 • Ωμότητες / Grave

  Δαναός 1 23:00

Δωρεάν δίωρο σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 18.00 στο Σχολείο του Σινεμά

Δωρεάν δίωρο σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και παρουσίαση του Νέου Τρίμηνου Κύκλου Μαθημάτων την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 16.00 στο Σχολείο του Σινεμά

Ο κύριος Βερντού (1947) του Τσάρλι Τσάπλιν με ελεύθερη είσοδο προβολή, ανάλυση και συζήτηση στο Σχολείο του Σινεμά το Σάββατο 1.10.2016 στις 18.00

121 Χρόνια Κινηματογράφου: Δωρεάν Σεμινάριο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου το Σάββατο 1.10.2016 στις 16.00 στο Σχολείο του Σινεμά

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ταινίες : Ελληνικές Μικρές Ιστορίες – Διαγωνιστικό
Θ’ Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους

Διάρκεια: 76′

30/9/2016
Αίθουσα: Δαναός 1
Ώρα: 18:00
Νηπενθές / Nipenthes
Διάρκεια / Duration: 14’ Σκηνοθεσία / Director: Giannis Simvonis

(Πένθος) «Όχι Συνεχές, αλλά Ακίνητο.» Roland Barthes

Το Μάτι και το Φρύδι / The Εye and the Brow
Διάρκεια / Duration: 17’ Σκηνοθεσία / Director: Κostis Charamountanis

Οι συνειρμικές σκέψεις ενός μοναχικού ανθρώπου που μόλις έχει αυτοκτονήσει από αγάπη, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Colette et la Salle B-12 / Colette and the Room B-12
Διάρκεια / Duration: 10’ Σκηνοθεσία / Director: Alexandra Karamisaris

H Kολέτ βρίσκεται στο τμήμα εικαστικών τεχνών της Σορβόννης, ψάχνοντας για την αίθουσα B-12. Αργοπορημένη, χαμένη, μπερδεμένη, ψάχνοντας από όροφο σε όροφο. Ένας νέος άντρας θα την προσεγγίσει και θα την βοηθήσει να βρει το δρόμο της.

Ο Αγρότης / The Farmer
Διάρκεια / Duration: 16’ Σκηνοθεσία / Director: Stathis Apostolou

Ένας αγρότης αναγκασμένος από τις κακές οικονομικές συνθήκες στη χώρα του φεύγει για δουλειά στο εξωτερικό για να μπορέσει να ζήσει την οικογένεια του. Μετά από 2 χρόνια δουλειάς σε ένα εργοστάσιο στην Γερμανία γυρίζει πίσω.

3000
Διάρκεια / Duration: 20’ Σκηνοθεσία / Director: Antonis Tsonis

Όταν ο Άρης, ο καλύτερος φίλος του Λεωνίδα, μοιράζεται τα τραγικά νέα σχετικά με τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο, ο Λεωνίδας, άνεργος και απελπισμένος να βοηθήσει, παίρνει την απόφαση να γίνει εγκληματίας ώστε να πληρώσει για περισσότερες θεραπευτικές αγωγές για τον καρκίνο του φίλου του. Με φόντο την σύγχρονη Αθήνα, οι ενέργειες του Λεωνίδα να σώσει τον καλύτερο φίλο του έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες.

ινίες : Αφιέρωμα στον Λουί Μαλ
Αντίο Παιδιά / Au Revoir les Enfants

Σε καθολικό οικοτροφείο στην υπό γερμανική κατοχή Γαλλία, ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε δύο 12χρονα αγόρια μετατρέπεται σε δυνατή φιλία, μόνο που ένα επικίνδυνο μυστικό απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ο Γάλλος auteur επιστρέφει στην πατρίδα του για να διηγηθεί μια πολύ προσωπική και οδυνηρή ιστορία φιλίας, προδοσίας και απώλειας, συνθέτοντας ένα αριστουργηματικό και βαθιά συγκινητικό φιλμ για το οριστικό τέλος της αθωότητας. Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

28/9/2016
Αίθουσα: Δαναός 1
Ώρα: 17:30
30/9/2016
Αίθουσα: Ιντεάλ
Ώρα: 18:00
Σε ένα καθολικό οικοτροφείο της γαλλικής επαρχίας, ο 12χρονος Ζουλιέν ζει μια παιδική ηλικία προστατευμένη από τις αναταραχές που μαίνονται στην υπό γερμανική κατοχή Γαλλία. Ο ερχομός του συνεσταλμένου Ζαν πυροδοτεί αμέσως έναν έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στα δύο αγόρια, που σταδιακά δίνει τη θέση του σε έναν ισχυρό συντροφικό δεσμό, ενώ ταυτόχρονα ο Ζουλιέν αρχίζει να συνειδητοποιεί το μυστικό που κρύβει ο φίλος του ? ένα μυστικό που πρέπει να παραμείνει κρυφό πάση θυσία καθώς οι Ναζί φτάνουν στις πόρτες τους.

Έχοντας περάσει σχεδόν δέκα χρόνια στην Αμερική, ο Λουί Μαλ επιστρέφει στην πατρίδα του για να διηγηθεί μια πολύ προσωπική και οδυνηρή ιστορία φιλίας, προδοσίας και απώλειας, εμπνευσμένος για μια ακόμα φορά από γεγονότα της δικής του νεανικής ηλικίας. Υιοθετώντας το βλέμμα των ανήλικων ηρώων του, μας κάνει συνένοχους της παιδικής περιέργειας και σκληρότητας σε έναν κόσμο που προσποιείται ότι η ζωή συνεχίζεται εν μέσω χάους και παραλογισμού ? μέχρι το οριστικό τέλος της αθωότητας. Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και σεναρίου, το βαθιά συγκινητικό αυτό φιλμ απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Θ. Π.

Σκηνοθεσία:Louis Malle
Σενάριο: Louis Malle
Φωτογραφία: Renato Berta
Μοντάζ: Εmmanuelle Castro
Ηθοποιοί: Gaspard Manesse, Raphael Fejto, Francine Racette

Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία | 1988 | Έγχρωμο | DCP | 104′ | Γαλλικά

Ταινίες : Μικρές Ιστορίες
Ρέστα / Small Change

Προηγείται της κύριας προβολής «Ο Αποστάτης» του Φεντερίκο Βερόζ

30/9/2016
Αίθουσα: Odeon Όπερα 1
Ώρα: 18:00
Ρέστα / Small Change

Διάρκεια / Duration: 11’ Σκηνοθεσία / Director: Nicos Panayotopoulos

«Κανείς δεν πρόκειται να σε λυπηθεί ακόμα κι όταν παίζεις τα ρέστα σου…»

Ταινίες : Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ – Festival Darlings
Ο Αποστάτης / El Apostata

Μαδριλένος σπουδαστής φιλοσοφίας αποφασίζει να επικυρώσει την αθεΐα του αιτούμενος να ξεγραφτεί από τα κιτάπια της Καθολικής Εκκλησίας, δεν έχουν όμως την ίδια άποψη η μητέρα του και η εκκλησιαστική γραφειοκρατία. Αυθεντικό μπουνιουελικό άγγιγμα σε μια απολαυστική υπαρξιακή κωμωδία για τις παραδόσεις που νομίζουμε πως θα μας αφήσουν ήσυχους επειδή τις αγνοούμε. Ειδική Μνεία και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

30/9/2016
Αίθουσα: Odeon Όπερα 1
Ώρα: 18:00
Προκειμένου να απαρνηθεί με κάθε επισημότητα τις καθολικές παραδόσεις με τις οποίες ανατράφηκε, ο 30άρης Ταμάγιο, ένας Μαδριλένος σπουδαστής φιλοσοφίας, αποφάσισε πως έχει έρθει η ώρα να επικυρώσει την αθεΐα του κάνοντας αίτηση στην τοπική ενορία να ξεγραφτεί από τα κιτάπια της Καθολικής Εκκλησίας. Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη η μητέρα του που αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα με αυτή του την απόφαση, αλλά και η εκκλησιαστική γραφειοκρατία που κινείται με μακάριους ρυθμούς. Ανάμεσα στις εκκρεμότητες και τα ερωτήματα που τον βασανίζουν αλλά και μια ασυνήθιστα στενή σχέση που διατηρεί με την ξαδέρφη του, ο πράος Ταμάγιο θα πρέπει να βρει τον δικό του τρόπο να αποστατήσει.

Το αυθεντικό μπουνιουελικό άγγιγμα και η υποδόρια ειρωνεία με τα οποία περιβάλλει ο Ουρουγουανός σκηνοθέτης Φεντερίκο Βερόζ τη νέα, απολαυστική υπαρξιακή κωμωδία του, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις παραδόσεις που νομίζουμε πως θα μας αφήσουν ήσυχους, απλώς και μόνο επειδή τις αγνοούμε. Ειδική Μνεία και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Σκηνοθεσία: Federico Veiroj
Σενάριο: Gonzalo Delgado, Alvaro Ogalla
Φωτογραφία: Arauco Hernandez Holz
Μουσική: Alvaro Ogalla
Μοντάζ: Fernando Franco
Ηθοποιοί: Alvaro Ogalla, Marta Larralde, Barbara Lennie, Vicky Pena, Juan Calot

Ουρουγουάη, Ισπανία | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 102′ | Ισπανικά

Ταινίες : Ειδικές Προβολές
Η Τρικυμία / The Tempest

Ο Τζάρμαν αναμετριέται με το κύκνειο άσμα του Σαίξπηρ και βάζει την αιρετική υπογραφή του σε μία από τις πιο γοητευτικά παράδοξες μεταφορές έργου του Βρετανού βάρδου στη μεγάλη οθόνη. Ενας ύμνος στην εγκράτεια που απαιτεί η εξουσία, η «Τρικυμία» είναι ταυτόχρονα και μία οπτικά υποβλητική δημιουργία πάνω στις θεματικές της εκδίκησης και της τιμωρίας. Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Shakespeare in the City» / Είσοδος ελεύθερη

30/9/2016
Αίθουσα: Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ώρα: 18:00
Δώδεκα χρόνια μετά την απώλεια του δουκάτου του Μιλάνου από τις ραδιουργίες του αδερφού του, Αντόνιο, ο Πρόσπερο βρίσκεται ξεχασμένος σε ένα ερημονήσι μαζί με την κόρη του Μιράντα, έχοντας ωστόσο κατακτήσει τα μυστικά της μαγείας. Το τερτίπι της μοίρας που φέρνει το πλοίο του Αντόνιο κοντά στο νησί, είναι που θα κάνει μια τρικυμία, αποτέλεσμα των δυνάμεων που τιθασεύει ο Πρόσπερο, να αποκαταστήσει την τάξη των πραγμάτων.

Ο Τζάρμαν θέτει την αιρετική υπογραφή του σε αυτό που λογίζεται ως το κύκνειο άσμα του Σαίξπηρ, έναν ύμνο πάνω στην εγκράτεια που απαιτεί η εξουσία και η δύναμη. Και η «Τρικυμία» του είναι μια οπτικά υποβλητική δημιουργία η οποία μασκαρεύει πανέξυπνα το πενιχρό της μπάτζετ, προσφέροντας τον ενδεδειγμένο χώρο στα θεματικά πεδία της εκδίκησης, της τιμωρίας και της συμφιλίωσης. Ν. Σ.

Σκηνοθεσία: Derek Jarman
Σενάριο: Derek Jarman
Φωτογραφία: Peter Middleton
Μουσική: Brain Hodgson, John Lewis
Μοντάζ: Lesley Walker
Ηθοποιοί: Peter Bull, David Meyer, Neil Cunningham, Toyah Willcox, Karl Johnson

Ην. Βασίλειο | 1979 | Εγχρωμο | DCP | 92’ | Αγγλικά

Ταινίες : Spotlight στον Τομάς Βασιλέφσκι
Πλωτοί Ουρανοξύστες / Plynace Wiezowce

Ο Κούμπα, ένας επαγγελματίας κολυμβητής, μοιράζει τη μέρα του ανάμεσα στις προπονήσεις και την όμορφη σύντροφό του. Η καθημερινότητά του διαταράσσεται, ωστόσο, όταν ένας ελκυστικός νεαρός εισβάλλει στη ζωή του και του ξυπνά τις πιο ανεξέλεγκτες ερωτικές επιθυμίες. Η πρώτη γκέι ταινία που ξεπήδησε ποτέ από το σινεμά της Πολωνίας ανήκει στη γενναία σκηνοθετική φωνή του Βασιλέφσκι και στην απόφασή του να αψηφήσει τα κινηματογραφικά ταμπού της χώρας του προκειμένου να διηγηθεί ένα θαρραλέο love story.

30/9/2016
Αίθουσα: Δαναός 2
Ώρα: 18:30
29/9/2016
Αίθουσα: Δαναός 1
Ώρα: 20:00
Ο Κούμπα είναι ένας ανερχόμενος αθλητής αγώνων κολύμβησης που ζει στη Βαρσοβία. Οταν δεν τσακώνεται με την παρεμβατική μητέρα του, περνά τον χρόνο του με την επί δύο έτη σύντροφό του. Πηγαίνοντας σε μια εκδήλωση με την τελευταία, γνωρίζει τον Μίκαλ και η έλξη ανάμεσα τους είναι άμεση και ακαταμάχητη, σε βαθμό που ο Κούμπα δεν μπορεί να μην τον εντάξει στη ζωή του. Για να τα καταφέρει, όμως, θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με το περιβάλλον του, αλλά και με τον εαυτό του.

Εντονος ερωτισμός, ζητήματα καταπιεσμένης σεξουαλικής ταυτότητας, αλλά και οι παθογένειες μιας Πολωνίας όπου χρόνια μετά το «Φθινόπωρο των Εθνών» και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο συντηρητισμός παραμένει ριζωμένος στη συνείδηση του κόσμου. Ολα αυτά στη δεύτερη ταινία του Τομάς Βασιλέφσκι, η οποία τον ανέδειξε στο καλλιτεχνικό κύκλωμα ως μια ανερχόμενη κινηματογραφική φωνή και απέσπασε το βραβείο «Εast of the West» στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Γ. Β.
Παρουσία του σκηνοθέτη

Σκηνοθεσία: Tomasz Wasilewski
Σενάριο: Tomasz Wasilewski
Φωτογραφία: Kuba Kijowski
Μουσική: Baasch
Μοντάζ: Aleksandra Gowin
Ηθοποιοί: Mateusz Banasiuk, Marta Nieradkiewicz, Bartosz Gelner, Katarzyna Herman, Izabela Kuna, Miroslaw Zbrojewicz, Olga Frycz

Πολωνία | 2013 | Έγχρωμο | DCP | 93′ | Πολωνικά

Βγάλε τον Σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με Δικά του Λόγια / Eat That Question: Frank Zappa in his Own Words

Θεωρούσε τον εαυτό του «έναν φυσιολογικό τύπο με γυναίκα, παιδιά και πολλούς απλήρωτους λογαριασμούς». Ολοι εμείς ξέρουμε, ωστόσο, ότι ο Φρανκ Ζάππα υπήρξε μια από τις πιο αναρχικές και επαναστατικές φιγούρες της μοντέρνας μουσικής, κι αυτή είναι η ταινία που του αξίζει: ένα ατίθασο οπτικοακουστικό κολάζ, φτιαγμένο από πολλά χιλιόμετρα αρχειακού υλικού και οκτώ ολόκληρα χρόνια έρευνας, το οποίο κατορθώνει να χωρέσει σε μόλις μιάμιση ιλιγγιώδη ώρα τα εντυπωσιακά θραύσματα ζωής και καριέρας ενός αμετανόητου ταραξία της ποπ κουλτούρας.

25/9/2016
Αίθουσα: Δαναός 2 (P)
Ώρα: 19:00
30/9/2016
Αίθουσα: Odeon Όπερα 2
Ώρα: 19:00
24/9/2016
Αίθουσα: Ιντεάλ
Ώρα: 20:00
Θεωρούσε τον εαυτό του «έναν φυσιολογικό τύπο με γυναίκα, παιδιά και πολλούς απλήρωτους λογαριασμούς». Όλοι εμείς ξέρουμε, ωστόσο, ότι ο Φρανκ Ζάπα υπήρξε μια από τις πιο αναρχικές και επαναστατικές φιγούρες της μοντέρνας μουσικής, υπεύθυνη για μερικές από τις πιο ξέφρενες επιμειξίες της ροκ, της τζαζ και της πειραματικής ποπ, και για μια εξίσου αντισυμβατική περσόνα η οποία ουδέποτε θέλησε να προσαρμοστεί στην πουριτανική σύγχρονη πραγματικότητα που με τόσο χιούμορ ειρωνευόταν μέσα από τους δίσκους της.

Το «Βγάλε τον Σκασμό» είναι η ταινία που του αξίζει: ένα ιλιγγιώδες οπτικοακουστικό κολάζ, φτιαγμένο από χιλιόμετρα υλικού και οκτώ ολόκληρα χρόνια έρευνας στο προσωπικό αρχείο του Ζάπα, το οποίο κατορθώνει να χωρέσει μέσα σε μόλις μιάμιση ώρα τα εντυπωσιακά θραύσματα ζωής και καριέρας ενός αμετανόητου ταραξία της ποπ κουλτούρας, όπως τα αφηγείται ο ίδιος μπροστά στην κάμερα, σε διάστημα μερικών δεκαετιών και με χιούμορ που σπάει κόκαλα. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Λ. Κ.

Σκηνοθεσία: Thorsten Schutte
Μουσική: Frank Zappa
Μοντάζ: Willibald Wonneberger
Εμφανίζονται: Frank Zappa, Steve Allen, Angel, Jimmy Carl Black

Γερμάνια, Γαλλία | 2015 | Έγχρωμο | DCP | 90′ | Αγγλικά

Ταινίες : Η Αισθηματική Αγωγή του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Οι Αισθηματίες

Ο «Δάσκαλος». Ενας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος που διακινεί αρχαία σε νεκροφόρες. Τις βρωμοδουλειές του κάνουν δύο νεαροί που διαπράττουν το μοιραίο λάθος να ερωτευτούν. Ως Αισθηματίες πρέπει να βγουν από τη μέση. Οι Τάκης Μόσχος, Χάρης Φραγκούλης, Δημήτρης Λάλος και Ηλιάνα Μαυρομάτη πρωταγωνιστούν στην τελευταία ταινία μυθοπλασίας του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ένα αντισυμβατικό ρομαντικό φιλμ αφιερωμένο σε «πλάσματα του προηγούμενου αιώνα, τα οποία προσπαθούν μάταια να επιβιώσουν στον σύγχρονο καιρό μας».

2/10/2016
Αίθουσα: Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ώρα: 18:00
30/9/2016
Αίθουσα: Ιντεάλ
Ώρα: 20:00
Παρουσία συντελεστών

Σκηνοθεσία: Nikos Triandafyllidis
Σενάριο: Nikos Triandafyllidis
Φωτογραφία: Yiannis Kotrotsis
Μουσική: The Boy
Μοντάζ: Nikos Triandafyllidis, Yorgos Panteleakis
Ηθοποιοί: Takis Moschos, Harris Frangoulis, Dimitris Lalos, Iliana Mavromati, Eftychia Yiakoumi, Athina Pappa, Renos Charalampidis, Alexandros Voulgaris, Petros Tatsopoulos

Ελλάδα | 2014 | Έγχρωμο | DCP | 100′ | Ελληνικά

Ταινίες : Πρεμιέρες Ελληνικών Ταινιών
Ευτυχία / Bliss

Τα post-it που βρίσκει η Αννα κολλημένα στην πόρτα της, θα πυροδοτήσουν μια σειρά από γεγονότα που θα κλονίσουν την ψυχική της υγεία. Οταν ένας άντρας αρχίσει να την παρενοχλεί, η σύγκρουση με όλο της το περιβάλλον θα είναι αναπόφευκτη. Το ίδιο αναπόφευκτη θα είναι και η συνάντηση τους. Μια κωμικοτραγική ματιά στην αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, με τους Ξανθή Σπανού, Δημήτρη Αλεξανδρή, Χρήστο Στέργιογλου, Θέμιδα Μπαζάκα. work in progress

30/9/2016
Αίθουσα: Odeon Όπερα 1
Ώρα: 20:00
Η Αννα έχει αρχίσει να ζορίζεται. «Χαμογέλα.» Η Αννα έχει σπίτι. «Αϋπνία.» Η Αννα έχει δουλειά. «Εννιά-πέντε, θ’ αργήσω.» Η Αννα έχει φίλους. «Βαριέμαι.» Την Αννα την αγαπάνε οι γονείς της. «Ανοιξε.» Ή Αννα δεν κοιμάται. «Καυλώνω.» Η Αννα φοβάται. «Μίλα μου. Μίλα μου.»

Τα post-it αντίστροφης μέτρησης που βρίσκει κολλημένα στην πόρτα της, θα πυροδοτήσουν μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις ικανά να κλονίσουν την ψυχική της υγεία. Οταν ένας άντρας αρχίσει να την παρενοχλεί, η Αννα θα οδηγηθεί σε μία καθοριστική σύγκρουση με όλο της το περιβάλλον. Οσο για τη συνάντηση τους, είναι κάτι παραπάνω από αναπόφευκτη. Η «Ευτυχία» είναι μια κωμικοτραγική ματιά στη ζωή μιας νεαρής κοπέλας, μέσα από μία αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Ή τέλος πάντων, ό,τι είμαστε σε θέση να ορίσουμε ως πραγματικότητα.
Παρουσία του σκηνοθέτη και συντελεστών

Σκηνοθεσία: Christos Pitharas
Σενάριο: Christos Pitharas
Φωτογραφία: Evgenios Dionisopoulos, Nikos Thomas
Μουσική: Dinos Tselis
Μοντάζ: Vassilis Stavropoulos
Ηθοποιοί: Xanthi Spanou, Themis Bazaka, Dimitris Alexandris, Christos Sterioglou, Stavros Simeonidis, Mirto Panagou, Yannis Milonas, Katerina Papandreou
Παραγωγοί: Christos Pitharas, Petros Niamonitakis

Ελλάδα | 2016 | Εγχρωμο | DCP | 80′ | Ελληνικά

Ταινίες : Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ – Festival Darlings
Νερούδα / Neruda

Νεαρός αστυνομικός καταδιώκει τον νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος βρίσκεται κυνηγημένος από το καθεστώς της χώρας του εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Ο υποψήφιος για Οσκαρ Πάμπλο Λαραΐν («Νο») επιστρατεύει και πάλι τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ όχι σε μια απλή βιογραφία, αλλά σε ένα μυθιστορηματικής κλιμάκωσης ανθρωποκυνηγητό στη Χιλή της δεκαετίας του ’40, που θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει απευθείας απ’ το μυαλό του ίδιου του ποιητή.

30/9/2016
Αίθουσα: Δαναός 1
Ώρα: 20:15
Νεαρός αστυνομικός επιθεωρητής έχει βαλθεί να εντοπίσει και να συλλάβει τον νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος βρίσκεται κυνηγημένος από το καθεστώς της χώρας του εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων και αναζητά καταφύγιο στο εξωτερικό. Ο υποψήφιος για Όσκαρ Πάμπλο Λαραΐν («Νο») επιστρατεύει και πάλι τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ όχι σε μια απλή βιογραφία, αλλά σε ένα μυθιστορηματικής κλιμάκωσης ανθρωποκυνηγητό στη Χιλή της δεκαετίας του ’40, που θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει απευθείας από το μυαλό του ίδιου του ποιητή. Το «Νερούδα» είναι ένα πανέμορφο οπτικά, ευρηματικό σεναριακά και κινηματογραφημένο με φανερό ζήλο φιλμ, το οποίο εφευρίσκει έναν άκρως πρωτότυπο τρόπο για να προσεγγίσει το αντικείμενό του, παίζοντας δεξιοτεχνικά με τις απρόσμενες διόδους και τις συναρπαστικές πιθανότητες της αφήγησης. Επίσημη συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών. Λ. Κ.

Σκηνοθεσία: Pablo Larrain
Σενάριο: Guillermo Calderon
Φωτογραφία: Sergio Armstrong, ACC
Μουσική: Federico Jusid
Μοντάζ: Herve Schneid, ACE
Ηθοποιοί: Luis Gnecco, Gael Garcia Bernal, Mercedes Moran, Diego Munoz, Padlo Derqui

Χιλή, Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 108′ | Ισπανικά, Γαλλικά

Ταινίες : Διεθνές Διαγωνιστικό
Επιχείρηση Χιονοστιβάδα / Operation Avalanche

Η πιο διάσημη θεωρία συνωμοσίας στα χρονικά της εξερεύνησης του διαστήματος παίρνει σάρκα και οστά στο ευφυές ψευδοντοκιμαντέρ του Ματ Τζόνσον, το οποίο μέσα σε 90 λεπτά, εκτός απ’ το να μπλέξει μέχρι και τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, εξελίσσεται σταδιακά από βιτριολική κωμωδία σε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Πίσω στο 1967, η CIA υποπτεύεται ότι κάποιος μέσα απ’ τη NASA δίνει πληροφορίες στους Σοβιετικούς και στέλνει μια ομάδα πρακτόρων για να εξιχνιάσει την υπόθεση. Αυτό που θα ανακαλύψουν θα αλλάξει την ιστορία της Αμερικής για πάντα.

24/9/2016
Αίθουσα: Ιντεάλ
Ώρα: 22:00
30/9/2016
Αίθουσα: Δαναός 2
Ώρα: 20:30
25/9/2016
Αίθουσα: Odeon Όπερα 2 (P)
Ώρα: 21:15
Ηταν τελικά ο Νιλ Αρμστρονγκ ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι ή μήπως η επιτυχής προσσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 ήταν ένα ραδιούργο τέχνασμα των Αμερικανών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αναδειχθούν σε νικητές της κούρσας του διαστήματος προτίμησαν να τη σκηνοθετήσουν; Η πιο διάσημη θεωρία συνωμοσίας στα χρονικά του Ψυχρού Πολέμου παίρνει σάρκα και οστά στο ευφυές ψευδοντοκιμαντέρ του Ματ Τζόνσον, το οποίο μέσα σε 90 λεπτά, εκτός από το να μπλέξει μέχρι και τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, εξελίσσεται σταδιακά από βιτριολική κωμωδία σε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Πίσω στο 1967, η CIA υποπτεύεται ότι κάποιος μέσα από τη NASA δίνει πληροφορίες στους Σοβιετικούς και στέλνει μια ομάδα πρακτόρων για να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Αυτό που θα ανακαλύψουν έπειτα από παρακολουθήσεις και υποκλοπές είναι ικανό να αλλάξει την ιστορία της Αμερικής για πάντα. Συμμετοχή στα φεστιβάλ Σάντανς και SXSW. Κ. Θ.

Σκηνοθεσία: Matt Johnson
Σενάριο: Josh Boles, Matt Johnson
Φωτογραφία: Andrew Appelle, Jared Raab
Μουσική: Jay McCarrol
Μοντάζ: Curt Lobb
Ηθοποιοί: Sharon Belle, Matt Johnson, Krista Madison, Samantha Michelle, Owen Williams, Josh Boles

ΗΠΑ, Καναδάς | 2015 | Έγχρωμο | DCP | 93′ | Αγγλικά

Ταινίες : Αφιέρωμα στον Λουί Μαλ
Επώνυμο: Λακόμπ, Όνομα: Λισιέν / Lacombe, Lucien

Στη Γαλλία του 1944, ο 18χρονος Λισιέν ζητά να στρατολογηθεί στην Αντίσταση, αλλά όταν απορρίπτεται τάσσεται στο πλευρό της Γκεστάπο. Μεθυσμένος από την αίσθηση εξουσίας, θα βρεθεί σε αδιέξοδο όταν ερωτεύεται την κόρη ενός Εβραίου. Σε ένα από τα αριστουργήματά του και σε μια από τις πρώτες ταινίες που ασχολήθηκαν ανοιχτά με τη συνεργασία μερίδας Γάλλων πολιτών με τους Γερμανούς κατακτητές, ο Μαλ σκιαγραφεί με ψυχραιμία το σύνθετο ψυχολογικό πορτραίτο του πιο αμφιλεγόμενου χαρακτήρα της φιλμογραφίας του και συνάμα μιας ολόκληρης χώρας υπό την απειλή διχασμού.

29/9/2016
Αίθουσα: Odeon Όπερα 1
Ώρα: 17:30
30/9/2016
Αίθουσα: Odeon Όπερα 2
Ώρα: 21:00
Καλοκαίρι του 1944. Σε μια μικρή πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ο 18χρονος Λισιέν ζητά να στρατολογηθεί στην Αντίσταση, επιδιώκοντας τη δράση αλλά χωρίς να έχει ξεκάθαρη συνείδηση για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του. Όταν απορρίπτεται λόγω νεαρής ηλικίας, θα αντιδράσει προσεγγίζοντας την Γκεστάπο. Μεθυσμένος από την αίσθηση εξουσίας που γεύεται, θα αρχίσει να καταδίδει τους συμπατριώτες του. Η ζωή του ίδιου και των γύρω του, ωστόσο, περιπλέκεται όταν ερωτεύεται την κόρη ενός πλούσιου Εβραίου ράφτη.

Πώς αποφασίζει κάποιος να ενστερνιστεί τη φασιστική ιδεολογία; Και πόσο απόλυτα συνειδητή μπορεί να είναι μια τέτοια απόφαση για μια αποπροσανατολισμένη νεολαία σε περιόδους σύγχυσης και ανέχειας; Σε μια από τις πρώτες ταινίες που τόλμησαν να ασχοληθούν ανοιχτά με το θέμα της συνεργασίας μερίδας των Γάλλων πολιτών με τους Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Λουί Μαλ προσεγγίζει θαρραλέα μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της Γαλλίας, σκιαγραφώντας με ψυχραιμία το σύνθετο ψυχολογικό πορτραίτο του πιο αμφιλεγόμενου χαρακτήρα της φιλμογραφίας του και συνάμα μιας ολόκληρης χώρας υπό την απειλή διχασμού. Θ. Π.

Σκηνοθεσία: Louis Malle
Σενάριο: Louis Malle, Patrick Modiano
Φωτογραφία: Tonino delli Colli
Μουσική: Django Reinhardt
Μοντάζ: Suzanne Baron
Ηθοποιοί: Pierre Blaise, Aurore Clement, Holger Lowenadler

Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία | 1974 | Έγχρωμο | DCP | 139′ | Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά

Ταινίες : Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ – Festival Darlings
Δυο Καρδιές / Reparer les Vivants

Ενα δυστύχημα ενώνει τις ζωές τριών διαφορετικών ανθρώπων, σπρώχνοντάς τους σε αναπάντεχα μεταφυσικά μονοπάτια. Η σκηνοθέτιδα του «Suzanne» διασκευάζει το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Μαϊλίς Ντε Κερανγκάλ, μετατρέποντάς το σε ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό δράμα πάνω στις αντοχές του σώματος και της ανθρώπινης ψυχής. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο διαπρέπει ο Ταχάρ Ραχίμ του «Προφήτη», ενώ τη μουσική υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής οσκαρικός συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά.

30/9/2016
Αίθουσα: Ιντεάλ
Ώρα: 22:30
Ολα ξεκινούν ένα ξημέρωμα όταν τρεις νεαροί σέρφερ επισκέπτονται μια παραλία για να δαμάσουν τα κύματα. Στο δρόμο της επιστροφής εμπλέκονται σε ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα και ο 17χρονος Σιμόν μεταφέρεται σε ένα νοσοκομείο της Χάβρης όπου μένει κλινικά νεκρός. Εκεί οι γιατροί θα δώσουν μάχη για να πείσουν τους αναστατωμένους γονείς του να δωρίσουν τα όργανά του. Εντωμεταξύ στο Παρίσι μια μεσήλικη μητέρα δύο παιδιών μπαίνει στην λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καθώς η καρδιά της πάσχει από μια πολύ σοβαρή εκφυλιστική νόσο.

Η σκηνοθέτιδα του «Suzanne» διασκευάζει το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Μαϊλίς Ντε Κερανγκάλ, μετατρέποντάς το σε ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό δράμα πάνω στις αντοχές του σώματος και της ανθρώπινης ψυχής. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο διαπρέπει ο Ταχάρ Ραχίμ του «Προφήτη», ενώ τη μουσική υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής οσκαρικός συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά. Κ.Θ.

Σκηνοθεσία: Katell Quillevere
Σενάριο: Katell Quillevere, Gilles Taurand (based on the novel by Maylis de Kerangal)
Φωτογραφία: Tom Harari
Μουσική: Alexandre Desplat
Μοντάζ: Thomas Marchand
Ηθοποιοί: Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Anne Dorval, Bouli Lanners, Karim Leklou, Kool Shen

Γαλλία, Βέλγιο| 2016 | Έγχρωμο | DCP | 104′ | Γαλλικά

Ταινίες : Διεθνές Διαγωνιστικό
Εξέλιξη / Evolution

Μια απομακρυσμένη νησιωτική τοποθεσία που κατοικείται μυστηριωδώς μονάχα από νεαρά αγόρια και γυναίκες κρύβει αποτρόπαια μυστικά για το πεπρωμένο τους. Οι μακάβριες απαντήσεις περιμένουν στην άλλη άκρη της πόλης. Η επιστημονική φαντασία, το γοτθικό παραμύθι και ο τρόμος βυθίζονται σε έναν παραισθησιογόνο ωκεανό εικόνων, τον οποίο η σκηνοθέτιδα-φαινόμενο του στοιχειωτικού «Innocence» κινηματογραφεί σαν έναν αλλόκοτα γοητευτικό εφιάλτη από τον οποίο δεν θέλεις να ξυπνήσεις. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

25/9/2016
Αίθουσα: Odeon Όπερα 1
Ώρα: 22:00
30/9/2016
Αίθουσα: Δαναός 2
Ώρα: 22:30
28/9/2016
Αίθουσα: Δαναός 2 (P)
Ώρα: 22:30
Αν συμφωνήσουμε ότι πηγαίνουμε σινεμά με σκοπό να συλλέξουμε δυνατές εμπειρίες, τότε η ταινία της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς αποτελεί όντως μια τέτοια εμπειρία. Κινηματογραφημένη με σκοπό να δίνει στον θεατή την εντύπωση ότι αυτό που παρακολουθεί είναι ένα ρευστό όνειρο (ή, καλύτερα, εφιάλτης), η επιστροφή της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας πίσω από την κάμερα, δέκα χρόνια μετά το θαυμαστό ντεμπούτο που πέτυχε με το «Innocence», δανείζεται στοιχεία από τον κόσμο των παραμυθιών, της επιστημονικής φαντασίας και του σινεμά τρόμου.

Στη συνέχεια, ενσωματώνει τα δάνεια αυτά σε μια αινιγματική ιστορία που εκτυλίσσεται σε μια απομονωμένη νησιωτική τοποθεσία την οποία κατοικούν αποκλειστικά μικρά αγόρια και γυναίκες. Μόνο που κάτι ιδιαίτερα αποτρόπαιο κρύβει το πεπρωμένο των αγοριών αυτών, όπως πολύ σύντομα θα μας αφήσει να καταλάβουμε η Χατζιχαλίλοβιτς, οδηγώντας την πλοκή της σε μερικά άκρως σκοτεινά μονοπάτια και βυθίζοντας ολόκληρο το φιλμ σε έναν παραισθησιογόνο ωκεανό μαγικών εικόνων, που δίνουν επάξια στην ταινία τον τίτλο μιας από τις πιο εκθαμβωτικές (και υποβλητικές) δημιουργίες που έχουμε δει. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Λ. Κ.

Σκηνοθεσία: Lucile Hadzihalilovic
Σενάριο: Lucile Hadzihalilovic , Alante Kavaite in collaboration with Geoff Cox
Φωτογραφία: Manu Dacosse
Μοντάζ: Nassim Gordji-Tehrani
Ηθοποιοί: Max Brebant, Roxane Duran, Julie-Marie Parmentier

Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο | 2015 | Έγχρωμο | DCP | 81′ | Γαλλικά

Ταινίες : Μετά τα Μεσάνυχτα – After Hours
Ωμότητες / Grave

Κανιβαλισμός και χορτοφαγία δεν στρώνουν κοινό τραπέζι. Ή μήπως όχι; Το ξύπνημα της (ωμής) σάρκας μιας φοιτήτριας κτηνιατρικής γίνεται αφορμή για ένα κινηματογραφικό έδεσμα gore εικονογραφίας, σεξουαλικής έντασης και κωμικής επίγευσης που έβαψε με αίμα το φετινό Φεστιβάλ Καννών και «γράπωσε» το βραβείο FIPRESCI. Ενα κινηματογραφικό ντεμπούτο που θα μείνει «νωπό» στη μνήμη σας.

30/9/2016
Αίθουσα: Δαναός 1
Ώρα: 23:00
Οταν η Ζιστίν, μία σκληροπυρηνική χορτοφάγος, υποβάλλεται παρά τη θέλησή της σε ένα τελετουργικό μύησης πρωτοετών που συνδυάζει ωμοφαγία και ένα λουτρό αίματος, αντιλαμβάνεται πως μερικά πράγματα καλό είναι να μην τα δοκιμάζεις ποτέ, γιατί μετά θες κι άλλο! Κάπου ανάμεσα στις στιλιστικές αναφορές του «Suspiria», την ακραία θρασύτητα του «Ολοκαυτώματος των Κανιβάλων» και τη σεξουαλική αφύπνιση του «Κάρι, Εκρηξη Οργής», οι «Ωμότητες» της Ζουλιά Ντουκουρνό είναι μία πανέξυπνη παραβολή για το ξύπνημα της (ωμής) σάρκας μιας γυναίκας. Η νεαρή φοιτήτρια της κτηνιατρικής θα δοκιμάσει τον απαγορευμένο καρπό, και η ιδιόρρυθμη ιστορία της γίνεται αφορμή για ένα κινηματογραφικό έδεσμα σπλάτερ αισθητικής, gore εικονογραφίας, ερωτικής έντασης και αναπάντεχης κωμικής επίγευσης που σόκαρε ευχάριστα το κοινό του φετινού Φεστιβάλ Καννών, όπου συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής, και «γράπωσε» το βραβείο FIPRESCI. Ενα εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο που θα μείνει «νωπό» στη μνήμη σας. Π. Γ.
Παρουσία της σκηνοθέτιδας

Σκηνοθεσία: Julia Ducournau
Σενάριο: Julia Ducournau
Φωτογραφία: Ruben Impens
Μουσική: Jim Williams
Μοντάζ: Jean Christophe Bouzy
Ηθοποιοί: Garance Marillier, Ella Rumpf, Rahal Nait Oufella, Laurent Lucas, Bouli Lanners

Γαλλία, Βέλγιο | 2016 | Εγχρωμο | DCP | 98′ | Γαλλικά

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: