Δωρεάν δίωρο σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και παρουσίαση του Νέου Τρίμηνου Κύκλου Μαθημάτων την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 16.00 στο Σχολείο του Σινεμά

seminario-skinothesias kinimatografou 2016-2017

Δωρεάν δίωρο για όλους σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου  και παρουσίαση του Νέου Τρίμηνου Κύκλου Μαθημάτων για όσους ενδιαφέρονται την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 16.00 στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια). Θα προβληθούν και σχολιαστούν αποσπάσματα από ταινίες αντιπροσωπευτικές μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές ή πρωτοποριακές και animation για να έρθουμε σε επαφή με τις τέσσερις βασικές κατηγορίες ειδών ταινιών που υπάρχουν. Θα δούμε αποσπάσματα από τις 2 μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες στην ιστορία του Αμερικάνικου κινηματογράφου που φαλίρισαν τις εταιρίες παραγωγής τους και οδήγησαν στην καλλιτεχνική παρακμή τους δημιουργούς τους, τον Αταίριαστο (1983) του Κόπολαrumble-fish-american-poster

και την Πύλη της Δύσης (1980) του Τσιμίνο.

h-pylh-ths-dyshsjpg

Θα δούμε αποσπάσματα από 2 ταινίες του Βέντερς που έγιναν την ίδια χρονιά και που εκφράζουν 2 εντελώς διαφορετικές καλλιτεχνικές τάσεις στο χώρο του κινηματογράφου τον χολιγουντιανό αφηγηματικό κινηματογράφο και τον κινηματογράφο του δημιουργού τον Χάμετ με παραγωγό τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

ti-syndeei-tis-7-tainies-keimeno

Θα δούμε επίσης αποσπάσματα από 2 ταινίες μία του Βέντερς για τον Νίκολας Ρέι  τους τελευταίους μήνες της ζωής του ενώ πέθαινε από καρκίνο και το Μιά Μέρα ένας Έρωτας του Κόπολα που έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτή την συναρπαστική ιστορία που συνδέει 7 ταινίες και που θα σας διηγηθεί ο Γιάννης Καραμπίτσος με κινούμενες εικόνες. hammett-1982

και την Κατάσταση των Πραγμάτων.

the-state-of-things

Θα παρουσιάσουμε το περιεχόμενο και τη δομή του σεμιναρίου για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον νέο κύκλο μαθημάτων. Και τέλος θα φροντίσουμε την εγγραφή για όσους ενδιαφερόμενους για το σεμινάριο δεν το έχουν κάνει ακόμα με την πληρωμή της πρώτης από τις 3 δόσεις.

 μην χάσετε το Σάββατο 1.10.2016 στις 18.00 την προβολή με ανάλυση και συζήτηση της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν  «Ο κύριος Βερντού» (1947) και την παρουσίαση – ανοιχτό μάθημα στις 18.00 του σεμιναρίου «121 Χρόνια Κινηματογράφου σε 12 Μαθήματα»

Παρακάτω ακολουθεί για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον νέο κύκλο μαθημάτων το περιεχόμενο και η δομή του Σεμιναρίου Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου.

Θα πραγματοποιηθεί   Το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου έχει ως στόχο την εμβάθυνση στην Θεωρία και την Πρακτική του Κινηματογράφου, καθώς και στην κατανόηση των βασικών αρχών που καθορίζουν την κινηματογραφική σκηνοθεσία (Μέγεθος Πλάνων-Καδράρισμα, Σεκάνς – Σκηνές – Πλάνα – Γωνίες λήψης – Κίνηση της κάμερας, άξονας, αλλαγή γωνίας λήψης 30 μοιρών κ.α.), με προβολή, σχολιασμό και ανάλυση αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες των πιο σημαντικών κινηματογραφικών ρευμάτων-κινημάτων, ειδών και σκηνοθετών. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης και τον τρόπο που φτιάχνεται μια ιστορία με εικόνες και ήχους.  Θα τους δοθούν οι απολύτως βασικές γνώσεις αναφορικά με την Ιστορία του Κινηματογράφου για να διευκολυνθεί η είσοδος τους στην δημιουργία. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, σε εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και φοιτητές και σε όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά ή και επαγγελματικά με τη λήψη και την επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού.

Στο πλαίσιο της Πρακτικής Εξάσκησης θα δοθεί στους συμμετέχοντες θέμα για σενάριο ταινίας μικρού μήκους 5 λεπτών. Με τις στοιχειώδεις γνώσεις που θα αποκτήσουν κατά τη διάρκεια των πρώτων μαθημάτων (ένας μήνας 4 συναντήσεις) θα πραγματοποιήσουν τη συγγραφή του σεναρίου, το κάστινγκ, θα κάνουν ρεπεράζ, το ντεκουπάζ, πρόβες με τους ηθοποιούς, γυρίσματα (με φώτα και ηχητικό εξοπλισμό) και μοντάζ. Παράλληλα με την πρακτική εκπαίδευση, θα συνεχίζεται η θεωρητική κατάρτιση με έμφαση στα ζητήματα σκηνοθεσίας και υποκριτικής, ενώ θα παρασχεθούν βασικές γνώσεις σεναρίου, εικονοληψίας, ηχοληψίας, σκηνογραφίας, διεύθυνσης παραγωγής και μοντάζ.

Ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το σεμινάριο:

 1. Οργάνωση Κινηματογραφικής Παραγωγής-Διεύθυνση Παραγωγής

 2. Βασικές Αρχές Σεναρίου

 3. Κινηματογραφική σκηνοθεσία – ο ρόλος του σκηνοθέτη

 4. Οι Ειδικότητες του Συνεργείου- Σκηνοθετική Ομάδα και οι υπόλοιπες δημιουργικές ομάδες

 5. Ο Ηθοποιός στον κινηματογράφο

 6. Σεκάνς – Σκηνές – Πλάνα – Γωνίες λήψης – Κίνηση της κάμερας – Εφέ – Ήχοι

 7. Ντεκουπάζ Τελική γραπτή μορφή του Σεναρίου Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας

 8. Αισθητική κινηματογράφησης- Καδράρισμα:

Ακαδημαϊκή αισθητική

Μοντέρνα αισθητική

 1. Η Φωτογραφία και ο Σκηνικός Χώρος στον κινηματογράφο

 2. Το Μοντάζ στον Κινηματογράφο

 3. Η Μουσική στον Κινηματογράφο

 4. Συνοπτική Ιστορία Κινηματογράφου: Ελληνικός και Ξένος- Σημαντικότερα Κινηματογραφικά Ρεύματα-Μεγάλοι Δημιουργοί

Διάρκεια Σεμιναρίου: 48 ώρες, 12 τετράωρες συναντήσεις

Παρουσίαση-Ανοιχτό Μάθημα: Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 στις 16.00,  Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 16.00

Κόστος: 60 + Φ.Π.Α. το μήνα.

Φοιτητές-Προηγούμενοι Μαθητές-Ζευγάρια-Γκρουπ- Μέλη Θεατρικών ή Πολιτιστικών Ομάδων, Εκπαιδευτικοί: 55 + Φ.Π.Α. το μήνα

Άνεργοι, ΑμεΑ: 50 + Φ.Π.Α. το μήνα

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση του Σχολείου του Σινεμά. Το Σεμινάριο μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε θελήσει χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν αναλυτικές ηλεκτρονικές σημειώσεις ενώ θα έχουν πρόσβαση στη δανειστική κινηματογραφική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. 

Πληροφορίες–Εγγραφές: Τηλ.: 2130159816 , κιν: 6944143564,
e-mail:schoolofcinemagr@gmail.com  

συμπληρώστε οπωσδήποτε τη Δήλωση Ενδιαφέροντος για το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2016-2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2016-2017

«120 Χρόνια Κινηματογράφου» σε 12 μαθήματα- Σεμινάριο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου|| Έναρξη Οκτώβρης 2016

Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016-2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s