Στο Δήμο Ζωγράφου το κτίριο ΡΕΟ- Ποταμίτη

Το κτίριο του Πολυδωρόπουλου, το σημερινό θέατρο Ποταμίτη, τον πρώην κινηματογράφο ΡΕΟ, αγόρασε με απόφαση του την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου.

to-theatro-reo-potamiti

Η πολυκατοικία του Πολυδωρόπουλου επί της οδού Ιλισίων και Κερασούντος χτίστηκε το 1917 και το ισόγειο ήταν συνεργείο συναρμολόγησης των αμερικανικών αυτοκινήτων ΡΕΟ, των οποίων οι αδελφοί Πολυδωρόπουλοι ήταν αποκλειστικοί εισαγωγείς στην Ελλάδα. Εκτός των Πολυδωροπουλαίων, στο κτίριο αυτό έχουν ζήσει από το 1934 έως το 1939 η Κατίνα Παξινού με τον Αλέξη Μινωτή και η διάσημη χορεύτρια Νινή Μπερδέ». Τα παραπάνω αναγράφονται στο βιβλίο του αείμνηστου Ιωάννη Ζώρζου «Τα Κουπόνια».
Στο ισόγειο του κτιρίου ο αείμνηστος Δημήτρης Ποταμίτης δημιούργησε τη δεκαετία του ΄70 το πρώτο θέατρο εκτός κέντρου Αθήνας με την ονομασία «Θέατρο Έρευνας». Μετά το θάνατό του μετονομάστηκε σε «Δημήτρης Ποταμίτης».
Η πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου μετά από πρόταση της διοίκησης Καφατσάκη αποφάσισε την αγορά του τετραόροφου ιστορικού κτιρίου υψηλής πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής αξίας, και δυο οικόπεδα δίπλα στο κτίριο.
Η εκτίμηση των παραπάνω ακινήτων έγινε από ορκωτό εκτιμητή και συμβολαιογράφο. Ο ορκωτός εκτιμητής στην έκθεση αναφέρει ότι η αγοραία αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσόν του ενός εκατομμυρίου τριακοσίων τριάντα τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων εβδομήντα πέντε ( 1.334.775 ) ευρώ. Η συμβολαιογράφος με βάση την αντικειμενική αξία ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου.
Μετά από διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη, ο Δήμος Ζωγράφου θα πληρώσει για το κτίριο και τα δυο οικόπεδα (550.000) πεντακόσια πενήντα χιλιάδες ευρώ. Υπέρ της αγοράς ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπαράταξη Δημοτών-Αγαπώ Ζωγράφου» Αντώνης Πέττας και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Χασούρας.
Επίσης υπέρ της αγοράς ψήφισαν οι σύμβουλοι Θόδωρος Μετικαρίδης, Τασία Μπότου και Γιάννης Βούρτσης.
Παρών δήλωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Ζωγράφου Μπροστά – Ακομμάτιστη Δημοτική Κίνηση» Χαράλαμπος Κρανιώτης και Μιχάλης Βουιδάσκης.
Λευκή ψήφο έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Καραβίδας και Ευθύμιος Μπαρμπέρης από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου.
Ο τέως δήμαρχος Κώστας Καλλίρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Βαρσαμιδάκη και Πέτρος Μαρίνης της παράταξης «Πολίτες σε Δράση» απουσίαζαν από τη συνεδρίαση. Με επιστολή τους στον Πρόεδρο του Δ.Σ. Χρίστο Κλαδευτήρα, η οποία διαβάστηκε, ενημερώνουν ότι δεν παρευρίσκονται στη συνεδρίαση- γιατί βάσει κάποιων νόμων που αναφέρουν- θα έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός, κ.λπ., αλλά και ότι δεν συμφωνούν με την αγορά αυτή.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν δικαιολογημένα (όπως είπε ο πρόεδρος) οι κ.κ. Αγγελόπουλος Παναγιώτης λόγω οικογενειακών προβλημάτων υγείας, ο Άγης Παπακωνσταντίνου (ταξίδι στο εξωτερικό), ο Πιτσαρής Παναγιώτης και Σούφλας Γεώργιος, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Απουσίαζαν επίσης οι κ.κ. Στάθης Ψάλτης, Γιώργος Γρίβας, Κώστας Κακουρίδης και ο σύμβουλος από το Κίνημα στην Πόλη καθώς δεν έχει αντικατασταθεί ακόμη η κα Ειρήνη Πλουμπίδη.
Στις αιτιάσεις της επιστολής Καλλίρη απάντησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Χάρης Σταματάκης, λέγοντας ότι «ο κ. Καλλίρης ή δεν ξέρει καλά τους νόμους ή τάχει μπερδέψει γιατί σήμερα δεν μιλάμε απλώς για την αγορά ενός κτιρίου, αλλά για την αγορά ενός μοναδικού κτιρίου και αυτό είναι σύννομο σύμφωνα με τους νόμους, αλλά και του Ελεγκτικού συνεδρίου».

Το κτίριο, σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης, είναι ικανό να φιλοξενήσει σημαντικές πολιτισμικές δραστηριότητες και λειτουργίες του Δήμου Ζωγράφου, ενώ τα διπλανά οικόπεδα θα αξιοποιηθούν υποστηρικτικά για την λειτουργία των δράσεων του κτιρίου.

http://toskonaki.blogspot.gr/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.