Σνόουντεν (2016) του ‘Ολιβερ Στόουν: Πέρα από καλλιτεχνικές αξίες και αστεράκια, η ταινία που ο κάθε πολίτης του πλανήτη οφείλει να δει | του Γιάννη Καραμπίτσου

snowden-2016

Γράφω σήμερα για την ταινία για να προλάβω άλλα κριτικά κείμενα που θα σταθούν στην καλλιτεχνική αξία της ταινίας, στα αστεράκια, στη φόρμα της και πόσο πρωτοποριακή είναι, αν είναι λαϊκιστής ή όχι ό Όλιβερ Στόουν. Είμαι υπέρμαχος της άποψης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και φορμαλισμός σύμφωνα με την οποία το «πως» σε μια ταινία μπορεί να έχει και περισσότερη αξία από το «τι». Και όσοι έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματά μου ή τις ομιλίες μου θα το έχουν διαπιστώσει.

121 Χρόνια Κινηματογράφου σε 12 Μαθήματα : Δεύτερο Μάθημα [1920-1930 α΄μέρος] το Σάββατο 5.11.2016 στις 14.00

Εδώ και αρκετό καιρό, βλέπω ταινίες που δεν έχουν να πουν πάρα πολλά από καλλιτεχνική αξία, αλλά τα θέματά τους και ο τρόπος προσέγγισης σε ένα βαθμό παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για αυτό το σημείο θα επανέλθω σύντομα διεξοδικότερα. έχω λοιπόν αρχίσει να επεξεργάζομαι έναν άλλο τρόπο κριτικής προσέγγισης των ταινιών από αυτόν που χρησιμοποιείται σήμερα από την πλειονότητα των κριτικών. Σήμερα όμως επείγει να κατατεθούν κάποιες απόψεις άμεσα και «εν θερμώ» γιατί το θέμα που θίγει ο τολμηρός και ριζοσπαστικός Όλιβερ Στόουν δεν είναι απλά ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά το σοβαρότερο που απασχολεί ή θα έπρεπε να απασχολεί την ανθρωπότητα. Δεν έχει λοιπόν σημασία μεγάλη αυτή τη στιγμή να καταθέσω εγώ ή όποιος άλλος αν μας αρέσει ο Όλιβερ Στόουν, αν τον θεωρούμε μεγάλο δημιουργό, αν η ταινία του θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου και της ανθρωπότητας ως ένα γνήσιο καλλιτεχνικό έργο μεγάλης εμβέλειας κλπ. Τι έχει λοιπόν σημασία; Σημασία έχει να εξετάσουμε την χρησιμότητα αυτού του έργου για το πιο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα ή θα έπρεπε να την απασχολεί και που είναι η δημοκρατία και η απειλούμενη κατάργησή της όπως και εκείνης του απορρήτου και της ιδιωτικότητας, η επέλαση του φασισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Όλα τα λέει ο Όλιβερ Στόουν στην ταινία Σνόουντεν για το θέμα που ο Σνόουντεν (και ο γράφων αρκετά χρόνια πριν ο Σνόουντεν προβεί στις καταγγελίες αυτές είχε εντοπίσει και αναδείξει αυτό το γεγονός διαβάστε στη στήλη ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ του περιοδικού μας) έφερε στην επιφάνεια με τον πιο συναρπαστικό τρόπο.  Ότι παρακολουθείται ο κάθε πολίτης του πλανήτη μπορεί και περισσότερο από τους τρομοκράτες. Ότι η τρομοκρατία είναι ουσιαστικά η πρόφαση και ότι σε ένα μεγάλο βαθμό κατασκευάστηκε, δημιουργήθηκε για αυτό το λόγο, την επιτήρηση σε παγκόσμιο επίπεδο των πολιτών. Ότι ο μόνος ουσιαστικά παντοκράτορας στον πλανήτη είναι οι ΗΠΑ , ότι ο Σνόουντεν και οι συν αυτώ σε ειδικές αποστολές ταξίδευαν στην Ιαπωνία και σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη και τοποθετούσαν κακόβουλο λογισμικό τέτοιας εμβέλειας που αν πάψουν να είναι υπάκουα παιδιά αυτές οι χώρες θα εξαφανιστούν από τον χάρτη. Ότι ο ίδιος ο Σνόουντεν επαρακολουθείτο με κάμερες (εννοείται) ακόμα και την στιγμή που ανακοίνωνε στην κοπελιά του ότι θα φύγει, θα χαθεί για ένα διάστημα. Ότι ο Ομπάμα που ο Σνόουντεν και ο Στόουν πίστεψαν ότι θα σταματούσε όλο αυτό το ενίσχυσε. Ότι τους ηγέτες των χωρών και όχι μόνο , τους πάντες βασικά, τους έχουν στο χέρι , οι μυστικές υπηρεσίες και κυρίως η ΝSA.  Ότι είναι ανοησία η άποψη ότι δεν έχω να κρύψω τίποτα. Ότι μέσω drones και κομπιούτερς έριχναν πυραύλους και εξαφάνιζαν εκτός από διακεκριμένους τρομοκράτες και ολόκληρες οικογένειες όταν ένιωθαν ότι απειλούνται. Ότι οι πολίτες θα προτιμήσουν την ασφάλεια από την δημοκρατία και άλλα πολλά σημαντικά και ενδιαφέροντα. 

Δείτε αυτή την ταινία, δεν πρόκειται για κινηματογράφο, δεν πρόκειται για μυθοπλασία, πρόκειται για την ίδια την ζοφερή πραγματικότητά μας που μας οδηγεί στο χαμό. Ξεχάστε τα αστεράκια και τις άγονες κινηματογραφοφιλίες και ασχοληθείτε με την αλήθεια και τη γνώση , που οφείλει να μας οδηγήσει στην επαναστατική δράση και πράξη , ανατροπής του εγκαθιδρυμένου παγκόσμιου φασισμού.  Ξεχάστε το παραμύθι ότι όλοι ξέραμε, δεν ξέραμε όλοι , κάποιοι από εμάς τους ελάχιστους στον πλανήτη ήξεραν και το εκφράζαμε αυτό γραπτά, πολλά χρόνια πριν και αν λέτε και κάποιοι ότι ξέρατε  ή ότι ξέρετε έστω και τώρα παρακαλώ γράψτε το ή κάντε το ταινία. Και αν όλοι ήξεραν γιατί όλο αυτό τον καιρό δεν επαναστατούσαν; Άρα ας διαλέξει ο κάθε πολίτης αν θα είναι με τον παγκόσμιο φασισμό ή με την επανάσταση που θα οδηγήσει στην ανατροπή του. Και μέχρι εκείνη την στιγμή παρακαλώ ξεχάστε φίλοι κινηματογραφόφιλοι, φίλοι κριτικοί, φίλοι και συνάδελφοι δημιουργοί τα αστεράκια, τα βραβεία της ακαδημίας , τα κανάλια και το πόσο θα προβάλλουν τις δουλειές μας και ας ασχοληθούμε με την ουσία της ύπαρξής μας. Ούτε μια πορεία για αυτό το θέμα. Την ανακοινώνω εγώ σήμερα, επικαλούμαι την αναγκαιότητά της, θα βρούμε τον τρόπο να γίνει πράξη αυτό. Ελπίζω και βασίζομαι και στην δική σας βοήθεια. Θα επανέλθω για την ταινία μιλώντας για τον τρόπο γραφής της για την αισθητική της.  

Υ.Γ. [ δεν είναι μια ταινία περισσότερο καλλιτεχνική από το Citzen Four (2014) της Πόιτρας , ούτε πιο ριζοσπαστική από αυτήν, αλλά είναι μια ταινία από το Χόλιγουντ από ένα δημοφιλή σκηνοθέτη που έχει ελπίδες για αυτό να την δουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Και ακόμα αν στο άμεσο μέλλον, άμεσο ή απώτερο, αποδειχτεί ότι η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετες, από ότι ο Στόουν δείχνει στην ταινία του, δεν έχει τόσο σημασία αυτή την στιγμή αυτό. Σημασία έχει να αντιδράσουμε, να περάσουμε στην επαναστατική πράξη. όσοι πιστεύουμε ότι δεν γεννηθήκαμε για να υπηρετήσουμε και ζήσουμε τον Παγκόσμιο Φασισμό].

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.