Terje Vigen (1917)
Αγγλικά Τίτλος: A man there was
Σκηνοθεσία: Victor Sjöström
Παραγωγή: Svenska Biografteatern AB (Σουηδία)
Έτος: 1917 Διάρκεια: 55 ‘
Ηθοποιοί: Victor Sjöström, Edith Erastoff, August Falck [ Η ταινία θα προβληθεί σήμερα με ελεύθερη είσοδο (αγγλικοί υπότιτλοι) μετά το σεμινάριο «121 χρόνια σε 12 μαθήματα: πρώτο μάθημα» στις 19.30. Ειδικά για σήμερα αν κάποιος που δεν έχει εγγραφεί και δεν έχει παρακολουθήσει ξανά θέλει να παρακολουθήσει το μάθημα δωρεάν (δοκιμαστικά, χωρίς δέσμευση εγγραφής) έχει τη δυνατότητα.]
Αποτελεί μια πιστή προσαρμογή του ομώνυμου ποιήματος του Χένρικ Ίψεν και όλοι οι διάτιτλοι είναι αποσπάσματα του αρχικού κειμένου του Ίψεν. Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, οι κάτοικοι ενός μικρού νησιού στα νότια της Νορβηγίας πεθαίνουν από την πείνα. Για να σώσει τη γυναίκα και την μικρή κόρη του, ο Terje Vigen ταξιδεύει στη Δανία να φέρει φαγητό αλλά πιάνεται αιχμάλωτος από τους Βρετανούς. Όταν επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια σε μια αγγλική φυλακή, βρίσκει τη γυναίκα και την κόρη του νεκρές. Ένα βράδυ, ενώ προσπαθεί να σώσει ένα Αγγλικό γιοτ που βρίσκεται σε κίνδυνο, αναγνωρίζει τον καπετάνιο ως τον άνθρωπο που τον είχε αιχμάλωτο. Θα πάρει εκδίκηση;
Γιατί αυτή η ταινία;
Η ταινία ακολουθεί μια πρωτοποριακή μη χρονολογική δομή. Στην αρχική σύντομη σκηνή, ο Terje Vigen με γερασμένα γκρίζα μαλλιά ατενίζει με περίσκεψη μια φουρτουνιασμένη θάλασσα. Ακολουθεί ένα μεγάλο φλας μπακ που δείχνει το παρελθόν της ζωής του, πρώτα με τη σύζυγό και την κόρη του, το ταξίδι του στη Δανία, τη σύλληψή του από τους Άγγλους, τη ζωή του ως αιχμάλωτος στην Αγγλία, και, τέλος, την επιστροφή στην πατρίδα του.
Ακολουθεί ένα φλας μπακ μέσα στο φλας μπακ, μια αναδρομή στο παρελθόν, όταν, ενώ είναι στη φυλακή, ο Terje Vigen θυμάται τη γυναίκα και την κόρη του. Το τελευταίο μέρος ξεκινά με την ίδια σκηνή όπως στην αρχή, ακολουθούμενη από την διάσωση του βρετανικού γιοτ. Διακόπτεται από μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, όπου ο Terje Vigen αντιλαμβάνεται ότι ο καπετάνιος του σκάφους είναι ο Άγγλος ο οποίος τον είχε αιχμάλωτο. Η πιο αξιοσημείωτη στιγμή της ταινίας είναι τα εξωτερικά γυρίσματα στην ακτή και επάνω σε μικρές βάρκες, που προσδίδουν μεγάλη αυθεντικότητα στη δράση, ιδίως η πολύ ρεαλιστική καταδίωξη και βύθιση της λέμβου στη μέση του υφάλου. Το Μοντάζ είναι γρήγορο, το cross-cutting (παράλληλο εναλλασσόμενο επιταχυνόμενο μοντάζ) από την οπτική γωνία των δύο βαρκών και, στη συνέχεια, μεταξύ της αγγλικής βάρκας και του Terje Vigen που προσπαθεί να ξεφύγει κολυμπώντας υποβρύχια.
Οι διαφορετικές γωνίες λήψης και τα είδη των πλάνων που χρησιμοποιούνται για τις περισσότερες σκηνές, γενικά πλάνα, μεσαία πλάνα, μεσαία κοντινά πλάνα (με λήψη αντίστροφη λήψη, αντίστροφα πλάνα: Κινηματογράφηση δύο ανθρώπων ο ένας απέναντι στον άλλον). Πανοραμίκ και τράβελινγκ χρησιμοποιούνται επίσης για τις λήψεις στη θάλασσα. Η πολύ εκφραστική υποκριτική κυρίως από τον ηθοποιό / σκηνοθέτη V. Sjöström δίνει τη δυνατότητα του περιορισμού των διάτιτλων. Ο V. Sjöström εκφράζει απόλυτα τη φύση του χαρακτήρα του Terje, ενός αρχικά νεαρού ενεργητικού και στη συνέχεια γερασμένου και ταλαιπωρημένου γκριζομάλλη άνδρα.
Η ταινία έχει επίσης ενδιαφέρον από ιστορική άποψη, με φόντο τους Ναπολεόντειους πολέμους, η επίδραση του αγγλικού αποκλεισμού στην πείνα του πληθυσμού και η ανεξαρτησία της Νορβηγίας από τη Σουηδία (με μια προσωπική ένωση μεταξύ των δύο βασιλείων) τονίζεται από το γεγονός ότι η νορβηγική σημαία υψώνεται από το βρετανικό σκάφος στο τέλος.
Σύνοψη
Ένας πρόλογος μας πληροφορεί ότι θα δούμε τη ζωή του Terje Vigen, ενός γερασμένου γκριζομάλλη άνδρα. Ήταν ναυτικός και ζούσαν ευτυχισμένοι με τη σύζυγό και το κοριτσάκι του σε ένα άγονο νησί στα ανοικτά της νότιας ακτής της Νορβηγίας μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου το 1809. Ο αγγλικός αποκλεισμός σήμαινε λιμοκτονία για τους φτωχούς. Ο Terje έσπασε τον αποκλεισμό σε μια μικρή βάρκα με κουπιά για να πάρει φαγητό στη Δανία.
Όταν γυρνούσε πίσω μετά από τέσσερις ημέρες κωπηλασία, η Βρετανοί βύθισαν τη βάρκα του και ένας αδίστακτος Βρετανός αξιωματικός τον πήρε κρατούμενο. Μετά από πέντε χρόνια στη φυλακή, απελευθερώθηκε το 1814, στο τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων. Όταν επιστρέφει σπίτι βρίσκει…..
http://www.acinemahistory.com/
[Μην χάσετε σήμερα το πρώτο μάθημα του σεμιναρίου «121 χρόνια Κινηματογράφου σε 12 μαθήματα» όπου θα καταπιαστούμε βλέποντας και σχολιάζοντας αποσπάσματα με τα εξής θέματα:
1. 1895-1910 Προϊστορία του Κινηματογράφου, Γέννηση του Κινηματογράφου, Αδελφοί Λυμιέρ, Μελιές, Πόρτερ, Σχολή του Μπράιτον, πρώτα έργα του Γκρίφιθ, Γαλλικό Μπουρλέσκ–Μαξ Λίντερ, εμφάνιση του Χόλιγουντ, Κανούντο–Πρώτοι Θεωρητικοί του Κινηματογράφου–Ο Κινηματογράφος ως Τέχνη.
1910-1920 Κινηματογραφικά σίριαλ (σύντομη ακμή), εθνικοί κινηματογράφοι (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, Δανία, Σουηδία– Σκανδιναβική Σχολή– Κρίστενσεν, Κλέρκερ, Στίλερ, Σιόστρομ), Κινηματογράφος του Κλασικού Χόλιγουντ– Ινς και Γκρίφιθ, Μπουρλέσκ–Σένετ–Τσάπλιν–Κίτον, Κωμωδίες Σλάπστικ και Γουέστερν, Φουτουρισμός, Εμφάνιση Ταινιών Εμψύχωσης.]