Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος κατηγόρησε ευθέως το Δ.Σ. ότι με τη στάση του εμποδίζει έως και υπονομεύει το καλλιτεχνικό έργο  || Τι απαντά η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθηγήτρια κα Λιάνα Θεοδωράτου

Δεν αντέχω τον πόλεμο εναντίον μου

«Κάθε μέρα δηλητηριάζομαι, δεν αντέχω άλλο τον πόλεμο του Δ.Σ.». «Όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ υπολειτουργούν». «Με προσβάλλουν». «Απολύεται κόσμος, έμειναν πέντε άνθρωποι, δεν μπορεί να καταρτιστεί πρόγραμμα».

theodoropoulos-vs-theodoratou

Επίσης:

Εύχομαι η Λυδία Κονιόρδου να βρει σύντομα λύση σ’ αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, κάτι που είναι προϋπόθεση για να παραμείνω στο Φεστιβάλ… 

vaggelis-theodoropoulos-7-11-2016-001

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος πέταξε λοιπόν το «μπαλάκι» προς τη μεριά της υπουργού την πρώτη κιόλας μέρα στα νέα της καθήκοντα… Ακόμα μία κρίση στο Φεστιβάλ και το τελεσίγραφο ακούγεται καθαρά: Ή το Δ.Σ. ή εγώ.

Επτά μήνες έχουν περάσει από τότε που ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και η προοπτική της παραίτησής του είναι πια ορατή.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι αν η νέα υπουργός Πολιτισμού δεν αλλάξει τη σύνθεση του Δ.Σ., δεν έχει κανέναν λόγο να παραμένει στη θέση του. Κι όλα αυτά συνέβαιναν την ίδια ώρα που η Λυδία Κονιόρδου παραλάμβανε το υπουργείο από τον προκάτοχό της Αριστείδη Μπαλτά…

Η χτεσινή πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου αφορούσε τον απολογισμό της διοργάνωσης του 2016, ενημέρωση που γρήγορα ξεχάσαμε καθώς ακολούθησε η ενημέρωση για τη δραματική σχέση καλλιτεχνικού διευθυντή και Δ.Σ. Γιατί η ατζέντα του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου είχε και δεύτερο μέρος κι αυτό ήταν το ζουμερό, το αποκαλυπτικό, το κρίσιμο. Η κρίση στο Φεστιβάλ κλιμακώνεται κι όλα εκείνα που κυκλοφορούν καιρό τώρα ως φήμες επιβεβαιώθηκαν από τα χείλη του πλέον αρμόδιου.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επέλεξε να μιλήσει καθαρά για την πολύ άσχημη σχέση του με τα μέλη του Δ.Σ., τόσο άσχημη που θα κρίνει, όπως είπε, την παραμονή του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Είχε ήδη ενημερώσει από τις αρχές Μαΐου τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά για τη «δυσλειτουργία, την αναποτελεσματικότητα του Δ.Σ.»: «Του ζήτησα να παρέμβει, διαφορετικά θα υπέβαλλα την παραίτησή μου. Απάντηση και λύση στο πρόβλημα δεν δόθηκε, ούτε κι εγώ παραιτήθηκα. Γιατί πίστευα ότι το Φεστιβάλ πρέπει να γίνει».

Και τώρα, επί προεδρίας Λιάνας Θεοδωράτου στο Δ.Σ., ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ισχυρίζεται ότι αδυνατεί να κάνει τη δουλειά του, ότι στερείται πρόσβασης σε οικονομικά και άλλα στοιχεία, χρήσιμα για τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος. «Με κωλυσιεργίες και αναβολές στη λήψη αποφάσεων για σοβαρά και επείγοντα θέματα, φάνηκε εξαρχής ότι το Δ.Σ. δεν μπορούσε να στηρίξει, αλλά αντίθετα στεκόταν εμπόδιο στο έργο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης».

Παραθέτουμε ένα απάνθισμα από τη χειμαρρώδη εξομολόγηση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

■ Πώς συνεδριάζει το Δ.Σ. του Φεστιβάλ;

Αξιοποιώντας την τεχνολογία μαθαίνουμε [εννοεί τη Λιάνα Θεοδωράτου] και τις επί τούτου τροπολογίες [εννοεί την Κατερίνα Παπανικολάου].

«Ενα μέλος ζει μόνιμα στο εξωτερικό και συμμετέχει στις συνεδριάσεις (όταν μπορεί) μέσω Skype. Αλλο μέλος απουσιάζει από τις περισσότερες συνεδριάσεις διότι μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τρίτο μέλος, η Κατερίνα Παπανικολάου, συμμετέχει κανονικά στις συνεδριάσεις και συναποφασίζει, ενώ δεν έχει δικαίωμα να είναι μέλος του Δ.Σ. ως εργαζόμενη σε ανεξάρτητη αρχή, κάτι το οποίο επισήμανα σε άλλη συνεδρίαση. Εκτοτε συμμετείχε στις συνεδριάσεις χωρίς να ψηφίζει.

Πέρα από τα προβλήματα της απαρτίας, η αντιπρόεδρος Λιάνα Θεοδωράτου είναι μόνιμα αρνητική απέναντί μου, με αντιμετωπίζει με δυσπιστία, αν όχι με καχυποψία, επειδή δεν δέχτηκα την παρέμβασή της στο καλλιτεχνικό μου έργο, όταν με πίεσε να συναντήσω έναν Βέλγο σκηνοθέτη για να αναλάβει σκηνοθεσία στο πρόγραμμα του 2016, τον οποίο προσκάλεσε στην Αθήνα μαζί με τη βοηθό του, χωρίς να με ενημερώσει και με έξοδα του Φεστιβάλ».

■ Σε άλλη συνεδρίαση του Δ.Σ. το καλλιτεχνικό επίπεδο πέφτει αισθητά…

«Αφού απομακρύνθηκε (όπως απομακρύνθηκε) ο πρόεδρος Γιώργος Αντωνακόπουλος, τα ηνία της διοίκησης ανέλαβαν η κ. Θεοδωράτου ως πρόεδρος και η κ. Παπανικολάου ως αντιπρόεδρος (αφού διευθετήθηκε το ζήτημα του ασυμβίβαστου της θέσης της στο Δ.Σ. με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τον Αύγουστο).

Διαφωνώντας σοβαρά με την κ. Θεοδωράτου, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω Skype, ακούστηκε από τα χείλη της η φράση: “Δεν θα μας διώξει ο Θεοδωρόπουλος, εμείς θα τον διώξουμε!” (πρέπει να υπάρχει στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά.) Εξαιτίας της φράσης αυτής αποχώρησα από εκείνη τη συνεδρίαση».

■ Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επικαλείται το ΦΕΚ του διορισμού του που αναφέρει:

«Οι αποφάσεις στα θέματα για τα οποία αρμόδιος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής βρίσκονται εντός του προϋπολογισμού, των κατευθυντηρίων γραμμών και της πολιτικής που έχει χαράξει το Δ.Σ.».

«Ποιος προϋπολογισμός; Ποιες κατευθυντήριες γραμμές; Ποια πολιτική έχει χαράξει το Δ.Σ.; Οφείλω να προχωρήσω στον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς και βρίσκομαι σε συζητήσεις με καλλιτέχνες, χωρίς να έχω καν τον προϋπολογισμό που επανειλημμένως έχω ζητήσει!

»Ενώ εκκρεμούν σοβαρά ζητήματα του Φεστιβάλ, τα δύο εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. ασχολούνται με ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας και δείχνουν απέναντί μου στάση εχθρική που αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης».

■ Χωρίς καταστατικό αλλά με απολύσεις.

«Γιατί δεν προχώρησε η υλοποίηση του οργανογράμματος, που κόστισε πολλά χρήματα στο Φεστιβάλ και είναι σχεδόν έτοιμο από τον Ιούλιο, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν νόμιμα οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ;

»Στις 31 Οκτωβρίου έληξε η σύμβαση ενός μεγάλου αριθμού συμβασιούχων (μεταξύ αυτών και της Ορσίας Σοφρά, που η παρουσία της στο γραφείο μου είναι άκρως απαραίτητη, ιδιαίτερα τώρα που διαμορφώνεται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2017) και από την 1η Νοεμβρίου το Φεστιβάλ έχει μόνο τους 5 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ η θητεία των ελάχιστων συμβασιούχων που παραμένουν λήγει στο τέλος του χρόνου. Ετσι δεν μπορεί να γίνει φεστιβάλ».

■ Χωρίς γενικό διευθυντή.

«Δεν προχώρησε η πρόσληψη γενικού διευθυντή που θα απελευθέρωνε το Δ.Σ. από αλλότρια καθήκοντα και ο οποίος μεταξύ των άλλων υποχρεώσεών του θα ετοίμαζε τον φάκελο που πρέπει να υποβληθεί ώς τις 31 Ιανουαρίου 2017 για το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ” 2014-20, στο οποίο, όπως με ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας στις 31 του Οκτώβρη, έχουμε συμπεριληφθεί ως δυνητικοί δικαιούχοι, μαζί με άλλους 13 οργανισμούς.

»Ποιον θα βαρύνει η ευθύνη αν το Φεστιβάλ δεν προετοιμαστεί εγκαίρως και χαθούν 900.000 ευρώ πολύτιμα για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα;».

■ Χωρίς τεχνικό διευθυντή.

«Δεν υπάρχει τεχνικός διευθυντής καθώς έληξε και η δική του σύμβαση και δεν ξέρω πώς θα προχωρήσω σε συμβάσεις με καλλιτέχνες χωρίς τη δική του σύμφωνη γνώμη και τον προϋπολογισμό για τα τεχνικά θέματα».

■ Χωρίς σύμβουλο μουσικής.

«Η απάντηση που δόθηκε στο Δ.Σ. από την κ. Παπανικολάου ήταν η εξής: “Δεν μπορούμε να προσλάβουμε σύμβουλο μουσικής τη στιγμή που χάνουν τη δουλειά τους οι συμβασιούχοι”. Λαϊκισμός! Ποιος θα διαχειριστεί με γνώση τις τριακόσιες και πλέον προτάσεις μουσικής και τα συναφή θέματα;

Και να το λένε αυτό άνθρωποι που επί έναν χρόνο δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια με το ΑΣΕΠ, ενώ ταυτόχρονα διόρισαν δύο εργαζομένους.

Μία γραμματέα στο γραφείο της προέδρου, η οποία μάλιστα προσελήφθη ως καλλιτεχνικό προσωπικό, χωρίς να ζητηθεί, έστω και τυπικά, η σύμφωνη γνώμη μου, αφού η πρόσληψη του καλλιτεχνικού προσωπικού ανήκει στη δική μου αρμοδιότητα! Θέλει και δεύτερη γραμματέα η κ. Θεοδωράτου, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής, που καταρτίζει το πρόγραμμα, έχει μείνει μόνο με έναν, που η σύμβασή του λήγει σύντομα. Το άλλο πρόσωπο που προσελήφθη είναι νομικός, ο δεύτερος που διαθέτουμε ήδη στο Φεστιβάλ».

■ Χωρίς τηλέφωνο…

«Το παρόν Δ.Σ., αντί να ασχοληθεί με αυτά τα σημαντικά θέματα, ασχολείται με τον αυξημένο τελευταίο λογαριασμό του κινητού μου (στο ταξίδι μου στη Μόσχα, από λάθος δεν έκανα χρήση της περιαγωγής και ο λογαριασμός μου, για κλήσεις επαγγελματικές του Φεστιβάλ, ξεπέρασε κατά 800 ευρώ το πλαφόν). Χωρίς να προηγηθεί καμιά ενημέρωσή μου, διέκοψαν τη λειτουργία του τηλεφώνου μου για οκτώ ημέρες!

»Αγενής και προσβλητική πρωτοβουλία του Δ.Σ., το οποίο προφανώς έδωσε την εντολή στον οικονομικό διευθυντή για τη διακοπή του τηλεφώνου μου, εκτός κι αν η πρωτοβουλία ανήκει στον οικονομικό διευθυντή. Και ούτε βέβαια πέρασε από το μυαλό κανενός να διαπραγματευτεί με την Cosmote τη μείωση της χρέωσης λόγω λάθους χρήσης, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική.

»Θα μπορούσα να αντιπαρέλθω την προσβολή, αν το Δ.Σ. του Φεστιβάλ επιδείκνυε την ίδια αυστηρότητα ως προς την οικονομική διαχείριση απέναντι σε όλους. Ομως, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που ήμουν κι εγώ παρών, μάθαμε ότι το Φεστιβάλ συνεχίζει να πληρώνει κινητό τηλέφωνο του κ. Λούκου.

»Εγώ από την πρώτη στιγμή δήλωσα πως είμαι πρόθυμος να πληρώσω τη διαφορά της χρέωσης. Μολονότι δεν έχω την υποχρέωση γιατί ποτέ δεν μου δόθηκε το συμβόλαιο Cosmote-Ελληνικό Φεστιβάλ ώστε να γνωρίζω τους όρους της σύνδεσης ούτε ποτέ με ενημέρωσε κανείς με οποιονδήποτε τρόπο».

■ Χωρίς εφημερίδες…

«Ο οικονομικός διευθυντής ενημέρωσε το γραφείο μου ότι με εντολή της κ. Παπανικολάου δεν θα αγοράζονται πλέον οι λίγες καθημερινές εφημερίδες που αγοράζονταν από ιδρύσεως του Φεστιβάλ, από τις καλλιτεχνικές σελίδες των οποίων ενημερωνόταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι»…

■ Ποιος ταξιδεύει και πού…

«Στην εισήγησή μου προς το Δ.Σ. στις 21 Οκτωβρίου, την οποία κοινοποίησα και στον υπουργό, έθετα μεταξύ άλλων επείγοντα και σοβαρά θέματα που απορρίφθηκαν είτε η συζήτησή τους μετατέθηκε στο μέλλον: Ο οικονομικός διευθυντής κ. Νεκτάριος Καραπαναγιώτης δεν μου δίνει την αναλυτική κατάσταση για όλα τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν το 2016.

»Το μόνο που μου έδωσε ήταν η κατάσταση και το κόστος των ταξιδιών που πραγματοποίησα εγώ και οι συνεργάτες μου. Προηγουμένως είχα ζητήσει να μου πουν πού αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται να ενημερώνεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής από τα αρμόδια τμήματα και τα στελέχη του οργανισμού για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Φεστιβάλ και συνδέονται με το καλλιτεχνικό έργο.

»Ο οικονομικός διευθυντής απάντησε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να δώσει πληροφορίες οικονομικής φύσεως σε κανέναν άλλο πλην του Δ.Σ. της εταιρείας. Για ποιον λόγο μου αποκρύπτεται ποιο είναι το συνολικό μπάτζετ για ταξίδια του 2016 και πού ξοδεύτηκε; Ποιος πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό;

■ Και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καταλήγει:

«Οπως αντιλαμβάνεστε, οι σχέσεις μου με το Δ.Σ. έχουν διαρραγεί εντελώς. Αυτό είναι ψυχοφθόρο για μένα και οπωσδήποτε εις βάρος της δουλειάς μου και, κατά συνέπεια, εις βάρος του Φεστιβάλ. Η κ. Θεοδωράτου και η κ. Παπανικολάου έχουν εγκαταλείψει, ως φαίνεται, τον βασικό προορισμό του Δ.Σ., που είναι η στήριξη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Δεν μπορώ να δεχτώ την παθογένεια της ελληνικής διοίκησης.

»Αναβλητικότητα, γραφειοκρατία και απόσειση ευθυνών. Ούτε βέβαια τον πόλεμο εναντίον μου. Το Φεστιβάλ, σε λιγότερο από έναν χρόνο περνάει την τρίτη του κρίση. Ολα όσα σας εκθέτω σήμερα έχουν συμπεριληφθεί σε εισηγήσεις και επιστολές μου πρωτοκολλημένες προς το Δ.Σ. τον τελευταίο μήνα, ενώ τα ίδια θέματα εκθέτω σε επιστολή που έστειλα στον ίδιο τον κ. Μπαλτά την προηγούμενη βδομάδα, πριν από τον ανασχηματισμό.

»Εύχομαι η Λυδία Κονιόρδου, που έχει μεγάλη ιστορία στο ελληνικό θέατρο, να βρει σύντομα λύση σ’ αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, κάτι που είναι προϋπόθεση για να παραμείνω στο Φεστιβάλ»…

08.11.2016, 17:00
Συντάκτης: Έφη Μαρίνου

http://www.efsyn.gr/

liana_theodoratou

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2017

Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 07.11.2017 ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ, κος Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, επισημαίνονται τα ακόλουθα :
1ον) Το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού προτίθεται να απαντήσει άμεσα επί όλων των σημείων που θίγει στην αφήγησή του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Δεσμεύεται επιπλέον, να εισφέρει πρόσθετα δεδομένα στη συζήτηση περί καλλιτεχνικού έργου και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, στο πλαίσιο ενός δημόσιου πολιτιστικού οργανισμού.
2ον) Ως προς την απουσία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ από τη συνέντευξη τύπου της 7ης.11.2016 επισημαίνουμε ότι :
ι) το ΔΣ ουδέποτε κλήθηκε να παραστεί στην υπό συζήτηση συνέντευξη
ιι) ο απολογισμός που εξήγγειλε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ουδέποτε είχε υποβληθεί προς έγκριση στο ΔΣ του οργανισμού, όπως κατά νόμο προβλέπεται, παρά τα επανειλημμένα σχετικά αιτήματα του ΔΣ
ιιι) η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή συνέπεσε χρονικά με την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Πολιτισμού από τον απερχόμενο υπουργό, κο Αριστείδη Μπαλτά στη νέα Υπουργό Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου.
3ον) Ενόψει των δεδομένων που διαμόρφωσε η μονομερής ενέργεια του κου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, το ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ ως θεσμικό όργανο διοίκησης του φορέα εκτίμησε ότι οφείλει εντός της ημέρας να ενημερώσει την Υπουργό Πολιτισμού και ακολούθως να τοποθετηθεί άμεσα δημοσίως.
4ον) Τέλος, είναι αυτονόητο ότι στόχος μας παραμένει η αναζήτηση κοινών τόπων για την προαγωγή του δημόσιου πολιτιστικού συμφέροντος, το οποίο πρωτίστως οφείλει να υπηρετεί η λειτουργία της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Καθηγήτρια κα Λιάνα Θεοδωράτου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.