Το Ν.Π.Δ.Δ. Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Ζωγράφου ανακοινώνει την δημιουργία Εργαστηρίου Κινηματογράφου με τις εξής Ενότητες Διδασκαλίας:
Ιστορία και Θεωρία Κινηματογράφου, Σενάριο, Σκηνοθεσία, Κινηματογραφική Υποκριτική, Βασικές Αρχές Εικονοληψίας, Ηχοληψίας, Σκηνογραφίας, Διεύθυνσης Παραγωγής και Μοντάζ
Καθηγητής Γιάννης Καραμπίτσος
[στο εργαστήρι μπορούν να συμμετέχουν όλοι, όχι μόνο δημότες Ζωγράφου] .
Ξεκινάει την Κυριακή στις 8 Ιανουαρίου 2017 το Εργαστήρι Κινηματογράφου του Δήμου Ζωγράφου στις 11.00 στη Βίλα Βουγά (Γ. Ζωγράφου 17, Ν. Ζωγράφου, 7η στάση του 235).
Πρόκειται ουσιαστικά για συνάντηση γνωριμίας , κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνουν οι εγγραφές στο εργαστήρι και θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για την ύλη , για την δομή, για το περιεχόμενο και την μορφή των μαθημάτων του εργαστηρίου. Θα γίνει ένα εισαγωγικό μάθημα, συνολικής διάρκειας 3 ωρών συμπεριλαμβανομένου και των διαδικαστικών-οργανωτικών. Αν κάποιος δεν μπορέσει να παρακολουθήσει αυτό το πρώτο μάθημα, θα μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα της Παρασκευής και σίγουρα θα μπορεί να μεταβεί στο Δήμο Ζωγράφου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου) και να πληρώσει τη δόση και εγγραφή του και να εξασφαλίσει μια θέση για το εργαστήρι. Αυτά που θα ειπωθούν στο πρώτο εισαγωγικό μάθημα θα επαναληφθούν στα επόμενα μαθήματα. Και το μάθημα της Παρασκευής θα είναι εισαγωγικό. Από την δεύτερη εβδομάδα τα μαθήματα θα είναι απολύτως κανονικά. Όμως αν το εργαστήρι συμπληρώσει δεν θα είναι διασφαλισμένος. Στα κανονικά μαθήματα η μία μέρα θα χρησιμοποιείται για την θεωρία και η άλλη για την πρακτική. Αν κάποιος έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα για μία από τις δύο ημέρες και θέλει οπωσδήποτε να συμμετέχει , καλό θα ήταν να παραβρεθεί, στο εισαγωγικό μάθημα της Κυριακής ή της Παρασκευής και να εκθέσει το ζήτημά του.
Σημείωμα του Συντονιστή του Εργαστηρίου Κινηματογράφου του Δήμου Ζωγράφου
Το μάθημα της Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2017 περιλαμβάνει: Άσκηση θεατρικού παιχνιδιού γνωριμίας των μαθητών. Προβολή ταινιών μικρού μήκους και αποσπασμάτων από ταινίες αντιπροσωπευτικές ρευμάτων, κινημάτων και σημαντικών δημιουργών του κινηματογράφου. Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους του Τσάρλι Τσάπλιν Μία Μετά τα Μεσάνυχτα και θα γίνει η πρώτη σύντομη εισήγηση στο Εργαστήρι του συντονιστή με θέμα το Μπουρλέσκ στον Κινηματογράφο ή Σλάπστικ. Θα προβληθούν αποσπάσματα από κωμωδίες που ανήκουν σε διάφορα ρεύματα και σχολές (μπουρλέσκ, σκρούμπολ, στούντιο ealing κλπ) ή από ταινίες μεγάλων κωμικών σκηνοθετών και υποκριτών (Ζακ Τατί, Τζέρι Λιούις, αδελφοί Μαρξ, Μαξ Λίντερ, Μαξ Σένετ, Τσάρλι Τσάπλιν, Μπάστερ Κήτον, Χαρολντ Λόιντ, Χάρυ Λάνγκντον, κλπ). Ο συντονιστής του εργαστηρίου θα δώσει την πρώτη από τις βασικές κατευθύνσεις για φέτος, που είναι η έμφαση στην κωμωδία σε θεωρία, ιστορία κινηματογράφου και πρακτική. Θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικού ή πρωτοποριακού κινηματογράφου και animation. O συντονιστής θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις διαφορές σε αυτές τις βασικές κατηγορίες ταινιών, θα τους εφοδιάσει με τους ορισμούς και τα περιεχόμενα που χρειάζονται για τη συνέχεια των μαθημάτων. Θα δώσει τη δεύτερη από τις βασικές κατευθύνσεις για φέτος, που είναι η έμφαση στο ντοκιμαντέρ σε θεωρία, ιστορία κινηματογράφου και πρακτική. Ο συντονιστής θα εξηγήσει στους μαθητές με απλό τρόπο χρησιμοποιώντας και τη δική τους συμμετοχή μέσω ερωτήσεων που θα τους απευθύνει , τι είναι ο κινηματογράφος ως συνολικό κοινωνικό φαινόμενο. Είναι Βιομηχανία;;, είναι Τέχνη;;, είναι Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας;;; είναι όλα αυτά μαζί;; Θα ενημερώσει τους μαθητές για τους τρόπους παραγωγής των ταινιών , θα τους δείξει αποσπάσματα που θα επισημαίνουν, θα διευκρινίζουν αυτούς τους βασικούς τρόπους.
Ο συντονιστής θα βάλει την πρώτη πινελιά στο περιβόητο θέμα Χολιγουντιανός Αφηγηματικός Κινηματογράφος και Καλλιτεχνικός Κινηματογράφος του Δημιουργού. Τι είναι;; έρχονται σε κόντρα;; Συμπληρώνει το ένα το άλλο;; Θα δούμε αποσπάσματα από ταινίες που προέρχονται από αυτούς τους δύο κινηματογράφους. Κινηματογράφος-Θέαμα, Κινηματογράφος-Τέχνη. Είναι δύο διαφορετικά και εχθρικά πράγματα;; Εμείς στο Εργαστήρι που θα κινηθούμε;; θεωρητικά;; πρακτικά;; Θα δοθεί ή άσκηση σεναρίου , που πρέπει να προετοιμαστεί από το σπίτι για να πραγματοποιηθεί σε άμεσο επόμενο μάθημα. Μα αν είναι έτσι το εισαγωγικό μάθημα , τότε τι θα είναι τα κανονικά;; μην ανησυχείτε, χαλαρώστε και εμπιστευθείτε τον συντονιστή σε αυτό το ταξίδι στην μαγεία της θεωρίας και της πρακτικής του κινηματογράφου. Θα υπάρχει επανάληψη των πάντων, αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν πολλές απουσίες και καθυστερήσεις.
Οι παλιότεροι (περσινοί μαθητές) έχει νόημα να συμμετέχουν στο εργαστήρι;; Ναι, αναμφισβήτητα!! Θα προχωρήσει το εργαστήρι φέτος, ένα level παραπάνω από πέρυσι;; πολλά levels παραπάνω από πέρυσι, αφού και η ζωή προχώρησε πολλά levels. Αστειεύομαι!! όχι και τόσο, όμως. Κάποιες από τις εργασίες που πέρυσι δεν ολοκληρώθηκαν, φέτος θα συνεχιστεί και ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους. Το μοντάζ, είναι μια άλλη παράμετρος στην οποία φέτος θα δοθεί έμφαση, από την αρχή του εργαστηρίου, όπως και άλλες πρακτικές και τεχνικές γνώσεις, εικονοληψίας π.χ. και ηχοληψίας. Έμφαση στην Μυθοπλασία και όπλα για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος το Σενάριο, η Υποκριτική και η Σκηνοθεσία , η βασική δουλειά του εργαστηρίου στο πρακτικό επίπεδο. Τέλος έμφαση και πανηγύρι μαζί, αισθητική απόλαυση και απόλαυση των αισθήσεων, στην Ιστορία του Κινηματογράφου, πηγή έμπνευσης για όλα, όχι μόνο για τα ζητήματα της κινηματογραφικής πράξης αλλά και για τα ζητήματα της ζωής. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν στα επόμενα μαθήματα και κάποιες επιλεγμένες ολόκληρες ταινίες και ελπίζουμε η γνώση αυτή και απόλαυση να συμπληρωθεί και από τις προβολές του δήμου, αντίστοιχες με αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην Αλέκα πέρυσι, με δική μου επιμέλεια. Έχουμε φώτα, φίλτρα, κάμερα, τρίποδο, ψηφιακό μαγνητόφωνο, μόνιτορ, κάρτες μνήμες, μπουμ, ψείρες, σκληρούς δίσκους κ.α. αλλά το βασικό μας όπλο ακούει στο όνομα βιντεοπροτζέκτορας και μεγάλη οθόνη. Από εδώ ξεκινάει και εδώ καταλήγει η μαγεία του κινηματογράφου. Στην Οθόνη. [Αγαπητοί Μαθητές, αγαπητοί ενδιαφερόμενοι φέρετε παρακαλώ ένα φλασάκι ή ένα σκληρό δίσκο ακόμα καλύτερα για να προμηθευτείτε ηλεκτρονικές σημειώσεις και κάποιες πρώτες βασικές ταινίες.]
Γενική Περιγραφή Εργαστηρίου
Το Εργαστήρι Κινηματογράφου του Δήμου Ζωγράφου φιλοδοξεί να συνδυάσει την θεωρία και την πράξη του κινηματογράφου ώστε να συνδράμει στην δημιουργία ενεργητικών θεατών και νέων κινηματογραφιστών. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του θα γίνουν ασκήσεις σεναρίου, υποκριτικής, σκηνοθεσίας, μοντάζ, θα διδαχτούν οι βασικές γνώσεις της κινηματογραφικής τεχνικής, θα δημιουργηθούν 2 ολιγόλεπτες ταινίες μικρού μήκους, μία μυθοπλασίας και μία ντοκιμαντέρ. Ο κινηματογράφος μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο κατανόησης του κόσμου και ριζοσπαστικοποίησής του. Θα προβληθούν αναλυθούν και συζητηθούν αποσπάσματα από αντιπροσωπευτικές ταινίες, ταινίες μικρού μήκους και κάποιες αυστηρά επιλεγμένες μεγάλου μήκους. Η Ιστορία Κινηματογράφου θα αποτελέσει πεδίο γνώσης, απόλαυσης και αισθητικής συγκίνησης, πηγή έμπνευσης για την κινηματογραφική πρακτική και για το “καλλιτεχνικώς ζην”.
Ημέρες και ώρες διδασκαλίας : Παρασκευή 18.00-21.00 και Κυριακή 11.00-14.00 .
Έναρξη μαθημάτων: Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017. η διάρκειά του θα είναι επτάμηνη.
Χώρος: Βίλα Βουγά (Γ. Ζωγράφου 17, Ζωγράφου).
Μηνιαία Συνδρομή: 20€.
Πληροφορίες: 210-7713802, 210-7481396
Blog: culturezografou.wordpress.com
e-mail: zografounp@gmail.com
Βιογραφικό Καθηγητή Εργαστηρίου Κινηματογράφου του Δήμου Ζωγράφου
Ο Γιάννης Καραμπίτσος είναι σκηνοθέτης, μοντέρ, κριτικός κινηματογράφου, διευθυντής του διαδικτυακού πολιτιστικού περιοδικού Camera Stylo Online και του Σχολείου του Σινεμά, πρόεδρος και εκπρόσωπος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας “Καλλιτεχνική Διάδραση”. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες Δύσκολοι Έρωτες: Οι Περιπέτειες ενός Φωτογράφου (2002, πτυχιακή μικρού μήκους) και την μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Η Πολυφωνική Παραδοσιακή Μουσική από τον Καύκασο στην Πίνδο» (2006). Υπήρξε εκδότης του έντυπου περιοδικού Camera Stylo και του περιοδικού Καθρέφτης του Κινηματογράφου, ενώ έγραψε άρθρα για τον κινηματογράφο σε περιοδικά και εφημερίδες. Ερασιτέχνης ηθοποιός, συμμετείχε σε πολλές ομάδες με τελευταία το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου ζωγράφου. Δίδαξε κινηματογράφο στο Μικρό Πολυτεχνείο, στην Πάτρα σε σεμινάρια υπό την αιγίδα του δήμου και της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, στον κινηματογραφικό τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο Δήμο Ζωγράφου (επιμορφωτής κινηματογράφου το 2015-2016), στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας, στο Σχολείο του Σινεμά, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης. Οργάνωσε σε Αθήνα και Πάτρα πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση και κινηματογραφικά αφιερώματα με πιο σημαντικά από αυτά “Λογοτεχνία και Κινηματογράφος: Από το Βιβλίο στην Κινηματογραφική ταινία” (13 εβδομάδες Πολύεδρο Πάτρα), “Θέατρο και Κινηματογράφος: Από το Θεατρικό Έργο στην Κινηματογραφική Ταινία” (20 εβδομάδες, Λιθογραφείον και αίθουσα ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας “Ρεφενέ”), «Η Θέση της Γυναίκας μέσα από τον Κινηματογράφο» (εικοσαήμερο αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο σε 7 δήμους του Νομού Αχαΐας, στην Πάτρα στον Κινηματογράφο Ιντεάλ 5 ημέρες) που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ισότητας (Ν.Ε.Ι.) των Φύλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, το Τ.Ε.Ε- τμήμα Δυτικής Ελλάδας, το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για Θέματα Φύλου & Ισότητας του ΤΕΙ Πάτρας & η Καλλιτεχνική Διάδραση σε συνεργασία με 30 γυναικείες οργανώσεις και 7 δήμους του Νομού Αχαΐας. Το δίμηνο Μαρτίου–Απριλίου 2016 επιμελήθηκε το αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου «Ραντεβού στο Σινεμά με τους μεγάλους δημιουργούς» στον κινηματογράφο Αλέκα με εισήγηση πριν την προβολή της ταινίας και συζήτηση με το κοινό και τους Έλληνες δημιουργούς μετά την προβολή. Το αφιέρωμα αφορούσε τον ιταλικό, γαλλικό, ισπανόφωνο και ελληνικό κινηματογράφο.