Γερμανικός «μεγάλος αδελφός» για τους πρόσφυγες

Οι αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν τα κινητά και τις συσκευές των αιτούντων άσυλο.

Τη σκληρή στροφή της γερμανικής κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα, ελέω εκλογών, έρχεται να επιβεβαιώσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει νέες υπερεξουσίες στις αρχές της χώρας. Για την ακρίβεια θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συσκευές και τα ηλεκτρονικά δεδομένα των αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα όταν εγείρονται αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) θα αποκτήσουν την νόμιμη άδεια να πραγματοποιούν ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, σε ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές των αιτούντων άσυλο.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας τονίζουν ότι πολλοί από τους πρόσφυγες παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα ελπίζοντας πως θα εγκριθεί η αίτησή τους για χορήγηση ασύλου, ενώ πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο.

Το υπουργείο Εσωτερικών, που κατήρτισε το νομοσχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εκτιμήσει ότι τουλάχιστον το 50% των 280.000 αιτήσεων ασύλου το 2016, θα όφειλε να έχει ερευνηθεί πιο εμπεριστατωμένα, για παράδειγμα με την εξέταση των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των αιτούντων.

Οι αξιωματούχοι δεν διέθεταν νόμιμη άδεια για να προβούν σε αυτόν τον έλεγχο και αντ’ αυτού, με την βοήθεια γλωσσολόγων, προσπαθούσαν να καθορίσουν την πραγματική χώρα προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την ευθεία παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, ο Φόλκερ Μπούφιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης και στέλεχος του CDU δήλωσε ότι «χρειάζεται να εξακριβώνουμε την ταυτότητα των αιτούντων. Για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αμφιβολίες για την προέλευση ενός ατόμου, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες».

Το μέτρο είναι ένα από τα πολλαπλά βήματα που έχει λάβει ή σχεδιάζεται να λάβει το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να επιδείξει την αποφασιστικότητά του για τον περιορισμό της κατάχρησης των φιλελεύθερων κανόνων της χώρας στην χορήγηση ασύλου.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γιοχάνες Ντίμροτ, τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο πιθανώς να εγκρίνει το μέτρο εντός των επόμενων εβδομάδων.

http://www.efsyn.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.