Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη στη Λέσχη Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στις 11.30 (έως 14.00)  στη Λέσχη Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια) θα παρουσιαστεί με εισηγητή τον Μπάμπη Δερμιτζάκη το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Η λέσχη Ανάγνωσης δέχεται ακόμα εγγραφές και επίσης μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθήσει δοκιμαστικά τη συνάντηση ελεύθερα.  Καλό θα ήταν να έχετε ρίξει μια ματιά στο βιβλίο και καλύτερα να το έχετε διαβάσει. 

Επαναλειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» .

Είναι γεγονός! Η Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» ξανάρχεται σε Αθήνα και Πάτρα.

Η λειτουργία της στην Αθήνα θα έχει μόνιμη έδρα την Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια, αλλά οι συναντήσεις της θα πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη σχετιζόμενα με το βιβλίο ακόμα και στην ύπαιθρο (τους καλοκαιρινούς μήνες). Για τη Λέσχη Ανάγνωσης της Πάτρας θα υπάρξει σύντομα αναλυτικότερη ανακοίνωση.

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» ιδρύθηκε το στις 25 Μαΐου του 2007 από την Καλλιτεχνική Διάδραση (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία για τον Πολιτισμό) σε Αθήνα και Πάτρα με συντονιστή τον Γιάννη Καραμπίτσο και ανήκε στις Λέσχες Ανάγνωσης που βρίσκονταν υπό την αιγίδα του Ε.ΚΕ.ΒΙ. (κάποια στιγμή ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Ε.ΚΕ.ΒΙ.- Ιανουάριος 2013- και λίγο καιρό αργότερα η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού -ολοκληρώθηκε 26 Μαρτίου 2014 ).

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι», που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου λογοτέχνη και δάσκαλου Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, θα είναι μια διαφορετική λέσχη από τις συνηθισμένες αλλά και μια ίδια λέσχη με αυτές. Κύριος άξονας της η διάδραση μεταξύ των τεχνών, επιστήμης και τέχνης, φιλοσοφίας και τέχνης, τεχνολογίας και τέχνης, κοινωνίας και τέχνης, διαδικτύου και τέχνης, ψυχολογίας-ψυχανάλυσης-ψυχιατρικής και τέχνης και της διάδρασης όλων αυτών με τον άνθρωπο με όπλο βέβαια ακαταμάχητο το βιβλίο.

Λογοτεχνία και Ποίηση θα παραμείνουν το κέντρο βάρους της Λέσχης Ανάγνωσης»Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι». Σε κάθε περίπτωση οι μισές από τις συναντήσεις θα είναι αφιερωμένες σε αυτές. Μυθιστόρημα, ποίηση, θεατρικό έργο, δοκίμιο πάσης φύσεως (επιστημονικό, φιλοσοφικό, ψυχαναλυτικό), βιογραφία . Έτσι θα υπάρξουν συναντήσεις «κλασικές» με διάβασμα μόνο βιβλίων, αλλά και άλλες εμπλουτισμένες με προβολές αποσπασμάτων από ταινίες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, στήσιμο επιτόπιων θεατρικών, μουσικών και άλλων δρώμενων, συναντήσεις σε άλλους χώρους και υπαίθριες, μια λέσχη ανοιχτή στο καινούριο και προάγγελός του.

Ένα τμήμα της Λέσχης Ανάγνωσης θα καταπιαστεί με το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στη Λέσχη θα δηλώσουν στην αίτηση ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στο τμήμα της Λέσχης που θα εντρυφήσει στα θέματα που αφορούν τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Δασκάλου και θα πραγματοποιεί για αυτό το σκοπό έξτρα συναντήσεις. Οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης θα έχουν ως αντικείμενο παρουσίασης και διαπραγμάτευσης τα προτεινόμενα θέματα, αλλά και το έργο Ελλήνων συγγραφέων που θα προσκαλούνται να το παρουσιάσουν στη Λέσχη Ανάγνωσης και να συζητήσουν με τα μέλη της Λέσχης.

Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι ανοιχτή, αλλά αναγκαστικά θα πρέπει να έχει ένα όριο για να μπορεί να λειτουργήσει και αυτό ορίζεται ενδεικτικά στα 25 άτομα. Τα θέματα των συναντήσεων που θα γίνονται κάθε 2 ή 3 εβδομάδες, θα προταθούν και αποφασιστούν από την ολομέλεια των μελών και σε κάθε συνάντηση θα συντονίζει το μέλος που πρότεινε το θέμα σε συνεργασία με όσα μέλη δηλώσουν ότι τους ενδιαφέρει να καταπιαστούν με το θέμα και να το παρουσιάσουν.

Τμήμα της Λέσχης Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» αλλά με ανεξαρτησία θα αποτελέσει η Κινηματογραφική Λέσχη Ανάγνωσης «Λουκία Ρικάκη» στην οποία θα διαβάζονται, παρουσιάζονται και συζητιούνται κινηματογραφικά βιβλία. Σε αυτό το τμήμα της Λέσχης θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή μέλη που ενδιαφέρονται κυρίως για τον κινηματογράφο και την ενασχόληση με την κινηματογραφική λέσχη ανάγνωσης ως βασική και συμπληρωματική την ενασχόληση με τα υπόλοιπα τμήματα της Λέσχης. Σύντομα θα δημιουργηθεί ομάδα στο πλαίσιο της Λέσχης που θα καταπιαστεί με το σύνολο του έργου της Λουκίας Ρικάκη κινηματογραφικό, συγγραφικό, φεστιβαλικό.

Να επισημάνουμε ότι τα μέλη της Λέσχης θα μπορούν να προτείνουν ομάδες ανάγνωσης όπως λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας ή του φανταστικού, αστυνομικής λογοτεχνίας κ.α.

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι», η Κινηματογραφική Λέσχη Ανάγνωσης «Λουκία Ρικάκη» θα διοργανώνουν επισκέψεις σε θέατρα, σε μουσεία, σε κινηματογράφους, σε βιβλιοπωλεία, σε γκαλερί θα μελετά και αναδεικνύει τις παραστάσεις τις εκδηλώσεις τις εκθέσεις που σχετίζονται με τα θέματα που παρουσιάζει, θα τα αναδεικνύει και προωθεί. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδική στήλη στο camera stylo και την οποία θα ενημερώνουν συντάκτες μέλη της λέσχης ανάγνωσης στην οποία θα υπάρχει εκτενής ενημέρωση και για άλλες λέσχες ανάγνωσης που λειτουργούν στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Έμφαση θα δοθεί και ομάδα θα δημιουργηθεί στην ενότητα Λογοτεχνία και Κινηματογράφος. Κατά καιρούς θα διοργανώνονται μάστερκλας που θα έχουν ως στόχο την διευκόλυνση των μελών και παρότρυνση τους για μετάβαση στην δημιουργική διεργασία (συγγραφική κυρίως, κινηματογραφική, φωτογραφική, εικαστική, μουσική κ.α.)

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας των μελών που θα προκύψουν από τις εγγραφές θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου 2017 στις 12.00 Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια.

Διάρκεια Συνάντησης δυόμιση ώρες.

Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί η συχνότητα των συναντήσεων και ποια μέρα θα γίνονται οι συναντήσεις με προτεινόμενη το Σάββατο.

Οργάνωση: Καλλιτεχνική Διάδραση, αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία

Συντονιστής: Γιάννης Καραμπίτσος

Συμμετοχή: δωρεάν.

Αποστείλατε Στοιχεία εγγραφής (Ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο) στο e-mail: fyodordostoevskylesxianagnosis@gmail.com και στο johnkarabitsos@gmail.com. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2130 159 816, 6944143564

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.