Art Athina 2017 : Πρόγραμμα

Αrt Athina 2017

26-28 Μαΐου στο TaeKwonDo Φαλήρου

Η ανανεωμένη 22η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2017, ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια εικαστικά γεγονότα στην Ελλάδα, ανοίγει τις πύλες της στο TaeΚwonDo Παλαιού Φαλήρου την Παρασκευή 26 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Μαΐου.

Συνολικά 12 ενότητες αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό άξονα της διοργάνωσης – την έκθεση που συνθέτουν οι58 συμμετέχουσες γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό – σύμφωνα με το πρόγραμμα που διαμόρφωσε η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina 2017, Σταματία Δημητρακοπούλου.

Έμφαση στο βίντεο και την περφόρμανς, το ντιζάιν και την ανεξάρτητη εικαστική σκηνή, αλλά και την ιστορία της διοργάνωσης, που θεμελίωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) το 1993, δίνεται μεταξύ άλλων στο φετινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς κι ένα πλούσιο VIP πρόγραμμα απευθυνόμενο σε συλλέκτες.

Το νέο πρόσωπο της Art Athina 2017 συνθέτουν επίσης η Ξένια Καλπακτσόγλου ως καλλιτεχνική σύμβουλος και ο Αντώνης Κούρκουλος ως γενικός συντονιστής. Η παραγωγή έχει ανατεθεί στην εταιρεία Be Best. Τη νέα ταυτότητα της Art Athina υπογράφει το G Design Studio και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό το γραφείο Stage Design Office με επικεφαλής τον Σταύρο Παπαγιάννη.

Η νέα δομή της Art Αthina διαμορφώνεται συνολικά στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

MAIN

Σαράντα τρεις (43) γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους στον κεντρικό χώρο του TaeKwonDo.

HIGHLIGHT

Νέες γκαλερί από το εξωτερικό συμμετέχουν στην καινούρια ενότητα της Art Athina. Φέτος δίνουν το «παρών» 13 γκαλερί, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν έδρα στο Λος Άντζελες.

FEATURE

Ενότητα (μέρος των βασικών συμμετοχών) με θεματική που ορίζεται και οργανώνεται από έναν επιλεγμένο επιμελητή. Η Μyriam Ben Salah, ανεξάρτητη επιμελήτρια και αρχισυντάκτρια της διεθνούς περιοδικής εικαστικής έκδοσης “Kaleidoscope” καλεί τις γκαλερί The third line (Ντουμπάι) και Gregor Staiger (Ζυρίχη), οι οποίες συμμετέχουν στην Αrt Athina με ατομικές παρουσιάσεις των Sophia Al Maria και Shana Moulton αντίστοιχα. Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι “Alternatives” και επικεντρώνεται στην αγχώδη διαταραχή της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, όπως αυτή παρουσιάζεται με αιχμηρό χιούμορ και σκοτεινή ακρίβεια στη δουλειά των δύο καλλιτεχνών.

VIDEO

Διαμορφωμένος ως δωμάτιο ξενοδοχείου, ο χώρος προβολών βίντεο θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για τη φετινή Art Athina o ανεξάρτητος επιμελητής και κριτικός τέχνης AlexanderBurenkov και στο οποίο περιλαμβάνονται έργα 32 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η φετινή θεματική σχετίζεταιάμεσα με την τεχνολογία, την ανησυχία που προκαλεί η ψηφιακή παλίρροια, την ψευδο-διαφάνεια, την υπερσύνδεση, τη χαμένη σωματικότητα και τα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας.

SURVEY

Η ανεξάρτητη επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι δημιουργεί μια έκθεση με αρχειακό υλικό και έργα από το παρελθόν της αθηναϊκής φουάρεπιχειρώντας μια αναδρομή, ανασκόπηση και ενδοσκόπηση του θεσμού της Art Athina.

Στο πλαίσιο της ενότητας Survey εντάσσεται και η οπτικοακουστική εγκατάσταση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Ρωτώντας…», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο iset το 2014, με τη στήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ. Η εγκατάσταση βασίζεται στο υλικό των συνεντεύξεων που έχει πραγματοποιήσει επί δύο δεκαετίες η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, με θεωρητικούς και εκπροσώπους μουσείων και καλλιτεχνικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

PERFORMANCE

Το πρόγραμμα περφόρμανς περιλαμβάνει καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε επισυναπτόμενη σελίδα.

TRIBUTE

H Art Athina παρουσιάζει αφιέρωμα στο έργο των Γιάννη Κουνέλλη και Δημήτρη Μυταρά.

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου παρουσιάζει το φιλμ του Heinz-Peter Schwerfel «Αποσπάσματα από ένα ημερολόγιο» (Γερμανία 1996, 46΄) καθώς και αρχειακό υλικό από την ατομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη στο φορτηγό πλοίο ΙΟΝΙΟΝ (1994). Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο Μανώλης Μπαμπούσης επιμελείται την παρουσίαση «Το έργο του Γιάννη Κουνέλλη μέσα από τον φακό του Μανώλη Μπαμπούση».

Η Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου παρουσιάζει αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά που περιλαμβάνει τρία έργα του σπουδαίου ζωγράφου από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.

DESIGN

Mοναδικά, εκτός παραγωγής, έπιπλα φιλοξενεί ηενότητα Design από τις γκαλερί Ζουμπουλάκη, Μαρτίνου και Antiqua. Το περίπτερo του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην 22 η ArtAthina παρουσιάζει την έκδοση 1968, η οποία αποτελεί μια συνεργασία με το περιοδικό TOILETPAPER των Maurizio Cattelan και Pierpaolo Ferrari. Οι επισκέπτες, μέσω μιας εγκατάστασης που περιλαμβάνει έπιπλα αυτής της περιόδου, παίρνουν μια ιδέα από τη διαδικασία δημιουργίας του βιβλίου ενώ ταυτόχρονα μυούνται στις τρέχουσες εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ ( Liquid Antiquity και Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Μια Επετειακή Έκθεση, 1999-2015), μέσα από τις σελίδες των αντίστοιχων καταλόγων.

Στο πλαίσιο του Design εντάσσεται και η εγκατάσταση «AΘΛΟΣ» που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το design studio objects of common interest με την υποστήριξη της Παρισινής Gallery S. Bensimon. Η εγκατάσταση εδράζεται στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου δημιουργώντας μια πλατεία με καθίσματα από μάρμαρο, τσόχα και σίδερο.

TALKS

Συζητήσεις, πάνελ και συνεντεύξεις. Το πρόγραμμα τροφοδοτείται από όλες τις κατηγορίες της Art Athina και παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε επισυναπτόμενη σελίδα

PUBLICATIONS

Το βιβλιοπωλείο OMMU επιλέγει για την Art Athina 2017 μια σειρά από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές εκδόσεις και καταλόγους. Παράλληλα παρουσιάζει για πρώτη φορά μια αρχειακή έκθεση του εκδοτικού έργου του Νίκου Ε. Παπαδάκι, συνιδρυτή του Κέντρου Τεχνολογικών Εφαρμογών – ΚΤΕ, του Athens Design Center – ADC, καθώς και της γκαλερί και εκδοτικού οίκου “ΠΟΛΥΠΛΑΝΟ” και περιοδικού “ΣΗΜΑ”. Στην έκθεση παρουσιάζονται εκδόσεις, περιοδικά, εφήμερα και αντικείμένα.

ΟPEN

Hυπαίθρια εγκατάσταση της Art Athina έχει τη μορφή ενός billboard και είναι πρότζεκτ της Sonora 128, του billboard project space της γκαλερί Kurimanzutto από το Μέξικο Σίτυ. To πρότζεκτ οργανώνει η Bree Zucker.

Στη βεράντα του χώρου των VIP διαμορφώνεται υπαίθριο πάρκο γλυπτικής με έργα καλλιτεχνών από τις συμμετέχουσες γκαλερί.

INDEPENDENT PROJECTS

Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν πρότζεκτς στο πλαίσιο της Art Athina 2017

Αναλυτικότερα: 

Το Radio Athènes συμμετέχει την Art Athina με ηχητική εγκατάσταση από την Ραλλού Παναγιώτου και την Ελένη Μπαγάκη. Τα έργα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ «All: Collected Voices» που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα και το Radio Athènes υπό την επιμέλεια των Thomas Boutoux και Έλενας Παπαδοπούλου.

Enterprise Projects – το εγχείρημα της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του εικαστικού Βασίλη Παπαγεωργίου-συμμετέχουν με ένα fundraising πρότζεκτ: την περιορισμένη έκδοση ενός σταχτοδοχείου (200 αντίτυπα) με το χαρακτηριστικό λογότυπο τους που έγινε σε συνεργασία με το γραφιστικό γραφείο bend.

Οι Νεωτερισμοί Τουμάζου (Νeo Toum) από τη Λευκωσία θα διαμορφώσουν ένα lounge- αναγνωστήριο με την ιδιαίτερη αισθητική τους όπου και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το έργο των εκδόσεων «Neo Toum».

Οι 3137 παρουσιάζουν το συμμετοχικό εγχείρημα «Leftovers» των Amelia Groom, Angharad Williams, Gianmaria Andreetta και Marion Goix που συνδυάζει περφόρμανς, συγγραφή και γλυπτική.

Η ΣΕΡΑΠΙΣ είναι μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που μεταξύ άλλων παράγει ρούχα και αντικείμενα τέχνης με θέματα από το σύμπαν της ναυτιλίας. Ειδικά για την Art Athina 2017, η ΣΕΡΑΠΙΣ έχει δημιουργήσει ένα μεταξωτό μαντήλι σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, που προορίζεται για να φορεθεί από τα μέλη του προσωπικού της διοργάνωσης.

Η εικαστική ομάδα Arbit City Group παρεμβαίνει στον εξωτερικό χώρο της φουάρ με μία εγκατάσταση που τιτλοφορείται “Trophy Wife” και αποτελείται από δέκα ναυτικές σημαίες που αντιστοιχούν στα γράμματα του τίτλου του έργου. Όπως σχολιάζουν οι Arbit City Group μεταξύ άλλων, «Γυναίκα Τρόπαιο» είναι η Αθήνα, και η Αθήνα είναι η γυναίκα τρόπαιο.

Το ελληνο-γαλλικό brand Pressure με έδρα το Παρίσι, συμμετέχει στην Art Athina 2017 με μία ειδική συλλογή για τη φουάρ σε συνεργασία με τον φωτογράφο Ilyes Griyeb του οποίου τις φωτογραφίες επίσης παρουσιάζει.

EDUCATION

Σκίτσα καλλιτεχνών, ζωγραφικές δραστηριότητες, διαδραστικά γατοεκθέματα και εργαστήρια περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έστησαν οι Very Young Contemporary Art (VYCA) για οικογένειες. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση προσκλήθηκαν να σχεδιάσουν ειδικά για τα παιδιά ασπρόμαυρα σκίτσα με γάτες και οι μικροί, αλλά και μεγαλύτεροι φιλότεχνοι καλούνται να τις ανακαλύψουν, να τις χρωματίσουν και να σχεδιάσουν τον δικό τους γάτο-χαρακτήρα.

Παράλληλα με την νέα δομή της Art Athina, αυτή τη χρονιά παρουσιάζεται και το νέο VIP πρόγραμμα, εστιασμένο σε διακεκριμένους συλλέκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο ειδικά σχεδιασμένο VIP Lounge με έπιπλα από τα καταστήματα Δελούδη και την εταιρεία Vitra.

Η Art Athina, με ιδιαίτερη τιμή ανακοινώνει τη θέσπιση βραβείου για νέους καλλιτέχνες σε συνεργασία με το Μουσείο Κοπελούζου. Η συνέργια αυτή θα ξεκινήσει από την Art Athina 2018.

  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 25 Μαΐου 14:00 – 21:00 (μόνο με προσκλήσεις)
Παρασκευή 26 Μαΐου 12:00 – 21:00
Σάββατο 27 Μαΐου 12:00 – 21:00
Κυριακή28 Μαΐου 12:00 – 21:00

Είσοδος: 8 €Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, ΑμεΑ): 5 €Ομαδικό (15+ άτομα): 5 €Ελεύθερη είσοδος: Παιδιά έως 12 ετών, φοιτητές της ΑΣΚΤ, μέλη της ΑΙCA, της Eταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η ArtAthina τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση είναι σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.

Πρόγραμμα Performances Art Athina 2017

Πέμπτη 18:00

Performance

Gianmaria Andreetta, HolyWater(διάρκεια: 25-35 λεπτά)

Ο καλλιτέχνης προσκαλεί το κοινό σε μια τελετουργία εξαγνισμού του νερού.

Η performance Holy Water είναι μέροςτων Independent projects της Art Athina από τους 3 137

Παρασκευή-Κυριακή 18:00-20:00

Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ερωτήματα(διάρκεια: 2 ώρες)

Με αφορμή την παρουσίαση της οπτικοακουστικής εγκατάσταση «Ρωτώντας» (2014) η Κατερίνα Ζαχαροπούλου παρουσιάζει στον χώρο της έκθεσης την ξενάγηση-δράση «Ερωτήματα». Η εικαστικός μιλά για τα 25 πρόσωπα (καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς, συλλέκτες) που περιλαμβάνονται στο έργο και καλεί τους θεατές-ακροατές να επιλέξουν μία ερώτηση που κατά την κρίση τους ανταποκρίνεται στην καταγεγραμμένη απάντηση των επιλεγμένων προσώπων. Στόχος είναι η ενεργοποίηση ενός διαλόγου που διερευνά τις δυνατότητες επανερμηνείας των καιρών που πέρασαν και κατανόησης εκείνων που έρχονται.

Παρασκευή 19:00

PetraLuna, TheDome

HPetraLuna είναι μια μουσική κολεκτίβα της αυτοσχεδιαστικής μουσικής γνωστή και ως musical ex temporisation.

Το σχήμα παρουσιάζει την μουσική δραστηριότητα της άμεσης / στιγμιαίας μουσικής σύνθεσης που συνδυάζει την επικοινωνία των συναισθημάτων και την οργανική τεχνική με την αυθόρμητη ανταπόκριση στη μουσική που ακούγεται από τα άλλα μέλη του σχήματος, τα οποία συμμετέχουν στο δεδομένο σύνολο.

Η PetraLunaσυστάθηκαν στα Πετράλωνα το 2014 και μέλη τους είναι εικαστικοί που έχουν μουσική παιδεία ή και όχι.

Στο The Dome συμμετέχουν12 performers.

Παρασκευή-Κυριακή 20:00-21:00

Αγγελος Σκούρτης, Λένε ότι μια δεσποινίδα της Αβινιόν κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας (διάρκεια 40 λεπτά)

Μια ποιητική performance

Σάββατο 15:00

Συνεργατικό πρότζεκτ των Amelia Groom, Angharad Williams, Gianmaria Andreetta και Marion Goix, LEFTOVER (διάρκεια: 5 ώρες)

Το LEFTOVER συνδέει άλλα πρότζεκτ τα οποία συνδυάζουν performance, συγγραφή και γλυπτική. Δημιουργείται γύρω από ένα τραπέζι, το οποίο φιλοξενεί και καταγράφει τα ζωντανά έργα που παρουσιάζονται από τους καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η performance LEFTOVER είναι μέρος των Independent projects της Art Athina από τους 3 137

Σάββατο 19:00

Ana Sánchez-Colberg, An[ot]her 5: One-Off Dance #7 (διάρκεια: 1 ώρα)

Η παρέμβαση/περφόρμανς An[ot]her 5: OneOffDance #7είναι η επόμενη της σειράς J(us)t 5που έχει δημιουργηθεί από την Ana SánchezColberg για την ομάδαThea treen Corps. Η σειρά εξετάζει τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα σε μια σειρά αντιθέτων : προσωπικό /οικείο , ιδιωτικό /δημόσιο, εσωτερικό / εξωτερικό.

Οι θεατές θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή για να τους δοθεί επί τόπουo αντίστοιχος ηχητικός εξοπλισμός.

Τη σειρά περφόρμανς (us)t 5 series επιμελείται ο Θάνος Βόβολης για την CheapArt και το TheatreenCorps

Η Art Athina τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση είναι σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.

Πρόγραμμα Talks Art Athina 2017

Παρασκευή 26 Μαΐου

14. 00 – 15. 00 Παρακολουθώντας και όντας υπό παρακολούθηση: προς μια νέα γενιά δικτυωμένων καλλιτεχνών

Περισσότεροι από 30 νέοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν στο πρότζεκτ CITIZENSFIVE που παρουσιάζεται στην Art Athina, μια ευρεία έρευνα της αναδυόμενης videoart που επιμελείται ο AlexanderBurenkov. Toπρότζεκτ ασχολείται με τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου ο σύγχρονος κόσμος κυβερνάται από την μετα-αλήθεια και τη διαδυκτιακή οικονομία, τις νέες ανάγκες μετανάστευσης και επανεγκατάστασης καθώς και τις μεταβαλλόμενες έννοιες της ιδιότητας του πολίτη, της εθνικότητας και των αντίστοιχων νέων μορφών αγωνίας που αναδιαρθρώνουν τη ζωή μας. Πώς να ζήσουμε και να εργαστούμε υπό τέτοιες συνθήκες σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από επιτάχυνση των δεδομένων, την πανταχού παρούσα εικόνα και τον νομαδικό τρόπο ζωής; Τι σημαίνει να είσαι πλήρως ορατός στους άλλους και πού μπορεί να καταλήξουν τα θολά όρια μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας σφαίρας;

ΑlexanderBurenkov, ανεξάρτητος επιμελητής και κριτικός Τέχνης

16. 00 – 18. 30 Εικόνα-Αντικείμενο: Εκδοτική εφαρμογή

Οι OMMU παρουσιάζουν μια σειρά ομιλιών με επιλεγμένους καλεσμένους, γύρω από το βιβλίο ως μέσο τέχνης. Η ομιλία ανήκει στο διευρυμένη κατηγορία της ΑrtAthina, PUBLICATIONS.

19. 00 – 20. 30 Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου τιμά τη μνήμη του Δημήτρη Μυταρά

Συντονίστρια: Δρ. Λίνα Τσίκουτα, ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, υπεύθυνη συλλογών Σύγχρονης Τέχνης. Ομιλητές: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Ομ. καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Άγγελος Αντωνόπουλος, καλλιτέχνης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μιχάλης Μανουσάκης, καλλιτέχνης καικαθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Σάββατο 27 Μαΐου

13. 00 – 14. 30 ALTERNATIVE FACTS

Προβολή video

Επιμέλεια MyriamBenSalah, ακολουθεί συζήτηση με την επιμελήτρια και το κοινό

Από την στιγμή πουη σύμβουλος του Donald Trump Kellyanne Conway αναφέρθηκε σε «εναλλακτικά γεγονότα», το «1984» του George Orwell εξαντλήθηκε στο Amazon. Την εποχή της μετα- αλήθειας και της πολιτικής της πραγματικότητας φαίνεται ότι ο όρος «πραγματικότητα» ποτέ δεν ήταν αφηρημένος. Η διείσδυση στον κόσμο της τηλεόρασης του «ριάλιτι» ως μια πολιτική μορφή εκπροσώπησης και η διερεύνηση της προφητείας του cyberpunk, όπου τα γεγονότα μετατρέπονται σε εμπορεύματα, σκοπός αυτών των προβολών είναι να υπογραμμίσουν τη διφορούμενη ρωγμή που χωρίζει τις εμπειρίες από τις αναπαραστάσεις και τις μεταμορφώσεις τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές από ταινίες καλλιτεχνών καθώς και υβριδικά αντικείμενα από την pop κουλτούρα.

Kris Jenner, I love my friends, 1985 4. 03 λεπτά

Nico Young, Status Back Baby, 2015 2. 33λεπτά

MeriemBennani, FLY, 2016 17. 34 λεπτά

Neil Beloufa, Restored Communications, 2017 13:27 λεπτά (απόσπασμα)

Kardashian-Jenner sisters, She loves her friends, 2015 3. 48λεπτά

Sara Sadik, BEASTRON, 2014 2. 24λεπτά

MamaliShafahi, Nature Morte, 2016 4. 23λεπτά

Sara Sadik, ABBOOSTER, 2014 0. 35 λεπτά

Arnaud Dezoteux, Dark meta Reeves, 2016 28. 50λεπτά

15. 00-16. 30 Από το Δίκτυο στην Κοινότητα: Ένα δίκτυο επαγγελματιών του πολιτισμού γεννιέται στο πλαίσιο του προγράμματος TransformingFutureMuseums του BritishCouncil

Οι εμπνευστές του Δικτύου Επαγγελματιών Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών συζητούν για την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας κοινότητας που επιδιώκει να συμβάλει δυναμικά στην ευημερία των μουσείων και των ανθρώπων τους.

Εισαγωγήαπότους: ΜαρίαΠαπαϊωάννου, Arts Manager, British Council και ΣοφίαΧανδακά, Network Coordinator, British Council.

Συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

17. 00-19. 00 Το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών και project spaces

Κατά πόσο το μοντέλο ανεξάρτητης και συνεργατικής καλλιτεχνικής και επιμελητικής προσέγγισης παρέχει μια ενδιαφέρουσα αφετηρία για να σκεφτούμε τι συμβαίνει στον κόσμο της τέχνης και προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, διαχείρισης και τελικά παραγωγής;

Συντονισμός: Δέσποινα Ζευκιλή, κριτικός Τέχνης – διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού «Αθηνόραμα» και Ξένια Καλπακτσόγλου, επιμελήτρια- καλλιτεχνική σύμβουλος Art Athina

Συμμετέχοντες: Νεωτερισμοί Τουμάζου (Μαρία Τουμάζου, Μαρίνα Ξενοφώντος, Ορέστης Λαζούρας), Έλενα Παπαδοπούλου, ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης ΤέχνηςRadioAthènes, 3 137artistrunspace (ΠάκυΒλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου)

Κυριακή 28 Μαΐου

13. 00 – 14. 00 Κοινωνική Καινοτομία και Νέες Μορφές Συνεργασίας 

Η New Wrinkle είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με βασικό άξονα της τη διερεύνηση της κοινωνικής καινοτομίας. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία προγραμμάτων διαπολιτισμικότητας, εκπαίδευσης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τα οποία προωθούν νέες μορφές σχέσεων και συνεργιών μεταξύ φορέων και ιδιωτών σε διεθνές επίπεδο.

Ομιλητές: Γιώργος Διβάνης, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Δάφνη Ζουμπουλάκη

14. 00 – 15. 30 Μετάβαση στην EUphoria

 

Μια γνωριμία με την Ελευσίνα 2021- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 θα παρουσιάσει το σκεπτικό της πρότασης με την οποία η Ελευσίνα κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, τη δομή, το όραμα και τους στόχους του καλλιτεχνικού προγράμματος, καθώς και τα καλλιτεχνικά και θεωρητικά ζητήματα που αυτό εγείρει, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Ομιλήτρια: Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021- Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Πάνω στη Γη, Κάτω από τα Σύννεφα

Αισχύλεια 2017

Παρουσίαση Έργου

Η εικαστικός Δανάη Στράτου και η ιστορικός τέχνης Αλεξάνδρα Κοροξενίδη συζητούν για τη sitespecific εγκατάσταση της Στράτου Πάνω στη Γη, Κάτω από τα Σύννεφα, η οποία θα εκτίθεται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2017.

Συντονισμός: Γωγώ Βουδούρη, Medianeras.

16. 00 – 18. 00 Συμφωνία Χωρίς Αρχές

Συζήτηση με την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών για τη διαδικασία της έρευνας και έκθεσης που παρουσιάζει στο iset (Iνστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης) υπό τον τίτλο Συμφωνία Χωρίς Αρχές – Προς μια ιστορία για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Από το θεσμικό, στο αντιθεσμικό και το εξωθεσμικό. Η έρευνα έχει ως αφετηρία τη δεκαετία του ’90 και με αφορμή τη δημιουργία της ArtAthina εκείνη την περίοδο η συζήτηση εξετάζει τον χώρο των γκαλερί και της αγοράς τότε.

Συντονισμός: Γαλήνη Νόττι, επιμελήτρια εκθέσεων, Ομιλητές: Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών, Ελπίδα Καραμπά: θεωρητικός Τέχνης – επιμελήτρια εκθέσεων, Γλυκερία Σταθοπούλου: ιστορικός Τέχνης, Δέσποινα Ζευκιλή, κριτικός Τέχνης – Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού ‘Αθηνόραμα’, Γιάννης Παπαδόπουλος, εικαστικός

Η ArtAthina τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση είναι σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: