23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Το Πρόγραμμα 18,19,20.7.2017 Παραστάσεις και Παράλληλες Εκδηλώσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«ΦΑΡΙΣ» ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.)

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

14-23 Ιουλίου 2017

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφιερωμένο στη μεγάλη κυρία

του ελληνικού χορού Ζουζού Νικολούδη

Παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις

Τρίτη 18, Τετάρτη 19, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Παραστάσεις

 • Τρίτη 18.07.2017
  Μέγαρο χορού Καλαμάτας – Κεντρική σκηνή | 22:00
 • Διάρκεια 60′

Yama
NOA WERTHEIM
VERTIGO DANCE COMPANY

Χορογραφία Noa Wertheim
Συνχορογράφος Rina Wertheim-Koren
Διευθύνων σύμβουλος & Καλλιτεχνικός συνδιευθυντής Adi Sha’al
Διεύθυνση Ομάδας Eyal Vizner
Μουσική Ran Bagno
Τσέλο Hila Epstein
Κοστούμια Sasson Kedem
Σκηνικά Nathalie Rodach
Φωτισμοί Dani Fishof – Magenta

Χορεύουν Daniel Costa, Etai Peri, Ron Cohen, Sándor Petrovics, Yuval Lev, Shani Licht, Tamar Barlev, Nitzan Moshe, Liel Fibak

Πρεμιέρα 2016

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα

Yama (Λίμνη): Το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο οικοσύστημα, η αλληλεξάρτηση και η ικανότητα αναγέννησης είναι τα σημεία εκκίνησης για τη χορογράφο Νόα Βέρτχαϊμ, που στο καινούργιο της έργο Yama παρατηρεί την πηγή κάθε κίνησης και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον.

Η Ομάδα Χορού Vertigo, με έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, ιδρύθηκε το 1992 από τη Νόα Βέρτχαϊμ και τον Άντι Σα’αλ, και ανάμεσα σε άλλα βραβεία που έχει αποσπάσει, το 2013 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ. Μέσα από τις παραστάσεις της η Ομάδα θέλει να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για θέματα κοινωνικά και κοινοτικά, να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και ταυτόχρονα να διευρύνει τα όρια της σωματικής έκφρασης των χορευτών. Η χορογράφος Νόα Βέρτχαϊμ δημιουργεί ένα κολάζ περίπλοκων και μοναδικών έργων, ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο από πρωτότυπες, συνεργατικές δημιουργίες που προσκαλούν το κοινό σε ένα μαγευτικό ταξίδι. Η κίνηση, ως καλλιτεχνική και φυσική πηγή έμπνευσης, θέλει να ενισχύσει την ευρύτερη και όσο το δυνατόν πιο συνειδητή συμμετοχή στα κοινά, ώστε να προστατέψει τον πλανήτη μας. Συμμετέχουν εννέα χορευτές και χορεύτριες.

Noa Wertheim Καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος της Vertigo, η Νόα Βέρτχαϊμ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη χορογράφος και χορεύτρια που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Εργάζεται και δημιουργεί στο Στούντιο Χορού Vertigo στο Κέντρο Γκέραρντ Μπεχάρ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και στο προσωπικό της Στούντιο στο Οικο-Καλλιτεχνικό Χωριό Vertigo.

The Vertigo Dance Company Η Ομάδα Χορού Vertigo, με έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, ιδρύθηκε το 1992 από τη Νόα Βέρτχαϊμ και τον Άντι Σα’αλ, και το 2013 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ. Μέσα από τις παραστάσεις της η Ομάδα θέλει να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για θέματα κοινωνικά και κοινοτικά, να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και ταυτόχρονα να διευρύνει τα όρια της σωματικής έκφρασης των χορευτών. Η ολιστική και πνευματική προσέγγιση της χορογράφου Νόα Βέρτχαϊμ δημιουργεί ένα κολάζ περίπλοκων και μοναδικών έργων, ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο από πρωτότυπες, συνεργατικές δημιουργίες.

Adi Sha’al Γενικός διευθυντής και καλλιτεχνικός συν-διευθυντής της Vertigo, ο πρώην χορευτής Άντι Σα’αλ μοιράζεται με την Ομάδα το όραμα μιας ευρύτερης χορευτικής παιδείας, κοινωνικής κουλτούρας και καλλιτεχνικής έκφρασης, με στόχο να επεκτείνει το πεδίο δράσης των χορευτών. Δίνει συχνά διαλέξεις παρουσιάζοντας τις καινοτόμες εξελίξεις στο χορό και διδάσκει νέους χορευτές.

 • 19.07.2017
  Μέγαρο χορού Καλαμάτας – Στούντιο | 20:00
 • Διάρκεια 40′

απόγειος
ΠΩΛΙΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ
ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ CREO

Χορογραφία Πωλίνα Κρεμαστά
Μουσικοί επί σκηνής Μανούσος Κλαπάκης (μπεντίρ), 

Δημήτρης Μπρέντας (γκάιντα, κλαρίνο, καβάλ)
Φωτισμοί Παντελής Μαντζανάς
Κοστούμια Χριστίνα Λαρδίκου
Σύμβουλος παραδοσιακών χορών, Βοηθός χορογράφου Μενέλαος Κώτσος
Εποπτεία έρευνας Νάνσυ Χαρμαντά
Σύμβουλος παραγωγής Ορέστης Τάτσης

Παραγωγή: Ρέον (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία)

Χορεύουν Πωλίνα Κρεμαστά, Θένια Αντωνιάδου

Η παράσταση απόγειος αφηγείται ένα ταξίδι χορού και μουσικής. Μια περιπλάνηση από το χθες προς το σήμερα, από το μαζί προς τη μνήμη, το συναίσθημα, την κάθαρση και τη λύση. Οι χορευτές περιπλανιούνται πάνω σε έξι «τοπία» νεόκτιστων χορών και σαρώνουν το χώρο και το ρυθμό με τα κινητικά τους μοτίβα. Οι δύο μουσικοί επί σκηνής συμπληρώνουν την κίνηση και την αφήγηση, επιλέγοντας είτε να αποδομήσουν είτε να επαναδομήσουν τα παραδοσιακά ακούσματα, ανασυνθέτοντας με αυτό τον τρόπο νέα.

Η παράσταση αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση των αποτελεσμάτων της ομώνυμης έρευνας που διεξάγει τα τελευταία τρία χρόνια η χορογράφος. Μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ελληνικών χορών και των σύγχρονων τεχνικών αποκαλύπτεται η «απόγειος/εκ της γης» κίνηση και αρθρώνεται μια νέα κινητική πρόταση. Η αγωνία που γεννά και θέτει η εν λόγω δουλειά συμπυκνώνεται στο πάντα επίκαιρο ερώτημα: Ποια στάση οφείλουμε να κρατήσουμε απέναντι στην παράδοση; Η Πωλίνα Κρεμαστά με το έργο GODOT πήρε πρώτο βραβείο (Silver Snowflake) στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο το 2012.

Πωλίνα Κρεμαστά Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου», απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χορεύει και χορογραφεί για την ομάδα σύγχρονου χορού Creo, συμμετέχοντας σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Μαζί με την Π. Ηλιάσκου εμπνεύστηκε και οργανώνει, τα τελευταία πέντε χρόνια, τη «Σκυτάλη», πολυδιάστατο εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα για χορευτές και δημόσια σχολεία. Εδώ και τρία χρόνια ασχολείται με την κινητική έρευνα «απόγειος», που μελετά τη σχέση παραδοσιακού και σύγχρονου χορού. Μαζί με τον Γιώργο Αμέντα πραγματοποιεί έρευνα πάνω στη σχέση ήχου και κίνησης, με το έργο track. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου».

Creo, Ομάδα σύγχρονου χορού Mε έδρα την Αθήνα και μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων από το 2010, ιδρύθηκε επίσημα την άνοιξη του 2008, στο πλαίσιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ρέον. Υπεύθυνη της ομάδας χορού είναι η Πωλίνα Κρεμαστά και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ρέον έχει ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης. Από το 2008 έχει παρουσιάσει έξι παραγωγές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Στο Διεθνές Χειμερινό Φεστιβάλ του Σεράγεβο το 2012 πήρε πρώτο βραβείο κοινού (Silver Snowflake). Η ομάδα έχει ασχοληθεί με την οργάνωση σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δρώμενων στον δημόσιο χώρο.
creodancecompany.wordpress.com

Παράλληλες εκδηλώσεις

 • Τετάρτη 19 & Κυριακή 23.7.2017, στις 22:00, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

Προβολή ταινίας: Mr. Gaga

Σκηνοθεσία: Tomer Heymann

Ισραήλ, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία 2015. Στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

Πρωταγωνιστής της ταινίας Mr Gaga (Μίστερ Γκάγκα) του Τόμερ Χέυμαν είναι ο Οχάντ Ναχαρίν, από τους κορυφαίους και πιο χαρισματικούς χορογράφους της εποχής μας. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ισραηλινού χορογράφου, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δουλειές του και τις πιο προσωπικές του στιγμές σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ανέκδοτο υλικό και χορευτικά αποσπάσματα που κόβουν την ανάσα.

O Τόμερ Χέυμαν σκηνοθέτησε πολλά ντοκιμαντέρ και σειρές, που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών και αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Έργα του, μεταξύ των οποίων και η πρώτη του ταινία It Kinda Scares Me, απέσπασαν σημαντικά βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Το φιλμ Paper Dolls τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2006 και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Η ταινία και τηλεοπτική σειρά Bridge over the Wadi, μια συμπαραγωγή με το αμερικάνικο ITVS, πήρε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ, έλαβε μέρος στο διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) και έλαβε πολλά βραβεία ανά τον κόσμο. Η νέα του σειρά οκτώ επεισοδίων The Way Home κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ το 2009. Η τελευταία του ταινία, I Shot My Love, κέρδισε το πρώτο βραβείο ταινίας μεσαίου μήκους στο Hotdocs και παίχτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ

 • Πέμπτη 20.7. 2017, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

Παρουσίαση του απογευματινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρας Κέιν

 • Πέμπτη 20.7.2017, στις 22:00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

Ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά

Μασκαρεμένες μάχες

Έργα: ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΟΠΕΝ, 24 Πρελούδια, έργο 28

ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ, Σονάτα για πιάνο αρ. 6 σε λα μείζονα, έργο 82

Η Σονάτα για πιάνο αρ. 6 σε λα μείζονα, έργο 82 του Σεργκέι Προκόφιεφ είναι η πρώτη από τις τρεις «Σονάτες του πολέμου». Μαζί με την Έβδομη και την Όγδοη ονομάστηκε έτσι, καθώς η σύνθεσή της συνέπεσε με τα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Τα Πρελούδια του Σοπέν ολοκληρώθηκαν ακριβώς έναν αιώνα νωρίτερα. Φαίνεται πως σημαντικός αριθμός τους γράφηκε στο Παρίσι, πριν από το ταξίδι του Σοπέν με τη Γεωργία Σάνδη στη Μαγιόρκα, τον χειμώνα του 1838/9.

Η Αλεξία Μουζά πιανίστρια με «καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια», κέρδισε σε ηλικία 11 ετών το αριστείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου «Φίλων 2000». Νικήτρια στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στο Καντού της Ιταλίας (βραβείο Τύπου, 2005), «Γιώργος Θυμής» στη Θεσσαλονίκη (α΄ βραβείο, 2008), Βαλ Τιντόνε της Ιταλίας (β΄ βραβείο, 2009), Delia Steinberg στη Μαδρίτη (α΄ βραβείο, 2015) και Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας (γ΄ βραβείο, 2015). Ως προσκεκλημένη σολίστ έχει συμπράξει με ορχηστρικά σύνολα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Βενεζουέλας, του Μεξικού και της Ιαπωνίας. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διεθνή φεστιβάλ.

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Γενικές πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων

– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα: 15€ & 12€

(φοιτητικό/ μειωμένο)*
– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο : 12€ (Γενική είσοδος)

– Παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο: 12€ (Γενική είσοδος)
– Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του

Φεστιβάλ: 10€

– Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις, στην παράσταση

Ανύποπτος Χρόνος της Αντιγόνης Γύρα με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ στην Κεντρική Πλατεία

και στην παράσταση ONE ONE ONE του Γιάννη Μανταφούνη και της Aoife

McAtamney στην Παραλία της Καλαμάτας.


* H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).

Προπώληση:

 • Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά

 • Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής
  T: 27210 28193 & 27210 96753 F : 27210 89416

 • ·Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά:  www.kalamatadancefestival.gr

*******

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ευχαριστεί το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την υποστήριξή του

Συνδιοργανωτές σε παράλληλες εκδηλώσεις

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Υποστηρικτές

INSTITUT FRANÇAIS

Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα

Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα

Χορηγός της περιοδείας του έργου ΑΛΑΣΚΑ της Ίριδας Καραγιάν με την ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση  

Χορηγός

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη

Υποστηρικτές

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Γιώργος και Μαρία Μαντζή, WIND,

Καύσιμα Δεληγιάννης, ΜΟΡΕΑΣ, benelica,

PHARMA GROUP Φαρμακαποθήκη, Δίκτυο Φαρμακείων-Pharma Spot, The BABA YAGA Gastro Pub Gallery

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ, ΕΡΤ Περιφέρεια

Culturenow.gr, Life.gr, Monopoli.gr,

Dancepress.gr, Dancetheater.gr, Art&Life.gr, The Toc.gr

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φεστιβάλ EFEEEurope for Festivals, Festivals for Europe

*********

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: