Ρομπότ επινοούν δική τους γλώσσα σε πείραμα τεχνητής νοημοσύνης και το facebook το διακόπτει.

1 Αυγούστου 2017

Ρομπότ του Facebook αναπτύσσουν το δικό τους κώδικα επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας αγγλικές λέξεις σε ένα σύστημα που είναι κατανοητό μόνο μεταξύ τους. Εντυπωσιασμένοι οι επιστήμονες.

Όλοι έχουμε δει ταινίες όπου η τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ, τα δημιουργήματα του ανθρώπου αποκτούν αυτονομία, δική τους βούληση. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, φαίνεται πως τα μηχανήματα αναλαμβάνουν τον έλεγχο και στρέφονται κατά του… δημιουργού τους. Ένα πείραμα ερευνητικής ομάδας του Facebook, προκάλεσε έντονη συζήτηση στην διεθνή κοινότητα και σε πολλούς ακόμη και προβληματισμό. Ερευνητές του Facebook θέλησαν να βάλουν δύο Chatbot να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, προκειμένου να διαπραγματευτούν την ανταλλαγή προϊόντων, όπως καπέλα, μπάλες και βιβλία. Ωστόσο, σύντομα τα δύο ρομπότ χρησιμοποίησαν μεν την αγγλική γλώσσα, όμως με ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας που δεν ήταν κατανοητό από τους ανθρώπους.

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου: Από τη Θεωρία στην Πράξη την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 στις 16.00

Η ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ (1987) του Πίτερ Γκριναγουέι την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 στις 18.30 με ελεύθερη είσοδο και συζήτηση-Σεμινάριο Σκηνοθεσίας: Από την Θεωρία στην Πράξη στις 16.00

Αν και η συνομιλία μοιάζει ακατάληπτη, φαίνεται πως υπάρχει κάποιος κώδικας σε αυτή, αφού με αυτό τον παράδοξο τρόπο επικοινωνίας τα δύο ρομπότ κατάφεραν να καταλήξουν σε επιτυχή διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή των προϊόντων. «Τα ρομπότ εφηύραν μια ακατανόητη γλώσσα και κωδικοποιημένες λέξεις για τους εαυτούς τους» σχολιάζει ο ερευνητής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης του Facebook Ντρου Μπάτρα. «Μοιάζει σαν η χρήση της λέξης «the» πέντε φορές, να σημαίνει πως έχω ανάγκη πέντε αντίτυπα από ένα αντικείμενο. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, που δεν διαφέρει πολύ από συντομεύσεις και κωδικοποιημένες επικοινωνίες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι» σχολίασε ο ίδιος.

Δείτε μέρος της κωδικοποιημένης συνομιλίας:

Μιλώντας στον Independent, ο γλωσσολόγος Μαρκ Λίμπερμαν τόνισε ωστόσο πως δεν πρόκειται για την αυγή μιας νέας μορφής ανθρώπινης ομιλίας, καθώς βασίζεται αποκλειστικά σε γραπτό λόγο, ενώ οι ανθρώπινες γλώσσες υπάρχουν και στον προφορικό (ή στη νοηματιή). «Δεν είναι άλλωστε ξεκάθαρο αν η διαδικασία αυτή τείνει στη δημιουργία λέξεων, φράσεων και προτάσεων που αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ανθρώπινης γλώσσας» πρόσθεσε.
Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που τα δύο ρομπότ έμαθαν να «παζαρεύουν» τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, έδιναν την εντύπωση πως ενδιαφέρονται έντονα για ένα προϊόν, ώστε στη συνέχεια να προσποιηθούν πως αποτελούσε για εκείνους μεγάλη απώλεια, η παραχώρησή του.

Οι ερευνητές αναγκάστηκαν να σταματήσουν το πρόγραμμα έπειτα από αυτή την ασυνήθιστη εξέλιξη. Παρά το γεγονός πως πολλά άρθρα ανέφεραν ως αιτία διακοπής την ανησυχία για την τροπή που έπαιρνε η τεχνητή νοημοσύνη, από τη Facebook τονίζουν πως το πείραμα διεκόπη καθώς απέτυχε στη δουλειά για την οποία αναπτύχθηκε. Ο σκοπός ήταν τα ρομπότ να καταφέρουν να γίνουν διαδικτυακοί πωλητές, οι οποίοι θα συνομιλούν με ανθρώπους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης μοιάζουν να δημιουργούν κάτι εντελώς δικό τους. Πριν από μερικούς μήνες, η Google ανακοίνωσε πως το σύστημα μετάφρασης της μηχανής αναζήτησης, google translate, επινόησε μια δική του μέθοδο ώστε να μεταφράζει φράσεις μεταξύ γλωσσών για τις οποίες δεν ήταν προγραμματισμένο. Για την ακρίβεια, οι τεχνικοί της Google ανέφεραν πως είχαν σχεδιάσει μια εξελιγμένη μορφή της εφαρμογής που θα μπορούσε να ερμηνεύει προτάσεις και όχι απλώς λέξεις, ώστε όταν ο χρήστης τοποθετούσε κείμενο στο πεδίο μετάφρασης, να παίρνει ένα πιο αξιόπιστο μεταφρασμένο εδάφιο.
Ωστόσο, παρατήρησαν πως σύντομα, το σύστημα κατάφερνε να βρει τρόπους να κάνει την αντίστιξη και την μετάφραση μεταξύ γλωσσών για τις οποίες δεν ήταν προγραμματισμένο. Με άλλα λόγια, ανέπτυξε έναν βαθύτερο κώδικα μετάφρασης ανάμεσα σε γλώσσες, χωρίς να έχει παρέμβει γι’ αυτό ανθρώπινο χέρι.

http://news247.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: