Συνέντευξη της Mariam Khatchvani με τον Γιάννη Καραμπίτσο για την ταινία της Dede |

 

DEDE της Mariam Khatchvani

Α’ ΠΡΟΒΟΛΗ στο Αλκυονίς από 21/12

«Μια αυστηρή, αδίστακτη και ποιητική ιστορία από τα βουνά του Καυκάσου…»

Η ταινία «DEDE» της Γεωργιανής σκηνοθέτιδας Mariam Khatchvani έχει προκαλέσει αίσθηση στον κινηματογραφικό κόσμο καθώς έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία και υποψηφιότητες σε παγκόσμια φεστιβάλ. Το τελευταίο που της απονεμήθηκε ήταν το «Grand prix du jury» το μεγαλύτερο βραβείο στο φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Συναντήσεις των Καννών 2017» που αφορούσε έργα των οποίων το σενάριο επεξεργάζεται το ζήτημα της ελευθερίας. Λίγες μέρες πριν της απονεμήθηκε το «βραβείο πολιτιστικής διαφορετικότητας» υπό την αιγίδα της UNESCO στα «Awards Asia Pacific Screen 2017», όπως επίσης και το σημαντικό βραβείο «East of West Award» στο Karlovy Vary, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2017, δίνοντάς της την πρώτη της διεθνή αναγνώριση.

DEDE της Mariam Khachvani

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές στην ιστορία, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με τα «σκληρά» έθιμα στις μικρές κοινωνίες. Η ταινία είναι αφιερωμένη στην πανέμορφη περιοχή του Svaneti, με άφθονες λαϊκές μουσικές και πολλά παραδοσιακά στοιχεία.

Η σκληρότητα και η ομορφιά του σκηνικού όπως και η οπτική της σκηνοθέτιδας εξασφάλισαν στην ταινία «Dede» (Dede στη διάλεκτο Svanesh σημαίνει «μαμά») κι άλλες συμμετοχές και βραβεία σε φεστιβάλ.

Στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά της Γεωργίας τα παρωχημένα έθιμα εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Τα πάντα κινούνται γύρω από την τιμή της οικογένειας και μια γυναίκα δεν έχει λόγο σε τίποτα, (συμπεριλαμβανομένου και της τύχης των παιδιών της). Ωστόσο η Khatchvani εξασφαλίζει στο κοινό τόσο την καλή, όσο και την κακή πλευρά των παραδόσεων.

Στην ταινία χρησιμοποιείται η τοπική γλώσσα των Svanuri και η ταινία γυρίστηκε στο Ushguli, ένα ορεινό χωριό, στο οποίο γεννήθηκε και η Khachvani . Όλοι οι ηθοποιοί, με εξαίρεση του Temur Babluani, είναι μη επαγγελματίες λόγω της διαλέκτου που χρησιμοποιείται στην ταινία και την οποία μιλούν μόνο 10.000 άτομα.

H σκηνοθέτης αναφέρεται στην ταινία της λέγοντας:

«To 1992 ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη Γεωργία, υπήρχε συνολική αναρχία στο Svaneti. Η ιστορία της γιαγιάς μου ήταν η έμπνευσή μου για την ταινία, την οποία και ήθελα να πω. Φυσικά ορισμένες παραδόσεις έχουν αλλάξει. Η περιοχή μας έχει γίνει τουριστικό θέρετρο. Αλλά υπάρχουν ακόμα οικογένειες που δεν βασίζονται στην αγάπη. Αυτό δεν ισχύει μόνο στο Svaneti. Η κατάσταση είναι δυσκολότερη για τις μουσουλμάνες γυναίκες ».

Σύνοψη

Η ταινία διαδραματίζεται το 1992. Η νεαρή Ντίνα ζει σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό όπου η ζωή «κυβερνάται» επί αιώνες από την παράδοση. Ο παππούς της, έχει κανονίσει ήδη τον γάμο της με τον David, ο οποίος επιστρέφει από τον πόλεμο. Επιστρέφοντας φέρνει μαζί του και τον συνστρατιώτη του, στον οποίο οφείλει τη ζωή του. Ο όμορφος Gegi, και η Ντίνα ερωτεύονται. Θα καταφέρει να εναντιωθεί στις «στεγανές» παραδόσεις της μικρής κοινωνίας στην οποία ζει; Και, αν το κάνει ποιο θα είναι το τίμημα;

Μια αφήγηση της γεωργιανής σκηνοθέτιδας για τα έθιμα και τις παραδόσεις της ορεινής περιοχής της βορειοδυτικής Γεωργίας Svaneti, όπου και γεννήθηκε.

Η εκπληκτική ομορφιά του μεγαλοπρεπούς, άθικτου φυσικού περιβάλλοντος χρησιμεύει μόνο για να τονίσει τον αγώνα της ηρωίδας , η οποία επιδιώκει να αποκτήσει την ελευθερία της και το δικαίωμα να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Εμπνευσμένη από την ιστορία της γιαγιάς της, η ταινία «Dede» αναπτύσσει ένα θέμα που πρωτοεμφανίστηκε στην διεθνώς επιτυχημένη ταινία μικρού μήκους «Dinola».

Mariam Khatchvani: «Η ταινία είναι για ένα κορίτσι της Svan, που αγωνίζεται για την αγάπη της. Αρχίσαμε να γυρίζουμε την ταινία πριν από ενάμισι χρόνο και μας πήρε πολύ καιρό γιατί είχαμε κάποια απροσδόκητα προβλήματα. Η αυθεντική εκδοχή της ταινίας είναι στη γλώσσα των Σβαν και περιλαμβάνει μόνο ερασιτέχνες ηθοποιούς εκτός από τον Temur Babluani»

Παραγωγή: 20 Steps, Film and Music Entertainment, MP Film Production, Montauk Film Production

Ηθοποιοί: Natia Vibliani, George Babluani, Girshel Chelidze, Nukri Khatchvani, Spartak Parjiani, Sofia Charkviani, Mose Khatchvani

Σκηνοθεσία: Mariam Khatchvani

Σενάριο: Mariam Khatchvani, Vladimer Katcharava, Irakli Solomanashvili

Παραγωγός: Vladimer Katcharava

Σύνταξη: Levan Kukhashvili

Μουσική: Tako Jordania

Διάρκεια: 96 minutes

Βραβεία-Υποψηφιότητες για την ταινία DEDE

1) KarlovyVary Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2017 – Ειδική αναφορά

2) FortLauderdale Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, US 2017 – Βραβείο εξαιρετικής κινηματογραφικής δημιουργίας κάτω από ακραίες συνθήκες φύσης και τοποθεσίας

3) Batumi Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ArtHouse 2017 – Βραβείο Jury Prize – Special Mention

4) Βραβεία Asia Pacific Screen 2017 – Βραβείο πολιτιστικής διαφορετικότητας υπό την αιγίδα της UNESCO

5) Κινηματογραφικές συναντήσεις Καννών 2017 – Το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής για την Dede, από τη Mariam Khatchvani (Γεωργία, Κατάρ)

6) KarlovyVary Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2017 – Υποψηφιότητα για το βραβείο East of West

Mariam Khatchvani – βιογραφικό

Η Mariam Khatchvani γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1986, είναι γεωργιανή σκηνοθέτης και σεναριογράφος . Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Shota Rustaveli Theatre and Film Georgia State University . Έχει σκηνοθετήσει διάφορα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, όπως Verdzoba (2006), Πέρα από το παράθυρο (Panjrismighma, 2007), Lichanishi (2009) και Kvirikoba (2009). Έκανε την ταινία μικρού μήκους Dinola το 2013, η οποία προβλήθηκε σε περισσότερα από τριάντα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας μια σειρά βραβείων. H “Dede” είναι το ντεμπούτο της σε μεγάλου μήκους ταινία.

Φιλμογραφία

Dede (2017)

Dinola (2013)

Lichanishi (2009), ντοκυμαντέρ

Kvirikoba (2009), ντοκυμαντέρ

Beknu (2008)

Panjris mighma / Beyond the Window (2007), ντοκυμαντέρ

Verdzoba (2007), ντοκυμαντέρ

Will (2005)

Φεστιβάλ

Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου Ευρωπαϊκή υποψηφιότητα μικρού μήκους ταινίας 2014

35ο Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ Διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους 2013

36ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Clermont-Ferrand Διεθνής Διαγωνισμός 2014

28ο Φεστιβάλ FIFF, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fribourg Διεθνής Διαγωνισμός 2014

38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χονγκ Κονγκ Διεθνής Διαγωνισμός 2014

37ο Νορβηγικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Grimstad Διεθνής Διαγωνισμός 2014, Υποψήφια για την EFA

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους – Μέγαρο

8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Porta Portello – Padua – Ιταλία

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου GOLDEN APRICOT Διεθνής Διαγωνισμός 2014

2ο Φεστιβάλ «Courts – Moments» Dordogne, ΓΑΛΛΙΑ Επίσημες επιλογές του 2014

Τιμές και βραβεία

2014 – Πρώτο βραβείο στο 8ο RIVER FILM FESTIVAL (Padua, Ιταλία), για την ταινία Dinola

2014 GNFC (Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Γεωργίας) – 1η θέση ως πρωτοεμφανιζόμενη – 1st Placeas a Début Project.

2014 SOFIA MEETINGS – award for Best Project

2013 DAB Regional Co-Production Forum-Best Project Award

2012 Gala (λογοτεχνικό βραβείο) καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Dede».

 

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.